cukru to 400 kcal). Jest na pewno zdrowszym zamiennikiem cukru, ale to wciąż spora dawka kalorii. Suszone daktyle Jeden z moich ulubionych naturalnych słodzików. Smakiem przypominają karmelowe krówki. Najlepiej używać ich w formie zmiksowanej, świetnie nadają się do kremów czekoladowych, ciast, trufli itd. Kupując daktyle trzeba uważnie czytać etykiety, czasem producenci zalewają je syropem glukozowo-fruktozowym. OKAZJONALNIE
Powiedz dietom nieUwielbiam krówki! Wszystkie - zarówno mordoklejki, jak i te twarde jak kamień i sypiące się - po prostu wszystkie :) Składniki: 300 ml śmietanki kremówki (może być też mleko skondensowane niesłodzone) 3/4 szklanki cukru 1/3 kostki masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam 1/2 łyżeczki miąższu z wanilii - stąd te kropki :)) Masło, kremówkę i masło rozpuścić w garnku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ryżowych szyszkach z masą krówkową (lekko ciągutkowych :), czy szyszkach z białą czekoladą (twardych), wpadłam na pomysł by zrobić krówki z deserową czekoladą, o dość miękkiej konsystencji. Wykorzystałam do tego przepis na polewę, który ostatnio dość często używam, bo doskonale się sprawdza. W każdym razie wyszły mi całkiem fajne, smaczne, a do tego i szybkie szyszko – ciasteczka ryżowe, które jeszcze pewnie
Smakowy Rajsiostry Anastazji. Przepis jest zmieniony i bardzo dostosowany pod mnie, bo przyznam się szczerze, że uwielbiam Rafaello! To mój słodycz numer jeden razem z Irysami makowymi i krówkami :) Poza tym przypomina trochę rurki z kremem (bitą śmietaną), które też bardzo lubię :) Składniki na 1 opakowanie wafli (kwadratowych lub prostokątnych) Masa budyniowa: 100g masła 82% 200ml mleka
Smakowy RajPamiętacie krówkę ze słoika? Gdyby ktoś nie wiedział o co chodzi (a ma skojarzenie z zwierzęciem zamkniętym w słoiku), przepis na na krem krówkowy znajdzie tu . Zostało mi jeszcze trochę z ostatniej porcji, która idealnie wpasowała się jako dodatek do naleśników. Śniadanie dla żądnych słodyczy z rana - kakaowe pancakes, polane soczyście (lub mniej) masą krówkową. Z przepisu wychodzi
pink envelopeCiasto: 1 kostka margaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru Masa krówkowa; 400 g cukierków krówek ok 1 szklanki mleka 400 g orzechów włoskich 2 budynie śmietankowe, waniliowe lub karmelowe Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut. Cukierki rozpuścić w mleku na bardzo wolnym ogniu, często mieszając
Jadło i czytadłosprawdzić ewentualne komentarze. Gdy przygotowuję post, zajmuje mi to około 2 godzin ( bez gotowania). Zrobienie zdjęć, obróbka, wpis. 3. Potrawa z dzieciństwa. Najmilej wspominam szyszki z preparowanego ryżu z krówkami i tofi. 4. Skąd/od kogo czerpiesz inspiracje w prowadzeniu bloga? Może to zabrzmi nieskromnie, ale nie inspiruję się nikim. Często przepisy, zwłaszcza na sałatki powstaja w mojej głowie. Pozostałe
Gosia gotujesmaku i nie wymagają długiej obróbki. Jadalne są przynajmniej cztery gatunki grzybów nazywanych rydzami - mleczaj rydz, mleczaj smaczny, mleczaj jodłowy i mleczaj świerkowy. W przeciwieństwie do pozostałych, nazywany też krówką, mleczaj smaczny, nie posiada pomarańczowego, a białe mleczko. Tego koloru mleczko ma też mleczaj wełnianka, który uznawany jest za gatunek trujący. Swoich rydzów nie zbierałem sam. Ze względu na możliwą
W SMAKśpią, a ja mam nieodpartą ochotę na "małe co nieco". Biorę wtedy jedną lub dwie szyszeczki i zaspokajam swoją "zachciewajkę". Ten przepis jest troszkę "nietradycyjny". Dziś zamiast szyszek z krówki, proponuję szyszeczki toffi z nutą cynamonu. Składniki: 300 g cukierków toffi (tyle akurat miałam i do tej ilości dostosowałam składniki) 3 łyżki masła 80 g ryżu preparowanego 1/3 łyżeczki cynamonu
Słodkie okruszkiWłaściwie nic wielkiego, a jednak... Potrafi przełamać lody. Wymalować najpiękniejszy uśmiech. Przywrócić nadzieję. Osłodzić najbardziej gorzkie chwile. Słodki cudotwórca. Jaki lubisz najbardziej? Twardy z płynnym nadzieniem, ciągnący jak krówka, czy miękki jak ptasie mleczko, owocowy czy czekoladowy? Karmelek. Wybieram karmelek. Nie, powinnam się poprawić. Wybieram cały słój pełen karmelków w kolorowych papierkach. Domowych. O smaku czerwonych
KUCHARNIApodjąć wyzwanie, jakim było przygotowanie 12 jadalnych prezentów w ciągu 6 godzin, łącznie z ich zapakowaniem (nie licząc czasu na ich podjadanie;). Udało się :) Oto co powstało: 1. Krówki z solą morską. 2. Czekoladowe medaliony. 3. Sezamowe tiule / Słodko-słone orzeszki. 4. Słoneczny cukier puder. 5. Wytrawne biscotti z kolorowym pieprzem. 6. Trufle z zieloną herbatą 7. Aromatyczna mieszanka
KUCHARNIATwaróg robiłam pierwszy raz i przekonałam się, że to nie jest w cale takie trudne. Wystarczy zdobyć świeże mleko (niepasteryzowane)od krówki, poczekać 3 dni aż się zsiądzie i można działać. Do wykonania miałam tylko 600 ml, ponieważ w razie gdyby mi nie wyszło, nie zmarnowałabym tyle pysznego mleka. Domowy twaróg Składniki: świeże mleko krowie. Rekwizyty: garnek z dość grubym
Życie na widelcuDzisiaj zaległy przepis na jeden z lepszych serników. Coś dla zwolenników toffi, kajmaku i krówek. Już dawno zabierałam się do jego zrobienia i nareszcie udało mi się go upiec :-) Przepis wzięłam z tej strony. Zwiększyłam ilość składników bo robiłam z 1 kg sera, wyszła mi duża blacha a i tak uważam, że to za mało bo taki był
Na słodko lub wytrawnieKrówki "ciągutki" - tak to zdecydowanie to co lubię. Nie potrafię się im oprzeć :) Dzisiaj postanowiłam zmierzyć się z nimi metodą home made. Efekt jest zadowalający, aby nie powiedzieć powalający ;) SKŁADNIKI: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 4 łyżki miodu 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy 6 łyżek masła A jak to zrobić: Wszystkie składniki przekładamy do garnka i gotujemy na średnim
Kuchnia w opałachLikierów Ci u mnie dostatek, ale z reguły są to takie ze sklepowej półki. Tym razem postawiłam na domową produkcję, w moim ulubionym smaku. Bo w końcu krówki, to najlepsze dla mnie słodycze ;) I tak oto powstał likier krówkowy, który pozwoli mi miło spędzić czas podczas urlopu. Wolne od dziś do końca miesiąca, yupi :) Żyć nie umierać, będę czytać, szukać
Kuchnia w opałach