Pyszne ciasto, które błyskawicznie znika z talerzy. Połączenie tradycyjnego smaku ciasta, z słodkim smakiem prawdziwych krówek i silną nutą ajerkoniaku. Z pewnością może wam zastąpić nie tylko każdą babkę serwowaną na święta ale również keks
Milion SmakówBardzo proste i bardzo czekoladowe. Mięciutkie, szybciutkie i lekko ciągnące. Czekoladowe ciągutki to ulubione ciasteczka mojego lubego :) Są wspaniałe w swojej prostocie i jeśli ktoś lubi miękkie ciastka albo krówki to z pewnością zasmakują :) Są mocno czekoladowe ale nie są za słodkie - będą smakowały i miłośnikom gorzkie jak i zwykłej mlecznej czekolady. Zaliczam je do tego rodzaju smakołyków
Jedzeniomaniawiem czy jest sens pisać, że kiedy całkowicie ostygną stają się twarde i chrupiące... i tak nie doczekają tego momentu ;) Składniki; 100g masła 700g cukierków irysy lub krówki (najlepiej ciągnących) 180g ryżu preparowanego Wykonanie: W dużym garnku rozpuścić masło na bardzo małym ogniu, dodać cukierki i stale mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając mieszania dodać preparowany
Pyry na GazObowiązkowa na Wielkanocnym stole! Polecam szczególnie wszystkim wielbicielom krówek Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie
Za drzwiami kuchnizimnego 150 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 50 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 200 g kajmaku o smaku krówki 50 g orzechów włoskich 50 g rodzynek powidła śliwkowe Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąki, dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajko i zimne masło pokrojone w kostkę. Końcówką
Ala piecze i gotujesprawdzają się te w wiaderkach 1 kg - 1 budyń śmietankowy bez cukru - 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego - 3 czubate łyżki mąki pszennej - szklanka cukru pudru - cukier waniliowy - 400 g krówki z puszki Przygotowanie jest bardzo szybkie, także naszykuj wszystko wcześniej. Włącz piekarnik na 180 °.Wyjmij masę krówkową z puszki, przełóż do szklanej miski i podgrzej nad garnkiem z wrzącą
Pasje Jolkicukru to 400 kcal). Jest na pewno zdrowszym zamiennikiem cukru, ale to wciąż spora dawka kalorii. Suszone daktyle Jeden z moich ulubionych naturalnych słodzików. Smakiem przypominają karmelowe krówki. Najlepiej używać ich w formie zmiksowanej, świetnie nadają się do kremów czekoladowych, ciast, trufli itd. Kupując daktyle trzeba uważnie czytać etykiety, czasem producenci zalewają je syropem glukozowo-fruktozowym
Powiedz dietom nieUwielbiam krówki! Wszystkie - zarówno mordoklejki, jak i te twarde jak kamień i sypiące się - po prostu wszystkie :) Składniki: 300 ml śmietanki kremówki (może być też mleko skondensowane niesłodzone) 3/4 szklanki cukru 1/3 kostki masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam 1/2 łyżeczki miąższu z wanilii - stąd te kropki :)) Masło, kremówkę i masło rozpuścić
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ryżowych szyszkach z masą krówkową (lekko ciągutkowych :), czy szyszkach z białą czekoladą (twardych), wpadłam na pomysł by zrobić krówki z deserową czekoladą, o dość miękkiej konsystencji. Wykorzystałam do tego przepis na polewę, który ostatnio dość często używam, bo doskonale się sprawdza. W każdym razie wyszły mi całkiem fajne, smaczne, a do tego i szybkie szyszko – ciasteczka ryżowe, które jeszcze
Smakowy Rajsiostry Anastazji. Przepis jest zmieniony i bardzo dostosowany pod mnie, bo przyznam się szczerze, że uwielbiam Rafaello! To mój słodycz numer jeden razem z Irysami makowymi i krówkami :) Poza tym przypomina trochę rurki z kremem (bitą śmietaną), które też bardzo lubię :) Składniki na 1 opakowanie wafli (kwadratowych lub prostokątnych) Masa budyniowa: 100g masła 82% 200ml
Smakowy RajCiasto: 1 kostka margaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru Masa krówkowa; 400 g cukierków krówek ok 1 szklanki mleka 400 g orzechów włoskich 2 budynie śmietankowe, waniliowe lub karmelowe Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut. Cukierki rozpuścić w mleku na bardzo wolnym ogniu, często mieszając
Jadło i czytadłosprawdzić ewentualne komentarze. Gdy przygotowuję post, zajmuje mi to około 2 godzin ( bez gotowania). Zrobienie zdjęć, obróbka, wpis. 3. Potrawa z dzieciństwa. Najmilej wspominam szyszki z preparowanego ryżu z krówkami i tofi. 4. Skąd/od kogo czerpiesz inspiracje w prowadzeniu bloga? Może to zabrzmi nieskromnie, ale nie inspiruję się nikim. Często przepisy, zwłaszcza na sałatki powstaja w mojej głowie
Gosia gotujepodjąć wyzwanie, jakim było przygotowanie 12 jadalnych prezentów w ciągu 6 godzin, łącznie z ich zapakowaniem (nie licząc czasu na ich podjadanie;). Udało się :) Oto co powstało: 1. Krówki z solą morską. 2. Czekoladowe medaliony. 3. Sezamowe tiule / Słodko-słone orzeszki. 4. Słoneczny cukier puder. 5. Wytrawne biscotti z kolorowym pieprzem. 6. Trufle z zieloną herbatą 7. Aromatyczna
KUCHARNIATwaróg robiłam pierwszy raz i przekonałam się, że to nie jest w cale takie trudne. Wystarczy zdobyć świeże mleko (niepasteryzowane)od krówki, poczekać 3 dni aż się zsiądzie i można działać. Do wykonania miałam tylko 600 ml, ponieważ w razie gdyby mi nie wyszło, nie zmarnowałabym tyle pysznego mleka. Domowy twaróg Składniki: świeże mleko krowie. Rekwizyty: garnek z dość
Życie na widelcuDzisiaj zaległy przepis na jeden z lepszych serników. Coś dla zwolenników toffi, kajmaku i krówek. Już dawno zabierałam się do jego zrobienia i nareszcie udało mi się go upiec :-) Przepis wzięłam z tej strony. Zwiększyłam ilość składników bo robiłam z 1 kg sera, wyszła mi duża blacha a i tak uważam, że to za mało bo taki
Na słodko lub wytrawnie