przynajmniej kawałek jeszcze ciepłego ciasta. ;) Ciasto smakuje wyśmienicie bez żadnych dodatków, ale my z Dominikiem uwielbiamy połączenie masła orzechowego i bananów, więc ciasto podajemy z tym orzechowym kremem. Smacznego
Cooking Monsterciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne koktajle, zupy kremy itp. :) Konferencja Łódź bloguje, która odbędzie się 18 czerwca, wezmę w niej udział po raz pierwszy i mam nadzieję nie ostatni raz Łódzki dzień sushi - 18 czerwca - to danie tak mnie
Cooking Monsterserkami mascarpone za pomocą miksera. Do masy dodajemy pokrojone na małe kawałki pozostałe truskawki, borówki oraz odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Bezę wyciągamy z piekarnika, ściągamy górny papier, rozsmarowujemy krem i zwijamy, odrywając powoli papier od spodu. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce
Kuchnia w czekoladzieKolejną i zarazem ostatnią moją propozycją w tygodniu z daniami lekkimi jest zupa krem ze szparagów i cukinii. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza, przynajmniej w Gdańsku. Taka lekka, ale jednak podana na ciepło, zupa bardzo nam pasowała. Szczęśliwie przygotowałam ją dzień wcześniej i sesja zdjęciowa mogła się odbyć w naturalnym świetle ;) Połączenie tych dwóch warzyw jest bardzo udane, a dodatek
zadanie-gotowaniełyżeczki oleju przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Po wrzuceniu do wody, trzeba je zamieszać, aby nie przywarły do dna. Podajemy same lub np. w towarzystwie palonego masła czy kremu balsamicznego. Post Zielone pierogi z botwinką pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuporwać na kawałki, umieścić w miseczce i namoczyć w occie. Czosnek rozetrzeć na pastę z łyżeczką soli. Wszystkie składniki oprócz szczypiorku, odłożonej części papryki i lodu zmiksować na gładki krem. Rozlać na talerze i dodać posiekany grubo szczypior, kostki papryki oraz lód
zadanie-gotowanieznaczenie, że większa jego ilość „utwardza” ciasto, czyni je stabilniejszym. Dlatego sporo zależy też od tego co ono ma docelowo fizycznie utrzymać – czy np. lekką pianę, czy ciężki krem i świeże owoce. Istnieje też pewna kontrowersja czy powinien być to cukier w kryształkach czy cukier puder. Niektórzy wyrażają obawę, że cukier w kryształach będzie miał podczas pieczenia skłonność do karmelizacji
Kulinarna Pokusauwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor, bogactwo smaku i cenne wartości odżywcze. Można ich użyć do kremu z buraków, sałatek, pasty do chleba, do ciast, do koktajli, itd. Jak widać lista jest długa, dlatego gorąco polecam ten sposób przygotowania buraków. Pieczenie buraków: Buraki umyć bardzo dokładnie
kuchnia doskiNiesamowicie wyborny krem z aromatycznych grzybów, w asyście świeżego lubczyku i kaszy. Składniki 500 g boczniaków 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanego lubczyku 800 ml bulionu warzywnego 50 g kaszy jęczmiennej 2 łyżki słodkiej śmietany szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, boczniaki kroimy na mniejsze kawałki
R'n'G KitchenMuszę się przyznać do dwóch rzeczy. Po pierwsze te lody są po prostu obłędne, a po drugie zrobiłam je całkiem przypadkiem. W planach miałam przygotowanie kremu do babeczek. Przy pierwszym podejściu wyszedł mi jednak zbyt rzadki. Pomyślałam wtedy, że z tej "nieudanej" porcji zrobię lody. I tak oto po raz kolejny całkiem niechcący wyszło mi coś naprawdę fajnego. Jestem pewna
zadanie-gotowaniesoli do momentu, aż będą gęste i puszyste. Dodawać powoli cukier i nadal ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie bardzo gęsta, gładka i lśniąca, jak krem. Dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i zmiksować w masę. Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o wielkości 26cm, następnie wyłożyć pianę i uformować w stożek łyżką. Piec
Cakes By Kejttwarożkowa rolada. Robi się ją klasycznie, jak inne tego typu. Zioła z pieprzem ucieramy w moździerzu na wilgotną pastę, twaróg blendujemy z jogurtem i solą w proporcjach dających gęsty krem, w którym możemy "postawić łyżkę". Na foli spożywczej rozkładamy warstwy pasty i twarogu, a następnie rolujemy i chłodzimy. Dalej to już czysta sztuka! Maliny blendujemy na sos, pokrzywę płuczemy
Spektrum SmakuCiasteczka cynamonowe Pachnące ciasteczka Kruche ciastka Pierniczki Oponki dyniowe Wafle Racuchy Rurki z kremem Amarantuski Owsiane Gniazdka Diphahata Scones Faworki Muffinki ( I ) Muffiny czekoladowe
NA MOIM TALERZUlepsze od oryginału. Smak czekolady i kokosa sprawia, że ciężko powstrzymać się od podjadania tych uroczych "pralinek". Możecie użyć dowolnego ciasta, ale pamiętajcie, że nie może być ono z kremem, ani owocami. Efekt finalny też jest uzależniony od rodzaju naszej bazy. Dodatkowo do masy można dodać ulubione bakalie lub dowolny olejek zapachowy. (około 16 sztuk) 300g biszkoptu kakaowego
Di gotujeDusimy – gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem , do momentu aż mięso będzie miękkie , a cebula zacznie się rozgotowywać . Odławiamy skrzydła , odstawiamy , a zupę delikatnie rozdrabniamy blenderem , nie na krem – tylko trochę , do momentu uzyskania złotej barwy . Doprawiamy curry i chilli , wsypujemy pęczak i gotujemy , tak długo aż kasza będzie miękka . Na koniec wkładamy skrzydła ,żeby się podgrzały
Ogrodnik w podróży