krok - 500 przepisów (strona:21/34)

Kokilki TUPPERWARE- ....pyszne jaja! 180

linią niezwykle trwałych produktów, które niejednokrotnie przekazywane są z pokolenia na pokolenia. Produkty są lekkie i ..mogą upaść na podłogę, bez obaw , że zostana potłuczone. Począwszy od surowców, każdy krok w procesie produkcji jest zgodny z przepisami i specyfikacjami Tupperwaredotyczącymi spójności i bezpieczeństwa. Zanim produkt Tupperware opuści fabrykę, musi przejść rygorystyczne testy wydajności i trwałości w najbardziej ekstremalnych warunkach użytkowania

Z Kuchni Do Kuchni
Sushi. Maki z łososiem, gruszką, ogórkiem i czarnym sezamem. 241

robieniu sushi już od dawna stawiam pierwsze kroki i choć wiem, że do perfekcji mi jeszcze daleko to już teraz potrafię samodzielnie wytworzyć coś innego, odmiennego. Sushi, którego nie miałam okazji jeszcze jeść.Do tej pory uważałam, że moje sushi nie nadaje się na bloga- daleko mu do ideału. Jednak jeśli mamy się czegoś uczyć to po co pokazywać innym

Mango Papaja
Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami 201

Naczynie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Jeśli używacie foremek silikonowych pomijacie ten krok. Ciasto przelać do keksówek, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec dwa chleby jednocześnie przez ok 60-65 minut aż skórką

Ze smakiem i z pasją
Jajka faszerowane pastą krabową 211

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dzisiaj propozycja na prostą pastę do faszerowania jajek, na bazie paluszków krabowych. Wielkanocne jajka możemy tez urozmaicić innymi farszami, na przykład pastą z tuńczykiem lub pastą łososiową,. Na blogu znajdziecie też przepis na jajka faszerowane pastą łososiową. Wielkanocne menu nie może być przecież nudne ! Jajka faszerowane pastą krabową Składniki: 6 jajek ugotowanych

Kulinarne przygody Gatity
Karczek pieczony w ziołach i winie 179

którym będziemy piec mięso ) wino i tyle samo wody, piec wpierw w temp 200 stopni C, potem 170 C. przez około godzinę. Zainspirowałam się przepisem znalezionym w "Cztery kroki do zdrowia " S. Korżawskiej

Proste Potrawy
Sałatka energetyczna 267

ugotować, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, wymieszać z soczewicą, dodać pokrojoną rukolę Sałatkę doprawić solą słoneczną, ostropestem, polać olejem i wymieszać. Przepis pochodzi z książki Stefanii Korżawskiej "Cztery kroki do zdrowia" Sałatka oszczędna w składniki , a to co pisze o niej autorka : "Uwielbiam te sałatkę, bardzo często zastępuje mi obiad. Szczególnie zaś wtedy, gdy pisze książkę. Wówczas moje pożywienie

Proste Potrawy
Delikatne babeczki cytrynowo-sernikowe 268

uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową, całość mieszamy, przelewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej, dosyć gęstej masy. 5. Ten krok możecie pominąć, ja natomiast chciałam zobaczyć efekt dodania odrobiny (czubek małej łyżeczki) naturalnego barwnika spożywczego. Po dodaniu proszku dokładnie wymieszajcie ciasto, aż będzie miało delikatnie różowy kolor. 6. Ciasto odstawiamy

kuchnia do kwadratu
Sos barbecue 185

bułki..." :) "Już się rozpędziłam" prawię mu, ale po spróbowaniu tego sosu nie pozostało mi nic innego, jak pieczenie buł na burgery. Tak powstał pomysł na cykl "Burger w trzech krokach" = sos + buły + 100 % wołowiny z ulubionymi nań dodatkami :) Dziś zaczynamy sosem BBQ, buły upiekłam wg jednego z wcześniejszych przepisów, a jutro zapraszamy na finał :) Składniki: 1 świeża papryczka

Delicious Titbits
Włochy, czyli mule a'la marinara 263

przygotowania muli - dalej danie robi się już prawie samo. Mule należy dokładnie umyć i pozbyć się resztek wodorostów - każdą muszlę należy dokładnie obejrzeć i oderwać wystające "wąsy". Następnym krokiem jest posegregowanie muli - do ugotowania nadają się tylko mule, które są żywe. Oddzielenie małż żywych od martwych jest pracochłonne, lecz dość proste - wszystkie małże które są zamknięte zostawiamy, gdyż

Wyprawy kulinarne
Delikatny królik duszony w cytrusach 190

Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty, białego wina, tymianku i oliwek. Gdy już podzielimy królika na porcje, przyrządzenie go nie zabiera dużo pracy. Okazało się, że najtrudniejszym dla mnie krokiem było kupienie królika w mojej miejscowości :)  O tym, jak próbowałam kupić mięso królika... Na co dzień nie kupuję mięsa królika i zdaję sobie sprawę, że nie wszędzie można

Chilli Czosnek i Oliwa
Pączki ekstra light:) 179

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, wszędzie na blogach królują przepisy na pączki, faworki czy róże. Wszystko pięknie tylko jak sobie pomyślę ile ta jedna chwila rozpusty z pączkiem na kalorii to jakoś przechodzi mi apetyt. Niestety łatwiej przytyć niż zrzucić kilka kilo, w moim przypadku jest to dużo trudniejsze niż u przeciętnego obywatela więc jeśli mam sobie pozwalać

ciastkarnia na kruchym spodzie
tartaletki biszkoptowe z gruszkami 186

Jesień zbliża się dużymi krokami. Dzisiaj odczułam to w powietrzu, typowo zimne wilgotne powietrze. Nie wiem czy będziemy mogli liczyć w tym roku na jakąś ładną jesień, oj nie wiem, nie zapowiada się z tego co oglądałam prognozy a rak strasznie by się przydała,zwłaszcza po takim lecie. Na osłodzenie jesiennej pluchy mam przepis, który gdzieś dziwnym trafem mi się

ciastkarnia na kruchym spodzie
Dietetyczna pizza z kurczakiem i warzywami 418

Mimo, iż może pogoda za oknem na to nie wskazuje, to wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. A wraz z ciepłymi dniami przyjdą spódniczki, krótkie spodenki i bluzki na naramkach. W związku z tym chyba czas nieco zadbać o siebie. :) Stąd nasza dzisiejsza propozycja, a mianowicie dietetyczny pizza z kurczakiem i warzywami.  Mimo że dietetyczna to bardzo smaczna

Kolizje Smaków
Restauracja Shivaz / Tydzień Restauracji Groupon 146

poproszone o wybranie się do indyjskiej restauracji Shivaz znajdującej się w naszym rodzinnym mieście Poznań. Oto kilka słów o wizycie w tym klimatycznym miejscu. W środowe popołudnie skierowałyśmy swoje kroki do restauracji na adres podany na grouponie. Tam przywitała nas… mapa. Mapa obrazowała drogę wejścia do restauracji, które znajdowało się na innej ulicy. By dotrzeć do niej należało okrążyć słynny

Kolizje Smaków
Fotorelacja z I Targów Książki Kulinarnej w Warszawie, 19-21.07.13 110

dzień. Zaś większość oferty targów była według mnie oklepana (czyt. asortyment Emipku), choć należy docenić, że wystawcy oferowali rabaty.Jak zauważycie na poniższym zdjęciu, targi stawiają swoje pierwsze kroki i w piątkowy wieczór nie było zbyt wielu odwiedzających. Co nie znaczy, że w sobotę i niedzielę nie było ich więcej:) Znalazłam na targach również ciekawe stoiska książkowe. Pierwsze z nich

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania