pomidorową z makaronem, ryżem, czy kluskami? Może rzeczywiście z pokrojonymi w kostkę nie smakowałaby ciekawie, ale w tej zupie połączyłam pomidorowy wywar z gotowanymi ziemniakami; powstał smakowity, gęsty, aksamitny krem o bardzo... polskim smaku! A podany w miseczkach z wydrążonych ziemniaków staje się bardzo efektownym daniem. :) Składniki: (na 4 osoby) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 1/2 litra dowolnego bulionu
Kuchnia PrezydentowejDziś kolejna propozycja Eli - faszerowane kartofelki. Moje ulubione, najlepsze, całe z piekarnika. Każda z nas ( Ewa , Ania , Paulina i Ela ) mogła zrobić dowolne nadzienie. Ja zrobiłam swoje ulubione, mianowicie krem twarożkowy z czosnkiem i ziołami. Całość zapiekłam z bardzo ciekawym serem, który chciałabym Wam pokazać. Jest to ser o wdzięcznej nazwie Hexen-Käse
Kuchnia Prezydentowejłyżeczki sody (dałam 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku i 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Krem: 20 g masła 180g serka twarożku śmietankowego lub serka kremowego 80 g cukru pudru 4 łyżki soku z pomarańczy długie, cienkie paski skórki pomarańczowej - do dekoracji
Kuchnia Prezydentowejclementinen curd W szklanej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtko, miksujemy dokładnie, następnie dodajemy resztę składników i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną cukru lub kremu. Odstawiamy na 30 minut do schłodzenia. 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku i dodajemy mąkę. Całość mieszamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę pod przykryciem, aby zaczął fermentować
Kuchnia Prezydentowejdodać wyskubane ziarenka z laski oraz samą laskę, szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia i wsypać kaszę. Ugotować do miękkości. Dodać kakao, syrop klonowy i całość dokładnie zmiksować na gładki krem (w razie czego dolać odrobinę mleka). Przełożyć do pucharków, a na wierzch ułożyć truskawki i polać powstałym sokiem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaKontynuując serię ze szparagami w roli głównej, przedstawiam przepis na przepyszną zupę. Tym razem proponuję ją w formie zupy-kremu z pieczonego kalafiora i białych szparagów, z dodatkiem kremowego seria brie, który doskonale komponuje się z tymi warzywami, a dodatek bazylii i cytryny dodaje jej lekkości i świeżości. Zupa ta jest bardzo łatwa i przyjemna w przygotowaniu, polecam gorąco! Skorzystałam
karmelowypatelnię, smażyć na małej mocy palnika tylko z jednej strony, aż wierzch będzie ścięty. Usmażone placuszki zdejmować z patelni, ściskać palcami z jednej strony, formując rożki. Ciepłe placuszki wypełniać kremem i truskawkami, posypać migdałami i polać miodem. Smacznego! Paskudna pogoda ma zasadniczo jeden plus - nie chce się człowiekowi z domu wychodzić, więc mój projekt znacząco posunął się na przód
Pożeraczka, czyli raz adobrzepaseczki. Posolić i odstawić, by ogórek puścił sok obrać imbir i bardzo drobno posiekać. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać do powstania jednolitego kremu wodę z ogórka odlać, następnie wymieszać z przygotowanym winegretem, posiekanymi listkami mięty i startą skórka z cytryny podawać schłodzoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mięty czekoladowej myjemy i osuszamy. Pojemnik do ryżu układamy na 1 poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 5 minut. Na spód miseczek waflowych rozprowadzamy po łyżeczce kajmaku - kremu mlecznego. Drugą łyżeczką smarujemy boki i wsypujemy do miseczek płatki żytnie. Serek homogenizowany roztrzepujemy widelcem by był bardziej puszysty. Kiedy parowar się wyłączy, owoce z pojemnika przekładamy do wafelków
Parowar Facetaczasie, zdjąć z ognia i przestudzić 3. Żółtka ubić na gładko, ale nie na bardzo puszysto 4. Dodać do żółtek ciepłą śmietankę po łyżeczce, aż do całkowitego zmieszania się kremu 5. Przełożyć po kilka łyżek musu do kokilek 6. Na warstwę musu przelać powstałą masę do kokilek Piec: 40 minut w temperaturze 110 stopni, pod koniec pieczenia około
KreatywnePinyKiedy sezon letni nadchodzi na naszym stole gości wiele ciast z owocami, które wypierają te z kremami. Przyznam też,że są one mniej pracochłonne i prostsze w przygotowaniu co bardzo mnie cieszy gdyż gorące dni nie sprzyjają staniu w kuchni. Dziś kolejna wariacja ucieranego ciasta. Wygląda ono klasycznie ale cieszy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMust haves na lato . A co zjeść na takie leniwe, późne śniadanie? Na przykład parfait z owocami i granolą. Granolą homemade, oczywiście. PS Parfait to francuski deser z mrożonego kremu, choć głównie z inicjatywy mieszkańców Ameryki Północnej podawany jest w wersji na maksa uproszczonej, jogurtowej. Parfait z granolą kokosowo-orzechową i owocami 150g gęstego jogurtu greckiego pół szklanki granoli (przepis
wcinaj tododamy syrop z czarnego bzu, miętę i...kaszę mannę i mamy wspaniały, bardzo wakacyjny deser :) Przepis poznałam na warsztatach "Lubię Kaszę" z Andrzejem Polanem i od razu się zakochałam. Krem z kaszy manny wbrew pozorom jest niezwykle lekki i puszysty niczym chmurka. Dobrze schłodzony smakuje jak lody waniliowe z dodatkiem białej czekolady. Idealnym dodatkiem są tu lekko kwaskowe truskawki. Dzięki
Zawsze głodna!yszna nalewka deserowa lub dodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie zobaczyć
SzczyptaSmaQcurry, kozieradka, kurkuma, sól morska) - kawałek koziego sera - zaczynam wprowadzać białko, jaja ja lubię kozi ser! - surówka z buraczków (mówiłam wczoraj, że nie mogę patrzec na buraczki? ;) Kolacja: - zupa krem brokułowo-kalafiorowy z dodatkiem koziego sera :) - sok z buraków, jabłek i grapefruitów - kawa zbożowa
pyszne zdrowości