Przepyszny, bardzo okazały tort na niezawodnym, puszystym biszkopcie. Ciasto jest przełożone dwoma rodzajami kremu - kremem kokosowym oraz kremem czekoladowym z dodatkiem wiśni, nasączone aromatyczną kawą z dodatkiem likieru Amaretto. Całość otacza "korona" z wysokich czekoladek i szeroka ozdobna wstążka. Tort powstał na wyjątkową okazję - 40 urodziny mojego męża i miał zawierać wszystko to co jubilat uwielbia najbardziej :-) Było mi niezmiernie(...)podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Każdy z biszkoptów przekroić na 3 równe części. Krem kokosowy: 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 125 g cukru 50 g mąki kukurydzianej 5 żółtek 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać obywa rodzaje mleka. Żółtka
maniapieczeniaoknem deszcz nie ustaje i wiatr hula w kominie, przyjemnie jest w domowym zaciszu przycupnąć w ciepłym fotelu, z filiżanką kawy lub herbaty i kawałkiem ciasta makowego z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami. Przepis „stary jak świat”. Ciasto można zrobić z masą budyniową, lub na szybko, z gotowym w kilka minut kremem. Składniki na ciasto: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki(...)mąki tortowej - 300g suchego maku - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - ekstrakt waniliowy Krem: - 3 opakowania kremu ajerkoniakowego - 800ml mleka (mocno schłodzone) - 4 łyżki żelatyny - ½ szklanki wody (do żelatyny) Dodatkowo: - 1 puszka brzoskwiń w syropie - sok z ½ cytryny - dżem porzeczkowy lub wiśniowy - 125g czekolady na polewę (+ 1 łyżka oleju arachidowego) Mąkę przesiewamy z proszkiem
mojewypiekiinietylkojeden :) Tym razem wzięłam w swoje ręce po raz drugi w życiu szparagi. Wiecie ich zapach mnie odstrasza ale smak już nie. Dlatego też z radością jadłam ten pyszny krem delektując się orzechowym posmakiem. 14 zielonych szparagów500 ml bulionu warzywnegołyżka masła1 szalotka, posiekanasól, pieprzłyżka mascarpone
Dzieje kuchennej WiewióryZainspirowały mnie "Moje smaki życia". Nie mogłam przejść obojętnie wobec jej zieloności. Ponieważ pokochałam ostatnio zupy kremy przyszła pora na ten z groszku. Składniki proste, ogólnodostępne, zupa awaryjna na dzień taki jak dzisiejszy. Zalatany, upalny, duszny. O dziwo zakwalifikowałabym ja do tych orzeźwiających :) Ja jadłam ją na wczesną kolację. Stała się zwieńczeniem wariackiego dnia
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj bardzo szybkie danie, ni to zupa, ni to puree. Nie nadążam ostatnio z gotowaniem, sprzątaniem i spacerami więc szybko, dziś, szybko... Krem pomysłu Jamiego Olivera z moimi modyfikacjami.na zupę:400 g surowych ziaren kukurydzy (u mnie 2 puszki konserwowej)grudka masłasól, pieprz, szczypta chiliskórka otarta z pomarańczylistki mięstyna rumiane kąski:pieczarki
Dzieje kuchennej WiewiórySierpniowa KUCHNIA jest bardzo inspirująca zupowo. Dzisiaj sobie i dzieciakom przygotowałam krem z czerwone, pieczonej papryki. I teraz przyznaje bez bicia, dzieci go nie chciały jeść. Córcia próbowała z garnka i jej smakował ale już w trakcie obiadu orzekła, że ją pali w gardło. I miała rację. Zupa ta jest dość pikantna dzięki imbirowi i nawet dodatek makaronu jaki miały
Dzieje kuchennej Wiewióryzalegający w lodówce serek i białka, skłoniły mnie do tego by się o Pavlovą jednak pokusić. Przepis podpatrzyłam w Kulinarnych Podróżach. U mnie figi zastąpione zostały borówkami i malinami :) krem okazał się pyszny a beza leciutka niczym piórko. Jedyne
Dzieje kuchennej WiewióryGęsta, kremowa, sycąca, bardzo smaczna i tak naprawdę uniwersalna. Podpatrzona na blogu everydaycooking.Dzieciom smakowała i mi również. Ma piękny kolor, obłędny smak i zapach. Krem z Marchwi z Mlekiem Migdałowym i Feta1 łyżka oliwy 1 mała drobno posiekana cebula 2 ząbki czosnku, drobno posiekanepo 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, mielonego kardamonu, łyżeczki mielonego imbiru5
Dzieje kuchennej Wiewiórymojej kuchni.Sałatka jest lekka orzeźwia ale i doskonale syci, ma pyszny dressing. Na sałatkę zaproszę Was już jutro. Dzisiaj pierwsza zupa z TEJ książki. Z wyglądu niepozorny kremowy krem
Dzieje kuchennej Wiewióryzupy gęste i konkretne a ta choć bezmięsna taka własnie jest! Przepis z książki jednej z moich ostatnio ulubionych czyli "O jabłkach" Elizy Mórawskiej.Już za chwile na blogu.Zupa krem z selera i pomidorow, z jablkiembulion:kawałek selera
Dzieje kuchennej Wiewiórybatata na zupę, mieszkańcy zjedli z zadowolonymi minami. Na szczęście na jutro też zostało! Przepis z kornikowej kuchni.Niestety ani za mało, ani za dużo słońca zdjęciom nie służy...Zupa krem z batatow z fistaszkami2 łyżki masła1 cebula2 ząbki czosnku2 duże słodkie ziemniaki1 łyżka świeżo starego imbiru1,2 litra bulionu warzywnego3
Dzieje kuchennej WiewióryWitajcie!, majestatyczna szarość za oknem, okrągłe zero za oknem podkręcane podmuchami wiatru a w domu... cieplutko!. Przynajmniej mam taką nadzieję ale żeby było już naprawdę ciepło
Kuchnia PROzdrowotnalepszego niż aromatyczna i rozgrzewająca zupa. Obecnie mamy dość szeroki dostęp do warzyw nawet poza sezonem dlatego w każdej chwili możemy odkrywać nowe smaki. Dziś będzie to pyszny krem z mało docenianej kalarepy, dodamy cebulę dymkę i polski czosnek. Będzie klasycznie,smacznie i jak zawsze odżywczo. Kalarepa jest niskokaloryczna i odpowiednia dla cukrzyków, bogata w błonnik, witaminę C i fosfor
Kuchnia PROzdrowotnaDoprawiamy pieprzem. Gdy przestygnie miksujemy zupę, podajemy z połówkami jajka i ziemniakami albo z grzankami. Proszę nie martwić się dekoracją zupy - mniszek lekarski jest bardzo zdrowy :)Zupa krem ze szczawiu
Bon Appetit Małgorzatyprowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami. Krem z kalafiora i marchewki
Bon Appetit Małgorzaty