Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. A wraz z nimi tradycyjny karp. Jeśli po raz pierwszy urządzamy święta w naszym domu sprawianie karpi może nam sprawić pewne trudności. Oczywiście można już kupić umyte, wyfiletowane kawałki ryby, ale gdzie tu tradycja sprawiania karpia? Dzisiaj chciałybyśmy przedstawić Wam krótki poradnik jak sobie poradzić z oczyszczaniem i krojeniem tejże ryby(...)trudnego, naprawdę! Wspólnie sobie poradzimy :) Krok pierwszy - zakup ryby w sklepie. Jeśli ma ona popływać nieco w wannie, jak za czasów dzieciństwa to kupujemy oczywiście rybę żywą i wpuszczamy do jakiegoś zbiornika. Jeśli posiadamy psa/kota, który by chętnie na tę rybę polował lub dziecko, którego nadmierna ciekawość doprowadza nas do stanu przedzawałowego to prosimy o zabicie ryby w sklepie. Taka
Kolizje SmakówSushi to chyba jedna z najbardziej rozpowszechnionych potraw kuchni japońskiej. Przez ostatnie lata zrobiła furorę również w Polsce, gdzie tak zwane susharnie można znaleźć na każdym kroku. Ja od wielu lat robię sushi także w domu, co jest niezwykle ekonomiczne ze względu na ilości tej potrawy przez nas spożywane. Kto jeszcze tego nie próbował, to śmiało zachęcam. Zrobić smaczne(...)sushi serwowane w większości restauracji również nie jest wykonywane w sposób tradycyjny, często jest bardzo zamerykanizowane, by lepiej trafić do zachodnich podniebień.W artykule pokażę jak zrobić sushi krok po kroku — poczynając od gotowania ryżu, przygotowania składników i zawijania rolek na macie bambusowej. Wykonamy następujące rodzaje sushi: maki (zarówno futomaki, jak i uramaki) oraz nigri.Ry
Food Squareinnych – niezwykle łagodne, przy zachowaniu hinduskich smaków. Aby łatwiej było poznać tę kuchnię osobom, które nie miały z nią styczności – pokazuję jak zrobić butter chicken krok po kroku. Teraz, gdy mamy pachnące, świeże malinowe pomidory curry jest jeszcze lepsze. Marynata: 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru(...)podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati (ten ze zdjęcia ugotowałam z kilkoma strąkami kardamonu) lub z chlebkami naan lub roti. Post Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuautorką książki pt. " Zamień chemię na jedzenie *"Julita Bator namawia nas do pieczenia chleba w domu, ale nie tylko chleba... Kto ciekawy przeczyta o tym we wspomnianej pozycji :)"Krok pierwszy : ZAKWAS - na zdjęciupotrzebujemy mąkę żytnią typ 720 i wodęDzień PIERWSZY1 łyżkę mąki żytniej typ 720 wymieszać z 2 łyżkami letniej wody i odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając(...)godzinę wyjmujemy go z lodówki. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy 2 łyżki mąki i 4 łyżki wody, mieszamy i odstawiamy na 12 godz, po czym ponownie chowamy do lodówki.Krok drugi ZACZYN1 szklanka zakwasu, mąki żytniej ( około 650 g)ok. 800 ml lekko letniej wody.W wysokim szklanym lub emaliowanym naczyniu umieszczamy zakwas, który mieszamy z mąką i wodą. ( Mamy uzyskać
Proste Potrawymaki - rolki z większą liczbą składników i ryżem wewnątrz oraz ura maki - ryż znajduje się na zewnątrz rolki. Źródło: http://osushi.pl/historia-sushi/ http://natemat.pl/5269,wszystko-o-sushi-historia-jak-to-ugryzc-czemu-tyle-kosztuje-i-jak-zrobic-je-w-domu Domowe sushi krok po kroku Składniki i akcesoria: 500 g ryżu do sushi 8-9 sztuk nori - prasowane algi wasabi marynowany imbir (opcjonalnie(...)serek Philadelphia paluszki krabowe, awokado, ogórek (tradycyjny California roll) krewetka,ogórek,papryka Przystępujemy do zwijania. Przytrzymujemy wypełnienie, żeby się nie rozleciało, i zaczynamy zwijać matę bambusową. W pierwszym kroku należy zakryć całe wypełnienie. Następnie zwijamy resztę rolki. Kiedy mata zaczyna zawijać się razem z sushi podwijamy ją trochę i znów zwijamy kawałek. Po zwinięciu ściskamy jeszcze matę, aby zbić trochę
Mania GotowaniaZapraszam was na szczegółowy opis przygotowania tego specjału. Mam nadzieję, że podejmiecie wyzwanie i przygotujecie ten przysmak w swoim domu, bo naprawdę warto!!!! Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) Składniki: około 1 kg żeberek wieprzowych (2 płaty) olej 2 łyżki octu winnego kieliszek whiskey lub wódki ½ szklanki woda Marynata: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka ciemnego
Mania GotowaniaCała tajemnica dobrej pizzy tkwi w cieście. Ja długo szukałam receptury na miękkie ciasto idealne i myślę, że w końcu ją znalazłam. Jest lekkie, puszyste, nie
Szefowa kuchniObiecałam to wrzucam etapy tworzenia tortu lepiej późno niż później :P. Niestety nie jest ukazane jak kolejno były tworzone pingwiny jednak trochę wyobraźni i pracy a
Pudełko rozmaitościZ zamiarem opublikowania przepisu na zakwas "nosiłam" się już od dłuższego czasu, ale jakoś tak zawsze odkładałam to na później. Aż nadszedł chyba ten
Smaczne ZdroweLasagne to jeden z ulubionych obiadów mojego męża. Przygotowuję ją bardzo często, i chyba nigdy nam się nie znudzi. Po spaghetti Bolognese jest to chyba najpopularniejsze
Mania GotowaniaBrzmi tajemniczo..ale to żadna tajemnica. Każdy może mieć odrobinę tajemnicy w swoim domu !Karafka i wyciskarka DAFI , duet niezastąpiony a z dzbankiem...to już TRIO...powiem więcej 3 KROKI do..... Dziś pada, dlatego wypada zrobić coś z kolorem! Kapuśniaczek od rana męczy...i człowiekowi to aż się chce lata! Lato można mieć w domu, zawsze. Wiosna, lato kojarzy się(...)skutecznie redukuja chlor, niektóre metale ciężkie i zanieczyszczenia organiczne. Dla tych , którzy pragną wzbogacić swoją dietę w magnez polecane są filtry AQUAMAG . Teraz coś o tych 3 krokach... 3 KROKI ..idealny program dla spragnionych smaku, ale i dla ceniących sobie nowoczesny design pasujący do każdej kuchni i na każdy stół... Ja osobiście nie wiedziałam, że wyciskarka może
Z Kuchni Do KuchniW październikowych poleceniach coś do picia (zdrowego, oczywiście), zobaczenia, poczytania, a także zmiany przyzwyczajeń. Zapraszam:) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowydroższy). Mocno rozgrzewamy patelnię i wrzucamy mięso – ma głośno skwierczeć – w tej potrawie chodzi o to, aby smażyć szybko i na dużym ogniu! Miskę z pozostałościami marynaty zostawiamy do kroku nr 6. Mięso cały czas mieszamy drewnianą łopatką i smażymy do momentu, aż nie będzie lekko brązowe. Co do woka, niestety swoje prawdziwe zastosowanie ma on tylko na żywym ogniu
Nerds Kitchenwędzone kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 0,5 l zakwasu pół szklanki śmietanki 18 % łyżka masła 4 duże ziemniaki sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe 4 jajka KROK 1 Marchew i seler obieramy. Marchew kroimy na plastry równej grubości. Seler kroimy na 4 części KROK 2 Pokrojoną marchew, seler oraz białą kiełbasę w całości wrzucamy do garnka z wodą(...)doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. KROK 3 W między czasie kroimy w plastry wędzona kiełbasę, a w kostkę wędzony boczek usuwając nadmiar tłuszczu. KROK 4 Myjemy por po czym kroimy jego białą i jasno zieloną część w kostkę. Por podsmażamy na łyżce masła dopóki nie zmięknie. Przesypujemy z patelni do naczynia. KROK
smacznieinatematjajko 1 łyżka oleju1 łyżka wódki (dla nadania chrupkości ciastu)1 szklanka wody przegotowanej (ciepłej)łyżeczka soliKrok 1: Składniki wrzucamy do garnka i mieszamy łyżką. Krok 2: Wyrabiamy ciasto rękami na stolnicy, dodając jeśli konieczne mąki aż do momentu gdy ciasto przestanie lepić się nam do rąk. Krok 3: Dobrze wyrobione ciasto wkładamy do plastikowego worka(...)łyżka koncentratu pomidorowego2-3 ząbki czosnku (kwestia gustu) starteszczypta soliłyżeczka octu białegokostka Knorra (wołowego) łyżka/2 łyżki Kuminu (dostępny w sklepach typu kuchnie świata lub też sklepach ziołowych)Krok 1: Mięso mieszamy z składnikami wymienionymi powyżej (z wyjątkiem, kolendry, knorra i groszku)Krok 2: Wrzucamy wszystko na rozgrzany olej lub oliwęKrok 3: Dodajemy kostkę Knorra i podsmażamy mięso
Smaki BrazyliiZ dyni można wyczarować więcej niż tylko ozdobę na Halloween – świetnie nadaje się do deserów, a także dań na ostro. Mimo, iż desery nie są naszą
Nerds KitchenCzy z warzywa można zrobić ciekawe, ale i proste danie główne? Odpowiedzią na to pytanie może być cukinia faszerowana kurczakiem i fetą – nie zapominamy tutaj o
Nerds KitchenOto pierwszy przepis z cyklu JEDZENIE Z GIER. Motywem przewodnim będzie dziś kultowy RPG w dwóch odsłonach: Fallout 3 oraz Fallout: New Vegas. Wybraliśmy danie, które
Nerds KitchenDomowy sos barbecue jest bardzo intensywny i wyrazisty, ma posmak dymu i jest idealny do grilla czy burgerów. W zależności od kraju i rodzaju panującej tam
Nerds KitchenLubicie soczyste, aromatyczne mięso z piersi kurczaka? Czy dodatek chrupiącej panierki was przekonuje? A co powiecie na to, że panierka jest do tego nieziemsko aromatyczna? Propozycja
Nerds KitchenUwaga, ten sos to nie bolognese! Wiele osób myli zwykłe sosy jak ten z prawdziwym bolognese, które jest gotowane ok. 3 h na bazie wina, selera
Nerds KitchenZupa czosnkowa to jedna z naszych ulubionych. Jest ona niezwykle aromatyczna i mimo zawartości sporej ilości czosnku, nie jest ostra (moc czosnku słabnie wraz w trakcie
Nerds Kitchen