Składniki: ciasto orzechowe 25 dag orzechów grubo krojonych 5 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem 1/2 l mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek (pozostałych z ciasta) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej 1 1/2 kostki masła (zrobiłam z 2 kostek) dodatkowo: 50 dag suszonych śliwek które(...)alkoholu wcześniej upieczony cienki biszkopt kakaowy Wykonanie: ciasto orzechowe Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dołączyć resztę składników i delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto upiec. krem Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając zimny budyń. Przełożenie ciasta: Ciemne ciasto - warstwa kremu - ciasto orzechowe - warstwa kremu - śliwki - warstwa kremu - polewa lub tężejąca galaretka Zapraszam
PychotkaaaJego niewątpliwym atutem jest to, że robi się go bardzo prosto a po upieczeniu nie trzeba czekać aż zmięknie. J a pokusiłam się o bardziej świąteczną wersję i zrobiłam krem daktylowo-pomarańczowy, ale jeśli ktoś nie lubi daktyli można przygotować go z masą z kaszy mannej lub budyniową. Całość polałam polewą, ale - prawdę mówiąc - mogłoby jej być trochę mniej(...)jeśli jest to dobrej jakości herbata to na te 1/2 szkl wystarczy 1 torebka) 1 i 1/2 szkl mąki 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody Krem daktylowo-pomarańczowy: 150 g suszonych, wypestkowanych daktyli (u mnie daktyle z oferty Deluxe z Lidla ) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy razem z miąższem (ok 1/2 szkl) 1/3 szkl wody
Kto ugości moich gości?połowie dnia uświadomiłam sobie, że dziś jest "pechowy dzień" smutek poszedł w dal i reszta dnia była baaardzo wesoła. Po raz kolejny, chciałabym zaproponować Wam zupę krem z dyni. Tym razem tę najlepszą, najzwyklejszą i najprostszą wersję bez dodatków i udziwnień. Robię ją rokrocznie po kilka razy i nadal się nie znudziła! (W ramach przypomnienia, pokazywałam już zupę krem(...)pieczonej dyni i papryki z domowymi, pieczonymi grzankami paprykowymi oraz lekko pikantną zupę krem z dyni z mlekiem migdałowym .) Robi się ją szybko, bez problemowo, a w smaku przebija każdą zupę krem. Na zakończeniu sezonu dyniowego idealnie zaspokoi Wasze kubeczki smakowe do następnego ich wysypu. Nie czekajcie, tylko róbcie! Z przepisu wychodzi 5 porcji, jedna ok. 470ml to ok. 50kcal
Be Fit Be Strongbiszkopt: 140g margaryny 140g cukru 10g cukru waniliowego 6 jajek 140g orzechów włoskich 50g gorzkiej czekolady 30g kakao 30 ml rumu lub kahuli krem: 125g masła 125g cukru pudru 10g cukru waniliowego 50g gorzkiej czekolady 2 jajka 20g kakao polewa: 30g gorzkiej czekolady 20 g masła konfitura truskawkowa Cukier, cukier waniliowy i margarynę miksujemy, dodajemy po jednym żółtku(...)dodajemy kakao, czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej i posiekane drobno orzechy . Teraz ubijamy białka na sztywną pianę ( dodaj szczyptę soli lepiej się ubije) Łączymy obie masy, pianę dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy, u mnie 25 cm średnicy. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy przez 10 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze
KuchcikoweLoveziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 500 g śmietany 30% 100 g kremu orzechowego np. Nutella 300 g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki likieru pomarańczowego Do dekoracji: 400 g śmietany 30% trochę kakao kilka belgijskich pralinek (owoce morza) Wykonanie: Nadzienie: Śmietanę zagotować doprowadzając(...)wrzenia, po czym zdjąć z ognia. Rozpuścić w niej krem orzechowy i połamaną na kawałki czekoladę. Dodać likier. Wystudzić, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na małym ogniu i pozostawić, aby przestygła. Do miski przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia
MyCookBook.plDelikatny, gładki i aksamitny krem z zielonego groszku o odrobinkę ostrym posmaku (za sprawą dodatku papryczki chilli) :) Posypany drobno posiekaną natką, kwałeczkami papryczki chilli (tylko w wersji dla dorosłych), ozdobiony kleksem z kwaśnej śmietany, podany z chrupiącymi grzankami z cudownie pachnącym parmezanem :) Uwielbiam takie zupy! Lekkie, ale pożywne, delikatne, a jednak z charakterkiem ;) Ja do kremu dodałam śmietanę kremówkę(...)problemu, jeżeli będziecie chcieli użyć innej, o mniejszej zawartości tłuszczu (polecam jednak użyć śmietanki UHT, czyli takiej z kartonika a nie z lodówki). Krem z zielonego groszku będzie znakomicie smakował podany również z groszkiem ptysiowym oraz domowymi grzaneczkami czosnkowymi. Składniki (na 4 porcje): 500 g zielonego groszku (użyłam mrożonego) 1 łyżka masła (lub 2 łyżki oleju) 1 cebula (użyłam czerwonej
MyCookBook.plJeżeli dbacie o linię, a macie ochotę na krem czekoladowy to zachęcam Was do przygotowania kremu na bazie kaszy jaglanej. Bez dodatku tłuszczu i dziwnych wspomagaczy. Najlepiej krem mocno zmiksować, aby kasza i orzechy nie były w kawałkach. Krem warty spróbowania - czekoladowo-orzechowy, lekko słodki i bardzo delikatny ♥ Składniki na 1 słoik 250 ml: 50 g surowej kaszy jaglanej(...)Wszystko zblendować. Posmakować i ewentualnie dosłodzić. Jeśli masa jest zbyt gęsta - dolać śmietanę lub zwykłe mleko. Na sam koniec dodać sok z cytryny i całość ze sobą wymieszać. Przygotowany krem przygotowywać w lodówce. W tle fan słodyczy
Ugotowaćkrem to naprawdę prosta sprawa – i choć deser jest nieskomplikowany, to ma swój nieodparty urok wyrażający się w nierównomiernie posiekanych kawałkach ciemnej czekolady zanurzonych w śnieżnobiałym musie. Ważne jest, aby ciemna czekolada (celowo nie używam słowa „gorzka”, bo z założenia źle mi się kojarzy) była dobrej jakości i zawierała minimum 70% kakao. Natomiast jogurt sojowy to bardzo przydatny produkt(...)potrzebujesz przekąsić go z musli i owocami, ale równie niezastąpiony jest podczas pieczenia ciast, które dzięki niemu stają się delikatniejsze i kremowe, oraz innych deserów, na przykład musów czy kremów. Straciatellę można podawać od razu po przygotowaniu, ale moim zdaniem lepiej smakuje po uprzednim schłodzeniu. Podkręciłam ją nieco dodając ciemnego rumu, ale absolutnie nic się nie stanie, jeśli z niego
Roślinna - blog wegańskipowracam po kolejnych dwóch tygodniach "ciszy w eterze" ;) A oto moja wersja kremu z dyni. Powstała z połączenia dwóch przepisów: mojej Mamy oraz koleżanki z pracy Ewy. Okazję do samodzielnego ugotowania dyniówki miałam dzięki Mamie, której dynie w tym roku dopisały czy tam obrodziły ;). Jedną z nich przywiozłam dziewczynkom z mojego działu. Udało nam się podzielić dyńkę(...)mnie kawałek został. Ponieważ u mnie w domu nie ma amatorów dyni poza mną - wiedziałam, że gotuję tylko dla siebie. Chciałam uzyskać smak podobny, do kremu którymś kiedyś uraczyła nas wspominana już Ewa. Co z tego wyszło? Składniki: ok 1 kg dyni (najlepiej, tradycyjnej pomarańczowej) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki tartej marchewki i pietruszki 1/2 łyżeczki curry
Kuchnia po mojemujestem ich zwolenniczką. Po prostu nie umiem ich piec i dekorować hehe. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i trochę go zmodyfikowałam. Tort przełożyłam kremem maślanym z mlekiem w proszku i kawałkami brzoskwiń. Do kremu dodałam także sok z cytryny, aby był delikatnie kwaśny. Tort oblałam polewą z nutelli. Całość smakowała bardzo pysznie. Nawet nie wyglądał(...)Składniki: Ciasto: 6 jajek 140 g cukru pudru 4 łyżki oleju słonecznikowego 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 70 ml mleka 3,2% 250 g masła 15 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 100 g mleka w proszku 170 g brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki soku z cytryny
Zakątek rozkoszy kulinarnychłyżki gęstej śmietany 12 lub 18% Beza: * 8 białek, * 20 dag orzechów włoskich, * 5 dag płatków migdałowych, * 3/4 szklanki cukru * opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g) Krem: * opakowanie kremu karpatkowego np. Delekta w 5 minut * mleko do przygotowania kremu ok. 400 ml * Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki. Ja zrobiłam klasyczną masę budyniową gdyż nie lubię sztuczności(...)upiec na złoto w 150*C z termoobiegiem (można piec jednocześnie kładąc jedną blaszkę na drugiej na krzyż - ja piekłam oddzielnie każdy placek ok 40 minut). placki wystudzić. Przygotować krem wg instrukcji na opakowaniu. Kremem przełożyć placki, lekko docisnąć. Schłodzić kilka godzin. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniprzed Świętami jest przeważnie kiepskiej jakości. Tort sam w sobie był bardzo smaczny. Mak i kawa fajnie ze sobą współgrały a kwaśne wiśnie przełamały trochę mdły smak. Do kremu możecie dodać alkohol ale ja pominęłam go ze względu na to, że tort miały jeść dzieci. *tortownica 21 cm Składniki na ciasto: puszka masy makowej (850 g) 5 jajek(...)cukru 5 łyżek kaszy manny na krem kawowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki sypkiej kawy 150 g masła dodatkowo: słoik wiśni w kompocie (około 600 ml) 1 opakowanie galaretki wiśniowej 2 łyżki kakao do posypania Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartych żółtek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Krem dyniowy: 500 g serka mascarpone 400 g puree z dyni 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki żelatyny 30 ml wody Serek i puree z dyni(...)ogniu (nie doprowadzić do wrzenia), ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wystudzić. Do miski przełożyć serek i puder, zmiksować. Dodać puree i cynamon, zmiksować. Do żelatyny dodać łyżkę kremu, połączyć a następnie całość przełożyć do reszty kremu. Zmiksować. Nasączenie: pół szklanki kawy Dodatkowo: 290g powideł śliwkowych 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich cynamon Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady
kulinarnyswiatdomiWypełnione papilotki włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika i piec przez ok 15-20 minut. Ja dodatkowo przygotowałam masę budyniową z kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Na kremie dodatkowo ułożyłam kawałki bananów i czekolady :) Składniki na krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań można dodać więcej(...)trochu do moment pożądanego efektu) ok 4 łyżki wiórek kokosowych mleczna czekolada (można zetrzeć na tarce lub posiekać) dodatkowo 1-2 banany (pokrojone w plasterki do ułożenia na kremie) Wykonanie kremu: 3/4 mleka wlać do garnka, dodać cukier razem z cukrem wanilinowym. Zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem i dodać do gotującego się mleka. Mieszać do uzyskania jednolitej masy (należy
The Sweet Damsel