Tort udekorowany prostym sposobem przy użyciu zaledwie jednej tylki, choć ciasto obłożone jest dwiema różnymi masami i udekorowane dwoma kremami. Kolory i ozdobne dodatki dobrane są do okoliczności – na urodziny mężczyzny. Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taki jest cel tego wpisu. Dekoracja tego tortu składa się z kilku elementów: - masy do obłożenia tortu z boku - rurek waflowych(...)kremem czekoladowym - masy do obłożenia wierzchu tortu - kremu do wykonania spirali - kremu do wykonania dekoracyjnych kwiatów - dodatków: wstążek i jadalnych koralików Masa do obłożenia boku tortu średnicy 21-23 cm : 250 ml śmietany kremówki 36% 200 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając
Trzeci talerzZobaczyłam ją jakiś czas temu w Kornikowej Kuchni, ale nie zapisałam przepisu. Szukałam potem i szukałam aż w końcu desperacko zaczęłam poszukiwania w facebookowych postach i znalazłam!!! pyszny krem z dyni i gruszki wzbogacony o aromat rozmarynu. Niestety wtorek minął i jadłam ją dopiero dziś. Był to idealny posiłek po spacerze w taki zimny i wietrzny dzień.Krem z dyni
Dzieje kuchennej Wiewiórybazie zupy zobaczonej w "Moich smakach życia" zrobiłam ten żółciutki aromatyczny krem. Wspaniały! Córcia przeświadczona tudzież przekonana przeze mnie, że je zupę z żółtych pomidorów zjadła dwie miseczki :) do zdjęć pozuje miseczka z motywem ziemniaka, TA przywieziona z Nosowa :)Krem z Pieczonej Papryki6 żółtych papryk4 ziemniaki średniej wielkości, obrane, umyte i pokrojone w kostkę
Dzieje kuchennej Wiewióryutrzeć w kąpieli wodnej i dodać do zupy. Później wywar z warzywami zmiksować i w razie potrzeby utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do zupy. Białka ubić na sztywno(...)odrobiną soli i udekorować nimi zupę. Talerz zupy można udekorować świeżymi ziołami. Zupka dobrze smakuje z grzankami albo tostami. Krem ze szparagów
Bon Appetit Małgorzatytakże opiec na funkcji grill przez ok. 15 minut. Czosnek i cebulę zostawiamy w łupinach i obieramy dopiero po upieczeniu. Obieramy czosnek, cebulę, pomidory, papryki i miksujemy na gładki krem. Gdy powstanie gładka emulsja, dodajemy bulion. I całość zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/4 szklanki śmietanki kremówki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy czarnym sezamem. zupę podajemy z zacierkami(...)krem z pieczonej paprykiZacierki
Bon Appetit MałgorzatyCały rok czekam na pomidorki z działki i na wszelakie zupy z ich udziałem. Zupa z pieczonych pomidorów ma całkiem inny smak niż krem ze świeżych pomidorów. Warto wypróbować szczególnie z ulubionym serem pleśniowym.Składniki:kilogram pomidorówpól litra bulionu z włoszczyznygłówka czosnkuoliwa z oliwektymianekrozmarynbazyliasól, pieprzkawałek sera pleśniowego u mnie lazurowy Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na ósemki. Blasze do pieczenia(...)obrane pomidory, zioła oraz wyciskamy upieczony czosnek. Chwilę gotujemy wszystko razem a potem miksujemy w blenderze. Zupę dekorujemy świeżą bazylią. Zupę podajemy z serem pleśniowym. Niebo w gębie! krem z pieczonych pomidorów z serem pleśniowym
Bon Appetit MałgorzatyCzęsto robię tę zupę na przyjęcia, gdy gościom już brakuję sił. Na ożywienie - gorąca zupa krem jest idealna. Na następny dzień sprawdza się jeszcze lepiej :PSkładniki:40 - 50 dag pieczarekmrożona włoszczyzna w słupkach (3 garści)2 cebuleoliwa do smażenia4 - 5 ziemniaków 3 serki topione, śmietankowe (kwadraty)natka pietruszkisól, pieprzPieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać i wszystko podsmażyć na oliwie(...)małym ogniu aż serki się rozpuszczą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zupy zmiksować w blenderze, albo nie miksować jeśli ktoś lubi tradycyjne zupy. Udekorować natką pietruszki.zupa krem z pieczarek i serków topionychzupa przed zmiksowaniem
Bon Appetit Małgorzatykroimy w kostkę, por w piórka i podsmażamy na oliwie. Następnie por i cebulę dodajemy do zupy. doprawiamy sola i pieprzem. Zupę miksujemy w blenderze na jednolity krem. Zupę rozlewamy na talerze, robimy kleksy ze śmietany, doprawiamy ziołami oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.Ziarna kaszy umieszczamy na sitku i płuczemy pod bieżąca wodą. Następnie kaszę(...)wrzenia, zmniejszamy ogień do i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, aż ziarna wchłoną całą wodę, staną się lekko przezroczyste i al dente. Kaszę podajemy z zupą.krem z brokułów
Bon Appetit Małgorzatykartoflanka jeszcze bez seraStara poczciwa kartoflanka w odsłonie bardziej wykwintnej ;) Najpierw zrobiłam zwykła zupę - krem kartoflankę a dopiero przy odgrzewaniu zupy dodałam goudę. Zupa jest bardzo tania, prosta i syta. Polecam :)Składniki:około 70 dag ziemniaków u mnie było około (8 ziemniaków średniej wielkości)2 duże cebule2 średnie marchwie1 pietruszka15 dag wędzonego boczku20 dag żółtego sera (można pominąć(...)obieramy. warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do zupy. Po ugotowaniu warzyw, miksujemy zupę na gładki krem. Do zupy dodajemy tarty ser i czekamy aż się rozpuści cały czas mieszając. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Następnie boczek dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy
Bon Appetit MałgorzatyMyślę, że ten krem powinien z łatwością znaleźć swoich wielbicieli. Przepis znalazłam u Magdy. Smaczna - polecam!Składniki:500 g pieczarek500 g ziemniaków2 cebulkisól, pieprzewentualnie kostka drobiowawodanatka pietruszkiSposób przygotowania:1. Obieramy warzywa. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli lub kostki drobiowej.(ilość wedle uznania - byle nie za dużo bo krem będzie za rzadki)2. Cebulę siekamy, pieczarki kroimy na talarki
Kuchnia domowa Animinut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty.2. Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone, a na koniec słodzimy do smaku i dodajemy aromat. Krem wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim blatem ciasta i wkładamy do lodówki.3. Zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki soku, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Na gotujący się sok wlewamy budyń, gotujemy
Kuchnia domowa Anismakow.Nie jestem fanka tortow,ale maly rodzinny jubileusz sprawil,ze jednak pomysl z upieczeniem tortu zrealizowalam.W przepisie,ktory czekal na swoja kolejke zaintrygowal mnie biszkopt z maki gryczynej ,przlozony kremem z czarnego bzu.Bardzo bylam ciekawa tej kompozycji smakowej w realu.Przeczucie mnie nie zawiodlo,bo tort jest przepyszny.Calosc idealnie wywazona smakowo,a posmak gryki,ktory nie kazdemu przypadnie do gustu ,tutaj(...)tylko super zdrowe skladniki,ale jest rowniez niskokaloryczny.Skladniki na spod biszkoptowy:200 g drobnego cukru4 jajka9 lyzek oleju np.rzepakowegp200 g maki gryczanej1 czubata lyzeczka proszku do pieczeniaSkladniki na krem:375 soku z czarnego bzu100 g drobnego cukru1 op.budyniu waniliowego1 op.zelatyny w proszku lub w listkach400 g smietany kremowkiOzdoba gory:250 g soku z czarnego bzu2 lyzki drobnego cukru1 op.Tortenguss
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wiosenna,zielona zupa krem na pozegnaie zbiorow czosnku niedzwiedziego.Koniec zachwytow nad jego urokami.Czosnek przekwitl bezpowrotnie,liscie zaczynaja zolknac.Zdazylam zebrac doslownie ostatnie kwiatki,sa jadalne tak jak liscie. Nastepne zbiory w przyszlym roku.Zupa jest bardzo aromatyczna i lekko pikantna,wlasnie dzieki zielonym listkom czosnku.Skladniki na 4 porcje:50-60 g lisci czosnku niedzwiedziego ( spora garsc)3-4 ziemniaki1 cebula1 zabek czosnku0
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!należy przygotować nadzienie z serka ricotta. Śmietankę ubić na sztywno. Serek ricotta wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z limonki i otartą skórką, a następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietanką. Krem najlepiej schłodzić przed użyciem w lodówce przez około 20 minut. Cannoli najlepiej napełniać bezpośrednio przed podaniem (fot.3), ponieważ dzięki temu ciasto będzie chrupiące, a krem chłodny i puszysty. Na koniec
Świat CiastaMyślę, że każdy z was, w chłodne jesienne dni, szuka pomysłów na rozgrzewające potrawy. Jedną z nich na pewno jest moja propozycja na zupę krem z dyni z imbirem. Składniki: Ćwiartka dyni Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500g porcji rosołowej z kurczaka (można zrobić wywar bez mięsa) 3cm świeżego imbiru (można zastąpić… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisy