Amoniak, czyli wodorowęglanem amonu to środek spulchniający, który sprawia, że ciasteczka są kruche i chrupiące. Dla wielu są wspomnieniem dzieciństwa i babcinych wypieków, dla mnie również :) Najprostsze ciasteczka jakie można upiec, dlatego idealnie sprawdzają się przy wspólnym wypiekaniu razem z dziećmi. Może i moim dzieciom pozostaną w pamięci, chociażby zapach jaki się unosi w trakcie pieczenia :) SKŁADNIKI: 3 1/2 szklanki(...)kryształ Mąkę przesiać i posiekać razem z margaryną. W osobnej misce rozmącić 2 jajka i żółtko z cukrem, śmietaną i amoniakiem. Płynne składniki wlać do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wycinać dowolne kształty. W trakcie wałkowania można podsypywać ciasto niewielką ilością
https:KKuchniaMniamwspólne pieczenie ciasteczek. Kto nie lubi czasem poczuć się jak dziecko? Fajnie powrócić do czasów dzieciństwa i kreatywnie spędzić czas, dekorując ciasteczka wspólnie z dziećmi! Urocze Rudolfy są bardzo kruche i nie tylko fajnie wyglądają, ale również smakują. Mogą być zarówno słodkim upominkiem jak i ozdobą choinki czy świątecznego stołu. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 45 min Czas(...)żółtko 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo 50 g czekolady mlecznej groszki czerwone klej spożywczy Instrukcje Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką. Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej
Wędrówki po kuchniKruche ciasteczka z orzechami włoskimi i cynamonem (2 blachy ciasteczek- około 45 ciasteczek) Moja rodzina zgodnie orzekła, że są to najlepsze ciasteczka jakie do tej pory jedli. Są baaardzo kruche i ciężko się od nich oderwać. Idealnie nadadzą się na świąteczny stół. Są zdrowsze od innych ciasteczek, ponieważ są bez cukru. Składniki: 230g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki pudru(...)masę. Orzechy wkładasz do woreczka śniadaniowego i kruszysz na mniejsze kawałki młotkiem do mięsa. Do masy maślanej dodajesz resztę składników i łączysz je ze sobą za pomocą miksera. Z ciasta formujesz kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziesz w niewielkiej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczesz około 12 minut w 180*C. * Jeżeli używasz zwykłego cukru możesz
Moja Michataką tradycję, że każdego roku robię inną wersję mazurka. Były mazurki na waflu i na spodzie kruchym i na półkruchym i pełne bakalii... i - naprawdę sporo. Ten jednak mazurek jest moim zdecydowanie ulubionym. I gdyby nie tradycja zmienności, robiłabym go każdego roku. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); MAZUREK ŚLIWKOWY Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: - 150 gram mąki krupczatki - 150 gram mąki pszennej - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię
Życie zamknięte w smakurozpływają się w ustach. Zdjęcia słabe, bo były tak pyszne, że nie zdążyłam zrobić im porządnej sesji zdjęciowej :D. Dla kogo: dla dzieciaków dla fanów masła orzechowego dla lubiących kruche ciasteczka Składniki: 100g masła (miękkiego) jajko 0,5 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki białego cukru łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)masło orzechowe i miksujemy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ekstrakt oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksujemy. Wsypujemy połowę cukierków czekoladowych (resztę powciskamy na wierzchu ciastek). Z ciasta formujemy małe kuleczki (orzeszki) i odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczamy ciasteczka dłonią, a następnie wciskamy na górę M&M'sy. Między ciasteczkami należy zostawić
Mania WypiekaniaWykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 minut(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/kruche-waniliowe-ciasteczka-na-dzien-taty/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('6eb33bb6a164a523fbce6c7d855a4e23').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Kruche waniliowe ciasteczka na Dzień Taty appeared first
dom-agi.plSkładniki na około 18 sztuk: gotowe ciasto francuskie 275g 400 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru 2 małe opakowania Śmietan-Fix cukier puder do posypania Ciasto francuskie rozmrozić. Rozwinąć i pokroić w paski szerokości 2 cm (fot.1) . Nawinąć na posmarowaną masłem rurkę zaczynając od węższej części. Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (fot.2) . Piec 15 minut w temp(...)dodać cukier i Śmietan-Fix-y. Wystudzone rurki napełnić bitą śmietaną za pomocą szprycy do dekoracji tortów. Posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia. Są wtedy delikatne i kruche. Pycha
Świat Ciastalepsze to niż, nic. Dzisiaj jeżeli chodzi, o moje propozycje na słodkie pyszności, to fajne kruche ciastka, przypominające świderki (stąd taka nazwa :)). Ciasteczka wyszły smaczne, fajnie kruche. Idealne to kawki, czy herbatki. Więc oto i przepis ;) Składniki: (na ok. 30 ciasteczek) 2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 2 jajka cukier waniliowy 1/3 szklanki cukru pół łyżki sody łyżka kakao(...)podzielić na dwie i do jednej dać kakao. Dałam jedną łyżkę, ale kolory mało się od siebie różnią dlatego polecam dać 2 lub 3 łyżki kakao. Następnie, z każdego ciasta rwać równe kawałki i robić z nich cienkie wałeczki. Oba (jeden jasny, drugi ciemny) splatamy ze sobą. U mnie moje wałeczki przekrajałam na pół. Taki wałeczek może mieć
Moje pyszne gotowanienasiona wanilii, sól oraz krem czekoladowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy na przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dekoracja: 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki serka mascarpone(...)piekli: Basia i Julia http:// basjulowepasje.blogspot.com / Bożena http:// mojekucharzenie-bozena-1968 .blogspot.com/ Danusia http:// www.mojewypiekiinietylko.co m/ Gosia http:// www.daylicooking.pl/ Iwona http:// izioni-smaki.blogspot.com/ Justyna http://www.tysiagotuje.pl/ Justyna http:// ciastkarnia-na-kruchym-spod zie.blogspot.com/ Magda http:// blondynkagotuje.blogspot.co m/ Magda http:// z-milosci-do-slodkosci.blog spot.com/ Marta http:// www.magicznezyciemarty.pl/ Marzena http:// kulinarneszalenstwamaniusi. blogspot.com/ Patryk i Ada http:// cookpl.blogspot.com
Z miłości do słodkościWitajcie :-) Ostatnio przesiliłam chyba rękę, młoda już trochę waży, ale czasem trzeba ją gdzieś podnieść, zanieść i jakoś tak dobrze mi się ją nosiło na lewej
kruche babeczkiWitajcie :) Na osłodę ponurego i deszczowego dnia proponuję wyśmienite ciasteczka krucho drożdżowe bez wyrastania, po prostu rewelacja. Ostatnio przeglądając przepisy Pawła Małeckiego natknęłam się na te właśnie ciasteczka, oryginalne były z wróżbą w środku ja zamiast papierków włożyłam pyszną marmoladę wieloowocową ORZECH . Przepis troszkę zmieniłam bo nie miałam oleju kokosowego, zastąpiłam go zwykłym. Zapraszam do wypróbowania bo przepis jest banalnie(...)przegotowanej 7 g suchych drożdży 30 g oleju Marmolada wieloowocowa Orzech Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, wsypujemy drożdże, dodajemy olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne jak na pierogi. Rozwałkowujemy dość cienko. Wycinamy foremką w kształcie kwiatka kółeczka na środku układamy po 1/2 łyżeczki twardej marmolady i zlepiamy kwiatkowe brzegi. Ciastko układamy
Sama słodycz i szczypta chilikokosem. Wersja zdrowsza, bo z mąki pełnoziarnistej, zamiast cukru erytrol, kokos i łamiący słodycz berberys od Helio bez dodatku substancji konserwujących z serii Helio Natura . Zestawienie idealne :-) Ciasteczka kruche i smaczne - polecam :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na około 30 ciasteczek: 240 g masła (temp pokojowa) 3/4 szklanki erytrolu/ksylitolu 2 duże jajka 2 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli(...)koniec dodajemy kokos, miksujemy i berberys, mieszamy łyżką. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja góra -m dół). 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 4. Łyżką nabieramy porcję ciasta, formujemy w rękach kulki i układamy na blaszce. Lekko spłaszczamy palcem. 5. Pieczemy około 20 minut. Ciasteczka powinny się ładnie zarumienić :-). Smacznego
kruche babeczkiMoja rodzina pokochała te pierniczki! Świetnie smakują zarówno zaraz po upieczeniu, jak i w ciągu kilku kolejnych dni. Następne dwa tygodnie pokażą czy pierniczki zmiękną, czy nadal pozostaną idealnie kruche. Polecam, najlepszy przepis na blogu na pierniczki! Składniki (na 50-60 pierniczków): 900 gram mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki(...)przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon i imbir. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-7 minut. Studź
Mango Papajabidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Postanowiłam dziś upiec ciasteczka. Przepis powstawał w trakcie ich przygotowania i muszę powiedzieć, że się udało. Ciasteczka wyszły kruche, nie za słodkie i chrupiące a uwieńczeniem smaku jest polewa z gorzkiej 60% czekolady. Składniki: 250g masła 250g mąki pełnoziarnistej z orkiszu Basia 150g mąki pszennej tortowej Basia 3 łyżki płatków(...)sezam do obtoczenia brzegów ciastek, gorzka czekolada 60% Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni Masło w misce posiekać z mąką, miodem, solą, proszkiem do pieczenia oraz jajkami. Następnie zagniatając ciasto dodać nasiona oraz rodzynki. Ciasto będzie lekko klejące, ale raczej zwarte. Dłonie lekko moczyć w wodzie i formować kulki. Ja urywałam kawałki ciasta o wadze mniej więcej 40g każda
W garach u GosiWczoraj sprawdziły się idealnie jako słodka przekąska na pełen emocji mecz Polska-Ukraina. Brawo Panowie! Oby tak dalej! A wracając do ciasteczek z marmoladą – polecam. Słodka marmolada w kruchym ciasteczku… Nic tylko jeść i sięgać po kolejne Składniki: (na około 18 ciasteczek) 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka (najlepiej z wiejskich jaj) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki z cukrem cytrynowym. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli Wasz mikser nie daje rady połączyć w pełni masy można na koniec szybko (!) zagnieść ciasto ręką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Słodkie okruszki