krem - 19817 przepisów (strona:192/1322)

Cykl wielkanocny: Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Torta di ricotta e crema pasticcera) 140

pszennej   70 g  masła 70 g cukru 2  ż ó ł tka  1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem pasticcera 2 żółtka 25 g cukru 25 g  m ą ki pszennej    500 ml mleka 1 cytryna Masa serowa 250 g ricotty 3 łyżki cukru pudru(...)Versate l'impasto dentro lo stampo punzecchiandolo con una forchetta.  Infornate l'impasto per circa 15 minuti in forno preriscaldato a 180 gradi. Lasciate a raffreddare leggermente. Krem pasticcera Ubijamy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. S topniowo dodajemy  m ą k ę , nie przerywając mieszania. Zagotowujemy mleko

La grande e la piccola cuoca
Muffinki - zajączki z ricottą i kremem śmietankowym 145

zajączki co? ;) a takie proste w wykonaniu! A cieszą oko i zwiększają doznania smakowe, nie znam nikogo, kto nie lubi marshmallows :) Co do samego dekorowania to jeszcze dodam, że krem nakładałam z tylką "gwiazdką", bo mój mini zestaw nie zawiera takiej okrągłej dużej - a właśnie taką prostą tylką, z dużym okrągłym otworem dekoracja wyszłaby najlepiej, tak "na gładko". O pozostawieniu(...)worka z otworem bez tylki pomyślałam, jak już załadowałam go kremem... i już tak zostawiłam, bo szkoda worka :D ale bez tylki to też dobre rozwiązanie w tym przypadku, polecam. Przyszło mi do głowy też wygładzanie "czapy" łyżką, ale z lenistwa się nie podjęłam ;) tak też wyglądają super, takie... nowoczesne :D Takie ozdobne muffinki/babeczki to rozwiązanie fajnie i atrakcyjne

Kolorowy Przepisownik
Babeczki pomarańczowo - czekoladowe 116

Kolejna propozycja w klimacie świątecznym. Tym razem pomarańczowe babeczki z kawałkami czekolady i kremem czekoladowym. Do babeczek najlepiej wykorzystać świeżo wyciskany sok z pomarańczy, będą bardzo aromatyczne. Przepis na babeczki ze strony Arabeska , z moimi kosmetycznymi zmianami. Krem mojego pomysłu, można zastosować inne wersje. Polecam!   Babeczki pomarańczowo - czekoladowe   Składniki na 12 sztuk:   2 szklanki mąki 2 jajka(...)skórka otarta z 1 pomarańczy łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 110 g masła, roztopionego i przestudzonego pół tabliczki czekolady deserowej, grubo pokrojonej   Na krem:  250ml śmietanki kremówki 30% 100g ciemnej czekolady łyżka cukru pudru (opcjonalnie)   Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, dodajemy cukier, sól i mieszamy. W osobnej misce łączymy sok pomarańczowy

Smak mojej kuchni
Babeczki koszyczki 137

cukru do wypieków 110g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki drobinek czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej lub mlecznej (opcjonalnie)   Na krem: 200ml śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone łyżka cukru pudru   Dodatkowo: czekoladowe lub cukrowe jajeczka do dekoracji 8 długich żelków 8 wykałaczek   Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na jasny(...)puszysty krem. Wbijamy po 1 jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt z wanilii, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i miksujemy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy czekoladę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Babeczki nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.   Krem: kremówkę ubijamy

Smak mojej kuchni
Tarta czekoladowa z truskawkami 124

Mocno czekoladowa tarta na kruchym spodzie, z lekkim kremem z bitej śmietany i z owocami. Zamiast truskawek można wykorzystać inne sezonowe owoce: maliny, porzeczki. Owoce można lekko posmarować tężejącą galaretką, nie będą wysychały. Polecam!       Tarta czekoladowa z truskawkami   Składniki na formę 26cm:   Na kruchy spód: 200g mąki 100g zimnego masła(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki kakao szczypta soli   Na krem czekoladowy: 250ml śmietanki kremówki 30% 100g gorzkiej czekolady   Dodatkowo: 200g truskawek kilka łyżek tężejącej galaretki truskawkowej   Wykonanie:   Kruchy spód: mąkę przesiewamy z kakao i cukrem pudrem, dodajemy zimne mało i wodę i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy tak, by przykryło

Smak mojej kuchni
Babeczki a la wuzetka 123

Miało być ciasto wuzetka, ale z braku czasu zrobiłam babeczki a la wuzetka. Przygotowuje się je znacznie szybciej, a są tak samo smaczne. Puszyste ciasto kakaowe ze słodkim kremem śmietankowym z dodatkiem wanilii - nie sposób im się oprzeć. Doskonałe na deser, do kawy i na domowe uroczystości. Polecam! Babeczki a la wuzetka Składniki na 14 sztuk: Na ciasto: 115g miękkiego(...)masła 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki kakao szczypta soli pół szklanki maślanki Na krem: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia

Smak mojej kuchni
Tort czekoladowo - wiśniowy 139

foremek, wyrównujemy. Pieczemy około 15-17 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy zupełnie wystygną boki biszkoptów oddzielamy nożykiem i blaty przekładamy na deseczkę. Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewamy jeszcze lekko ciepłą czekoladę miksując cały czas. Masę dzielimy na równe 3 części(...)podkładce do tortów układamy pierwszy blat, nasączmy go lekko posłodzoną, wystudzoną herbatą. Wykładamy 1/3 kremu czekoladowego, rozprowadzamy równomiernie. Na masie układamy wiśnie, lekko dociskamy. Układamy kolejny blat, ponownie nasączamy, rozsmarowujemy  krem i układamy wiśnie. Kończymy trzecim blatem, który również nasączamy. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia. Polewa: wodę umieszczamy w rondelku

Smak mojej kuchni
Mini serniczki 130

Mini serniczki z kremem chałwowym.....                                         .....nie tylko dla dzieci Bardzo smaczne, bardzo proste ... porcja idealna na jeden solidny kęs. Świetnie sprawdzają się na kinder bale czy domowe party.  Krem jest bardzo stabilny i wdzięczny do dekoracji. Składniki(...)powinna być całkowicie ścięta z wierzchu. Przykryjcie je folią aluminiową jeśli chcecie aby się nie zrumieniły... nie pieczcie za długo.. ciastka niepotrzebnie wyschną. Studzić w otwartym piekarniku.  Krem chałwowy 300 ml śmietany kremówki (30%) 250 g mascarpone 160g chałwy Śmietanę zagotować zdjąć z ognia i rozpuścić w niej chałwę. Porządnie schłodzić w lodowce kilka godzin najlepiej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort wiśniówka 183

łyżki wiśniówki 1 galaretkę wiśniową- galaretkę zrobić kilka godzin wcześniej. Do formy o podobnej wielkością do tortownicy, przelać gotową galaretkę (zrobioną według przepisu na opakowaniu) Odstawić do stężenia. Krem 400 ml śmietany kremówki (double cream) 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru  1 łyżeczka pasty waniliowej Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie gęsty krem.  (nie miksujcie za długo, krem(...)wiśniowej. Możecie sami zrobić frużelinę przepis znajdziecie  tu Wykonanie: Pierwszą część biszkoptu nasączyć wiśniówką, następnie przełożyć wcześniej zrobioną galaretkę. Przykrywamy kolejną częścią biszkoptu . Ponownie nasączamy wiśniówką.  Wykładamy krem waniliowy i frużelinę wiśniową.  Przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptu - nasączamy wiśniówką i dokładnie smarujemy dookoła pozostałym kremem.  Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub na niewielkim ogniu około 70 gram masła

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort dla Olgi 126

owocowy z kremem z białej czekolady. Jako matka sześciorga niepowtarzalnych dzieci, jest się raczej bez wyboru- trzeba nauczyć sie piec torty!  Oto jeden z nich. Tort dla Olgi.  Bardzo prosty i smaczny. Z  jasnych biszkoptów. Przekładany galaretką truskawkową, z kremem z białej czekolady. Wierzch jest z bitej śmietany.  Praca z tym tortem może być fajną zabawą(...)wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Biszkopty możecie upiec nawet dwa dni wcześniej.  Jak już będą całkowicie wystudzone, zawinąć szczelnie w folię i wstawić do lodówki. Krem z białej czekolady najlepiej zrobić wieczór wcześniej. 450 g białej czekolady - połamanej 600 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) Śmietanę kremówkę podgrzać do wrzenia i zdjąć z palnika.  Dodać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kokosowe babeczki z kremem z białej czekolady 187

Babeczki kokosowe. Eleganckie i bogate w smaku.  Słodkie jak to babeczki z kremem tym bardziej, że krem jest z białej czekolady. Z prażonym kokosem i dżemem malinowym.  Można się w nich zakochać    Na około 14 babeczek 120 g mąki pszennej 3 jajka 150 g masła w temperaturze pokojowej 120 g cukru do wypieków 70 g wiórków(...)wymieszać łyżką do połączenia. Foremki do babeczek, lub blaszkę wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 170 stopni 25 minut- sprawdzając patyczkiem. Krem z białej czekolady Najlepiej zrobić go kilka godzin wcześniej, aby masa na krem dobrze się schłodziła 230 g białej czekolady pokruszonej lub pokrojonej 300 ml śmietany kremówki Śmietanę kremówkę podgrzać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciastka Słoneczka 181

Jakby je tak opisać w trzech słowach wyglądałoby to następująco: słodkie, małe i trochę pracochłonne ;). To są właśnie Słoneczka- kruchutkie ciasteczka z bezą na górze, przełożone maślanym kremem i obtoczone w wiórkach kokosowych. Warto poświęcić im trochę więcej czasu, efekt zadowoli każdego! Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz "Ciasta". Ja robiłam z połowy porcji- wychodzi ich bardzo dużo. Polecam(...)Składniki:   Ciasto: 400 g mąki pszennej 250 g masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Lukier: 2 białka 200 g cukru pudru Krem: 200 g miękkiego  masła 2 jajka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej+ odrobina wody 1 kieliszek spirytusu (u mnie kilka kropel aromatu rumowego) 100 g cukru Dodatkowo: 200 g wiórków kokosowych (zużyłam zdecydowanie mniej) Przygotowanie: Ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Babeczki jeżynowe z trójkolorowym kremem 115

Przedstawiam dziś mój ulubiony wypiek w ostatnim czasie - przepyszne babeczki z jeżynami w cieście, udekorowane trójkolorowym, naturalnie barwionym, jeżynowym kremem. Wzbudzały zachwyt zarówno wyglądem, jak i smakiem. Bardzo polecam! Składniki (7 sporych babeczek) 75 g miękkiego masła 85 g cukru 15 g cukru z wanilią jajko żółtko 175 g mąki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)ponownie ubić. Dodać umyte jeżyny i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do papilotek lub foremek, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Po ostudzeniu udekorować kremem. Krem 100 g masła łyżka cukru pudru 300 g serka śmietankowego dżem jeżynowy jeżyny do dekoracji Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać serek i zmiksować. Podzielić na 3 równe części

Słodkie inspiracje
Gingerbread cupcakes (babeczki piernikowe) 134

Alternatywa dla ostatnich muffinek piernikowych z powidłami i czekoladą (klik). Tym razem ciasto na bazie ucieranego, z kremem i posypką z lukrowanych pierniczków. Trudno mi powiedzieć, które lepsze - obie wersje zupełnie inne, lecz każda świąteczna :) Składniki (12 babeczek) 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka przyprawy korzennej łyżka kakao 90 g miękkiego(...)dodawać w partiach maślankę na przemian z suchymi składnikami. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20-25 min. Krem 250 g serka mascarpone łyżka cukru z wanilią pokruszone pierniczki Mascarpone zmiksować z cukrem. Wystudzone babeczki udekorować kremem (ja nakładam łyżką i rozsmarowuje, można też przełożyć krem do folii

Słodkie inspiracje
Babeczki choinki 111

czekoladowo-pomarańczowe ciasto, do którego dla wzmocnienia smaku dodałam posiekanej, gorzkiej czekolady i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Dekoracyjna choinka na czubku babeczki zrobiona z zabarwionego zielonym barwnikiem spożywczym kremem na bazie mascarpone, który jest idealnie sztywny, nie traci kształtu i się nie rozpływa. Posypane delikatnymi, białymi perełkami wyglądają bardzo odświętnie. Polecam! Składniki Babeczki 125 g miękkiego masła 190 g drobnego(...)sokiem z pomarańczy. Na koniec wszystko dobrze zmiksować przez kilka minut. Dodać czekoladę i skórkę, wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do foremek lub papilotek. Piec 20 min. Wystudzić i udekorować kremem. Krem 250 g śmietanki 36% łyżka cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku) 250 g mascarpone wiórki kokosowe zielony barwnik spożywczy perełki lub inne dekoracyjne

Słodkie inspiracje