cienkich wafelków, jednak byłam w błędzie. Wafle są dosyć ciężkie, grube a to dlatego, że każdy jeden wafel złożony jest z dwóch, a ponad to w środku znajduje się krem karmelowy. Nie jest go dużo, ale daje wyraźnie o sobie znać, tym bardziej, że charakterystycznie ciągnie się podczas gryzienia. Wafle nie są chrupiące, raczej mięciutkie, bardzo słodkie i tłuste(...)rodzicie, którzy stwierdzili, że wafle są przesmaczne, więc tę informację też muszę tu zawrzeć. Pokazuje to, że co osoba to inne gusta smakowe i inne podejście do żywności :) KREM KOKOSOWY Miałam już możliwość próbować kremu kokosowego, więc wiem że jest pyszny, dlatego też cieszę się z kolejnej porcji. Biona oferuje krem wykonany z organicznych kokosów, uprawianych bez użycia syntetycznych pestycydów
Zdrowie na języku :Pdodać mascarpone oraz zmiksowaną dynię. Delikatnie wymieszać. Formę do tiramisu (np. duże naczynie żaroodporne) wyłożyć delikatnie namoczonymi biszkoptami (należy je namoczyć w kawie, z obu stron). Następnie wyłożyć połowę kremu, całość posypać gorzkim kakao, ponownie namoczone biszkopty (ułożone odwrotnie niż na spodzie - spójrz na moje zdjęcia) i reszta kremu. Tiramisu wstawić do lodówki. Przed podaniem wierzch tiramisu posypać gorzkim kakao(...)Ubijanie śmietany i przygotowywanie kremu dyniowo-śmietanowego Układanie warstw: lekko namoczone biszkopty, połowa kremu dyniowego Całość posypać gorzkim kakao Ponownie lekko namoczone biszkopty ułożone w przeciwną stronę niż na dnie formy Na sam wierzch krem dyniowo-śmietanowy Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćmożna nie lubić Tiramisu? Tym razem w wersji jesienno – dyniowej. Delikatne, o pięknym, słonecznym kolorze. Połączenie kremu z serkiem mascarpone i dyniowego puree, małe kawałeczki biszkoptów nasączone espresso, posypane kawą. Puree z dyni oraz cynamon nadają tiramisu jesiennego charakteru i cudownego aromatu. Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 400 g puree z dyni(...)łyżeczki cynamonu 100 g podłużnych biszkoptów 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy 1-2 łyżki likieru Amaretto Wykonanie: Mascarpone łączymy z kremówką, cukrem i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu. Następnie dodajemy puree z dyni, przyprawy i miksujemy do połączenia się składników. Ostudzoną kawę łączymy z Amaretto, maczamy w niej biszkopty i układamy po kilka kawałków na dnie każdego pucharka. Przykrywamy
Podróż w kulinariaPołączenie idealne - słodki biszkopt i orzeźwiający śmietankowy krem. Do tego ciemna czekolada. Warto spróbować... Wbrew pozorom, ciasto robi się bardzo szybko i prosto. Najważniejsze, by pilnować proporcji, zwłaszcza przy biszkopcie. My używaliśmy wagi kuchennej do odmierzania produktów, jeśli takiej nie macie, postarajcie się, aby gramatura produktów, była jak najbardziej zbliżona do oryginału. Gwarantuje to, że ciasto na pewno się upiecze.i(...)składników najlepiej piec w niedużej tortownicy, max do 18 cm. U nas w domu znaleźliśmy tylko taką o 24 cm, przez co ciasto wyszło dość niskie. SKŁADNIKI NA CIASTO: KREM: POLEWA: 175 g prawdziwego masła 1/2 l śmietany 30 lub 36 % 1 tabliczka gorzkiej czekolady 175 g cukru 2 łyżki cukru 3 łyżki mleka 175 g mąki tortowej 1/2 pomarańczy
Kuchnia od dwojgasię od pierwszego spróbowania. Niestety nie wszystkie desery smakują tak samo. Bardzo ważne w Tiramisu jest odpowiednia proporcja mocnej kawy do alkoholu, odpowiednie nasączenie biszkoptów tą mieszanką i oczywiście krem. W klasycznym Tiramisu krem obowiązkowo na żółtkach, bez śmietany. Przepis na moje ulubione, klasyczne Tiramisu, z idealnie dobraną proporcją kawy do alkoholu, opracowałam jakiś czas temu i możecie go znaleźć(...)domowej przyprawy do dyni 250 g dobrze schłodzonego mascarpone Śmietanę lekko* podbić razem z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy i mascaropone z dynią. Miksować na niskich obrotach do uzyskania gęstego kremu (miksujemy krótko, żeby nie przebić podbitej wcześniej śmietany). 200 g dobrze schłodzonej śmietany 30% 150 g cukru 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii Do naczynia o min. szerokości biszkoptów odmierzyć
Moja DelicjaMakowa rolada - delikatna, puszysta, ze strzelającymi drobinkami maku, przepyszna. Wykwintna w smaku i cudnie się prezentuje. Bardzo łatwa i szybka do wykonania. Krem przygotowany na bazie serka mascarpone nie potrzbuje rekomendacji, bo zawsze smakuje wyjątkowo. Dodałam sok z aronii, by nadać kremowi delikatną różową barwę. Warstwa dżemu jeżynowego pomiędzy biszkoptem to pyszny, winny i kolorystyczny akcent w całym deserze. Biszopt(...)kawałku się nie skończy, na pewno poprosisz o dokładkę! Składniki na biszkopt: 3 jajka 75 g cukru/ksylitolu 30 g mąki pszennej 50 g maku cukier wanilowy sól Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 35% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki rumu 2 łyżki soku z aronii dodatkowo: dżem jeżynowy lub inny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto, które miało być tylko ciastem marchewkowym. A zostało ciastem marchewkowo-potrójniekokosowym. Kokos wylądował w kremie, a dzięki zmiksowaniu go na mączkę, krem był naprawdę kremowy. Kokosu nie pożałowałam też do samego ciasta i na sam koniec czym innym mogłam posypać ciasto, jak nie kokosem właśnie? Ciasto bardzo smakowało Hani, choć ona od kokosu zwykle z daleka. Batoniki Bounty(...)stopni, sprawdzając patyczkiem czy nie jest w środku surowe. W razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Składniki na krem kokosowy: 400 g serka śmietankowego (kanapkowego, użyłam "Mój ulubiony" z Wielunia) 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych Przygotowanie: Wiórki kokosowe
bistro mamaMasą Śmietanowo-Budyniową - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy 200 ml śmietanki kremówki 30% (mocno schłodzonej) ok. 200 g wiórków kokosowych Biszkoptowa(...)grudek. Do budyniu dodajemy ubitą kremówkę i na najniższych obrotach miksera krótko miksujemy masę do momentu otrzymania gładkiej konsystencji (masy nie możemy zbyt energicznie i długo miksować ponieważ krem może stać się zbyt rzadki). Do kremu dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy do połączenia. Ostudzony biszkopt ostrożnie rozwijamy i smarujemy kremem kokosowym (część masy odkładamy
Słodka Stronakształtów, a później składanie grzybków to prawdziwa frajda. Trudniej jest przekonać najmłodszych, że trzeba czekać całą noc, żeby grzybki były naprawdę smaczne. Wtedy na pocieszenie pozostaje wylizywanie miski z kremem i polewą czekoladową. Składniki (na ok.15 grzybków) 200 g masła 3 szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 200 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 łyżka maku Na krem: 1 budyń(...)upiec podobnie jak poprzednie elementy, z tym że potrzebują trochę więcej czasu w piekarniku: 17-20 minut, aż zaczną się robić złote. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystudzenia. Krem: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i dobrze wystudzić. Powinien być całkiem zimny. Kostkę masła w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem przy pomocy miksera. Cały czas ucierając dodawać po łyżce
Kulinarne Inspiracjeszklanki ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę deserową i mieszamy mikserem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i waniliowym na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone i likier delikatnie ubijamy na krem. Do szklanki z żelatyną przekładamy 3 łyżki kremu i hartujemy, następnie dodajemy do masy i mieszamy. Biszkopty delikatnie namaczamy w kawie i układamy na spodzie dowolnego naczynia żaroodpornego, następnie trochę kremu(...)oprószamy kakao, następnie warstwa nasączonych w kawie ciasteczek, krem, kakao, nasączone biszkopty, krem i kakao i tak do wykończenia składników. Ja wierzch oprószyłam kakao i starłam gorzką czekoladę. Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Jeśli nie macie w domu takich ciastek maszynkowych to oczywiście możecie zrobić z samymi biszkoptami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKalarepa, to niedoceniane warzywo. Warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, ponieważ można z niej przyrządzić naprawdę pyszne dania. Przykładem może być biała zupa krem. Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, około 5 porcji. Produkty 2 kalarepy, 2 pietruszki, 1 cebulka szalotka, 2 ząbki czosnku, 5 ziemniaków, 1 litr wody, 1 łyżka masła, sól, pieprz. Przygotowanie W garnku rozpuść łyżkę(...)czosnek. Wszystko chwilę podsmaż, a następnie zalej wodą i posól. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie. Gdy zupa ostygnie zmiksuj ją blenderem na krem. Zupę dopraw solą i pieprzem i gotuj przez parę minut. Wiem co jem Kalarepa to warzywo, które bogate jest w witaminy i składniki mineralne. Warto ją jeść ze względu
Fit&Fast Kitchensezonu. Nie są już tak słodkie jak latem ale w tym wypadku to nie przeszkadza, bo dobrze łączą się ze słodką bezą. Najczęściej bezowe blaty przekładam bitą śmietaną lub kremem z mascarpone ale tym razem postanowiłam na waniliowy krem patissiere. To taki jakby budyń z żółtek. Trochę rzadszy od tradycyjnego ale bardziej kremowy i delikatny. To tego wypieku pasował idealnie(...)Składniki: na bezę: 4 białka szklanka cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny lub octu na krem: 6 żółtek 3 łyżki cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mleka laska wanilii dodatkowo: szklanka malin (lub innych miękkich owoców) listki mięty do dekoracji Białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna zacząć dosypywać cukier a na końcu dodać mąkę ziemniaczaną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasoli 120 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 350 g puree z dyni 2 banany 1 łyżka octu winnego 100 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek Na krem oreo: 500 g serka śmietankowego naturalnego 120 g cukru pudru 2 opakowania oreo (2 x 176 g) WYKONANIE Ciasto: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30(...)masy wsypać suszoną żurawinę i rodzynki, wymieszać i równomiernie przelać do formy. Piec na środkowej półce piekarnika około 35 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Krem oreo: Z kilku ciasteczek oreo (około 8) zeskrobać krem i tak powstałe suche ciasteczka na razie odłożyć. Do miski wsypać cukier puder, dodać serek śmietankowy i mocno pokruszone ciasteczka oreo
Passions hobbies lifewłoskich 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka odłożyć, będą wykorzystane do kremu. Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy, proszek, mąkę oraz miód. Całość dokładnie wymieszać. Upiec ciasto w 170stopni przez około 25 minut. Pozostawić do wystudzenia. 400g śliwek suszonych pokroić na połowę(...)ćwiartki, zalać 250 ml czystej wódki ( ja to robię dzień wcześniej i zostawiam na noc). Krem Składniki: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek, które zostały nam z ciasta orzechowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 370g masła Wykonanie: Z mleka, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z wystudzonym budyniem. Biszkopt lekko nasączyć pozostałym płynem
W garach u Gosi