Składniki na krem: 250g śmietany kremówki 30% opakowanie serka waniliowego/ serka mascarpone opakowanie cukru wanilinowego aromat waniliowy płatki migdałowe/ opcjonalnie do posypania Do miski(...)się upiekł. Piekłam ją przez około15 minut, w piekarnika w temperaturze 190 stopni. Następnie zdjęłam papier i jeszcze kolejne 10 minut. Gdy ciasto stygło, zajęłam się kremem. Śmietanę kremówkę schłodziłam i zmiksowałam. Wsypałam cukier wanilinowy i wkropiłam aromat waniliowy. Miksując dodawałam po łyżeczce serka waniliowego. Idealny jest serek mascarpone. Wszystko wymieszałam i odstawiłam do lodówki
potrawyregionalneEgzotyczna zupa krem z dynii. Egoztyczna, rozgrzewająca, słodko-korzenna. Niezwykły i zaskakujący smak. Składniki: – 1kg dyni pokrojonej w kostkę (najlepiej odmiana Australian Butter – wg mnie najlepsza do tego kremu, ale może być też inna) – 0.5 l mleka kokosowego – cukier, najlepiej brązowy – w ilości „do smaku” – 2 szczypty imbiru – cukier waniliowy(...)Dynię (i marchewkę) pokroić w kostkę. Dusić z masłem w garnku, aż się zeszkli i zacznie mięknąć. Dodać mleko i mleko kokosowe. Zagotować, dynia musi zmięknąć. Zblendować na gładki krem. Doprawić cynamonem, gałką, cukrem waniliowym, solą i cukrem. W razie potrzeby smakowej można doprawić oczywiście bardziej. Dorzucić rodzynki, chwilę podusić na małym ogniu. Podawać w miseczkach lub głębokich talerzach. Dekorujemy
Pociąg Do KuchniPuszysty, smaczny krem z dyni, świetny do ciast oraz deserów. SKŁADNIKI 700 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 200 g puree z dyni *250 g masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Puree z dyni Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około(...)minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć do blędera i zmiksować na gładką masę. Odstawić do przestygnięcia Krem Zagotować 500 ml mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się
RAROSSASkładniki: Biszkopt : jajka - 6 szt mąka pszenna - 3/4 szkl mąka ziemniaczana - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem : ananasy w puszcze - 1 puszka budyń śmietankowy duży - 1 opak masło - 1 kost cukier - 2 łyżki Beza : białka jaj - 4 szt wiórki kokosowe - 200 g cukier - 1 szkl dodatkowo : gorzka czekolada do polania ciasta Nasączenie biszkoptu : woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl(...)mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem formy o wymiarach (33x23 cm). Piec w 180 stop. przez ok.35 minut, ostudzić. Krem : Ananasy odlać z syropu, osączyć na sicie , pokroić w kostkę. Odlać trochę syropu z ananasów, wsypać proszek budyniowy, rozmieszać. Pozostały syrop przelać do rondla, dodać cukier zagotować. Na gotujący się
Kuchnia Danusizerowa przyjemność z jedzenia. Składniki (8 porcji): Ciasto: 1 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków 75 g oleju kokosowego/masła 3 łyżki miodu 1 duże jajko Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej 250 ml mleka roślinnego (lub wody) 100 g orzechów laskowych 3 łyżki kakao niesłodzonego 3 łyżki mleczka kokosowego szczypta cynamonu 2 łyżki miodu + do posmarowania(...)łyżeczki domowego dżemu niesłodzonego (ewentualnie np. Łowicz 100% owoców) - najlepiej kwaskowatego dla zrównoważenia słodkiego kremu Dekoracja: 2 łyżki migdałów w płatkach 10 pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i ugnieć. Wstaw do lodówki na godzinę. 2. Wyłóż ciastem formę na tartę, bardzo dokładnie ugnieć i wyrównaj. 3. Piecz ok. 15-20 minut w 180 stopniach
Powiedz dietom niecoś dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem. średnica 25 cm: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej półtorej łyżeczki(...)octu lub soku z cytryny krem: 3 małe cytryny 2 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g cukru 1 łyżka oleju 125 g mascarpone 125 g kremówki borówki do dekoracji Białka ubić. Kiedy będą już sztywne dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialubię te z marmoladą, ale takie jadam przez cały rok, w tym roku więc postawiłam na inną wersję. Zrobiłam je w wersji mini- dosłownie na dwa kęsy a wypełniłam kremem patisserie z advocatem. Nadzienie było niezwykle kremowe i delikatne, moim zdaniem najlepsze jakiego można użyć do pączków. Składniki: na ciasto: 500 g mąki 3 żółtka 1 jajko(...)cukru 25 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych 250 ml mleka 20 ml spirytusu sok i skórka z połowy cytryny szczypta soli 50 g stopionego masła na krem: 6 żółtek 40 g mąki pszennej 450 ml mleka ziarenka wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej 75 ml likieru jajecznego dodatkowo: sok z cytryny cukier puder skórka kandyzowana pomarańczowa 1 litr
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapewno będzie smakowało. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia na krem kukułkowy: 500 ml śmietanki kremówki 200 g cukierków kukułek 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka na warstwę czekoladową: 200 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej(...)trochę przestudzić. Czekolady połamać i umieścić w misce, zalać gorącą ale nie wrzącą kawą i rozpuścić. Dodać biszkopty i wódkę, odstawić na chwilę aby ciastka wpiły masę czekoladową. Krem kukułkowy: Mleko zagotować, wrzucić cukierki i odstawić na chwilę. Następnie zmiksować za pomocą blendera lub końcówki do kruszenia lodu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami, kremem i domową polewą. To pewniak na wszelakie spotkania świąteczne i rodzinne, zawsze smakuje, jest podzielne i ładnie się kroi. Jak większość ciast najlepiej przygotować je dzień wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę jabłkową: 700 g jabłek łyżka masła łyżka cukru łyżeczka cynamonu galaretka pomarańczowa na krem: 500 ml mleka 60 g budyniu śmietankowego (1,5 opakowania) 200 g masła 2 łyżki cukru dodatkowo: 120 g małych biszkopcików 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku łyżka oleju łyżka kokosu Biszkopt: białka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaorzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające a smakiem przypomina moje ulubione lody miętowe z czekoladą. * grudki w kremie budyniowym nie są przypadkowe - celowo nie rozcierałam dokładnie, żeby grudki miętowego budyniu były dobrze wyczuwalne ale możecie rozetrzeć krem na gładko. Na blogu znajdziecie również klasyczną wersję miętuska(...)biszkopcie tutaj: (klik) *foremka 23*23 cm Składniki: na spód: 1,5 opakowania biszkoptów nadziewanych (lub zwykłych) na krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szklanki wody 200 g masła na piankę miętową: 330 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 75 g czekolady deserowej 2 opakowania galaretki jabłko-mięta dodatkowo
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaduża ilość czekolady, która dominuje w smaku ciasta. Samo ciasto zawiera cukinię ale nie bójcie się tego dodatku- ona nie zmienia smaku a tylko powoduje, że jest wilgotne. Krem na bazie mascarpone też ma w sobie czekoladę więc wszystko idealnie współgra. W tym wypadku potwierdza się teza, że ciasta robione na szybko, na oko i bez pomysłu wychodzą najlepiej(...)jajka 320 g mąki 45 g gorzkiego kakao 1/3 szklanki mleka 125 ml jogurtu naturalnego 100 g czekolady mlecznej 250 g cukinii (1 niewielka sztuka) szczypta soli na krem: 350 ml kremówki 250 g serka mascarpone 150 g czekolady deserowej dodatkowo: 100 g małych biszkopcików szklanka posłodzonej kawy łyżka gorzkiego kakao Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i jeśli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajagodowe muffiny z jogurtowym kremem Niepozorne leśne jagody kryją w sobie bogactwo smaku, zmieniając zwykłe muffiny w niezapomniany deser Składniki na osiem sztuk muffin 200 g mąki 60 g cukru brązowego 100 g jagód 70 g masła 1 jajko 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody dodatkowo do kremu 30 g jagód(...)patyczka nie może być oklejony ciastem). Po upieczeniu muffiny zostawiamy jeszcze na pięć minut w piekarniku(uchylając nieco drzwiczki). Po włożeniu muffinek do piekarnika mamy czas by zając się kremem. 30 gram jagód wkładamy do garnka, zasypujemy 30 gramami cukru i gotujemy do czasu, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy do niego
Miód i pieprzZupa krem brokułowa z serkiem topionym... Aksamitna, gęsta, idealna na chłodne dni. Sycąca dzięki dodatkowi ziemniaków. Zabielona serkiem topionym i śmietaną. Oprószona parmezanem i prażonymi płatkami migdałów. Pycha! Składniki: 1 średni brokuł (o wadze około 500 g); 100 g serka topionego, śmietankowego (u mnie Hochland ); 1 średnia cebula; 4 średnie ziemniaki; 1 litr bulionu (u mnie 1 litr wrzątku(...)ziemniaków). Gdy ziemniaki i brokuł będą miękkie do zupy dodać serek topiony i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Tak przygotowaną zupę zdjąć z ognia i zblendować na gładki krem. Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę gorącej zupy i dobrze wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zmiksowanej zupy i wymieszać. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać gorącą, oprószoną
Gospodyni MiejskaPyszna kokosowa przekąska na bazie kremu Rafaello (przepis znajdziesz tutaj ). Do gotowego kremu wystarczy dodać zmielone herbatniki, ewentualnie odrobinę likieru Malibu i obtoczyc w wiórkach kokosowych. Pycha;) Jeśli ktoś woli smak orzechowy, polecam wykorzystać w ten sam sposób krem Bueno, na który przepis znajdziesz tutaj Zamiast kokosu do obtoczenia użyć drobno pokrojonych(...)orzechów laskowych bez soli lub ciemne kakao wymieszane z mlekiem w proszku lub z cukrem pudrem. Składniki na około 15 pralinek: 10 dkg herbatników krem Rafaello ( przepis) - ilość z podanych w przepisie składników, czyli około 400 ml 10 dkg wiórków kokosowych do obtoczenia ewentualnie 2 łyżki likieru kokosowego Herbatniki rozdrobnić na proszek, dodać do kremu (opcjonalnie
Maślane ciasteczkominut do tzw. suchego patyczka. * Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wówczas świetnie się kroi i się nie kruszy. Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Krem bananowy - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - 2 bardzo dojrzałe banany - 2 łyżki soku z cytryny Śmietanę ubić. Banany wraz z sokiem z cytryny ugnieść widelcem. Serek rozcierać mikserem(...)momentu rozluźnienia jego struktury, dodać banany. ucierać jeszcze przez minutę. Łyżką delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką. *jeżeli krem wydaje nam się mało słodki - proponuję dodać 1 łyżkę cukru pudru. Ja miałam tak słodkie banany, że było to zbędne Krem truskawkowy: - 250 gr serka mascarpone - 200 ml śmietanki kremówki - mały słoik dżemu truskawkowego* ( ok. 300 ml ) * ja użyłam domowego, jeżeli
kawawszklance