Zimowe ciasto żurawinowo-jabłkowe 186początek masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian ze śmietaną.Kolejnym krokiem jest dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie łopatką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i świeżą żurawinę
Słodkie Przyjemności
Miodownik 192Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Coraz więcej propozycji wpada mi w oczy, ale wcale nie jestem nimi zachwycona, być może jest to związane z minionymi świętami, nie wiem. Ja jeszcze nie wiem co znajdzie się w moim Sylwestrowym menu, być może będzie to Miodownik który ostatnio wypróbowałam. Jest dużo fajniejszy w smaku niż piernik, a mimo wszystko ma w sobie
Słodkie Przyjemności
Waniliowy sernik bez maki 316mielimy. Dodajemy cukier z wanilią, mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest dodawanie do ciasta po łyżce masy serowej i miksowanie na najwyższych obrotach.W oddzielnej misce białka ubijamy na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do ciasta.Dużą, prostokątną blachę
Słodkie Przyjemności
Deser z Kiwi 240miksujemy na mus - odstawiamy.Do wysokich naczyń wlewamy około 1/3 musu z kiwi, następnie dodajemy na wierzch 3-4 łyżki jogurtu naturalnego. Wyrównujemy - w razie potrzeby wycieramy naczynie do czysta.Kolejnym krokiem jest wlanie na jogurt około 3 łyżek musu z truskawek i udekorowanie pucharka gotową bezą.*Smacznego!*Deser najlepiej przygotować przed samym podaniem. Składniki można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce
Słodkie Przyjemności
Zielony smoothie egzotyczny 202Wiosna zbliża się wielkimi krokami szkoda by było, żeby tuż przy mecie rozłożyła nas jakaś choroba, dlatego dziś polecam wszystkim bombę witaminową! Robi się je momentalnie, a smakują idealnie. Dziś na śniadanie na przykład robię sobie takie zielone smoothie z kiwi, banana i pomarańczki. Takie zestawienie owoców nie dość, że zahamuje apetyt na słodycze, to jeszcze pokryje dzienne zapotrzebowanie
Słodkie Przyjemności
Biskwity 232kina, ale jutro nie odpuszczę! Zrobię sobie jakąś długą, przyjemną wycieczkę, w końcu muszę zrzucić troszkę tego i owego przed prawdziwym latem. Już nawet poczyniłam w tym kierunku pewne kroki, zaczęłam ćwiczyć JOGĘ! Ha, humor od razu się człowiekowi poprawia, jakieś lepsze nastawienie jest, no i ta gibkość. Jedyny minus? Ograniczam słodycze, ograniczam a nie rezygnuje. Jedno takie ciacho jeszcze
Słodkie Przyjemności
Kopiec gruszkowy 199wbijamy jajka i lekko je roztrzepujemy, następnie dosypujemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości - utworzenia się lekkiej piany.Następnie do masy jajecznej dolewamy oliwę i ekstrakt goździkowy - ponownie miksujemy.Kolejnym krokiem jest dodanie do masy mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkie Przyjemności
Tarta orzechowa z gruszkami 217ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Przygotowanie kremu orzechowego:Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, gdy masło połączy się z cukrem wbijamy jajko i dalej ubijamy.Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych orzechów laskowych i mąki. Po wymieszaniu krem przekładamy na ostudzony kruchy blat a następie równo go rozprowadzamy.Wierzch dekorujemy pokrojonymi na plasterki gruszkami i posypujemy cukrem cynamonowym.Wstawiamy
Słodkie Przyjemności
Pączusie bez drożdży 220cukru waniliowegomąka około 300 g - lub więcejSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dolewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy cukier, sodę i proszek do pieczenia - łączymy. Ostatnim krokiem jest dodanie mąki - masa powinna być klejąca, powinno dać się uformować lejącą się kulkę - ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto na lane kluski - nie powinno być zbyt ciężkie.Łyżkami nabieramy masę
Słodkie Przyjemności
Zapiekane kajzerki z jajkiem 357nagrzewamy do 180`CNa samym początku przygotowujemy pucharki – kajzerkom odcinamy wierzch, następnie wydrążamy środek, lekko ugniatając spód. Na dno każdej bułki wsypujemy pokrojoną na drobno szynkę i szczypiorek. Ostatnim krokiem jest wbicie do każdego pieczywa po jednym jajku.Tak przygotowane pucharki wstawiamy do piekarnika na około 5-7 minut – do momentu ścięcia się jajka. Przed podaniem posypujemy je solą i pieprzem
Słodkie Przyjemności
Fish and Chips 231kiedyś? Możecie coś polecić, może jakaś fajna knajpka, abo po prostu danie do wypróbowania? Mi z WB kojarzy się tradycyjne Fish and Chips - ciekawa jestem, czy rzeczywiście na każdym kroku, można napotkać w ulicznych knajpkach ten fast food - który, ja osobiście, jestem pewna polubiłabym od razu! Fish and Chips to typowe dla Londynu - uliczne danie, podawane w gazecie
Słodkie Przyjemności
Wykwintna beza z truskawkami 203cukru pudru250 g serka naturalnego - nie solonego0,5 kg truskawekSposób przygotowania:Białka ubijamy do białości razem z dodatkiem soli. Gdy masa będzie zwarta dodajemy ocet i ponownie miksujemy. Ostatnim krokiem jest wymieszanie mąki ziemniaczanej z cukrem pudrem i dodawanie tej mieszanki stopniowo - mniej więcej łyżeczka na minutę miksowania.Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy w dwóch
Słodkie Przyjemności
Czekoladowo-malinowe ciasto z truskawkami 234przygotowanie czegoś smacznego. Dzisiejszy przepis jest idealny na początek sezonu letniego. Początek czerwca kojarzy mi się z przesytem truskawek, co w tym roku widać idealnie, gdy na każdym kroku można natknąć się na sprzedawców z tymi soczystymi owocami. Dzięki czemu, ich cena jest wyjątkowo niska. Powiem nawet więcej, są na tyle smaczne i na tyle tanie, że można już spokojnie
Słodkie Przyjemności
Herbata zimowa 193herbata earl grey2 plasterki pomarańczy4 łyżeczki soku malinowegocukier trzcinowy ( wg uznania )3-4 goździkiSposób przygotowania:Herbatę parzymy około 3-5 minut. Następnie wyjmujemy torebkę i dolewamy soku malinowego. Kolejnym krokiem jest dorzucenie obranych i pokrojonych w cienkie plastry pomarańczy. Wszystko mieszamy i dodajemy goździki i cukier, jeżeli ktoś lubi herbaty na słodko.Na zdrowie
Słodkie Przyjemności
Torcik w szklance 210Nastał nam nowy rok. Weszliśmy w niego tanecznym, imprezowym krokiem i jakże hucznie. I właśnie o tym huku chciałam dzisiaj napisać, licząc, ze podejmiecie temat, bo warto o tym dyskutować.Już na kilka dni przed Sylwestrem rozpoczynają się wystrzały z petard. Strzelają młodzi i starzy, ci ostatni albo podchmieleni, albo chcący zaimponować innym jacy to cą fajni
Codzienna kuchnia niecodzienna