Sama przyjemność robić takie ciasteczka. Jak już zaczynam piec ciasteczka to czuje, że święta tuż, tuż Ten przepis jest od wielu lat w naszej rodzinie.
Kuchnia Pokoleństanie by godnie reprezentować uprawę na warsztatach 24go... Nie jest tak słodko jak miało być ale i tak zapraszam na ciasteczka. Kruche, słodkie, pyszne i z mnóstwem dodatków. Kruche ciasteczka z orzechami, czekolada i pomarańczą 200 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli po 20 g posiekanej gorzkiej czekolady i orzechów laskowych(...)kandyzowanej skórki z pomarańczy lub cykaty 2 łyżki kwaśnej śmietany Masło siekamy w misce z mąką, solą, cukrem, żółtkami, mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i bakalie, szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy wałek, zawijamy w folię i chowamy na 30 minut do zamrażarki. Po tym czasie ostrym nożem tniemy wałek na pół centymetrowe krążki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem
Dzieje kuchennej WiewióryMałe słodkie co nieco dla uprzyjemnienia stresujących pierwszych dni w szkole czy przedszkolu na pewno będzie mile widziane przez naszych milusińskich. Moja córeczka uwielbia kruche ciasteczka, zwłaszcza te z kolorowymi dekoracjami a takim nie mogła się oprzeć szczególnie, że przełożone były jej ulubiony powidłami. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła 75 g cukru pudru 2 żółtka surowe(...)żółtka z ugotowanych na twardo jajek szczypta soli dodatkowo: 1/2 słoiczka gęstych powideł śliwkowych 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny cukrowe kwiatuszki Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wykrawać ciasteczka. Piec je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia kilka minut w 200*C aż będą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś zapraszam Was na aromatyczne kruche krakersy z suszonymi pomidorami. Najlepsze nie zaraz po upieczeniu, ale z każdym dniem lepsze. Kruche, delikatnie pomidorowe. Żeby zrobić te pyszności potrzeba: 200 g.mąki pszennej 100 g. zimnego, pokrojonego w kostkę masła łyżkę śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczyptę soli 3 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów 1 rozmącone jajko do posmarowania krakersów(...)Składniki umieścić w misce, wyrobić na kruszonkę. Następnie wyłożyć na blat lub stolnicę i zagnieść do połączenia składników. Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto można też schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie na oprószonej stolnicy ciasto cienko rozwałkować na grubość 1 mm. Nożem lub radełkiem wycinać najpierw
Niebieski kubek z kawamojprzepisna.pl | Sernik dyniowy z bezową pianką i chrupiącym spodem Sernik jest aksamitny, wilgotny, kremowy, aromatyczny ze świetnie chrupiącym spodem. Łatwy w przygotowaniu. Przepis autorski. Składniki na
moj przepis naKruchych rogalików chyba specjalnie nie trzeba zachwalać- każdy wie, że są idealne na każdą okazję, zwłaszcza do popołudniowej herbatki. Składniki: 500 g mąki 200 g masła 200 g cukru pudru + do posypania 125 ml śmietany gęstej 18% 1 żółtko 1 jajko marmolada lub powidła jajko do posmarowania Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, śmietanę, żółtko i jajko. Zagnieść(...)szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wycinać koła najlepiej od talerzyka i każde podzielić na 6 części. Na każdym ułożyć po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki. Posmarować rozbełtanym jajkiem i układać na blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawałkować, podsypując stolnicę resztą mąki, na okrągłe placki o grubości 2-4 mm. Placki dzielić nożem na 8 części. Na szerszych brzegach umieszczać konfiturę lub marmoladę. Zwilżyć koniuszki ciasta i zwijać od szerszej do węższej części. Sklejać końcówki i formować z rulonika rogalik. Roztrzepać małe jajko i smarować nim rogaliki tuż przed włożeniem do piekarnika. Posypać ziarnami siemienia. Rogaliki(...)minut w temp. 180-200 stopni C. Część rogalików zrobiłam standardowo z marmoladą z pigwowców, drugą część z konfiturą, której przepis wkrótce na blogu :) ---------- Podobne: Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą Oponki drożdżowo-serowe
Weekendy w domu i ogrodzieWciąż szukam nowych pomysłów na imprezowe menu. Takich na jeden kęs, szybkich w przygotowaniu, smacznych i pięknie prezentujących się na stole. Dziś postanowiłam przygotować kruche babeczki lecz w troszkę innej bo wytrawnej wersji. Składniki: na babeczki: 300 g mąki 200 g masła 2 żółtka szczypta soli dodatkowo: majonez delikatny Winiary krem balsamiczny truskawkowy szczypiorek sałata pomidorki koktajlowe kiełki rzodkiewki(...)Sposób przygotowania: Zimne masło pokroić w kosteczkę i zagnieść szybko z pozostałymi produktami. Zawinąć w folię spożywczą i schować na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do wypieków. Wyciąć koła ciut większe od foremek i dokładnie wylepić formy. Babeczki pieczemy przykryte folią aluminiową i obciążone grochem/kulkami ceramicznymi w 180 stopniach ok. 10-15 minut. Wystudzić
Wielki apetytDodajemy żółtko i zagniatamy, na koniec wlewamy ocet i dodajemy śmietany do odpowiedniej gęstości ciasta – powinno mieć konsystencję plasteliny. Foremki na tarteletki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą ciasta. Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z budyniem. Białka ubijamy na sztywną(...)Dodajemy na samym końcu delikatnie mieszając. Masę serową wkładamy do przygotowanych wcześniej tarteletek, dekorujemy borówkami. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni na dolnym poziomie piekarnika – kruchy spód potrzebuje więcej ciepła niż masa serowa. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i zostawiamy tarteletki do wystudzenia w ciepłym piecu. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyPolędwiczka wieprzowa to bardzo wdzięczne mięso, chude i delikatne. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Kotleciki z dobrze zamarynowanego mięsa są naprawdę pyszne i kruche. SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe 2 łyżki mąki przyprawa do wieprzowiny sól, pieprz, 3 ziarenka jałowca, majeranek oliwa z oliwek masło klarowane WYKONANIE: wszystkie przyprawy rozgniatamy w moździerzu, mieszamy z oliwą z oliwek(marynata), mięso kroimy(...)paski grubości 2-3cm. , rozbijamy nakłuwaczem, wcześniej smarując mięso marynatą, wkładamy do lodówki na 3-4 godz., z jajka, mąki przygotowujemy lekkie ciasto, kotlety maczamy w cieście i smażymy na maśle na delikatnym ogniu z obu stron
Kuchnia BeatyZapraszam na kruche ciasteczka ze słonecznikiem. Są szybkie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 100g masła, 3 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki słonecznika łuskanego, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia(...)oraz słonecznik. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Foremką o dowolnym kształcie wykrawam w cieście ciasteczka. 3. Ciasteczka układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasirazem z herbatą, jako przekąska poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze w nich jest jednak to, że tak niewiele pracy potrzeba do ich przygotowania. Zapraszam na Klasyczne kruche ciasteczka. Składniki : 500 g maki pszennej 200 g cukru łyżka ekstraktu waniliowego 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego 200 g masła Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę(...)pokrojone na kawałki masło. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy - energicznie mieszamy. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, a następnie wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie. Pieczemy w 180`C przez
Słodkie Przyjemnościciasteczka są delikatne, bardzo kruche i smaczne. Posklejałam je przekładając powidłami śliwkowymi. W tym roku to były nasze ulubione. Składniki: 3 szkl mąki pszennej 1,5 szkl cukru pudru 4 łyżki kopiaste kakao 1,5 kostki margaryny Palma z Bielmar 6 żółtek powidła śliwkowe cukier puder Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiać do misy z miksera. Dodać resztę składników i zmiksować(...)jednolitą masę. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku i na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Foremką wykroić ciasteczka. W połowie ciastek wykroić na środku foremką malutki wzór. Układać na blasze wyłożonej pieczeniem i piec w 180 około 10 minut. Po upieczeniu przekładać na metalową
Ala piecze i gotujeciasteczka stempelki-dosyć różniące się od innych wyglądem:) Bardzo urzekły mnie różne minki i napisy na ciasteczkach, dlatego postanowiłam zaopatrzyć się w podobne wzorki. Wypiek jest bardzo kruchy, smaczny, szybki w wyrabianiu jak i pieczeniu:) Składniki: -300g mąki orkiszowej białej(700) -200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -250g zimnego masła -200g ksylitolu -2 jajka -1 żółtko -duży(...)cukier waniliowy(trzcinowy) Do misy wsypać mąki, cukier waniliowy, dodać jajka, żółtko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagnieść hakiem, a następnie wyrobić szybko ręcznie do połączenia składników. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 4mm, podsypując mąką i wycinać ciasteczka. Piec ok. 15 minut
Smaczne ZdroweSynek znowu namówił mnie na ciasteczka;):) Zdecydowanie za często się to zdarza!:) Tym razem upiekliśmy pyszne, kruche kakaowe ciasteczka polane czekoladą i udekorowane przez synka wszelkimi posypkami jakie znalazł w szafkach. Ciasteczka wyszły bardzo delikatne i jeszcze bardziej czekoladowe;) Zdecydowanie polecam!! Inspiracja Składniki: 250g mąki pszennej, jajko, 100g masła, 100g cukru, 2 łyżki kakao(...)łyżki cukru waniliowego. Mąkę przesiać wraz z kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy i jajko. Połączyć nożem. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godz do lodówki. Następnie rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Polewa
Z miłości do słodkościchłopcy zdecydowanie przepadają za ciasteczkami:) A w szczególności jeśli jest w nich czekolada. Dlatego upiekłam im szybkie w przygotowaniu ciasteczka maślano-waniliowe z dodatkiem kropelek czekoladowych. Wyszły kruche, aromatyczne i łaciate;) Składniki: niepełne 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków, jajko, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100g masła, 1/2 laski(...)100g kropelek czekoladowych. Wykonanie Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, sodę, cukier, jajko i śmietanę. Dodać pokrojone w plastry masło, wydrążone nasiona wanilii oraz kropelki czekoladowe. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie odrywać małe porcje ciasta i formować kulki. Układać na blasze, lekko spłaszczać. Piec ok. 12min
Z miłości do słodkościjajka - 4 pomarańcze Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane zimne masło oraz żółtko. Wszystko zagniatamy a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na tarte. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie spód wykładamy folią spożywczą, wysypujemy np. fasolą i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 C, po tym czasie ściągamy folię(...)pieczemy jeszcze przez 15 minut. Pomarańcze sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Jajka ubijamy z cukrem, śmietanką, sokiem oraz trzema łyżeczkami startej skórki. Masę przelewamy na kruchy spód i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Przed podaniem dekorujemy kawałkami pomarańczy
Zainspirowana w kuchniziemniaczana – równie popularna, co pszenna. Uzyskuje się ją, wydzielając skrobię z ziemniaków, stąd inna nazwa: skrobia ziemniaczana. Robi się z niej pyzy, a dodana do babki czy biszkoptu nada ciastu odpowiednią konsystencję. Nie zawiera glutenu. Mąka jęczmienna – w przeszłości powszechnie stosowana w Szkocji. Obecnie nie jest już tak popularna, ponieważ wypieki jęczmienne mają zbitą, ciężką konsystencję. Warto jednak mieszać(...)również opóźni czerstwienie pieczywa. Mąka ryżowa – kolejna mąka z Azji. Powstaje w wyniku zmielenia ziarenek białego lub brązowego ryżu. Składa się głównie ze skrobi, nie zawiera glutenu. Idealna do kruchych wypieków i panierek – ma większe właściwości nadające kruchość potrawie niż mąka pszenna. Mąka kasztanowa( click )- ma ta właściwość, że nie zawiera glutenu, w przeciwieństwie do mąki zbożowej. Odkrywana jest dzisiaj
Mia Cucina Sofietałyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów 3 łyżki mleka wiórki czekoladowe Składniki ciasta szybko zagnieść a następnie owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym maka blacie i kieliszkiem wycinać kółeczka. Układać na papierze do pieczenia i piec w 200*C około 7-8 minut, wystudzić. Mleko i cukier zagotować i wystudzić(...)masło rozetrzeć i miksując dodawać do niego na przemian mleko w proszki i mleko z cukrem. Tak przygotowanym kremem smarować ciasteczka i sklejać po dwa (ostrożnie, bo są dość kruche). Czekoladę połamać do małej miseczki, dodać mleko i masło orzechowe. W rondelku zagotować wodę, zdjąć z ognia i nad parująca wodą ustawić miseczkę z czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne, kruche ciasteczka o smaku cynamonowym. Idealne na jesienne, długie wieczory do herbaty lub kawy. Bardzo proste w przygotowaniu, w zaledwie kilkanaście minut. Składniki (na 20 ciastek): 60 gram masła 180 gram mąki pszennej 20 gram mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 60 gram cukru pudru Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Jeśli jest taka potrzeba należy dosypać więcej(...)mąki. Przygotowane ciasto należy rozwałkować na grubość 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Z ciasta wykrawam wzory i umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. Studzę. Gotowe ciastka przechowuję do 2 tygodni Smacznego, Klaudia
Mango PapajaKruche ciasteczka są proste w wykonanie, ale też jest to świetna zabawa z dzieckiem. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, cudownie pachnące wanilią. Polecam :) Do wycinania ciastek użyłam foremki od Protonik , znajdziecie tam mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli Wykonanie(...)podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 5 mm (stolnicę bądź matę silikonową przed wałkowaniem ciasta oprószyć mąką). Wycinać ciasteczka, przełożyć je na blaszkę i piec około
Zrób to smacznieKruche ciasteczka są proste w wykonanie, ale też jest to świetna zabawa z dzieckiem. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, cudownie pachnące wanilią. Polecam :) Do wycinania ciastek użyłam foremki od Protonik , znajdziecie tam mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli Wykonanie(...)podanych składników zagnieść ciasto, do połączenia. Ciast zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 5 mm (stolnicę bądź matę silikonową przed wałkowaniem ciasta oprószyć mąką). Wycinać ciasteczka, przełożyć je na blaszkę i piec około
Zrób to smacznieCiastka całuski robi się przeważnie z jabłkami, jednak dzisiaj u mnie odmiana i nadziałam je truskawkami. Wyszły lekko kruche, maślane i smaczne. Pyszne na drugi i trzeci dzień, wtedy są lekko wilgotne, polecam(...)PRZYGOTOWANIE : Mąkę przesiać, twaróg rozkruszyć, zimne masło posiekać, dodać jajko, cukier i mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 4-5 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka. Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepyszne i pachnące migdałami kruche ciasteczka. Świetnie nadają się do kawy lub herbaty, dla dużych i małych łasuchów ;) 125 g miękkiego masła 75 g cukru 150 g marcepanu 3 kropelki aromatu migdałowego 2 jajka 200 g mąki pszennej cukier puder do posypania Masło utrzeć na puch z cukrem. Dodać pokrojony w kostkę marcepan i ponownie zmiksować. Cały czas ucierając dodawać(...)jajka i na koniec mąkę. Ciasto będzie dosyć gęste. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia wyciskać kółeczka. Ciastka odstawić na 1,5 godziny aby lekko przeschły. Następnie piec ok 15 minut w 180 stopniach. Z tego przepisu wyszło mi 2 duże blaszki ciasteczek
Smakołyki Asiprzedpołudniowej kawy proponuję pyszne ciasteczka z marmoladą różaną. Ciastka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Warto w parę chwil zrobić te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI: 250g mąki, 150g masła, 4 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, białko do posmarowania, 1 opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek marmolady różanej DAGOMA . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę(...)łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię i wstawiam na 30 minut do lodówki. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Małą szklanką wykrawam w cieście krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce. Połowę krążków smaruję białkiem i posypuję cukrem waniliowym. Ciastka piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Krążki bez posypki
Tradycyjna kuchnia KasiDziś długo oczekiwany przepis na pyszne i kruche maślane ciasteczka! ;) Sprawa jest banalnie prosta i gwarantuję, że KAŻDEMU ciasteczka się udadzą ;) Składniki: 250g mąki pszennej 100g miękkiego masła 2 żółtka (lub 1 jajko) cukier puder - w ilościach preferowanych ;) u mnie 4 łyżki Do dzieła: Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy na jednolitą, dość lepką, masę. Jeśli(...)macie warunków - po prostu wrzućcie składniki do miski i zagniećcie ciasto bez siekania. Kiedy wszystko się połączy, dzielimy ciasto na dwie kule, owijamy folią lub sreberkiem i wkładamy na 30min do zamrażarki. W między czasie włączamy piekarnik na 180'C, aby zdążył się nagrzać. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na blaszce wyłożonej pergaminem
Spektrum Smakukogo: dla fanów kruchych ciasteczek dla lubiących proste wypieki dla cookie monsterów :) Składniki: 170g miękkiego masła 250g mąki pszennej 60g cukru pudru łyżka mleka 40g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 60g suszonej żurawiny szczypta soli Wykonanie: Żurawinę zalewamy gorącą wodą, a następnie odcedzamy. Orzechy siekamy na grube kawałki. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy miękkie masło i łyżkę(...)mleka. Miksujemy. Dosypujemy do ciasta żurawinę i orzechy i łączymy w całość. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy 3-4cm, które zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy na 30 min. do zamrażarki. Po wyciągnięciu z zamrażarki kroimy ostrym nożem na plasterki (ok.0,5-0,7cm). Wkładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka możemy ułożyć dość
Mania WypiekaniaPyszna, bardzo podzielna krucha tarta rustykalna, pełna aromatycznego nadzienia, wyczuwalne: dojrzałe, czerwone pomidory z musu idealnie łączę się w smaku z farszem: zielone oliwki faszerowane, czosnek, serek Apetina, świeży rozmaryn i oliwa z oliwek z ziołami. Tartę przygotujecie w zaledwie 30 minut. Jest idealna na przystawkę, małe co nieco ale również na obiad czy kolację dla ukochanej osoby(...)Koniecznie musicie jej spróbować. Polecam :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki przesianej przez sito 90 g masła 1 jajko szczypta soli Masa: 2 pieczone pomidory- opcjonalnie gotowe pomidory z puszki ok 20-35 ml 1 duże jajko szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżki śmietany szczypta czosnku Jeśli chcesz do tego przepisu wcześniej upiec pomidory zapraszam do przepisu poniżej: kliknij
KreatywnePinysize:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Po nieudanej próbie stworzenia mochi zostało mi trochę mąki ryżowej. Naleśniki na tej mące wyszły bardzo kruche, ale za to placuszki idealne. Smak zupełnie inny niż na mące pszennej, a struktura bardzo porowata i delikatna. Składniki: 1 szklanka mąki z brązowego ryżu kilka łyżek mąki pełnoziarnistej(...)drobno pokrojone banany 2 łyżki słodziwa (np. syropu z buraków cukrowych, daktyli, itp.) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki ulubionego mleka Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce (ma powstać gęste ciasto). Rozgrzej olej. Smaż placuszki z obu stron za złoto (1 łyżka ciasta na 1 sztukę). Podawaj np. z ulubionym dżemem. Nicole, dziękuję za pyszny dżem truskawkowo-bananowy -:). Smakował wyśmienicie. Normal
Qlinarnie i QlinarnieBardzo ale to bardzo lubię ciastka z maki pełnoziarnistej. Najchętniej takie bez zbędnych chemicznych dodatków, kruche i niezbyt słodkie. Przepis na własnie takie znalazłam na blogu Smakołyki Alergika . Polecam bardzo! moje dzieciaki alergiczne i koleżanki niealergiczne były zachwycone :) Ciastka pelnoziarniste a'la digestive 310 g mąki pszennej pełnoziarnistej 110 g masła (lub bez mlecznej margaryny) łyżeczka soli(...)cukru ok. 120 ml zimnej wody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy. Dodajemy tyle wody, by ciasto się skleiło. Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Powinniśmy zrobić to dość cienko. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ok.15 minut, w zależności od wielkości, by się
Dzieje kuchennej WiewióryDoskonała przekąska na sobotni wieczór... Kruche, słone i idealne do dobrego napoju ;) Przygotowuje się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z miseczki ;) Paluchy krucho-drożdżowe z serem Składniki: 4 szklanki mąki 3 dag drożdży 1 jajko 2 żółtka 1 szklanka śmietany 2 łyżki smalcu 1 margaryna 1 łyżeczka cukru ser żółty sól kminek kminek mielony białka do smarowania Przygotowanie(...)Drożdże rozmieszać z cukrem i śmietaną. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i żółtka, drożdże rozmieszane ze śmietaną i wyrobić ciasto. Całość włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na stolnicy, na grubość około 0.5 cm Ciasto posypać solą, startym żółtym serem i kminkiem. Następnie wgnieść wałkiem
Lawendowe NieboJeszcze jedna propozycja na kruche ciasteczka tym razem z dodatkiem maku. Dla dużych i małych, do herbatki czy kawy. składniki: 200 g masła lub margaryny 360 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 100 g cukru pudru 2 żółtka 60 g tartego maku Back Mit Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier i mak, dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło i posiekać(...)nożem. Dodać żółtka i zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce ok 1 godziny. Następnie podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 10 mniut- funkcja termoobieg, aż ciasteczka się zarumienią. Przed podaniem można
Monia miesza i gotujeJedne z moich ulubionych kruchych ciastek – nie tylko pięknie wyglądają , ale i rewelacyjnie smakują. Delikatne , kruche , waniliowe …. zachwycą nie tylko dzieci , ale i dorosłych! A różyczki spakowane jako prezent na pewno zachwycą obdarowanego! SKŁADNIKI: * zimne masło – 200 g * mąka pszenna + krupczatka – 2,5 szkl * cukier puder – 3/4 szkl * żółtko – 3 szt * sól(...)szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę wymieszaną z solą siekamy z zimnym masłem. Dodajemy cukier puder oraz żółtka i jeszcze raz wszystko siekamy. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę (jeśli nie będzie się chciała sklejać możemy dodać pół łyżki zimnej wody ). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość ok.3-4mm. Szklanką wykrawamy krążki jednakowej
Ostra na Słodkojeszcze je kupić w cukierni, ale dlaczego nie zrobić je w domu. Składniki to nie problem, gorzej z waflownicą. Szukałam, szukałam i znalazłam. Teraz z radością przygotowuję smaczne i kruche rurki. Składniki: 4 białka 1/2 szklanki gęstej śmietany 2/3 szklanki cukru szczypta soli 1.5 szklanki mąki pszennej 15 dag roztopionego masła cukier waniliowy Do naczynia wbijamy białka, które łączymy(...)ubijamy. Dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy. Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone masło. Na koniec wsypujemy mąkę. Waflownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy od tego, ile nałożymy ciasta na waflownicę. Jeszcze gorące wafle szybko owijamy wokół rączki od drewnianej łyżki i pozostawiamy do wystudzenia. Przed
Salonik smaków