krem - 19817 przepisów (strona:208/1322)

Mazurek czekoladowy 182

pewnie, że zgodnie z moją rodzinną tradycją mazurki wyglądają jak małe torciki – tak je pamiętam z dzieciństwa i takie prawdę mówiąc lubię najbardziej :) Dziś wersja czekoladowa z orzechami, kremem budyniowym i kajmakiem. Biszkopt piekłam z 3 jajek na dużej blaszce o wymiarach 32×22 cm i przekroiłam na pół, w ten sposób otrzymałam dwa cienkie spody. Składniki na biszkopt(...)Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około 200 g, obrane migdały do dekoracji. Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić to poprzedniego dnia

Ciastkozercy
Ciasto krówka z orzechami 229

wcześniejszym wykonaniem.  Składniki: Ciasto miodowe: 2 jajka 125 g zimnego masła 2 szkl mąki pszennej 2 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy b/c 250 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 puszka masy orzechowej 400g (kajmak) orzechy włoskie ale-raj Przygotowanie: Ciasto(...)wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Każdą część ciasta osobno rozsmarować na papierze i upiec 3 placki na złoto w 180 stopniach około 10 minut. Placki ostudzić. Krem budyniowy: Z mleka odlać pół szklanki rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć

Ala piecze i gotuje
Tort piętrowy "Michałek biały" 146

przemyślane ciasto na jakie w życiu wpadłam i wprost nie może się nie udać. Idealny jasny biszkopt, porządnie nasączony sokiem z cytryny i Limoncello oraz mój autorski przepis na krem o smaku Michałków białych. Całość udekorowana malinami i michałkami białymi. Jest smacznie. Jest obłędnie smacznie. Jeśli ktoś z Waszej rodziny ma urodziny podczas zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy lub lubicie(...)tortownice tak by wysokość ciasta była taka sama w każdej!) 10 jajek 1 i 1/2 cukru drobnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Krem "Michałek Biały" 400 ml śmietany 36% 300 gram Michałków Białych 100 gram białej czekolady 250 gram mascarpone Nasączenie: sok z 1 cytryny 3 łyżki likieru Limoncello lub innego o jasnej barwie

Mango Papaja
Kora orzechowa 190

Kora orzechowa to jak dla mnie prawdziwie odświętne ciasto. Kosztowne i czasochłonne, ale uwierzcie mi - warte tego. Blaty orzechowego ciasta przełożone kremem budyniowym, delicjami, na wierzchu brzoskwinie zalane galaretką. Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: 8 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich(...)Budynie, żółtka i mąkę pszenną rozpuścić w 3/4 szklanki wody (albo mleka) i wlać do gotującego się soku. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodają porcjami budyń. Krem podzielić na 3 części. Kawę rozpuszczalną zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Pierwszy placek lekko nasączyć kawą, wyłożyć jedną część kremu, następnie ciastka Delicje moczone chwilę w kawie

Cukiernia Pychotki
Ciastka jajka wielkanocne 2973

Urocze ciasteczka zrobione z ciasta kruchego, a przełożone cudownym, cytrynowym kremem (miskę po tym kremie wylizałam do czysta :)) Sekret koloru kremu tkwi w żółtkach jaj wiejskich. Z tych sklepowych mało prawdopodobne, że uzyskacie taki ładny kolor, ale nie zaprzeczam- możliwe, że traficie na takie jajka :) Ja jednak zawsze widzę różnicę w kolorze i smaku żółtka :) Jeśli jednak(...)prawie pomarańczowymi żółtkami to możecie dodać kropelkę barwnika spożywczego w żółtym kolorze. Składniki: ciasto kruche: 40 g masła, 1 jajko, 100 g mąki pszennej, 50 g cukru, szczypta soli. krem: 2 żółtka z jaj wiejskich, 30 g cukru pudru, 30 g soku z cytryny, 50 g masła. Przygotowanie:  Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie

Aga w kuchni
Orzechowy przekładaniec 201

ciasto mnie zachwyciło, swoją prostotą, elegancją i smakiem. Idealnie kruche ciasto, dżem, orzechy, a wszystko to spojone kremem budyniowym. Trzeba się trochę "pobawić" z jego wykonaniem, ale wygląd i smak wszystko wynagradzają. Ciasto białe: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki proszku(...)dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy  ok20 minut w temp. 180 st. (ja piekłam z termoobiegiem 2 placki jednocześnie). Krem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 200 g masła 3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę

Cynamonowe szczęście
Zupa - krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą 150

menu. Czego nie może zabraknąć w tym czasie na Waszym stole ? Dzisiaj przepis, który cieszy się wielkim powodzeniem w okresie świątecznym, jednak muszę przyznać, że w moim rodzinnym domu krem ten nie był podawany. Jednak od zawsze gości u nas barszcz biały bądź klasyczny żurek.  Zupa chrzanowa to jasne warzywa zamienione w aksamitny i ostry krem. Do jego przygotowania(...)nada się chrzan luksusowy SPOŁEM który idealnie podkreśla smak. U mnie został podany z jajkiem i polędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem.  Krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą SKŁADNIKI : 1 por (jasna część) 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 1 seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 75 g masła  2 łyżki chrzanu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa ziemniaczano - porowa 123

Vichyssoise- klasyczny, gęsty, jasny krem z minimalną (czyt. ekonomiczną dla naszego portfela ;)) ilością składników, czyli głównie ziemniaków i porów. Po kolorze krem mógłby wydawać się nijaki w smaku, ale nic bardziej mylnego- w  tej wersji krem jest lekko pikantny (w sumie stopień pikanterii zależy od Was), z delikatną nutą gałki muszkatołowej, która nie przeważa, a tylko wydobywa smak(...)nadaje bardzo ciekawego charakteru. Fantastycznie komponuje się z wędzonym łososiem czy krewetkami- wtedy krem jest bardziej treściwy, choć samym również można się nasycić. Zupa warta wypróbowania! * bulion warzywny/mięsny- 800 ml * por- 3 duże sztuki * ziemniaki- 3 duże sztuki * cebula- 1 szt. * masło klarowane- 50 g * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 5 szt. * listek laurowy- 1 szt. * gałka muszkatołowa

Kraina Miodem Płynąca
Pomarańczowy krem jaglany z malinowym musem i orzechami 94

Uwielbiam zdrowe desery pełne superfood i uważam, że nie mają sobie równych. Nie dość, że są słodkie i pyszne to przy okazji dostarczają nam wielu niezbędnych wartości odżywczych. Krem ten podałam swojej rodzince na deser ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby danie przygotować na śniadanie. Można zrobić wszystko wieczorem bo równie dobrze smakuje schłodzone. Moja dwulatka dosłownie wylizywała miseczkę(...)mnie najlepsza rekomendacja :) Na 4 porcje: pomarańczowy krem jaglany: 3/4 szklanki kaszy jaglanej (ok. 150 g) 3 soczyste pomarańcze kopiasta łyżka oleju kokosowego extra virgin łyżka miodu cynamonowego mus malinowo-czekoladowy: szklanka rozmrożonych malin( w sezonie świeżych) dojrzałe avocado kopiasta łyżeczka surowego kakao dodatkowo (po łyżce na porcję): nerkowce migdały orzechy włoskie maliny   wiórki kokosowe do posypania Kaszę jaglaną

Mienta blog
Krem z pora i ciecierzycy. 149

stali czytelnicy wiedzą, że uwielbiam zupy kremy. Ostatnio tak się przyzwyczaiłam, że w tygodniu muszę mieć jakąś zupę na obiad, bo kiedyś bywało inaczej. Różne przeważnie gotuję, ale zwykle są to pożywne zupy. Taką zupę krem, to najlepiej jest zjeść przed pierwszym danem albo na kolację. W gazetce  "Gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na krem z pora(...)pozmieniać składniki, ale nie dużo :). Zupa jest smaczna i ma ciekawy smak. Zasmakowała nam i kiedyś ją jeszcze ugotuję oraz znając mnie coś jeszcze w niej zmienię. Polecam!   KREM Z PORA I CIECIERZYCY.           Składniki: 2 pory ciecierzyca z puszki 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki oliwy sól pieprz 2 łyżki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tort weselny kokosowy 149

mąka pszenna - 1,5 szkl mąka ziemniaczana - 0,5 szkl cukier - 1 szkl proszek do pieczenia -2 łyżeczki woda gorąca - 1/4 szkl sól - 1 szczypta tłuszcz do formy KREM: mleko - 1,5 L budyń śmietankowy - 3 op masło - 600 g alkohol wiórki kokosowe cukier - 3/4 szkl DODATKOWO: dżem wiśniowy Rafaello ozdoby z masy plastycznej KLIK alkohol cytryna rodzynki w alkoholu(...)następnie dodać, połączyć z białkami. wyłączyć mikser i delikatnie łyżką wymieszać z przesianymi mąkami i proszkiem, Ciasto wyłożyć na dużej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem, piec ok 30 minut KREM: Ugotować budyń i wystudzić. Masło zmiksować i dodawać po łyżce budyniu i cukru, by składniki dobrze sie połączyły,m wiec dajemy w małych porcjach, następnie wsypujemy kokos, dolewamy alkohol

Camilla w kuchni
Ciasto Princessa kokosowa 688

Dzisiaj jest Dzień Kobiet, więc z tej okazji mam dla Was przepis na pyszne ciasto- Princessa kokosowa. Ciasto z kokosowym biszkoptem i pysznym kokosowym kremem, a do tego w kremie znajdziecie kokosowe wafelki. Każdy fanatyk smaków kokosowych je pokocha :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej (tak, tylko 3 łyżki ;)), 3 łyżki cukru, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia. krem: 300 ml śmietanki 30%, 100 g serka mascarpone, 1 śmietan fix (lub żelatyna- ilość wg info na opakowaniu), 2 wafelki princessa kokosowa, 4 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie:  Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dosypujemy wiórki kokosowe

Aga w kuchni
Mini ptysie 147

trudna i skomplikowana sprawa. Pierwszy raz odważyłam się je zrobić przy podejściu do  pączków portugalskich. Wyszył idealne, więc tym razem, już bez obaw zrobiłam mini ptysie wypełnione delikatnym kremem budyniowym. Uwielbiam ptysie, niestety wiele razy na tych kupionych w cukierni się rozczarowałam, właśnie ze względu na krem o sztucznym smaku, jakby zrobiony z "proszku". Cały sekret ptysiów polega chyba(...)właśnie odpowiednim kremie. Jak dla mnie ten budyniowy jest idealny.  A takie mini ptysie na jeden kęs są przemiłym akcentem niedzielnego popołudnia. PTYSIE Składniki:  ciasto: 125 ml mleka3,2% 125 ml wody 115 g masła 140 g mąki 1 szczypta soli 4 jajka krem: 1,5 szklanki mleka3,2% 3 żółtka 80 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego

Bon appetit mon amie
Ciasto kakaowe z bezą 182

Składniki:  -biszkopt : (mała blaszka) 6 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju Krem: 2 budynie śmietankowe/waniliowe 2 szkl. mleka pół szklanki mleka 250g masła 3 żółtka 3 łyżki kakao 4 łyżki rumu ja użyłam Golden Rum 1 opakowanie bez około 100 - 150g Polewa(...)mleka i budynie. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy i dodajemy mieszankę.  Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch. Dodajemy zimny budyń po łyżce  i ucieramy krem, aż do wykończenia budyniu, dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Wystudzony biszkopt przecinamy.  Krem dzielimy na dwie części,  Biszkopt wykładamy na blaszkę smarujemy połową kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkopta

Garnkowe fanaberie
Rurki z kremem 215

Rurki z kremem .... genialne w swej prostocie ! :)  W tym przepisie są nieprzesłodzone, kruche i delikatne.  Mmm.... :) Składniki: kruche ciasto: 1 kostka masła (200 g) 2 szklanki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 200 g śmietany 18 % krem: 1 litr mleka 1/4 kostki masła 2 jajka 4 żółtka szklanka cukru pudru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.   Opcjonalnie możemy posypać je cukrem trzcinowym. Rurki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut ( do zarumienienia). Przygotowujemy krem.  4 żółtka i 2 jajka miksujemy ze szklanką cukru pudru. Następnie dodajemy do nich 1/4  szklani przesianej mąki pszennej oraz 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej. Wszystko dobrze mieszamy. Masło

Taste Therapy