Połączyłam tutaj dwa przepisy Doroty – tradycyjne pączki nadziałam kremem budyniowym, który Dorota użyła do nadziania włoskich pączków Bomboloni . Okazuje się, że ilość pączków z jednego przepisu doskonale pasuje do ilości kremu budyniowego z drugiego przepisu. Kremu nie dawałam zbyt dużo i myślę, że dlatego go starczyło. Kto lubi dużo kremu, może zwiększyć ilość składników o połowę. Pączki udały się wyśmienicie(...)dałam skórki i soku z cytryny do ciasta. Gdybym robiła pączki z dżemem, na pewno dałabym cytrynę. Sposób wykonania - jak w Kuchni Polskiej . Domową produkcję pączków zaczęłam od kremu: Pączki z kremem budyniowym 30 sztuk Krem: 3 żółtka 50 g drobnego cukru 20 g mąki pszennej 225 ml mleka 0,5 łyżeczki pasty z wanilii Żółtka i cukier utrzeć
Posadzone i zjedzoneprzepis jest banalnie prosty,a efekt zadowala nawet wybredne gusta. Muszę przyznać, że robiąc go trochę się śpieszyłam, przez co owoce zamiast bezpośrednio na biszkopcie, wylądowały na warstwie kremu. Trochę zepsuło to estetykę, ale smak pozostał :) Potrzebne nam: - upieczony z tego przepisu biszkopt (jeśli macie jakiś sprawdzony przepis, użyjcie swojego, dla mnie ten jest rewelacyjny) *krem: - gotowy krem cytrynowy(...)proszku - 200 ml mleka - 2 łyżki miękkiego masła *masa śmietanowa: - 200 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 50 ml gorącej wody - 2-3 łyżeczki cukru pudru - krem maślany - 80 g masła - pół szklanki drobnego cukru - 3 łyżeczki śmietany 30% *dodatkowo: - 4-5 owoców kiwi - maczek truskawkowy - woda z cytryną lub słaba herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowanie: Ostudzony biszkopt dzielimy
W poszukiwaniu inspiracjiWiosenna zupa? Marchewkowa! To jedno z warzyw które nieodłącznie kojarzy mi się właśnie z wiosną. Niby taki banał, a jaki smaczny – odrobina imbiru i
Szybko Tanio SmacznieMocno czekoladowe ciasto zwane „Brookliński Blackout”. Gęste, z dużą ilością kakao. Dla przełamania smaku czekolady można posmarować ciasto kwaskowatym dżemem lub na krem położyć świeże owoce. Przygotowałam je na 12 kwietnia, na dzień czekolady :). Podobno w latach 40-50-tych blackouty były codziennością nowojorczyków, były bardzo popularne na Brooklynie, gdzie przygotowywała je piekarnika „Ebinger Baking Company”, która słynęła(...)waniliowego 170g jasnego brązowego cukru 80g ciemnego cukru dark muscovado 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g kakao bez cukru szczypta soli Krem: 200g jasnego brązowego cukru 500ml tłustego mleka 220g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60% 1 łyżka kakao bez cukru 60g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 łyżeczki aromatu
Mała Cukierenkabiałej czekolady. Muffiny upiekłam z wykorzystaniem mlecznej czekolady, bez cukru. Muffiny były lekko słodkawe, ale już z kremem z serka, masła i cukru pudru zyskały większą słodycz. Druga wersja muffinów to muffiny z czekoladow ą niespodziank(...)środku , z kremem czekoladowym. Bardzo miękkie, nie za bardzo słodkie. Muffiny udekorowałam kremem z serka, cukru pudru i masła oraz kremem czekoladowym. Oprócz muffinów na stole pojawiły si ę ciasteczka oczywiście w formie hello kitty udekorowane mas ą cukrow ą i trufle
La grande e la piccola cuocaCzekoladowe warsztaty kulinarne "Z E.Wedel w Kuchni" zaowocowały nowym doświadczeniem, trikami kuchennymi i przepisami na burgery z buraka w kakaowo-sezamowych bułeczkach oraz na bezę orzechową nadzianą królewskim kremem chałwowym. Wszystko pod czujnym okiem ekspertów Joanny Klimas Profus i Maestro Janusza Profusa z firmy E.Wedel. Było pysznie, zabawnie i bardzo niebiesko ;). Poniżej znajdziecie krótką fotorelację oraz przepis (także w wersji(...)thermomix) na Bezę z królewskim kremem chałwowym... niech moc czekolady będzie z Wami :) Emotikon smile . Składniki: Kakaowa beza 180 g białek jaj (6 białek) 150 g drobnego cukru 150 g prażonych orzechów laskowych 20 g Kakao Ekstra Ciemnego z Ghany E.Wedel 150 g cukru pudru papier do pieczenia Królewski krem chałwowy
SzczyptaSmaQpodawany był jako ostatni na ‘dorosłych’ imieninach. Nie ma w nim biszkoptowych blatów, nie ma wymyślnych warstw, nie trzeba go piec. Potrzebne są tylko upieczone wcześniej bezy i jeden krem, który swoim smakiem i konsystencją wspaniale się z nimi komponuje. Najlepiej zrobić tort wieczorem, a schłodzić przez noc. Tyle czasu potrzebuje krem żeby dobrze się zespolić z bezami. Wygodnie(...)zróbcie od razu dwa albo i trzy ich rozmiary. Malutkie beziki (ok. dwucentymetrowe) będą idealne do ozdobienia tortu, te większe (4-5cm) wykorzystacie do środka, do zespolenia kremem. Ja miałam tylko maciupkie bezy, dlatego mój tort jest tak niski. Przepis na bezy znajdziecie TUTAJ . Zanim przystąpimy do pracy – masło powinno być naprawdę miękkie . Bardzo smarowne. Nie powinno się
Karo in the KitchenWitam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto truskawkowe z kremem budyniowym. Do przygotowania ciasta możemy użyć również innych owoców. Polecam wypróbować przepis, na pewno ciasto będzie każdemu smakowało :). Będziemy potrzebować: na ciasto: 120 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 100 g cukru kryształ 4 żółtka 4 białka 4 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem(...)łyżeczki cukru waniliowego warstwa truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 700 ml wrzątku około 300 g truskawek Użyłam tortownicy o średnicy 26 cm Link do filmu z przygotowania: Ciasto truskawkowe z kremem budyniowym https://www.youtube.com/watch?v=vIG_G97zjCE Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto, ciasto przygotuję mikserem ale można przygotować ręcznie lub robotem : Do miski daję białka i ubijam na sztywną pianę. Cały czas miksując
Uwaga Babcia Gotuje