Gęsta, kremowa, sycąca, bardzo smaczna i tak naprawdę uniwersalna. Podpatrzona na blogu everydaycooking.Dzieciom smakowała i mi również. Ma piękny kolor, obłędny smak i zapach. Krem z Marchwi z Mlekiem Migdałowym i Feta1 łyżka oliwy 1 mała drobno posiekana cebula 2 ząbki czosnku, drobno posiekanepo 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, mielonego kardamonu, łyżeczki mielonego imbiru5
Dzieje kuchennej Wiewiórymojej kuchni.Sałatka jest lekka orzeźwia ale i doskonale syci, ma pyszny dressing. Na sałatkę zaproszę Was już jutro. Dzisiaj pierwsza zupa z TEJ książki. Z wyglądu niepozorny kremowy krem
Dzieje kuchennej Wiewióryzupy gęste i konkretne a ta choć bezmięsna taka własnie jest! Przepis z książki jednej z moich ostatnio ulubionych czyli "O jabłkach" Elizy Mórawskiej.Już za chwile na blogu.Zupa krem z selera i pomidorow, z jablkiembulion:kawałek selera
Dzieje kuchennej Wiewiórybatata na zupę, mieszkańcy zjedli z zadowolonymi minami. Na szczęście na jutro też zostało! Przepis z kornikowej kuchni.Niestety ani za mało, ani za dużo słońca zdjęciom nie służy...Zupa krem z batatow z fistaszkami2 łyżki masła1 cebula2 ząbki czosnku2 duże słodkie ziemniaki1 łyżka świeżo starego imbiru1,2 litra bulionu warzywnego3
Dzieje kuchennej WiewióryDoprawiamy pieprzem. Gdy przestygnie miksujemy zupę, podajemy z połówkami jajka i ziemniakami albo z grzankami. Proszę nie martwić się dekoracją zupy - mniszek lekarski jest bardzo zdrowy :)Zupa krem ze szczawiu
Bon Appetit Małgorzatyprowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami. Krem z kalafiora i marchewki
Bon Appetit MałgorzatyJa to mam szczęście! Sąsiad zza płotu hoduje dynie i pnącza przeszły przez siatkę na moją posesję :) takim o to sposobem wyrosły na moim terytorium
Bon Appetit Małgorzatymiękkości. Następnie zupę miksujemy w blenderze i dodajemy mleczko kokosowe i nadal podgrzewamy na ogniu. Doprawiamy gałką, solą, pieprzem, curry oraz tartym imbirem. Dekorujemy ziołami. Proste? :) krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym
Bon Appetit Małgorzatydodajemy do bulionu. Por siekamy i podsmażamy na maśle, nastepnie dodajemy do bulionu. Całość gotujemy aż szparagi będa miekkie. Około 20 min. Gdy zupa trochę przestygnie miksujemy ją na krem. Nastepnie przecedzamy przez sitko.Doprawiamy solą, pieprzem ziołami prowansalskimi. Białka jajek ubijamy na parze ze szczyptą soli (np. na garnku z zupą). Dodajemy do piany szczyptę chili. Zupę rozlewamy na półmiski
Bon Appetit Małgorzatypodajecie na wigilię? Barszczyk? a może zupę grzybową?:) Spotkałam się już z różnymi wersjami.Pomyślałam więc, że może w tym roku spróbować lekkiego kremu z pieczarek?Zupa pyszna, aromatyczna, ale nie jestem przekonana czy dobrze wpasuje się w wigilijny klimat.Dobrze, że mam jeszcze trochę czasu do Wigilii ;))Składniki:300g pieczarekcebula2 ząbki czosnku 2-3 litry bulionu2 łyżki śmietanyziele angielskie, liść
Czerwona Porzeczkasmażyć kolejne 7- 10 minut mieszając, aż zmięknie. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu ok 15 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli zupa wydaje się nam za gęsta, można dodać bulionu.Podawać posypane paseczkami bazylii, julienne z cukinii i grzankami. Smacznego
Stare Garyoliwie ( w garnku z grubym dnem), dodać czosnek, zalać bulionem. Dodać brokuły i jarmuż. Gotować na małym ogniu ok 30 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i kleksem jogurtu lub śmietany. Smacznego
Stare GaryPrzeglądając książkę 'Kuchnia Polska' natknęłam się na zupę serową i pierwsze co pomyślałam- 'ta zupa musi być mdła'.Jednak zaintrygowała mnie na tyle, że musiałam ją
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na banalnie prostą i bardzo smaczną fasolówkę- w postaci gęstego i sycącego kremu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i chrupiącą kiełbaską.Nie oszczędzajcie tylko na przyprawach: majeranku, cząbru, ponieważ to one nadają fasolówce aromatycznego smaczku, no i dzięki nim zupa nie jest wzdymająca- a to bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;))))))* fasola
Kraina Miodem PłynącaZaledwie kilku skladnikow,niewiele pracy,a efekt imponujacy.Marchewka- smaczne i zdrowe warzywo w polaczeniu z mlekiem kokosowym i sokiem z pomaranczy tworzy bardzo egzotyczne trio.Zupa jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!