Domowe grzanki to dodatek idealny do zup, kremów czy sałatek. Przygotowanie grzanek jest banalnie proste i tanie. Na pewno, co jakiś czas pozostaje Wam nadmiar pieczywa, więc gdy z czerstwieje - nie wyrzucajcie go, a w zamian za to przygotujcie domowe grzanki. Składniki: czerstwe jasne pieczywo oliwa z oliwek Czerstwe pieczywo pokroić w drobną kostkę. Całość delikatnie zalać odrobiną oliwy
Ugotowaćnawinie. Prosty, lekki przepis. Zupa może nie powala wyglądem ale z kleksem śmietany, natką pietruszki i pysznym, domowym chlebem na zakwasie wygrywa wszystko. Smak wina wyczuwalny, delikatny. Pyszny krem! Składniki: 500 gram umytych, obranych i posiekanych niedbale pieczarek 1/2 dużej cebuli, posiekanej ząbek czosnku łyżka masła 1/2 szklanki wina półwytrawnego 1 szklanka bulionu sól, pieprz do podania: kleks
Mango Papajaszkl. cukru 3/4 szkl. mleka 0,5 szkl maślanki 2 łyżki kakao 1 -2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Krem: 250 śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo: 1 banan kilka kropel soku z cytryny Składniki suche
Moje domowe kucharzenieminut, aż kasza zmięknie i wpije mleko. Następnie dodajemy ekstrakt i śmietankę, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Kaszę miksujemy blenderem na gładki krem ( podobny w konsystencji do gęstego budyniu). Następnie mieszamy z cukrem, jajkami i mąką na jednolitą masę. Masę wykładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
Delicious Titbitstofu - 1 jajko ( lub siemię lniane) - 1 pęczek szczypiorku - przyprawy, sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę zmielić w młynku do kawy ( lub ugotować normalną a później zmielić blenderem na krem) zalać 2 szklankami wrzącej wody i ewentualnie dolewać wodę podczas gotowania, gotować ok 15 minut uważając, żeby kasza się nie przypaliła, następnie dodać jajko(lub siemię), mąkę wymieszać i wyłożyć
zdrowa vege kuchniapapierowe foremki. Do miski dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli i skórkę startą z cytryn. Wymieszać. W kolejnej misce ubić masło z cukrem na puszysty krem. Pod koniec ubijania wbić jajka i krótko zmiksować tylko do połączenia składników, po czym mikser odstawić. Dodać jogurt, sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać szpatułką lub łyżką. Połączyć suche składniki
Passions hobbies lifeDostałam moc wyśmienitych jabłek...jest pomysł! Składniki -2 lub 3 porcje ciasta półfrancuskiego gotowego -jabłka- Szara Reneta -zielona herbata OP z płatkami róży, papają, ananasem oraz nutą truskawki z kremem od BASILUR -cynamon, -miód ok 2 łyżki Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Jabłka pokrój w kosteczkę, włóż do żaroodpornego naczynia. Posyp cynamonem. Zrób mocny napar herbaciany – na szklankę gorącej
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: ciasto: 1 kostka masła 6 żółtek 0,5 kubka cukru muscovado 6 łyżek kakao 2 budynie śmietankowe 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kubki mąki
Luźna KuchniaNiedawno moja córcia przygotowała dla mnie wspaniałą niespodziankę - własnoręcznie zrobione czekoladki z kremem orzechowym . To wspaniały sposób na okazanie uczuć bliskiej osobie. Składniki: 200 g kuwertury czekoladowej białej 200 g kuwertury czekoladowej mlecznej masło orzechowe cukier puder Do miseczki wkładamy kuwertury połamane na kawałki. Ustawiamy miseczkę na rondelku wypełnionym do połowy wodą. Podgrzewamy wodę na małym ogniu i nie dopuszczamy
Salonik smakówwykorzystałam je do jednego z moich ulubionych deserów. Trifle to wywodzący się z Wielkiej Brytanii deser składający się z ciasta biszkoptowego nasączonego sosem lub dżemem owocowym, przełożonego kremem i udekorowanego owocami. Ta wersja doczekała się oczywiście wielu wariacji, w tym mojej czekoladowej z lodami czekoladowymi i kawałkami brownie. Uwierzcie mi - to prawdziwa rozkosz! TRIFLE CZEKOLADOWE Z LODAMI CZEKOLADOWYMI
KUCHARNIAchorągiewki, które ożywią nawet najprostsze babeczki. Wycięte kawałki papieru mocujemy do patyczków na lizaki za pomocą taśmy klejącej (dobrze spisuje się też ta dwustronna). Babeczki możemy wcześniej udekorować jeszcze kremem np. śmietankowym . Następny pomysł to malutkie znaczniki czyli cupcake toppers. Ja swoje zrobiłam z kolorowych naklejek i wykałaczek. Kto z nas nie robił w dzieciństwie papierowych wiatraczków? :) Te właśnie wiatraczki
Ciastkozercyryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało nam modne na zachodzie połączenie
Kto ugości moich gości?zupełnie inaczej: sosna niezwyczajna! Sosna kwitnie w kwietniu i maju, więc jest to najlepsza okazja na spacer do lasu i zbiory młodych pędów. *Odkryj również mój przepis na świetny krem na bazie oleju kokosowego! Klik. Teraz kilka słów na temat zastosowania leczniczego sosny zwyczajnej : Syrop z młodych pędów sosny (zalecany zwłaszcza dzieciom) - w nieżytach górnych dróg oddechowych, bólach gardła, anginie
IzaGotujeTruskawki, śmietana i czekolada - trio doskonałe! Poniższy deser przygotujecie w zaledwie kilka minut. Na pewno ucieszy wielbicieli truskawek, jak i kremów śmietanowych. Świetnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje :) Składniki na 4 porcje: 200 g śmietany 30% 180 g serka homogenizowanego 250 g truskawek czekoladowa posypka kolorowe cukrowe perełki opcjonalnie cukier puder Schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę
UgotowaćStąd też pojawił się pomysł by przyrządzić szybki cytrynowy torcik. Ciasto na spodzie z herbatniczków, a na nim cudownie kremowa masa z serka śmietanowego z dodatkiem lemon curd - angielskiego kremu cytrynowego. Na to wszystko wspomniane przeze mnie wcześniej truskawki, posypane wiórkami z białej czekolady. Ciasto - błyskawica, o zaskakujaco orzeźwiającym smaku, a to wszystko bez pieczenia!!! Potrzebujemy: - 260 g herbatników (typu
W mojej holenderskiej kuchni