Lemon curd to pyszny słodko-kwaśny krem cytrynowy na bazie żółtek, masła i świeżo wyciskanego soku z cytryn. Jest idealnym dodatkiem do tortu, ciasta czy deseru na zimno. Krem z tego przepisu ma gęsta, aksamitną konsystencję i idealnie wyważony, mocno cytrusowy smak. Rewelacja! Krem lemon curd. Czym w ogóle jest curd? Fruit curd to klasyczny angielski krem deserowy, przygotowywany głównie(...)owoców cytrusowych, takich jak limonki, grejpfruty, mandarynki czy cytryny. Z tych ostatnich powstaje nasz dzisiejszy bohater, czyli lemon curd . Krem przygotowuje się gotując na małym ogniu żółtka z cukrem, masłem oraz sokiem i startą skórką z wybranych owoców, aż powstanie gęsta, jednolita, aromatyczna masa. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Do czego dodać lemon curd? Cytrynowy curd , czy też inny owocowy curd
Na-talerzu.plsię taką popularnością! Mam nadzieję, że co tydzień będzie dla Was inspiracją do tworzenia nowych wypieków w domowym zaciszu! Dziś przygotowałam dla Was nie ciasto, a pyszne rurki z kremem! Takie rurki z kremem chodziły już za mną od dłuższego czasu! Obłędnie kruche ciasto wypełnione po brzegi słodkim, waniliowym kremem budyniowym. Końce tych chrupiących rurek zanurzyłam w kremowej białej czekoladzie(...)chrupiącym orzechowym krokancie. Dzięki temu klasyczne rurki z kremem budyniowym stały się słodkością jeszcze bardziej obłędna, która z całą pewnością już niedługo zagości na niejednym stole. U mnie zniknęły błyskawicznie! Koniecznie spróbujcie taką wersję! Ps. do przygotowania rurek z kremem budyniowym użyłam specjalnych metalowych rurek. Użytych przeze mnie nie ma na chwilę obecną w SWEET DECOR, ale jest drugi model
Ostra na Słodkociasto z borówkami amerykańskimi Przepis na przepyszne ciasto z borówkami amerykańskimi bez pieczenia . Na spodzie czekoladowo herbatnikowym, z ukrytymi mini rogalikami wypełnionymi białą czekoladą, przełożonymi musem borówkowym, delikatnym kremem mascarpone oraz udekorowane malinami, borówkami i truskawkami. Ciasto jest delikatne i aksamitne w smaku. Na zimno, idealnie się sprawdzi na gorące dni, a swym wyglądem i smakiem zachwyci niejednych łasuchów(...)RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI BEZ PIECZENIA SKŁADNIKI: Spód: herbatniki maślane (180 g) masło roztopione (50 g) krem czekoladowy typu nutella (4 łyżki) Krem borówkowy: borówki amerykańskie (250 g) jeżyny (125 g) cukier (200 g) śmietanka kremówka 36% (500 ml.) żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl
RITA food channelNajprostsza zupa , krem z kapusty i pora! Nic dodać nic ująć. Zapowiada się kilka chłodnych dni, więc zupa krem przyda się jak nic na rozgrzewkę. Nigdy nie robiłam kremu z kapusty, ale powiem Wam, że świetnie smakuje. Ponieważ krem zawiera jedynie dwa składniki, kapustę i por, więc warto go ugotować na bulionie z kurczaka. Ostatnio często kupuję kurczaki hodowane(...)kukurydzy. Bulion jest żółciutki i tłusty, idealny na zupę. Krem z kapusty i pora jest niezwykle smaczny. Niektórzy ludzie nie lubią gotowanego pora w kawałku, bo jak kiedyś to powiedziała moja koleżanka z ogólniaka sprawia wrażenie włosów w zupie. Bardzo dosadne stwierdzenie…Jak widzicie zrobiło na mnie wrażenie, bo pamiętam je po 30 latach
codojedzeniabiszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki czekolady gorzkiej (startej na drobnych oczkach tarki) Krem z nutellą: 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzone) 250 g nutelli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 36 % (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzone) 1 łyżka cukru pudru(...)mocy piekarnika. Po upieczeniu, aby biszkopt nie opadł, rzucamy nim z wysokości około 50 cm na płaską powierzchnię i pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasta są wystudzone możemy przygotować kremy. W misce umieszczamy mascarpone i nutellę. Miksujemy tylko chwilę, do połączenia składników. Tak przygotowany krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodził. W drugiej misce umieszczamy śmietanę kremówkę, serek
PatiGotujePuszysta, mocno cytrynowa, naprawdę pyszna :) Do tego prosta i szybka w wykonaniu. Przepis na krem podpatrzyłam TUTAJ . Jest boski :) Przygotowujemy najpierw tzw. lemon curd , czyli cytrynowy krem na bazie jajek i/lub masła ( do tej rolady wykorzystałam przepis na lemon curd bez masła ), łączymy go następnie z serkiem mascarpone...i krem gotowy. A jeżeli krem cytrynowy przygotujemy wieczór wcześniej ( co nawet(...)schłodzić ), cała praca z roladą pójdzie już błyskawicznie. Lemon curdu wychodzi taka ilość, że spokojnie starczy na dwie rolady, ale jeżeli nie planujecie robić więcej niż jedną, to pozostały krem śmiało można zamrozić i wykorzystać kolejnym razem. Robiłam tę roladę już kilkakrotnie, za każdym razem smakuje nam chyba jeszcze bardziej ;) Polecam :) Lemon curd - cytrynowy krem: 2 jajka 2 żółtka
Opowieści z piekarnikaMiodowe placki, przełożone biszkoptem z kremem budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam. Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Placek miodowy: 300 g mąki 150 g margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany 12% 100 g cukru Krem budyniowy: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę
Różne smaki w kuchniCiasto Monte Pamiętacie z dzieciństwa deser Monte? Znalazłam w sieci ciasto, które smakiem ma przypominać właśnie ten zapomniany już deser. Udało się Jasny biszkopt, krem mleczny z białą czekoladą, krem czekoladowy i migdały tworzą świetne połączenie i smakiem faktycznie przypominają ten stary przysmak. No cóż kalorii ma to ciacho troszkę, ale jestem zdania, że wszystko jest dla ludzi i jeżeli(...)pieczenia (najlepiej przesiać przez sitko) i mieszamy całość szpatułką lub miksujemy ale bardzo krótko i najniższych obrotach. Masę przekładamy do foremki i pieczemy 15 minut. Po tym czasie studzimy. Krem mleczny : – 250 ml mleka – 50 g cukru – 50 g mąki pszennej – 50 g białej czekolady – 100 g miękkiego masła Połowę mleka należy zagotować wraz
Relaxtimerównież jako polano Bożonarodzeniowe. Wypiek nieco nieudany, ale mimo to smaczny. Na pewno do zrobienia drugi raz, ale o tym dlaczego, za chwilę. Bûche de Noël to rolada z kremem, przypominająca kształtem gałąź lub polano. Od XII w. we Francji był zwyczaj, przynoszenia do domu okazałego pnia drewna, które następnie spalało się w czasie Świąt. Przed spaleniem drewno skrapiano oliwą(...)zastąpiono świecami a na stole zaczęło pojawiać się ciasto w kształcie polana. Ale wróćmy do samego ciasta. Pod tą piękną nazwą, kryje się nic innego jak rolada biszkoptowa z kremem- zwykle waniliowym, orzechowym, czekoladowym lub kawowym. Ciasto może występować również w wersji ciemnej, z kakao. Całość obłożona kremem lub polewą czekoladową, w charakterystyczne dla gałęzi wzorki. I tutaj pojawia się
Mieszam w GarnkuLubicie zupę dyniową? Ja uwielbiam. Zazwyczaj dodaję do niej najprzeróżniejsze dodatki zarówno ostre jak papryczki chilli, jak owoce typu mango i pomarańcza. Tym razem postanowiłam
Szybko Tanio SmacznieOstatnio mam fizia na punkcie słodkich ziemniaków, także już ich ciągłe wykorzystywanie nie powinno Was, drodzy czytelnicy, dziwić. Jeżeli spojrzeć na taką pomarańczową pyrę, to
Szybko Tanio SmacznieCiasto marchewkowe z kremem kawowym…poezja. Jeśli macie ochotę pogrzeszyć trochę, ale w jesiennych klimatach, to to ciasto idealnie się do tego nadaje. W zasadzie to wyszedł całkiem zgrabny torcik a nie klasyczne ciasto. Pyszny i nie za ciężki krem. Doskonałe i wilgotne ciasto, pełne orzechów. Co ważne, w przeciwieństwie do wielu tortów, tutaj ciasta nie musisz nawilżać(...)robi to za Ciebie marchewka. Oczywiście, możesz zrobić samo ciacho, w wersji bez kremu, też smakuje doskonale. Chociaż ta opcja z kremem…. ahhh Do tego ciasta podchodziłam dwukrotnie. W internecie krąży na nie wiele, ale bardzo podobnych przepisów. W jednym znajdziecie ananas w drugim nie. No i pierwsze ciacho totalnie mi nie wyszło. Było ciężkie, mimo długiego pieczenia, niedopieczone
Mieszam w GarnkuKrem truskawkowy – wykonany przez DomoweTorty.com Krem truskawkowy – wykonany przez DomoweTorty.com Ten krem zrobicie małym nakładem sił i czasu, a efekt będzie pyszny! Krem truskawkowy możecie również przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako(...)dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 250 g. świeżych truskawek 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 400 ml. śmietany kremówki 36% Przepis: Galaretkę należy rozpuscić w 200 ml. wrzątku i odstawić do przestygnięcia. Do przestygnietej, lekko tężejącej galaretki- dodajemy pokrojone na drobno
Domowe TortyTa zupa ma po prostu genialny smak! Zniknęła w pół godziny, bo każdy z nas (łącznie z Zuzią!) zjadł po 2 talerze :) soczewica czerwona świetnie zagęściła
Kolorowy PrzepisownikZrobienie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Zna i lubi je chyba każdy – chrupkie delikatne ciasto przełożone mocno jajecznym, pysznym budyniowym kremem. Robi się naprawdę szybko, równie szybko zjada. Chyba nikogo nie trzeba namawiać ? No, to widelczyki w dłoń! Kremówka czy napoleonka? Obie nazwy są poprawne i stosowane wymiennie. Kremówka – wiadomo – ten deser w 80% składa się(...)kremu. Ale skąd się wzięła napoleonka? Francuski pierwowzór tego ciasta to mille-feuille (wym. mil-foj)– trzy warstwy cieniutkiego francuskiego ciasta przełożone budyniowym kremem. Tu ciasto musi być świeże i kruchutkie, nie zotawia się go do zmięknięcia. Napoleon to włoski deser. Z ciastem, budyniowym kremem i często z masą migdałową, czyli marcepanem, ale złożony z kilku warstw. Tutaj ciasto zostawia
Karo in the Kitchen