cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki czerwone 1 łyżka masła Krem: 7 żółtek 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 1/2 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa: 1 kostka masła 2 szklanki
Ciasteczkowy PotwórŚmietanę podgrzewam, dodaję mleko w proszku, mieszam, zestawiam, wrzucam do tego połamaną na kawałki czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odstawiam by przestygła. Masło ucieram z cukrem na puszysty krem i dodaję po jednej łyżce zimną masę z białą czekoladą. Do masy wsypuję 100 g wiórek kokosowych. Wafle mielę na proszek i również dodaję do masy. Wstawiam do lodówki
Ciasteczkowy Potwórlodówki, rozwałkowuję na cienki placek i szklanką wycinam kółka. Czynność powtarzam do wyczerpania ciasta. Foremki do babeczek smaruję tłuszczem i nakładam w foremki kółka z ciasta. Kremem kawowo-orzechowym napełniam foremki do 2/3 wysokości ciasta i wstawiam na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180'C. Upieczone i gorące jeszcze, wyjmuje z foremek podważając ciasteczka
Ciasteczkowy Potwórrozprowadzam proszek budyniowy. Resztę mleka gotuję z cukrem waniliowym i na gotujące wlewam budyń. Wierch nakrywam folią zabezpieczając przed utworzeniem się kożucha. Masło miksuję z cukrem na puszysty krem i dodaję zimny budyń oraz zmielone orzechy.Kremem napełniam kapelusze, przykrywam spodem z otworkami, w który m umieszczam nóżkę grzybka. Składniki na polewę rozpuszczam na wolnym ogniu, studzę i smaruję kapelusze
Ciasteczkowy Potwórpozostałe mleko gotuję. Na gotujące wlewam budyń i nakrywam folią spożywczą by nie utworzył się kożuch. Odstawiam, aż będzie zimny. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puszysty krem dodając do niego zimny budyń i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Obie kremówki ubijam na sztywno i ok połowę bitej śmietany dodaję do masy budyniowej. Schładzam w lodówce. Zimną masą
Ciasteczkowy Potwórtwarogu 6 łyżek cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej 2 łyżki soku z cytryny 45 dag śmietany 30% Wykonanie: Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Miksując wbijam po kolei 4 jajka, wsypuję 3 łyżki mąki i wlewam zimne mleko. Pozostałą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy i miksuję do połączenia się wszystkich
Ciasteczkowy Potwórbiałości, przelewam do rondelka, dodaję śmietanę oraz zmielone orzechy i mieszając, doprowadzam do wrzenia. Odstawiam by masa przestygła. Masło miksuję na puch i dodaję po łyżce zimną masę orzechową. Kremem smaruję zastygnięty mus truskawkowy. Przykrywam pozostałym biszkoptem.. Śmietanę ubijam na sztywno, dzielę na dwie części. Jedna jest większa, a druga mniejsza. Do większej dodaję kakao i smaruję wierzch
Ciasteczkowy Potwórcytryny 15 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 35 dag porzeczek 6 łyżki cukru cukier puder Wykonanie: Masło, 10 dag cukru i skórkę z cytryny ucieram na krem dodając po 1 jajku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy maślanej. Zagniatam ciasto i wylepiam nim posmarowaną i posypaną bułką tartą tortownicę. Opłukane i bez szypułek
Ciasteczkowy Potwórmąki 1 kostka masła 1/2 szklanki śmietany Wykonanie: Mąkę z masłem posiekać, dodać śmietanę i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Składniki na krem: 2 jajka 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka cukier waniliowy 1/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Jajka, mąkę i pół szklanki mleka wymieszać. Resztę mleka zagotować
Ciasteczkowy Potwórorzechowy z 6 jaj Biszkopt kokosowy : 6 białek 1/2 szklanki cukru kryształu 15 dag kokosu lub wiórki kokosowe- duże opakowanie 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 1 puszka brzoskwiń 1 kostka masła 6 żółtek 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru Wykonanie: Upiec biszkopt orzechowy , wystudzić i przekroić na pół. Zrobić
Ciasteczkowy Potwórsłoik nutelli (200g) tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady Wykonanie: Wafelki drobno pokruszyć, orzechy podprażyć w piekarniku ok 5-8 min, wystudzić i obrać ze skórki i drobno posiekać. Krem lekko podgrzać, dodać do pokruszonych składników i wymieszać. Masę schłodzić ok 20 min w lodówce, wyjąć i formować małe kuleczki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, obtaczać w tym kulki
Ciasteczkowy Potwórłyżeczki sody 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 jajka Wykonanie: Połowę cukru i orzechy wkładam do blendera i miksuję, dodaję cynamon i kakao. Masło ucieram z pozostałym cukrem na krem. Miksując wbijam po jednym jajku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz sodą i porcjami dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszam i odstawiam. Tortownicę
Ciasteczkowy Potwórcukru 1/4 szklanki mąki 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka kremówki 30 % 1 puszka masy kajmakowej Wykonanie: Piekarnik nagrzewam do 180'C. Masło ucieram z cukrem na krem, dodaję jajko, mąkę i miksuję. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 10 - 15 min, aż lekko się zarumieni. Wyjmuję i studzę. Twaróg rozcieram
Ciasteczkowy Potwórcukru 7 białek Wykonanie: Herbatniki miksuję blenderem, dodaję miękkie masło i kakao, mieszam i wykładam na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia Miękkie masło ucieram z cukrem na puszysty krem, dodaję zmielony twaróg i po jednym żółtku. Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką do połączenia się składników. Gotową masę przekładam na spód i wstawiam
Ciasteczkowy PotwórDzisiaj przepis na niesamowicie kremowy, cytrynowy lemon curd w wersji odchudzonej bez masła i cukru :). Ten cytrynowy krem jest po prostu niesamowity, można go jeść samodzielnie, dodać go jako nadzienie do muffin albo posmarować nim kruche ciasteczka, robi się go bardzo szybko, a w tej wersji jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny :) Składniki : - 3 cytryny - 3 jajka - 2-3 łyżki miodu
zdrowa vege kuchnia