krok - 500 przepisów (strona:10/34)

POZYTYWNA ZABAWA - dzień 2 154

Najtrudniejszy pierwszy krok....Idąc za ciosem, tj. poczynionym pierwszym krokiem w Pozytywnej Zabawie robię kolejny. Niech pozytywny power zatacza coraz szersze kręgi!:)) fot. źródło/net/Dzień Drugi# 1 - Baśniowy poranek. Nie dość, że z Prywatnym Księciem u boku, który pojawił się z filiżanką gorącej, pachnącej, świeżo zmielonej kawy to spędzony na oglądaniu filmowej ekranizacji  baśni Braci Grimm (Śnieżka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chleb oliwkowy z prażonym słonecznikiem 118

Dopracowałam przepis, aż wyszło idealnie i już mogę go Wam przekazać. Pszenno razowy chleb z pysznymi oliwkami od Hiszpańskich Delikatesów.  Idąc krok po kroku wg. mojego przepisu, upieczecie fantastyczny aromatyczny domowy chleb.  Składniki na dwa bochenki: 40 dag mąki razowej 40 dag mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 litra mleka 4 dag świeżych drożdży

Apetyczna babeczka
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 177

ciekawych stoisk i przedstawiam je Wam na zdjęciach. W Toskanii wreszcie spróbowałam kwiatów cukinii. W Polsce nie udało mi się ich nigdzie kupić, a tu sprzedawali je na każdym kroku. Albo cukinie z kwiatami, co kto woli. Sezon na grzyby trwa również w Toskanii. Toskania jest najbardziej zalesionym regionem Włoch, dlatego lokalna kuchnia obfituje w dary lasu, w tym grzyby(...)spożywczymi, a na piętrze klimatyczne bistra, gdzie zjecie śniadanie czy lunch. Targ czynny jest tylko do 14.00 i mieści się w pobliżu stacji kolejowej, dlatego skierowaliśmy tam nasze pierwsze kroki w czasie zwiedzania Florencji.Kremy z trufli i oliwy truflowe dla koneserów najdroższych grzybów świata. Ja jednak nie jestem fanką tego smaku i ze stoiska wyszłam z octem balsamicznym z nutą

Chilli Czosnek i Oliwa
torcik i dziecięce zabawy 147

niewielki więc praca nad nim nie była zbyt długotrwała. Cala  jednak zabawa tkwiła w dekoracji. Po raz pierwszy zdecydowałam się użyć masy cukrowej. W kolejnych postach postaram się krok po kroku pokazać jak taką masę zrobić. Zabawy miałam co nie miara gdyż masa swoją konsystencją przypomina plastelinę. Wycinanie kwiatuszków przypominało mi czasy przedszkola. Należy jednak uważać

ciastkarnia na kruchym spodzie
DIETETYCZNE SPAGHETTI Z MOZZARELLĄ (400 KCAL) 1568

przede wszystkim "uzdrowić" klasyczne spaghetti. Na początek wymieniłem makaron - użyłem pełnoziarnistego, a konkretniej "świderek" gdyż tak jest wygodniej (moim zdaniem). Poza tym typ makaronu nie ma znaczenia. Kolejnym krokiem była zamiana mięsa mielonego - z wieprzowego na indycze. No i na koniec żółty ser zastąpiłem mozzarellą. A teraz po kolei.Do jednej porcji potrzebujemy: 100g mięsa mielonego z indyka 50g makaronu pełnoziarnistego(...)puszka pomidorów (całych) trochę cebuli ząbek czosnku zioła prowansalskie liść laurowy ziele angielskie (kilka sztuk) 20g mozzarelli 1. Pierwszym krokiem było "podsmażenie" mięsa. Jednak by było zdrowiej nie robię tego na oleju lecz na wodzie. Na rozgrzaną patelnię wrzucam doprawione mięso mielone, szybko mieszając żeby nie przywarło, lecz nieco się podsmażyło. Następnie wlewam wodę i duszę pod przykryciem

All My Fit Life
GOŁĄBKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 129

tylko). Danie dość pracochłonne, ale jeśli zrobicie więcej gołąbków, można je zamrozić lub zawekować.Przypominam o trwającym konkursie :) Do wygrania dwie świetne książki. Szczegóły tutaj: KONKURS Przepis ze zdjęciami krok po kroku.  CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Owsiane ciasteczka z jagodami goji i orzechami macadamia 174

można zastąpić aromatem waniliowym, choć wg. mnie to już nie to samo...  100ml rzadkiego jogurtu  50ml płynnego miodu - u mnie ciemny, rzepakowy  2 jaja - całe Przygotowanie krok po krokuDo miski wsypać sypkie składniki - płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodać bakalie - owoce goji, żurawinę, rodzynki, orzechy macadamia. Dołożyć składniki płynne - jogurt, miód, pastę waniliową, jaja.Wszystko

Grunt to przepis!
Miętowe pierniczki wg Hanny Szymanderskiej 229

się do dzieła. Do miski powoli wędrowały składniki, a zapach mięty rozchodził się po całej kuchni. Akurat miałam zapasy mięty ususzonej z ogródka, więc aromat był nie do opisania. Krok po kroku postępowałam wg wskazówek autorki i już po godzinie powstały nieznane mi dotąd ciasteczka, które w żaden sposób nie przypominały pierników, które dotąd znałam!  Amoniak sprawił, że stały

Sajkofanka smaku
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 278

która przywiozła mi go z podróży po Francji.  Powiem wam szczerze, że pasta była naprawdę bardzo smaczna i dobrze doprawiona, jednak zdecydowanie wolę samodzielnie przygotowywać elementy moich potraw krok po kroku ;) Na końcu wpisu zamieściłam zatem oryginalny przepis na tradycyjną francuską tapenadę, byście mogli sami spróbować ją zrobić i spróbować, np. na kawałku bagietki.  Następnie przygotowałam pomidorki koktajlowe

Sajkofanka smaku
Drożdżowe grzebienie z dżemem 347

funkcja góra-dół, bez termoobiegu).Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.   Diagnoza:Grzebienie wychodzą przesmaczne! Są nietrudne w wykonaniu, jeśli podąża się krok w krok za instrukcją.  Generalnie jestem za optymalizacją w kuchni - prostota przepisu, łatwe wykonanie, oszczędność czasu, rewelacyjny smak gotowej potrawy. A te grzebyki wpasowały się w moje oczekiwania

Grunt to przepis!
Rolada wuzetkowa 445

smak i biszkopt czekoladowy , to jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;).Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia ok. 10 minutwymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło : "Gotuj krok po kroku " Składniki : 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła

Słodkości i nie tylko
Tort z różami cz. 1 143

biszkopt na danej wysokości, dobrze jak druga osoba pomoże na przytrzymać biszkopt, aby nie miał szans na "ucieczkę" ) W kolejnym poście przedstawię Wam jak udekorować Nasz tort oraz pokarzę krok po kroku jak stworzyć różyczkę i listka do dekoracji. Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia

cookpl
Mule w białym winie 163

delikatne, nieprzegadane, czuć w nich powiew  morskiej bryzy  i aromat wina . Przepis na te mule poznałem w Brukseli , która słynie z najlepszych restauracji, podających je na każdym kroku. Moje mule bazują na klasycznym francuskim przepisie na mule po marynarsku ( m oules à la marinière ), jednakże dodaję do nich również seler naciowy. Z taką właśnie interpretacją tego dania spotkałem

Food Square
Redberry w Tarasach Zamkowych 175

Wśród tłumów w końcu udało mi się dostać do stoiska, a tam... oczywiście mnóstwo osób. Zarówno stojących w kolejce, jak i kręcących się dookoła. Szybko poznałam powód - zaledwie kilka kroków dalej był doskonały widok na scenę, która znajdowała się piętro niżej.  Wraz z koleżanką musiałyśmy poczekać kilkanaście minut na wolny stolik , bo tych było zaledwie pięć, a trzy

Pasja Smaku
Jem zdrowo: Tortilla z papryką i indykiem 188

średnie czerowonej papryki 2 opakowania sera mozzarella 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki oliwy do smażenia przyprawy sól, pieprz, oregano, papryka ostra w płatkach, bazylia, oregano " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mięso kroimy w kostę, przyprawiamy solą i pieprzem odstawiamy na minimum 0,5 godziny. Paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oliwie do miękkości, dodajemy pomidorki pelati

CoolinarniePL