mazurki ani faszerowane jajka. Za mazurkami nie przepadam, na blogu można znaleźć całe dwa ( mazurek cytrusowy i mazurek z figami i masłem orzechowym ), nie lubię też ciast z kremami, ale dobrego sernika czy makowca nie odmówię. A jajka faszerowane najzwyczajniej wzbudzają we mnie odrazę... może kiedyś się skuszę, ale tymczasem wolę ładnie ugotowane żółtko w środku. W tym roku
bistro mamaciasto ciemne: 7 żółtek + 2 całe jajka 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju ( 80 ml) Krem: 2 budynie waniliowe ( najlepsze, oryginalne budynie kupuję tutaj KLIK) 750 ml mleka 4 łyżki cukru 25 dag masła lub miękkiej margaryny Kasia lub Palma Polewa: 3 łyżki kakao
Takie tam pichceniepowinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do 12 babeczek wykładamy papilotkami. Masło ucieramy na puch. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ucieramy na gładki krem. Jajka dodajemy pojedynczo dalej ucierając. Na końcu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, maliny, mleko oraz wlewamy roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Foremki wykładamy do 2/3 wysokości. Formę wstawiamy do piekarnika
KuukBuuksosem pomidorowym i parmezanem. Pycha! :-) Kto by pomyślał, że tanie danie na babeczce będzie tak fajnie smakować. Prima Aprilis! ;-) Tak poważnie babeczka na zdjęciu to najzwyklejsza babeczka waniliowa, z kremem maślanym, czekoladką, dżemem truskawkowym i białą czekoladą. W sam raz na wkręcenie kogoś na Prima Aprilis. Podoba się Wam taki pomysł? :-) Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćpodzielić się z Wami przepisem na biszkopt. Przepis ten otrzymałam od mojej teściowej i muszę przyznać, że zawsze wychodzi delikatny i pyszny. Biszkopt to idealna podstawa do ciast z kremem, owocami, itd. Polecam! Biszkopt- przepis podstawowy Składniki: 4 jajka, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy
paapilotkaarazem torcik z motywem storczyka. Biszkopt orzechowy z orzechowym kremem. Kwiaty cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej 300 g cukru 3 łyżeczki kawy 6 jajek 50 ml wody
Krakowskie smaki AniBabeczki czyli po amerykańsku Cupcake można wystylizować na każdą okazję również na Wielkanoc. Tym razem babeczki maślane o smaku pomarańczowym z kremem nutella. Dla każdego coś dobrego Nowy post Wielkanocne babeczki czyli cupcakes z jajami pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceKakaowy krem z ciecierzycy z bananem i daktylami; z truskawkami i surowym ziarnem kakaowca A miałam nie kupować tych zmutowanych truskawek.. no, ale promocja, czyli cena 0,99zł za opakowanie,za bardzo kusiła
More food, love and dreamszastygnąć. Schłodzone (służące za formę) jajka delikatnie odwinąć, wyjąć z czekoladowej "czapeczki" i usunąć przyklejoną do czekolady folię. Trzeba to robić delikatnie, żeby czekolada nie popękała. Do czasu przygotowania kremu czekoladowe foremki przechowywać w lodówce. Śmietanę podzielić na dwie części, jedna będzie w wersji dla dorosłych, druga dla dzieci. Śmietanę dla dzieci ubić ze śmietan fixem i cukrem pudrem
Codzienna kuchnia niecodziennaSmakowita babka na bazie ukochanego przez wielu kremu czekoladowego Nutella oraz orzechów laskowych. Babeczka prosta w przygotowaniu, puszysta, rozpływająca się w ustach i wręcz nieziemska w smaku. Wypiek idealny zarówno na Święta Wielkanocne jak i codzienny deser. Czekoladowa Babka z Nutellą i Orzechami Laskowymi - Składniki: 150 g Nutelli 100 g mielonych orzechów laskowych 5 jajek 1 1/4 szklanki mąki
Słodka StronaDziś prezentuję Wam muffinki trochę inspirowane świątecznymi mazurkami. Babeczki o smaku kakaowym okraszone są pysznym kremem kajmakowo-mascarponowym. A co najważniejsze wytrzymają w lodówce kilka
DiteczCoś w sam raz na święta ;) Pyszny jabłecznik z warstwą orzechowego kremu i niewielką, ale wyczuwalną ilością %. Kruche ciasto: 60 dkg mąki 8 dkg cukru pudru 1 1/2 kostki margaryny/masła 6 żółtek płaską łyżeczkę proszku do pieczenia Ciasto wyrabiamy, dzielimy na 2 części i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Jedną częścią wykładamy blaszkę do pieczenia (podpiekamy
kuchcikowniaUwielbiam wszelkie ciasta przekładane kremem. Ale to po babkę sięgam najchętniej. Nie jest za słodka, nie sprawia mi tyle problemów co nieszczęsne biszkopty. A przede wszystkim zawsze się udaje. Ostatnio przygotowałam kawową, która nie zawiodła pod żadnym względem. Wyszła bardzo puszysta, wilgotna, a na drugi dzień była równie świeża jak na początku. Myślę, że zachowałaby
Pink Envelopebłyskawicznie - oboje z C. je uwielbiamy, łatwo też można je ze sobą zabrać. Dzieci koleżanki się nimi zajadają z wielkim zapałem - są zdecydowanie łatwiejsze w konsumpcji niż ciasta z kremem, gdzie potrzeba łyżeczek. Tu wystarczą małe łapki, i kawałeczki babki znikają jeden po drugim w uradowanych pyszczkach. Już mam zamówienie na kolejną - jeszcze przed Świętami C. chciałby poczęstować ciastem nowych
Pożeraczka, czyli raz adobrzefaszerowane pastą z Szynką - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo i przekrawamy na pół. Wyciągamy żółtka. Majonez wraz z żółtkami i ketchupem rozgniatamy przy użyciu widelca do powstania konsystencji kremu. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Każdą połówkę jaja faszerujemy powstałą pastą (po ok. łyżce). Całość posypujemy świeżo zmielonym
Słodka Strona