wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Uwaga! Bardzo urośnie! • Cukier, cukier wanilinowy, jajko i żółtko zmiksować na gładki krem. • Masło rozpuścić. • Do masy jajecznej dodać mąkę, masło i mleko z drożdżami. Wyrabiać ciasto kilka minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. • Po tym czasie
To co kochamwymieszać z pokruszonymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Uwaga! Bardzo urośnie! • Cukier, cukier wanilinowy, jajko i żółtko zmiksować na gładki krem. • Masło rozpuścić. • Do masy jajecznej dodać mąkę, masło i mleko z drożdżami. Wyrabiać ciasto kilka minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. • Po tym czasie
To co kochammleka • 1 łyżka spirytusu • cukier puder do posypania • olej do smażenia Wykonanie: • Białka ubić na sztywną pianę. • Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na biały krem. • Do żółtek wlać mleko i miksować na małych obrotach, powoli dodając mąkę i spirytus. • Na koniec dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać
To co kochamLekkostrawna i niskokaloryczna zupa na bazie botwinki o smaku pomidorowym. Zmiksowana na gładki krem może być podawana z ryżem, makaronem lub grzankami. Mnie najbardziej smakowała z płatkami migdałowymi. Składniki: • 2 pęczki botwinki • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 mały seler • 1 por • 2 ząbki czosnku • kilka gałązek koperku i pietruszki • 3-4 liście szałwii
To co kochamtakie zestawy codziennie. Jedyna uwaga, że mogą być one dość pracochłonne, bo każdy wymaga przygotowania wcześniej niewielkiej ilości ugotowanych warzyw, mięsa, a w wersji słodkiej słoika bitej śmietany czy kremu. Idealnie byłoby więc stworzyć w pracy klub obiadowy. Gdyby było w nim 5 osób. każdy miałby dyżur raz w tygodniu i przygotowywały 5 słoików, bo przecież ugotowanie 5 ziemniaków trwa
Ugotowane pozamiatanerumienimy na oleju kokosowym. Kalafior myjemy i dzielimy na małe kawałki, wrzucamy do wywaru warzywnego, razem z podsmażoną cebulką i gotujemy pod przykryciem do miękkości, a następnie blendujemy na krem. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dolewamy trochę wody, dodajemy quinoę, doprawiamy solą, pieprzem, świeżo utartym kuminem i curry, według własnego uznania :) Posypujemy zieleniną i gotowe
Quinoa Raz!dzieci je uwielbiają szafranowe bułeczki. Ja zresztą też i podjadam je jeszcze dobrze nieostygnięte. Na blogu znajdziecie mnóstwo szafranowych wypieków, moje ulubione szafranowe ciasto i szafranowe bułeczki z waniliowym kremem . Wracając do dzisiejszego wypieku są to słodkie bułeczki na drożdżach z dodatkiem twarogu, przez co zachowują świeżość przez kilka dni. No ale jak to zwykle u mnie bywa szafranowe wypieki
codojedzeniaścianą ludzie, jakby nigdy nic -siedzą, piją Limoncello , jedzą ciasteczka, głośno się śmieją, a ja normalnie jestem głodna. Po ludzku chce mi się jeść coś innego niż ciast z kremem, migdałowych ciasteczek,deserów, lodów.... Patrzę na zegar i myślę , że jak wrócę do domu, to będzie 4.00 nad ranem. I być może sen wcale nie nadejdzie
Z Kuchni Do KuchniZupa pieczarkowa na domowym bulionie warzywnym z dodatkiem pieczarek . Sycąca i rozgrzewająca (szczególnie jeśli nie pożałujecie świeżo mielonego czarnego pieprzu). Idealna na chłodne dni. Jest to zupa – krem, gdyż wszystko na końcu miksujemy blenderem. Zupę pieczarkową można podawać samą, ale również świetnie smakuje z makaronem (np. łazankami). Składniki: (ok. 6 porcji) 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak
Moja Delicjakostkę i przyrumieniamy na łyżce masła a następnie wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, zupę miksujemy na gładki krem. (liście wyjmujemy wcześniej z zupy) Podajemy z grzankami lub łuskanym słonecznikiem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Witajcie:) zapraszam dzisiaj na przepyszny piernik dyniowy z orzechami, można go przełożyć powidłami lub kremem, ja zrobiłam bez niczego bo moje dzieci taki najbardziej lubią.Ciasto upiekłam w Foremkach Wesołych Świąt PapilArt. Zapraszam do wypróbowania bo jest bardzo mięciutki i delikatny :) Składniki: 2 pełne szklanki mąki tortowej Młynomag 1 szklanka oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka
Sama słodycz i szczypta chiliłyżce masła lub oliwie z oliwek. Jeśli używacie dymki to pokroić w cienkie plasterki i również podsmażyć Wszystkie składniki wystudzić, a następnie zmiksować w malakserze do momentu uzyskania konsystencji kremu Po zmiksowaniu wbić jajka, doprawić przyprawami, również żywymi, posiekanymi ziołami - ponownie zmiksować do połączenia składników Piecyk nagrzać na 180 stopni C Pasztetową masę przełożyć do keksówki (moja miała wymiary 18x11
Szczęśliwa kuchniadesce położyć papier do pieczenia... ... na nim rozłożyć jedną paczkę herbatników (100 gramów)... ... nałożyć masę kokosową... ... i przykryć paczką herbatników Ułożyć tak cztery warstwy Na wierzch rozprowadzić pozostały krem i posypać kokosem Schłodzić w lodówce Smacznego
Szczęśliwa kuchniaUważam, moim bardzo nieskromnym zdaniem :), że ta zupa jest jedną z moich najlepszych kremów jeśli nie najlepsza :D Warzywa najpierw podduszam, a dopiero potem zalewam bulionem lub wodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze
Szczęśliwa kuchniaDusimy ok. 4-5 minut często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, solimy i dodajemy pieprz - gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą miękkie Następnie całość blendujemy na jednolity krem i posypujemy z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Można również podać z prażonym słonecznikiem lub grzankami Na zdrowie
Szczęśliwa kuchnia