Ciastka digestive Digestive to kruche razowo-owsiane ciastka o charakterystycznym słodko-słonym smaku i chropowatej teksturze. Teoretycznie zdrowsze, ale tylko jeżeli udałoby się poprzestać na jednym. To jednak jest dość trudne... ;) Składniki: 150g płatków owsianych 200g mąki razowej 50g brązowego cukru (jeżeli wolicie słodsze dajcie więcej 75-100g) duża szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g masła(...)łyżki zimnego mleka Płatki rozdrobnić blenderem na małe kawałki, ale nie na pył. Dodać mąkę, cukier, sól, i proszek do pieczenia. Posiekać z zimnym masłem. Dodać tyle mleka, aby ciasto dało się zagnieść w kulę. Zawinąć w folię, schłodzić 30 minut. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Wykrawać ciastka, nakłuć widelcem i schłodzić kolejne 30 minut
Pełny talerzRobiliście kiedyś swoje własne kruche ciasteczka? Waniliowe, łamiące się, lekko maślane... po prostu pyszne! Dodatkowo możecie ozdobić je przy pomocy jakiś fajnych stempli. My ostatnio dostałyśmy ze sklepu www.garneczki.pl fantastyczne stempelki do ciastek z motywem świątecznym. Dzieciaki były zachwycone. Ba! Mnie one cieszyły nie mniej niż ich :) Ciastka wyszły fantastyczne, idealne dla małych łasuchów! Ilość porcji: około(...)zimnego masła 35g cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 małe jajko Szczypta soli Składniki umieszczamy na kuchennym blacie. Następnie masło wraz z jajkiem kroimy nożem. Wyrabiamy ciasto ręcznie do połączenia składników. Następnie zawijamy w folie i wkładamy na godzinkę do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy na blacie. Wycinamy ciastka i układamy na blaszce
Kolizje SmakówZapraszam na kolejną odsłonę kruchych, słodkich orzeszków, tym razem kakaowe z masą orzechową. Orzeszki są nieodzowną częścią świątecznych wypieków. Za każdym razem ciut inny smak, dla urozmaicenia. Na orzeszki: 30 dag mąki pszennej 30 dag krupczatki 25 dag masła 300 ml śmietany 18 % 2 żółtka 2 łyżeczki sody 2 łyżki octu(...)szklanki cukru 1 i ½ szklanki mleka w proszku ( pełne – nie odtłuszczone) 10 dag zielonych orzechów włoskich lub laskowych super oferta: Z podanych składników na orzeszki, zagniatam mięciutkie ciasto. Odrywam po kawałku, robię wałeczek, dziele na małe kawałeczki z których formuje kulki ( wielkości odpowiedniej do foremek ) Wypiekam orzeszki. Po wystudzeniu, obkrawam wystające krawędzie. Teraz masa, Kasię, wodę , cukier
Takie tam pichceniePrzedstawiam dziś jesienną tarte dyniową, która jest lekka, delikatna i bardzo aromatyczna. Przy tym wygląda bardzo optymistycznie – to ciasto w sam raz na jesienne szaro-bure dni. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Składniki na masę: 2 szklanki puree z dyni sok wyciśnięty z 1cytryny 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru Wykonanie: Ciastka mielimy(...)minut w lodówce. W tym czasie Puree z dyni gotujemy z sokiem z cytryny. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę cytrynową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Tartę wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła
Podróż w kulinariaSmaczny, lekko kwaskowaty i kruchy, placek z rabarbarem i dżemem truskawkowym to świetna propozycja wiosennego deseru lub podwieczorku z filiżanką kawy w ręku. Łatwość przygotowania tego smakołyku zachęci niejednego smakosza słodkości. składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 6 łyżek cukru 3/4 kostki masła 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 łodyg rabarbaru(...)truskawkowego cukier puder do posypania przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz cukier, dodajemy żółtka oraz miękkie pokrojone masło, wsypujemy również proszek do pieczenia i dodajemy śmietanę. Dłonią wyrabiamy ciasto . Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy na pół godziny do lodówki aby się schłodziło. Opłukany rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki. Do posmarowanej tłuszczem tortownicy ścieramy na tarce
Smakowite Daniaprzepis przypadnie Wam do gustu. Jeżeli macie trochę mniej czasu, a chcielibyście zrobić te ciasteczka, zamiast paluszków, przygotujcie okrągłe "krojone" ciasteczka. Będą równie pyszne! Zapraszam na fantastyczne ciasteczka pomarańczowe - kruche a jednocześnie rozpływające się w ustach. No i mogą poleżeć w zamkniętej puszce nawet tydzień, więc możecie je zrobić, zanim wpadniecie w świąteczny szał! :)" Składniki : 200 g masła 2 łyżki(...)masę, dodajemy ekstrakt pomarańczowy i sok z jednej pomarańczy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną a następnie dosypujemy do masy maślanej. Z przygotowanego ciasta przygotowujemy ciasteczka - jeżeli macie niewiele czasu wystarczy zrolować ciasto, zawinąć w folię spożywczą i pokroić na cienkie ciasteczka, jeżeli jednak macie chwilę, podzielcie ciasto na kilka mniejszych części. Każdą
Słodkie PrzyjemnościSzybkie, kruche i pachnące wanilią ciasteczka. Do dekoracji ciasteczek użyłam spodu szklanki z wzorem, bez specjalnych foremek pod ręką możemy użyć zwykłych domowych przedmiotów. Do przechowywania ciasteczek użyłam ceramicznego pojemnika z motywem reniferów ze strony Dekor_Home Składniki: 15 dag margaryny lub masła 15 dag cukru pudru 30 dag maki razowej 1 jajo 2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka(...)lasek wanilii, ew. cukier waniliowy szczypta soli 1/2 łyżeczki sody Wanilia mielona, w laskach czy w paście znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka szklanką, ozdobnym dnem zrobić wzorki z wierzchu każdego kółeczka. Waniliowe ciasteczka układać na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzać
Apetyczna babeczkabrzuszków, zdrowych a przede wszystkim odpoczynku abyście nabrali sił na następny rok:) A tutaj daje Wam przepis na domowe świąteczne ciasteczka, które możecie zrobić z rodzinką lub ukochaną osobą. Kruche Ciasteczka korzenne Ciasteczka; mąka pszenna 160 g mąka orkiszowa 140 g (można zastąpić ją pszenna takimi samymi proporcjami) cukier puder 100 g żółtka z jajka 2 sztuki margaryna(...)lukier wg uznania barwnik zielony do żywności wg uznania kolorowa posypka wg uznania pisaki (sprzedawane w paczkach po 4 sztuki) sos fioletowy wg uznania 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę czasu 2. Na stole wysypujemy troszkę mąki i rozwałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wyciąć foremką ciasteczka 3.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku
pichcisztohttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem ze strony: MniamMniam.pl (Kasi). Trochę go zmodyfikowałam a spód z precelków zamieniłam na ciasteczkowy. Sernik
Di gotujeSkładniki: 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki cherry 0,5 łyżeczki proszku
Luźna KuchniaMogła bym powiedzieć, skoro dieta to słodkiego w domu nie będzie, ale jak to zrobić gdy sama jestem łasuchem. Dlatego kombinuję z choć trochę zdrowymi przekąskami. Zapraszam na pyszne, kruche ciasteczka. SKŁADNIKI: 1/2 szkl płatków owsianych górskich 1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1 szkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)cukry, wszystko wymieszać. Wlać do środka roztopione i wystudzone masło, oraz rozmącone jajko. Wsypać orzeszki i czekoladę. Całość mieszać do połączenia składników, najlepiej przy pomocy własnej dłoni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem blasze, lekko spłaszczając. Piec 15-16 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciastka na blasze
Kuchnia w opałachMogła bym powiedzieć, skoro dieta to słodkiego w domu nie będzie, ale jak to zrobić gdy sama jestem łasuchem. Dlatego kombinuję z choć trochę zdrowymi przekąskami. Zapraszam na pyszne, kruche ciasteczka. SKŁADNIKI: 1/2 szkl płatków owsianych górskich 1/2 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1 szkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)cukry, wszystko wymieszać. Wlać do środka roztopione i wystudzone masło, oraz rozmącone jajko. Wsypać orzeszki i czekoladę. Całość mieszać do połączenia składników, najlepiej przy pomocy własnej dłoni. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem blasze, lekko spłaszczając. Piec 15-16 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu pozostawić ciastka na blasze
Kuchnia w opałachKruche babeczki to bardzo wdzięczny "materiał" do obróbki :) Możemy upiec je sobie wcześniej, zabezpieczyć przed wysychaniem (ja wkładam do metalowej puszki), a następnie kiedy przyjdzie nam ochota wypełnić kremem budyniowym, śmietaną czy zalać tężejącą galaretką. Zawsze pysznie smakują ze świeżymi owocami :-) Zazwyczaj piekę je w metalowych, tradycyjnych foremkach do babeczek, tym razem jednak zrobiłam je w maleńkich(...)smakowały przepysznie! Składniki: 300 gramów mąki 80 gramów cukru pudru 150 gramów margaryny (ja używam Kasi) 3 żółtka szczypta soli Wykonanie : Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy na stolnicy. Wykrawamy kółka i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy około 12 - 15 minut
Walijskie PichcenieWitam wszystkich w Nowym Roku na słodko i zapraszam na eklerki z kremem budyniowym do karpatki. Eklery przygotowane w domu to niebo w buzi. Są kruche i delikatne. Wprost rozpływają się w ustach. Składniki (około 40 małych eklerów): krem do karpatki + 100 g masła + 500 ml mleka 1 szklanka wody (250 ml) 125 g masła 1 szklanka(...)zagotowujemy z masłem. Masło musi się rozpuścić. Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas energicznie mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Czekamy, aż ciasto ostygnie. Do zimnego ciasta dodajemy kolejno jajka i dokładnie całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy eklerami zostawiamy
Smak mojego domuwięcej już mi nie potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver , czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry . Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować . I choć(...)Emilii wiedziałam, że też muszę takie mieć. Pachną piernikiem, ale mają typowe dla amerykańskich ciastek miękkie, lekko ciągnące wnętrze (ważne, żeby nie piec ich zbyt długo, bo będą kruche). Są obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie siostra C. była zachwycona, bo mogła się nimi zajadać do woli. Dlatego użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej. Dodałam też odrobinę kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrzeObudziłam się rano, podchodzę do okna a tam ŚNIEG! rewelacyjna odmiana po dwóch tygodniach ciągłego deszczu. Mama nadzieje, że utrzyma się jak najdłużej i sprawi, że
ciastkarnia na kruchym spodzieprzygotowaniu kruche ciasteczka a ile radości! Praktycznie każde inne, fantazyjne wzory, jedne z makiem, drugie z orzechami, trzecie kakaowe, i tak bez końca. Każde pyszne, zasługuje na spory kęs Kruche ciasteczka z rozmaitymi smakowitymi dodatkami Składniki: 300 g mąki tortowej typ 450 150 g miękkiego masła 150 g białego drobnego cukru (możecie go również zastąpić cukrem trzcinowym) 1 jajko opakowanie(...)dokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż ciasto na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i za pomocą foremek wycinaj różne kształty, wciskaj w nie swoje słodkie dekoracje. Możesz
Zasmakuj Kuchnizamówienia przebiega bardzo sprawnie, więc jeżeli nie macie pomysłu na wyjątkowy prezent dla osoby uwielbiającej wypieki to może taki zestaw Was zainspiruje :). A ciasteczka w smaku dość mocno czekoladowe, kruche i nawet nie przełożone smakują wybornie. CZEKOLADOWE CIASTECZKA CIASTKA 120 g zimnego masła 2/3 szkl cukru 1 duże jajko 1/4 szkl mąki kukurydzianej 1/2 szkl ciemnego kakao(...)kostkę masło, cukier, cukier waniliowy, sól i wymieszać do połączenia. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Oba rodzaje mąki i kakao przesiać i dodać razem z olejem do masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od boków miski i gromadzić się w kulkę jest już gotowe. Rozwałkować i wałkiem wycisnąć wzorki. Powycinać kółka, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około
Pieguskowa Kuchniabardzo dziękuję, są przeurocze :), stempelki nadają się również do lukru. Moi goście do herbaty dostawać teraz będą takie urocze, kruche ciasteczka :) z napisem Mała Cukierenka. Przepis autorski, bardzo polecam… Kruche ciasteczka stempelki Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 300g miękkiego masła 230g cukru 1 jajko 1 żółtko 530g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli aromat waniliowy lub śmietankowy lub ekstrakt(...)mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, sól, aromat, krótko wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma szybko zagnieść cisto. 3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. W cieście odbijać stempelki i następnie okrągłą foremką
Mała CukierenkaLekkie i kruche, o bardzo drobnej i malutkiej formie rogaliki maślane nadziewane marmoladą własnej roboty z mango i dyni piżmowej. Takie drobniutkie małe, słodkie co nieco ;-). Rogaliki kruche robi się dość szybko i przyjemnie, nie wymagają żadnych większych umiejętności. Jeśli nie czujecie się specami w pieczeniu, to przepis idealny dla Was, prosty, szybki w wykonaniu, a efekt zadowoli każdego. Rogaliki(...)tortowej + do podsypywania - 2 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/3 buteleczki aromatu cytrynowego - 120 g cukru - 1 masło (200 g) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i schładzamy w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotuj stolnicę lub blat oprósz mąką. Dwie blaszki do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Marmoladę
SMYKWKUCHNIUwielbiam kruche ciasteczka. Zwykłe ciastka dzięki orzechom i migdałom nabierają wyjątkowego smaku i stają się jeszcze bardziej chrupiące. W pieczeniu pomagała mi moja sześcioletnia córeczka, która wkładała dużo serca w dekorowanie tych małych słodkości. Polecam i Wam takie wspólne pieczenie z dzieciakami. To wielka frajda i wspaniała zabawa dla całej rodziny! 300g mąki 200g margaryny 100g cukru pudru żółtko szczypta(...)posmarowania migdały, orzechy, pestki dyni do dekoracji Mąkę i cukier puder przesiać, dodać szczyptę soli, margarynę i posiekać. na koniec dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i udekorować orzechami
Smakołyki AsiPyszne kruche ciasteczka :) Ja użyłam do nich domowej konfitury z pomarańczy , ale możemy z powodzeniem użyć każdej innej, ważne żeby była gęsta i nie wypływała z ciasteczek podczas pieczenia. Składniki: 125 g masła, zimnego i pokrojonego w plastry 1/3 szklanki cukru pudru 1 żółtko 110 g mąki pszennej 110 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych 1/2 łyżeczki proszku(...)pomarańczy Przygotowanie: Masło posiekać, dodać pozostałe składniki (oprócz konfitury) i zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i robić w nich wgłębienie palcem lub końcem drewnianej łyżki, nakładać po łyżeczce konfitury. Piec w temperaturze 170ºC przez 13 - 15 minut
Piąty grzech głównyKruche, pulchne ciasteczka z kawową nutą w pudrowej mgiełce w sam raz do filiżanki kawy. Na około 15 ciasteczek: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 jajko 6 łyżeczek kawy Jacobs Crema 1 łyżka kakao 1 opakowanie cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do obtaczania Kawę rozpuścić(...)wrzącej wody. Wszystkie składniki na ciasteczka razem z rozpuszczoną kawą dokładnie i szybo wyrobić, następnie wstawić do lodówki na ok. 0,5 do 1 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać obficie w cukrze pudrze, układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 20 minut w 170 stopniach
Jadło i czytadłoTradycyjne włoskie ciasteczka anyżkowe. Kto ich jeszcze nie jadł koniecznie musi spróbować, tych co je znają pewnie długo nie trzeba namawiać do ich zrobienia;) Proste, szybkie, mega aromatyczne, oszałamiająco kruche- jednym słowem niebo w gębie a jaki zapach unosi się podczas ich pieczenia.... koniecznie musicie zrobić;) Serdecznie polecam;) Składniki: 350 gramów mąki pszennej 150 gramów cukru pudru(...)wyszorować, zetrzeć na drobnej tarce. W misce umieścić przesianą mąkę, sól, jajka, cukier, miękkie masło, skórkę oraz sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne. Gotowe przełożyć do maszynki. Ciastka wyciskać bezpośrednio na blaszkę, piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Zamiast maszynki można użyć również rękawa
Krakowskie smaki Ani