królik - 923 przepisów (strona:17/62)

Pasztet z królika 166

Składniki 1 większy królik 200 g podgardla 100 g wątróbki  marchewka, pietruszka, kawałek selera kilka ząbków czosnku cebula listki laurowe, ziele angielskie, maggi sól, pieprz Przygotowanie Królika włożyć do dużego garnka, dodać włoszczyznę, przyprawy i gotować do miękkości. Na końcu dodać wątróbkę. Mięso wyluzować z kości. Podgardle pokroić i podsmażyć.  Zmielić wszystko razem (królika, podgardle, wątróbkę) trzy razy

Gaździnka warzy
Pasztet z suszonymi grzybami 221

smaku. Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Święta już niedługo, a ten pasztet świetnie będzie się prezentował na Bożonarodzeniowym stole Pasztet z suszonymi grzybami Składniki: około 2 kg królika około 500 g ćwiartek z kurczaka około 700 g surowego boczku wieprzowego 300 g wątróbki drobiowej 1 duża czerstwa bułka 3-4 marchewki (około 350 g) 2 korzenie pietruszki (około(...)może być też łyżka suszonego) pęczek natki pietruszki sól Dodatkowo: smalec do wysmarowania formy Dzień wcześniej, wieczorem suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Warzywa obieramy, a królika, boczek i kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. W bardzo dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę

PatiGotuje
Królik duszony w sosie z pieczarkami 141

Królik duszony w sosie z pieczarkami, to przepyszne danie w przepysznym sosie. Sosu jest tak dużo, że wykorzystujemy go do uduszenia w nim piersi z kurczaka na drugi dzień (no chyba, że sos zostanie pochłonięty przez domowników – Mąż, wręcz łyżką go wypijał :) ) . Dzięki temu mamy dwa pyszne obiadki dla 4 osób. Do zrobienia sosu potrzebne jest jasne piwo oraz(...)ilość i wykorzystać właśnie do tego dania (rosół możecie mrozić lub gorący wlewać do słoików i zakręcone trzymać w lodówce do dwóch tygodni).   http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/krolik-duszony-sosie-pieczarkowym-1170x874.jpg The post Królik duszony w sosie z pieczarkami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Królik z suszonymi grzybami 235

Składniki: 1 królik 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 garści suszonych grzybów sól, pieprz Przygotowanie: Królik poporcjować i przełożyć do rękawa do pieczenia. Cebulę posiekać i dodać do … Czytaj dalej Królik z suszonymi grzybami

czarrna od kuchni
Najlepszy pasztet z królika 211

Dość długo chodził za mną ten pasztet z królika. Nie piekłam go już dawno i stęskniłam się za jego smakiem. Delikatne, królicze mięso, aromat mojego ukochanego tymianku, chrupiące orzechy - to wszystko sprawia, że taki pasztet jest wyjątkowo smaczny. Można go upiec na jakieś święto, ale będzie doskonały także bez specjalnej okazji. Smakuje świetnie do kanapek lub jako przystawka. Można(...)podać z konfiturą żurawinową albo lekką zieloną sałatką. Królik jest bardzo chudy, można go przyrządzać w wielu różnych wersjach. Można gotować, piec albo dusić i zawsze będzie smaczny. Ja nieczęsto przygotowuję to mięso, ale uwielbiam królika duszonego w białym winie z warzywami . To przepyszne i wykwintne danie. Koniecznie wypróbujcie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Miodowo-estragonowy królik 209

Mięso z młodego królika jest soczyste i bardzo delikatne Składniki królik 1 szt cebula 1 szt czosnek 3 ząbki estragon 2-3 gałązki oregano świeże 2-3 gałązki olej do smażenia masło … Czytaj dalej Miodowo-estragonowy królik

czarrna od kuchni
Gołąbki z pekinki z królikiem 248

Mój partner na widok królika ucieka, gdzie pieprz rośnie, więc przemycam mięso z królika w ten sposób. Jak nie widzi, to je i nawet mu smakuje :)   Składniki: 1 … Czytaj dalej Gołąbki z pekinki z królikiem

czarrna od kuchni
Szałwiowy królik 193

Mięso królika duszone z dodatkiem świeżej szałwii :) Składniki łapki królika i comber 2 cebule 2 ząbki czosnku kilka listków szałwii sól, pieprz zioła prowansalskie ocet jabłkowy maggi olej Sposób … Czytaj dalej Szałwiowy królik

czarrna od kuchni
Duszony królik w sosie własnym 158

Królik w sosie własnym Składniki: porcja królika 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 plasterki pora sól ziele angielskie 3 liście laurowe estragon 3 łyżki octu jabłkowego woda Królika dokładnie umyłam, wrzuciłam do wody i obgotowałam mięso.  Obgotowane mięso przełożyłam do woka, dodałam cebulę, czosnek i delikatnie podsmażyłam. Podsmażone mięso podlałam wodą (ilość wody zależy od ilości mięsa, u mnie

nietadieta
ROSÓŁ Z KRÓLIKA 107

Rosół zawszę gotuję kilkanaście godzin, na minimalnym ogniu sobie pyrka całą nockę. Dzięki temu jest klarowny i bardzo pożywny. Mięso z królika jest zdrowe, dietetyczne, zalecane dla dzieci. Pyszna alternatywa dla kurczaków, indyków i innego drobiu. SKŁADNIKI: - korpus z królika - włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora) - 1 opalona cebula  - 3 goździki - 2 liście laurowe - kilka kulek(...)ziela angielskiego - łyżeczka soli - łyżeczka młotkowanego pieprzu KORPUS Z KRÓLIKA umyj i podziel na części. Włóż do garnka i dodaj obraną i umytą włoszczyznę i cebulę. Zalej zimną wodą i dodaj przyprawy.  WAŻNE ABY PIEPRZ BYŁ młotkowany, mielony nie zadaje się do rosołu, zupa może przez to zmętnieć. WSTAW NA MINIMALNY OGIEŃ (u mnie 1) i gotuj pod szczelnym

Kuchnia bezglutenowa Loli
Królicze skoki w warzywach 174

Królik, za młodych lat gdy mieszkałem jeszcze z rodzicami jadałem go naprawdę często teraz już dużo dużo rzadziej i nie wiem dlaczego bo mogę go mieć w każdej chwili a jest naprawdę pyszny i szczególnie zdrowy. Składniki : 2 udka/skoki królicze 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2-3 liście laurowe 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 nieduża(...)misy doprawiając solą i pieprzem. Do misy dodaję jeszcze pokrojony czosnek, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i pokruszone liście laurowe i tymianek, w takiej marynacie trzymam kawałki królika ok 1 h. W między czasie : obrane marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i paprykę kroję w kawałki lub paski i z dodatkiem ziół prowansalskich podsmażam kilka minut na maśle klarowanym. Podsmażone warzywa przekładam

Mechanik w kuchni
Konfitowane skoki z królika 224

tylne skoki królika, 70 g soli, 1 l wody, garść świeżego tymianku, 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 10 ziaren pieprzu, 1,5 l oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku z łupiną, 10 łodyg świeżego tymianku, Sól rozpuścić w wodzie, dodać tymianek, czosnek, liść laurowy i pieprz. Zanurzyć w nim skoki królika i pozostawić na 8 godzin lub całą(...)Przemek Błaszczyk, szef chorzowskiej restauracji Bistro Manana, finalista drugiej edycji programu Top Chef. Produkty użyte podczas warsztatów pochodziły ze sklepu frisco.pl . Podczas warsztatów przygotowaliśmy również: comber z królika ze smardzami, ziołowym aranchini z pęczaku, cydrowym zabajone, smażonym jarmużem i powietrzem z wędzonki pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, galaretką

królestwo garów
Królik z szybkowaru w pomidorach 142

właściwie w pomidorach i papryce. To bardzo letnie wydanie tego wspaniałego mięsa. Wiecie, że organizm człowieka przyswaja białko z mięsa królika aż w 90%? żadne inne mięso nie jest tak dobrze tolerowane przez organizm ludzki. Dlatego często poleca się je alergikom. Królika lubię i przyrządzam często. Dzisiejsza wersja jest szybka, bo razem z przygotowaniem mięsa zajmuje nam maksymalnie 30 minut(...)osób, które nie posiadają szybkowaru czas przygotowania wydłuży się do 2 godzin. Szczerze polecam. - 1kg królika ( preferowane: comber, skoki) - 2 średnie papryki - 3 średnie pomidory - 1 cebula  - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego - 2 liście laurowe - sól, pieprz - 3 łyżki oleju Mięso umyć, oczyścić z większych błonek. Comber podzielić na 2 części. Oprószyć solą

kawawszklance
Królik w czerwonym winie 127

królik, oliwa do smażenia, 500 g szalotki, gałązka rozmarynu, 3- 4 ząbki czosnku, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 300 ml bulionu drobiowego, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Smażyć na oliwie na rumiano z każdej strony. Ułożyć w żeliwnym garnku, dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, czosnek, wlać bulion(...)dusić 20 minut. Po tym czasie wlać wino oraz podsmażone na oliwie szalotki. Dusić królika około 30 minut, do miękkości.     zastawa

królestwo garów
Królik confit 133

tylne nogi z królika, 2 combry z królika, 3 ząbki czosnku obrane, 9 ząbków czosnku nie obranych, 4 liście laurowe, 20 ziaren pieprzu, 6 gałązek rozmarynu, sól, tłuszcz do confitowania – masło, gęsi smalec lub olej 5 ziaren pieprzu zemleć, gałązkę rozmarynu i 3 ząbki czosnku posiekać, wymieszać z solą i natrzeć przyprawami mięso. Odstawić na noc do lodówki. Do naczynia(...)zapiekania włożyć pozostałe przyprawy, królika i zalać ciepłym tłuszczem. Tłuszczu musi być tyle aby przykryć mięso. Naczynie przykryć papierem do pieczenia przyciętym do wielkości naczynia. Papier ma dotykać do tłuszczu. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 -150 stopni i piec około 2 – 2,5 godziny. Piec aż mięso będzie miękkie.   zastawa

królestwo garów