kruche ciasta - 9707 przepisów (strona:476/648)

Amoniaczki 403

Amoniaczki to bardzo kruche i delikatne ciasteczka. Możemy je piec posmarowane samym białkiem lub posypane cukrem, cukrem perlistym albo cukrem brązowym. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 250 g margaryny 50 g cukru pudru 3/4 szkl kwaśnej śmietany 4 żółtka 2 kopiaste łyżeczki amoniaku białko do posmarowania cukier do posypania Przygotowanie:  Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimną margarynę(...)posiekać nożem. Uformować kopczyk, zrobić wgłębienie i do środka dodać cukier puder, śmietanę i żółtka wymieszane z amoniakiem. Zagnieść ciasto, włożyć do woreczka foliowego i schładzać z 3-4 godziny w lodówce. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremki wykroić ciasteczka. Z góry posmarować białkiem i obsypać cukrem perlistym, kryształem lub brązowym

Ala piecze i gotuje
Bezglutenowe kruche ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 216

Obiecałam Wam kilka dni temu przepis na zbajerowanie w bardzo prosty sposób zwykłych kruchych ciasteczek. No w sumie nie takich zwykłych, tylko idealnie kruchych, bezglutenowych i wegańskich ciach typu Digestive z przepisu mojego autorstwa ( chodzi o te ciacha ). Moje Miśki były w tym dniu jak opętane, z ponad trzydziestu ciasteczek dosłownie wyszarpałam im 12, żeby móc zrobić te bardziej efektowne(...)odnośnie czekolady to się nie martwcie, mam patent na to, aby jej nie marnować Przygotowanie: Zblenduj płatki owsiane (ale nie na mąkę), umieść wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, odmierzaj porcje ciasta małą łyżeczką, formuj kulki i rozpłaszczaj, tak żeby nie były grubsze niż 5 mm. Jak widać, idealnie wyciska się w tym cieście

greenscarf
KONKURS na moim blogu BIG-ACTIVE 247

filiżanką herbaty... Zachęcam do konkursu, bo wygrana jest apetyczna i zdrowa.  Proszę o przesyłanie przepisów kulinarnych. Im prostsze tym lepiej. Mogą to być przepisy na ciasta, ciasteczka, napoje, drinki i ... kto co apetycznego wymyśli , a podzieli się z nami swoim pomysłem może wziąć udział w KONKURSIE.  Nie trzeba mieć bloga by przesłać swój(...)Kruche babeczki kupujemy najlepiej gotowe, ale krem do nich przyrządzimy sami. Składniki na krem: gorzka czekolada 2 torebki liściastej herbaty zielonej z cytryną i pamelo ( u mnie Big-Active) 2 płaskie łyżeczki żelatyny 2 jajka ( mogą być małe ) 5 dag cukru niepełna szklanka śmietany 30 % ( około 150 ml ) Przygotowanie: Do 150 ml wody o temp 90 stopni C wrzucamy torebki

Proste Potrawy
rogaliki wiedeńskie 208

Bardzo kruche i delikatne rogaliki o przyjemnym, migdałowym aromacie. Trochę inna wersja rogalików migdałowych . Uwierzcie, ich smak Was urzecze mimo, że wyglądają zwyczajnie i niepozornie. Łatwo je wykonać, choć formowanie rogalików wymaga nieco czasu. Rogaliki wiedeńskie od lat są w mojej rodzinie jednym z ulubionych, zwłaszcza przez dzieci, wypieków. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki masy marcepanowej 1/2 szklanki(...)cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 120 g miękkiego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany - gdyby ciasto okazało się zbyt suche cukier puder do obtaczania wykonanie: Wszystkie składniki wyrobiłam na gładką masę (w trakcie zagniatania dodałam łyżkę kwaśnej śmietany). Z ciasta odrywałam niewielkie kawałki i formowałam cienkie wałeczki (mniej więcej grubości ołówka), a z nich niewielkie rożki, które ułożyłam

babka w formie
Cynamonowe gwiazdki 160

kawy bądź kakao i pochrupać świąteczne ciasteczka. To taki wspaniały czas, przybliżający nas do świąt i tych magicznych chwil, na które czekamy przez cały rok. W tym roku upiekłam kruche, maślane ciasteczka, pachnące cynamonem. Udekorowane bądź nie, smakują na prawdę genialnie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min Czas przygotowania(...)mąki ziemniaczanej 180 g masła 90 g cukru pudru 1 płaska łyżka cynamonu szczypta soli Instrukcje Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Foremką w kształcie gwiazdki wykrawamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej

Wędrówki po kuchni
Polska biała kiełbasa – od podstaw 375

wyrobieniu masy są głównym spoiwem kiełbasy. Zmrożone wcześniej mięsa tłuste – boczek i podgardle –mielimy razem na sitku 4-5mm . Tak naszykowany tłuszcz gwarantuje kruchą i soczystą kiełbasę, równomiernie da się wmieszać i wrobić w masę. Wszystkie zmielone mięsa razem wkładamy do dużej miski. Dodajemy wszystkie odważone wcześnie przyprawy (uwierzcie, waga naprawdę się w kuchni przydaje, niczego nie robimy(...)praskę, jak najdrobniej, nawet kilka razy. Musi przypominać pastę, to nie powinny być wyczuwalne kawałki.   Do mięsa i przypraw wlewamy lodowato zimną wodę i całość wyrabiamy, ręcznie, jak ciasto na chleb. Po co woda i po co wyrabianie? Powodów jest kilka. Po pierwsze – mięso musi się ze sobą skleić . Żeby mogło się skleić potrzebuje wody, która podczas wyrabiania masy

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe ciasteczka orzechowe 206

pyszne ciasteczka wykonałam na bazie przepisu Joasi . Zmieniłam trochę proporcje i składniki, ale i tak wszystko wyszło super. Ciasteczka są mega kruche, dlatego należy z nimi ostrożnie postępować zwłaszcza przed wystudzeniem. Oczywiście są szybkie w wykonaniu, więc nie trzeba być tytanem wypieków aby je uczynić - wystarczy Ci na to 20-30 minut i już będzie można wcinać te pyszności. BEZGLUTENOWE(...)cukru)    3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara    1 jajo    szczypta soli  himalajskiej Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie wyrabiamy ciasto dłonią do całkowitego połączenia się. Formujemy kulki o średnicy około 2,5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy dłonią, wykonujemy wzorek przy pomocy widelca. Pieczemy

peggiwkuchni
Cynamonowe choinki z czekoladą 137

Kruche, maślane, z czekoladą... ciasteczka którym nic nie brakuje.  Schowaj je głęboko bo znikną zanim się obrócisz ;) SKŁADNIKI: (na około 60 sztuk) 200 g masła 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na polewę czekoladową: 70g czekolady mlecznej 50g czekolady gorzkiej szklanka śmietany kremówki(...)masła SPOSÓB WYKONANIA: Wszystkie składniki ciasteczek umieścić w misie miksera i miksować aż uzyskamy gładka kulę. Ciasto zawinąć w folie spożywcza i chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Ciasto rozwałkować na płat grubości około 3-4 mm. Wykrawać choinki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-11minut. Polewa: W rondelku umieścić

Pyry na Gaz
Eger - miasto winem płynące 194

wtedy óczy, rze chej! Bardzo popularna zupa z dzika z estragonem. Ta wersja jest na bazie pomidorów i papryki słodkiej. Wg mnie lepsza jest zabielana zupa, aczkolwiek mięso bardzo kruche i naprawdę smakowe.  Propozycja placka po węgiersku, czyli to, co ma placek po węgiersku ale w naleśniku. Niczym nie podobny do polskiej odmiany, gdzie placek, to gąbką nasiąknięta tłuszczem(...)wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor no ale cóż. Prawdziwą furorę zrobiły pierożki z płynnym, białym serem - rewelacja. Ciasto podobne do greckiego filo, aczkolwiek bardziej zwarte (pewnie dlatego, że pierożki te były smażone na głębokim oleju). Czas na wieczorne wyjście do winnic czyli do Doliny Pięknej Panny. Standardowo rozpoczynam

Right Behind The Kitchen
Ciasteczka paluchy wiedźmy 711

znalazłam na blogu: Moje Wypieki. Troszkę go zmieniłam (ze względu na mniejszą ilość ciastek) i od siebie dodałam lukier, który nadaje charakteru tym słodkościom. Oprócz ciekawego wyglądu - ciasteczka są kruche, maślane i smakują rewelacyjnie. Miałam mnóstwo zabawy w trakcie ich przygotowywania. (30 sztuk) Ciasteczka: 110g masła  50g cukru pudru 1 małe jajko 1 i 1/3 szklanki mąki(...)Dodatkowo: 15 sztuk migdałów Lukier: 5 łyżek cukru pudru (czubatych) 2 łyżki soku w czerwonym kolorze (użyłam syropu barmańskiego z granatu) Wszystkie składniki ciasteczek, posiekać i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować paluszki (trochę mniejsze od ludzkich, ponieważ w piekarniku lekko podrosną

Di gotuje
Ciasteczka imbirowe 135

daaawno już nie piekłam ciasteczek. Dlatego trzeba było to nadrobić! Na dworze coraz chłodniej więc doskonale sprawdzą się kruche ciastka z dodatkiem miodu i imbiru, które są w nich bardzo wyczuwalne. Śmiało możemy je dać dzieciom do szkoły jako dodatek na drugie śniadanie:) Składniki:    350g mąki pszennej,  125g masła,  jajko,  200g cukru,  70g miodu(...)Wykonanie Masło oraz miód stopić i przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, imbir oraz stopione masło. Na koniec dać rozkłócone jajko i sok z cytryny, zagnieść ciasto.  Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem odcisnąć paski na każdym ciastku.  Piec około 15-20 minut

Z miłości do słodkości
Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków 213

której znalazłam przepis, pisze, że sok i skórkę z cytryny można zastąpić ekstraktem waniliowym, mielonym kardamonem lub dodatkiem kakao – ale mi cytrynowa wersja najbardziej pasuje. Zapraszam na kruche cytrynowe ciasteczka maślane. Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków Składniki (na 20-30 ciastek): 125 g masła (w miarę miękkiego) 125 g cukru pudru 1 jajko skórka z 1/2 cytryny (dałam skórkę(...)trochę więcej) szczypta soli Cukier zmiksować z miękkim masłem. Dodać jajko, sok i startą skórkę z cytryny i zmiksować. Na końcu dodać mąkę i szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. (Ze względu na to, że moje masło było bardzo miękkie musiałam dodać trochę więcej mąki, żeby ciasto nie kleiło się do rąk) Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki

UgotujmyTo.pl
Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi 248

smak wynagradza wszystko ! Delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach ! I niestety uzależniają, jak się człowiek przysiądzie do słoika to koniec :) Inspirację czerpałam z bloga  Kuchnia w zieleni . Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Składniki: 170 g miękkiego masła 160 g mąki pszennej 90 g cukru 140 g brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej(...)masło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i odcinamy kawałek, około 1/5 ciasta, resztę chowamy

Kulinarne przygody Gatity
O miotle, gadżetach i kwadratach. Lemon bars. 201

kolekcja mioteł, gdybym tak teraz stosowała ten sposób!  Czuję dyskomfort, gdy nie mam w domu cytryny. Zawsze kupują więcej i robię zapas. Cytryna musi być - do herbaty, ciasta drożdżowego, sosu, zupy, ryb, sałatki, czarnej kawy  przeciw migrenie, no i oczywiście przeciw gorączce. Nie wiem czy znacie ten sposób.  Moja Babcia zawsze kroiła cytrynę w plastry i okładała(...)muszę Wam powiedzieć, że to była doskonała decyzja. Uprażone wcześniej wiórki kokosowe dodają wspaniałego aromatu, świetnie komponują się z rześkością cytrynowej masy i powodują, że spód jest rozkosznie kruchy. Lemon bars nas oczarowały. Ich kolor i rześki smak wspaniale pasuje do wiosennej radości i energii, jakiej dostarcza nam każdy słoneczny dzień.  Bardzo Wam polecam.  Do przygotowania lemon bars

KUCHARNIA
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 229

kolorowe koktajle, sałatkę z pęczakiem, warzywami i serem owczym, szaszłyki z warzywami i boczusiem i pyszne coolwrapy z twarożkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami. A na koniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie z buraczkami, które były hitem wśród dorosłych a szczególnie wśród dzieci Wszystkie przepisy przedstawiam poniżej. KOKTAJL Z BOTWINKĄ Składniki: – 1 l soku jabłkowego – pęczek botwinki – 500 gramów malin(...)czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne płaskie główki i doskonale nadaje się na wrapy. Jej liście są niezwykle kruche i delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę sparzyć wrzątkiem. Kapustę należy odpowiednio przygotować – obkroić ogrągłe boki do formy kwadratu. To spowoduje że będziecie mieli już gotowe liście do coolwrapów bez konieczności

karmelowy