krówki - 1316 przepisów (strona:50/88)

Ciasto na adwokacie 108

Pyszne ciasto, które błyskawicznie znika z talerzy. Połączenie tradycyjnego smaku ciasta, z słodkim smakiem prawdziwych krówek i silną nutą ajerkoniaku. Z pewnością może wam zastąpić nie tylko każdą babkę serwowaną na święta ale również keks

Milion Smaków
Czekoladowe ciągutki 186

Bardzo proste i bardzo czekoladowe. Mięciutkie, szybciutkie i lekko ciągnące. Czekoladowe ciągutki to ulubione ciasteczka mojego lubego :) Są wspaniałe w swojej prostocie i jeśli ktoś lubi miękkie ciastka albo krówki to z pewnością zasmakują :) Są mocno czekoladowe ale nie są za słodkie - będą smakowały i miłośnikom gorzkie jak i zwykłej mlecznej czekolady.  Zaliczam je do tego rodzaju smakołyków

Jedzeniomania
Szyszki z ryżu preparowanego 167

wiem czy jest sens pisać, że kiedy całkowicie ostygną stają się twarde i chrupiące... i tak nie doczekają tego momentu ;)   Składniki; 100g masła 700g cukierków irysy lub krówki (najlepiej ciągnących) 180g ryżu preparowanego Wykonanie: W dużym garnku rozpuścić masło na bardzo małym ogniu, dodać cukierki i stale mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając mieszania dodać preparowany

Pyry na Gaz
Kajmakowa babka Wielkanocna / kajmakowe muffinki 190

Obowiązkowa na Wielkanocnym stole! Polecam szczególnie wszystkim wielbicielom krówek Ciasto nadaje się również idealnie do wypieku muffinek. Składniki: 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej (400 g) 5jajek 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 30% garść migdałowych wiórków do dekoracji Przygotowanie

Za drzwiami kuchni
Mazurek z orzechami i kajmakiem 223

zimnego 150 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 50 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego  200 g kajmaku o smaku krówki 50 g orzechów włoskich 50 g rodzynek powidła śliwkowe  Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąki, dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajko i zimne masło pokrojone w kostkę. Końcówką

Ala piecze i gotuje
Sernik z krówką 346

sprawdzają się te w wiaderkach 1 kg - 1 budyń śmietankowy bez cukru - 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego - 3 czubate łyżki mąki pszennej - szklanka cukru pudru - cukier waniliowy - 400 g krówki z puszki Przygotowanie jest bardzo szybkie, także naszykuj wszystko wcześniej. Włącz piekarnik na 180 °.Wyjmij masę krówkową z puszki, przełóż do szklanej miski i podgrzej nad garnkiem z wrzącą

Pasje Jolki
Czym słodzić jeśli nie cukrem? 187

cukru to 400 kcal). Jest na pewno zdrowszym zamiennikiem cukru, ale to wciąż spora dawka kalorii. Suszone daktyle  Jeden z moich ulubionych naturalnych słodzików. Smakiem przypominają karmelowe krówki. Najlepiej używać ich w formie zmiksowanej,   świetnie nadają się do kremów czekoladowych, ciast, trufli itd. Kupując daktyle trzeba uważnie czytać etykiety, czasem producenci zalewają je syropem glukozowo-fruktozowym

Powiedz dietom nie
Krówki, krówki, krówki :) 176

Uwielbiam krówki! Wszystkie - zarówno mordoklejki, jak i te twarde jak kamień i sypiące się - po prostu wszystkie :)   Składniki: 300 ml  śmietanki kremówki (może być też mleko skondensowane niesłodzone) 3/4 szklanki cukru 1/3 kostki masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam 1/2 łyżeczki  miąższu z wanilii - stąd te kropki :))  Masło, kremówkę i masło rozpuścić

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowe szyszki z ryżu preparowanego 403

ryżowych szyszkach z masą krówkową (lekko ciągutkowych :), czy szyszkach z białą czekoladą (twardych), wpadłam na pomysł by zrobić krówki z deserową czekoladą, o dość miękkiej konsystencji. Wykorzystałam do tego przepis na polewę, który ostatnio dość często używam, bo doskonale się sprawdza. W każdym razie wyszły mi całkiem fajne, smaczne, a do tego i szybkie szyszko – ciasteczka ryżowe, które jeszcze

Smakowy Raj
Rolada waflowa Rafaello 348

siostry Anastazji. Przepis jest zmieniony i bardzo dostosowany pod mnie, bo przyznam się szczerze, że uwielbiam Rafaello! To mój słodycz numer jeden   razem z Irysami makowymi i krówkami :) Poza tym przypomina trochę rurki z kremem (bitą śmietaną), które też bardzo lubię :)     Składniki na 1 opakowanie wafli (kwadratowych lub prostokątnych) Masa budyniowa:   100g masła 82% 200ml

Smakowy Raj
100. Ciasto krówkowo budyniowe 431

Ciasto: 1 kostka margaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru Masa krówkowa; 400 g cukierków krówek ok 1 szklanki mleka 400 g orzechów włoskich 2 budynie śmietankowe, waniliowe lub karmelowe Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut. Cukierki rozpuścić w mleku na bardzo wolnym ogniu, często mieszając

Jadło i czytadło
Liebster Blog Award 166

sprawdzić ewentualne komentarze. Gdy przygotowuję post, zajmuje mi to około 2 godzin ( bez gotowania). Zrobienie zdjęć, obróbka, wpis. 3. Potrawa z dzieciństwa. Najmilej wspominam szyszki z preparowanego ryżu z krówkami i tofi. 4. Skąd/od kogo czerpiesz inspiracje w prowadzeniu bloga? Może to zabrzmi nieskromnie, ale nie inspiruję się nikim. Często przepisy, zwłaszcza na sałatki powstaja w mojej głowie

Gosia gotuje
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 237

podjąć wyzwanie, jakim było przygotowanie 12 jadalnych prezentów w ciągu 6 godzin, łącznie z ich zapakowaniem (nie licząc czasu na ich podjadanie;). Udało się :) Oto co powstało:  1. Krówki z solą morską. 2. Czekoladowe medaliony. 3. Sezamowe tiule / Słodko-słone orzeszki. 4. Słoneczny cukier puder. 5. Wytrawne biscotti z kolorowym pieprzem. 6. Trufle z zieloną herbatą 7. Aromatyczna

KUCHARNIA
Domowy twaróg 195

Twaróg robiłam pierwszy raz i przekonałam się, że to nie jest w cale takie trudne. Wystarczy zdobyć świeże mleko (niepasteryzowane)od krówki, poczekać 3 dni aż się zsiądzie i można działać. Do wykonania miałam tylko 600 ml, ponieważ w razie gdyby mi nie wyszło, nie zmarnowałabym tyle pysznego mleka. Domowy twaróg Składniki: świeże mleko krowie. Rekwizyty: garnek z dość

Życie na widelcu
Sernik kajmakowy 213

Dzisiaj zaległy przepis na jeden z lepszych serników. Coś dla zwolenników toffi, kajmaku i krówek. Już dawno zabierałam się do jego zrobienia i nareszcie udało mi się go upiec :-)  Przepis wzięłam z   tej strony. Zwiększyłam ilość składników bo robiłam z 1 kg sera, wyszła mi duża blacha a i tak uważam, że to za mało bo taki

Na słodko lub wytrawnie