krewetki - 3802 przepisów (strona:199/254)

Przegrzebki na tagliatelle z chrupiącymi stynkami, rzodkiewką i mizuną 144

koneserem dobrego jedzenia, zdrowego i lubisz się delektować smakiem i fakturą mięsa owoców morza nie odkładaj na dłużej by zasmakować tych delikatnych kąsków. Nie można ich porównać ani do krewetek, ani do innych skorupiaków. Są inne, wyjątkowe i warto zafundować sobie choćby na święta ten delikates pomimo, że no najtańszych nie należą. Mrożone są tak samo dobre jak świeże

Sztuka gotowania w/g Samiry
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 143

chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska

Martyna Cooks
Ryż jaśminowy po tajsku 243

Kwestia Smaku . Ryż jaśminowy po tajsku może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem, np. do udek z kurczaka po tajsku (to będzie temat kolejnego wpisu), dań z ryb , czy krewetek . Zaletą kuchni tajskiej jest bardzo swobodna kompozycja potraw. Używamy składników takich jakie lubimy i w takiej ilości, jaka nam pasuje. Oryginalność smakowa dań jest powodem, że kuchnia tajska jest

mojewypiekiinietylko
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 179

blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, hamburgerów, gęsiny i kaczki. Myjemy mandarynkę dokładnie najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą

Karo in the Kitchen
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 151

chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska

Martyna Cooks
Dlaczego nie zobaczycie mnie w telewizji. Przynajmniej na razie 182

domu lubię karmić rodzinę i przyjaciół, a nie obcych. W tym miejscu chciałam pozdrowić kolegę z rodzinnego miasta, który na udział w ‘Ugotowanych’ się zgodził. Ciekawie gotowałeś Robert – ‘nepalskie’ krewetki i łososia z przyjemnością bym zjadła, ale cała otoczka tego programu to był pic na wodę i ruchome obrazki. Mam nadzieję, że miałeś z tej całej afery przynajmniej trochę

Karo in the Kitchen
Tajska zupa z kurczakiem i brokułem 166

kolorowa, sycąca i cudownie rozgrzewająca? Czego więcej potrzeba w jesiennej zupie. Ta zupa to mój hit ostatnich tygodni - przygotowana na bazie ugotowanej piersi z kurczaka (ciekawą alternatywą będą tu krewetki), która dodaje jej pożywności, bulionu i kokosowego mleka. Do tego dodałam brokuła, chiński makaron chow mein i wyraziste przyprawy z papryczką chilli na czele (w wersji łagodniejszej wystarczy

Milion Smaków
Zupa dyniowa z imbirem i prażonym makaronem ryżowym 186

solidnej porcji mleka kokosowego, ono dodaje delikatności i dopieszcza ten dyniowy eliksir. A prażony makaron ryżowy to ciekawy i efektowny dodatek nie tylko do kremowych zup, ale także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki  puree z dyni 3 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka

Smakowity Blog Kulinarny
Turcja - nadmorski smak 111

świeże i nad wyraz esencjonalne... no może oprócz piwa. Poniżej fotorelacja z tamtej wyprawy. Turcja - nadmorski smak Cesme - nadmorska Restauracja Capa, a w niej... smażone kalmary taka pusta buła krewetki z pieczarkami w pikantnej oliwie smażona ośmiornica w sosie pomidorowym uff jak gorąco! niespodziewajka czyli okoń morski pieczony w całości pod skorupą z soli morskiej Okoń morski pieczony

Right Behind The Kitchen
Risotto z brązowymi pieczarkami i chrzanem 122

Uwielbiam risotto. Dlatego  też pewnie pojawia się kolejny przepis, którego królem jest ryż arborio (niedługo pojawi się kolejny...) Po prostu mogę jeść je na okrągło. Opcja z krewetkami, indykiem, kurczakiem albo po prostu z dodatkiem jakiegoś warzywa. Nie ma to większego znaczenia - ma być maślane, kremowe, hmmm. Mając dosłownie kilka produktów możemy zrobić smaczne, sycące danie jednogarnkowe

Right Behind The Kitchen
Światowy dzień makaronu 169

lubią makaron! Dla smakoszy owoców morza proponuję mule w białym winie . To danie z makaronu mogę jeść codziennie. Idealne na kolację we dwoje z lampką białego wina. Jeśli wolicie krewetki i wędzonego łososia to makaron pesto na pewno Wam przypadnie do smaku. Sałatka makaronowa z indykiem Gotuję przeróżnie i lubię zmieniać makaron jak rękawiczki. Jest tyle rodzajów makaronu

codojedzenia
SUSHI 152

marynowany imbir, wasabi, sos sojowy Do wyboru: łosoś wędzony, tuńczyk, awokado, surimi,  sezam biały lub czarny, ogórek, marynowana rzodkiew Ja często przyrządzam sushi dodając wędzonego łososia,  krewetki,  awokado,  marynowaną rzodkiew, ogórka,  paprykę,  paluszki krabowe - surimi,  W zależności od natchnienia i zapasów w lodówce składniki często się różnią i zmieniają. Oczywiście nigdy

potrawyregionalne
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM 168

Spring rolls czyli inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego. Można potraktować je jako sałatkę owiniętą w papier ryżowy. Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków. Składniki można dobierać dowolnie. Idealne są krewetki,kurczak,przeróżne warzywa,makaron ryżowy lub nawet owoce. Idealne dla wegetarian. Ja do nich nie należę więc dodałam pierś z kurczaka. Można ją oczywiście pominąć. Samo przygotowanie jest bardzo

potrawyregionalne
Malma – per l’amore della pasta 116

był Krzysztof Celmer i jego zespół. On opowiadał o winach, oni serwowali pyszności. Była pasta z sosem bolognese, pasta z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami (nasza ulubiona!) oraz pasta z krewetkami i pomidorkami w sosie winnym. Do pierwszej zostało podane wino Cantine Fina Nero d’Avola Sicilia , do naszej ulubionej – białe wino pochodzące z okolic Etny

GRUBY WAŁEK

Proponowane wyszukiwania