królik - 923 przepisów (strona:20/62)

JAJKA FASZEROWANE Z CHRZANEM I PASZTETEM Z KRÓLIKA 265

zielonego groszku. No i oczywiście, na wielkanocnym stole nie może  zabraknąć jajek w majonezie lub w sosie tatarskim. Jak przygotować jajka faszerowane z chrzanem i pasztetem z królika - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 10 jajek, ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek 1 puszka dobrego pasztetu z królika (ok.20 dag) 20 dag małych pieczarek, drobno pokrojonych 1 czerwona cebula

Moja Książka Kucharska
Po prostu rosół! 254

bardziej różnorodne mięso tym lepszy smak rosołu. Do przygotowania mieszanego rosołu najlepiej użyć drobiu i wołowiny . Ja używam zawsze 3-4 różne rodzaje mięs. Zazwyczaj podstawą jest indyk, królik, kaczka, kawałek wołowiny i dodatkowo kurze łapki, ze względu na fakt, że są bogate w dobrze przyswajalny wapń i kolagen. Świetna na rosół jest też wiejska kura, jeżeli mamy do takiej(...)Pintereście ! Rosół Drukuj Porcje: 3l Czas przygotowania: 3h Składniki: ok. 1 kg mięsa (u mnie szyja i noga z indyka, skrzydełko z kaczki i korpus z kaczki lub królika, 150g wołowiny, 5 kurzych nóżek) 3,5l wody 2-3 gałązki tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki

Book of spells
Królik w sosie grzybowym 239

Składniki: comber i skoki z królika 1 cebula 2 garście suszonych grzybów 1 szklanka odgotowanych podgrzybków 1 słoik sosu uniwersalnego ciemnego Łowicz zioła Małgosi ostra papryka 1/2 szklanki białego wytrawnego … Czytaj dalej Królik w sosie grzybowym

czarrna od kuchni
Koperkowy królik 231

Składniki: poporcjowane mięso z królika, u mnie schaby i skoki 1/2 pęczka koperku Vegeta do mięs obsypka maspolanka Plenus zioła Małgosi Plenus ocet winny miód pieprz 1 kg młodych ziemniaków … Czytaj dalej Koperkowy królik

czarrna od kuchni
Warzywna zupa z królika. Bez laktozy, bez glutenu 167

Zupa warzywna z królika Składniki: kawałek mięsa z królika, najlepiej z kością 4 marchewki kawałek selera 6 ziemniaków 2 ząbki czosnku natka pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki octu jabłkowego lubczyk koperek sól Mięso obgotowałam. Marchewkę i seler starłam na grubych oczkach, ziemniaki pokroiłam w kostkę, czosnek obrałam. Do garnka z wodą dodałam mięso i warzywa

nietadieta
Królik w śmietanie 126

skoków z królika, 5 – 6 łyżek masła, 500 g ziemniaków, duży pęczek młodej włoszczyzny, 500 ml bulionu z drobiu lub cielęcego, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, 500 ml śmietany 18%, Włoszczyznę obrać, umyć. Marchewki, pietruszki, selera, jasną część pora pokroić w plasterki. Kartofle umyć, obrać, pokroić w niezbyt grube półplasterki. Dno naczynia posmarować masłem(...)ułożyć pokrojone warzywa. Skoki królika podsmażyć na rumiano na maśle. Przełożyć do warzyw. Zalać bulionem, dodać przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na godzinę. Po tym czasie wlać śmietanę rozbełtaną z dwiema łyżkami gorącej wody. Doprawić solą. Piec dalej 20-30 minut pod przykryciem. Podałam ze szpinakiem i karmelizowaną na miodzie marchewką.   zastawa

królestwo garów
Królik pieczony 394

Składniki: skoki z królika marynata: 4 ząbki czosnku 1 cebula 3-4 ziarna jałowca 1 łyżeczka soli 1 łyżka mieszanki przypraw Małgośka 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu 1 garść świeżych ziół, … Czytaj dalej Królik pieczony

czarrna od kuchni
Królik z czosnkiem w białym sosie 164

Dzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki „Mamuszka” a jest nim królik z czosnkiem w białym sosie. Składniki na królika

Kuchenne Wariacje
Pasztet myśliwski. 147

domu dalej panuje myśliwski klimat. A do wykonania pasztetu warto mieć mięso, którego pochodzenie jest przez nas sprawdzone wiele razy. Składniki: 500g mięsa z dzika 500g mięsa z królika 500g podgardla lub boczku 250g wątróbki drobiowej 1 marchewka 1 mały seler 1 pietruszka 5 jajek połowa bułki paryskiej gałka muszkatołowa ziele angielskie liść laurowy pieprz sól Sposób wykonania: Mięso(...)dzika i królika razem z podgardlem dusimy pod przykryciem z warzywami, zielem angielskim, trzema liśćmi laurowymi, solą i pieprzem, aż wszystko zmięknie. Po ostygnięciu mięso i warzywa mielimy trzykrotnie razem z namoczoną bułką w maszynce do mięsa. Wątróbkę sparzyć wrzątkiem i również zmielić. Następnie do masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do natłuszczonej i wysypanej

Kuchnia Pani Wiosny
Ragout 261

Inaczej królik duszony w winie. Mięso jest bardzo delikatne i smaczne. Odpowiednio przyrządzone może smakować podobnie do kurczaka. Składniki 600 g mięsa z królika (comber lub udka) 100 g wędzonego boczku … Czytaj dalej Ragout

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Królik duszony z wędzoną papryką 136

królik, sól, pieprz, 4 łyżeczki papryki wędzonej, 500 ml białego półwytrawnego wina, 1-2 łyżeczki miodu, 3 ząbki czosnku, 4 kostki czekolady deserowej, masło do smażenia Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w wędzonej papryce . Odstawić na 2 godziny. W garnku z grubym dnem obsmażyć na maśle na rumiano z każdej strony. Wlać

królestwo garów
Pikantny krem z zielonego grochu 236

Ciekawe podejście do klasyki: zupa grochowa przygotowana na wywarze z królika, z dodatkiem "sałatki" z mięty i papryczki chilli. Przepis inspirowany jest potrawą ze strony ' Kuchnia Lidla '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na wywar: 500 g kości z królika 500 g kości z kury 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2,5 l wody 1 cebula kawałek kapusty 2 liście laurowe

My Culinary Art
Bażant , Królik , Sandacz i Tatar czyli Tydzień Restauracji w Rest. Gródek 184

można śmiało zagrać! ( co oczywiście wykorzystaliśmy ;)Tzn. nie ja , bo takiego talentu nie posiadam , ale za to mojemu towarzyszowi należą się wielkie brawa! zdjęcia ze strony restauracjiNa przystawkę wybrałam :Królik z ziołową gąbką z sosem koperkowymOsoba towarzysząca ;)Tatar z marynowanej wołowiny Na danie główne wybrałam :Filet z sandacza z sosem rabarbarowymOsoba towarzysząca ;)Filet z bażanta na purée z zielonego groszku

Ostra na Słodko
Tradycyjna Paella valenciana 293

Dzień Dziecka:) Czy zgadliście, jaka hiszpańska potrawa znalazła się na banerku akcji? To paella valenciana , "matka wszystkich paelli", w swojej oryginalnej, pierwotnej formie, czyli z mięsem kurczaka i królika. W paelli nie znalazły się niestety ślimaki - wybaczcie, ale tego bym nie przełknęła ;) Zapraszam Was więc na przepis na pyszną, tradycyjną paellę - jedno z najsławniejszych hiszpańskich dań ! Paella Valenciana - pierwsza(...)mieli pod ręką. Były to miejscowe warzywa, takie jak fasola, pomidory, papryka czy karczochy, a także łatwo dostępne w okolicznych sadach ślimaki , czy, od czasu do czasu, dzikie króliki . Od święta do paelli dodawano mięso kurczaka. Paellę przygotowywano nad ogniem z drewna pomarańczowego, dzięki czemu potrawa wchłaniała jego aromat.  Tak powstała pierwsza paella, nazywana paella valenciana, uważana przez wielu

Chilli Czosnek i Oliwa
LEGO Creator fantastyczne leśne stworzenia – recenzja 100

obrotową głową i ruchomym ogonem, nogami, skrzydłami oraz piórami. Ptak czyta książkę małemu, uroczemu jeżykowi. Jednak, gdy sowa się znudzi w każdej chwili może zmienić ją na jelonka i królika lub ruchomą wiewiórkę. Każda postać jest urocza, piękna i ma ruchome elementy, które jeszcze bardziej zachęcają do budowania i zabawy. Figurki są też świetną ozdobą. Z czego składa się zestaw(...)tablety zawiera funkcje przybliżania i obracania, które umożliwiają dzieciom wizualizowanie składanych modeli. Jak wcześniej pisałam z jednego zestawy klocków można stworzyć kilka postaci: papugę i jeżyka, jelonka i królika lub wiewiórkę. Każda „postać” jest kolorowa i ma ruchome elementy. Klocki LEGO Creator to świetna zabawa. Szczerze polecamy Wpis we współpracy z TaniaKsiazka.pl /testowanie produktu/ The post LEGO Creator fantastyczne leśne

Słodkie okruszki