czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem, do momentu aż zmiękną. Zupę przecieramy blenderem na gładki krem, przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i dodajemy serek mascarpone- dzięki niemu zupa będzie kremowa i delikatna. Podajemy ze świeżymi ziołami i grzankami
Smakowity Blog Kulinarnyzdejmujemy skórkę, z czosnku łupinki i przekładamy do garnka. Wlewamy bulion i płyn z naczynia w którym piekliśmy warzywa. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, a następnie miksujemy na jednolity krem. Dodajemy przyprawy do smaku. Zupę podajemy posypaną tartym serem i bazylią
Smakowity Blog Kulinarnyczasie śniegu już nie było ani grama. Także za oknem brzydka i ponura jesień. Dzisiaj mam trochę więcej czasu,to zrobię zgodnie z pogodą zupę - krem z warzyw, które zimują w piwnicy. Będę potrzebowała po 2 dwie sztuki: Składniki:marchewka pietruszka ziemniakpor selerPoza tym: łyżka sosu sojowego łyżka gęstej śmietany
pieprzny smaczekoknem buro i ponuro a to jeszcze przecież lato. Korzystajmy więc z letnich smaków, świeżych warzyw, owoców i ziół. Dzisiaj zaproponuję coś dla miłośników kremów a będzie to zupa z kalarepy posypana bobem i zieleniną. Bardzo lekka i bardzo sycąca. W sam raz dla osób, które są wiecznie na diecie, jest to samo zdrowie bez zapychaczy. Ready
pieprzny smaczekcebulę, ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować pod przykryciem do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem i doprawić solą oraz szczyptą chilli. W razie potrzeby rozrzedzić zupę wodą. Jogurt grecki zmiksować z gorgonzolą lub serkiem topionym. Zupę podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać
pieprzny smaczekwszystkimi przyprawami. Przełożyć do garnka, zalać ok. 1 litrem wody. Dołożyć dynię, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do zmiękczenia wszystkich składników. Na koniec zmiksować dokładnie blenderem na krem razem z liściem laurowym i zielem. Serek obrać z pleśni i sam środek przysmażyć na łyżce oleju na bardzo wolnym ogniu razem z kminkiem. Gotową zupę podajemy na gorąco
pieprzny smaczekmuszkatołowej. Jeśli macie dostęp do topinambura (a teraz można go kupić chociażby na Starym Kleparzu w Krakowie), to spróbujcie! :-)Na blogu znajdziecie już podobną zupę, również z gruszkami - zupa krem z gruszek, pietruszki i selera.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćZupa cebulowa jak każda ma swój niepowtarzalny smak. U mnie zupa krem. Polecam.SKŁADNIKI5 - dużych cebul4 ząbki czosnku1 łyżka masławywar z warzyw 1,5 litrałyżka tymianku , sól , pieprz do smaku1 szklanka białego wytrawnego winaszczypiorek do dekoracji15 dag sera żółtego typu chedderbułka np bagietkaWYKONANIECebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Podduszamy na maśle, aż będzie miękka
W kuchennym oknie Ewyupalne dni, w upalne wieczory warto sięgnąć po zdrowe warzywne koktajle i zupki kremy. Schłodzone smakują wybornieSkładniki:4 pomidory5 łyżek jogurtu greckiego2 łyżki keczupu z bazylią-można pominąc i dodać ,świeżej bazyliipól ząbku czosnkusól,pieprz-do smakuWykonanie:Pomidory miksujemy wblederze,dodajemy jogurt grecki,przeciżniety przezpraskę czosnek,keczup.Miksujemy.Doprawiamy do smaku solą ipieprzem.Podajemy schłodzony w szklaneczkach jako koktajl lub jako pysznąi pożywną
Z Majeczką w kuchniwarzywa z wywaru będą już miękkie wyławiamy je (ja zostawiam czosnek i chili), dodajemy do wywaru pokrojoną upieczoną paprykę i pomidory. Gotujemy do miękkości warzyw.7. Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką.Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz pokruszonym serem feta.Smacznego
W kuchni KatieDoprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kuminem oraz chili i mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy zupę kilkanaście minut. Po tym czasie do zupy dodajemy mleko kokosowe i blenderujemy całość na gładki krem. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze szczyptą soli. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba razowego, doprawiamy szczyptą soli
Mango PapajaKremowa zupka z dyni.Zapraszam na pyszną rozgrzewającą zupkę krem z dyni z dodatkiem imbiru i gałki muszkatołowej .Składniki :około 5 ziemniakówkawałeczek pora2 małe marchewkikawałeczek seleraszczypta imbiruszczypta gałki muszkatołowej , vegetaokoło 500 g dyni4 łyżki masła1 cebulka3 łyżki śmietanki 30 %Wykonanie : 1. Warzywa obrać , umyć i pokroić w kostkę . Dynię obrać umyć i też pokroić w kostkę . 2. W garnku
Sama słodycz i szczypta chilimafinek papilotkami i układamy do nich ciasto. Pieczemy do zrumienienia ok 15-20 min w temp 200 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Serek mascarpone mieszamy z nutellą do połączenia składników. Kremem dekorujemy ciasteczka i układamy maliny. Smacznego
Malinowe PocałunkiKolejna moja propozycja z dynią w roli głównej. Zupa krem gotowana na mleku kokosowym, z korzennymi przyprawami. Podana z grzankami idealna na chłodne jesienne dni. Składniki: 700 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę 250 ml mleka kokosowego 200 ml wody cukier (brązowy, biały lub cukier kokosowy) do smaku kardamon mielony, gałka muszkatałowa, cynamon, imbir świeży
Malinowe Pocałunkiroku chciałam spróbować a może jednak dynia nie taka zła jak mi sie wydaje. I moje przypuszczenia się sprawdziły. Na początek zrobiłam taką prostą zupkę krem i o dziwo mi zasmakowała. Myślę, że stoworzę jeszcze inną wersję zupki i jakieś inne pyszne dyniowe dania.składniki:700 g obranej ze skóry i miąższu dyni2 marchewki300 g ziemniaków3 liście selera1
Monia miesza i gotuje