krem - 19817 przepisów (strona:183/1322)

Pavlova z kremen z marakui 234

Delikatna, chrupiąca pavlova wypełniona kremem z marakui, truskawkami i borówkami. Idealny i oryginalny deser nie tylko na święta! Pavlova piekę zawsze jak mi zostają białka, co zdarza się bardzo często! Moja rodzina uwielbia deser z bezą zwłaszcza z jagodowymi owocami. Zazwyczaj wystarczy bita śmietana do przełożenia bezy ale nie zaszkodzi przyrządzić lekko kwaśny krem z marakui . Pavlova to beza(...)pavlova! U nas taka porcja pavlovej to jedno podejście. Pavlova Składniki: 4-6 porcji Beza 3 białka 150 g cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka ziemniaczanej mąki szczypta soli Krem z marakui 3 owoce marakui sok z połowy cytryny 3 lyżki cukru 1 jajko 1 łyżka skrobi kukurydzianej 25 g masła Do dekoracji ½ kg truskawek 150 g czarnej borówki

codojedzenia
Deser z kremem kawowym 208

wielbicieli słodkości, szybkich kremowych deserów i smaku dobrej kawy… Pyszny deser z kremem kawowym. Prosty, a jednak urzekający smakiem. Spróbujcie. Do przygotowanie deseru użyłam wspaniałej ziarnistej kawy od CoffeeNation . Doskonały smak i aromat, który pokochała moja rodzina. Składniki: (na 2 porcje) 250 ml serka mascarpone 100 ml wody 1 lekko czubata łyżeczka zmielonej kawy – u mnie COFFEE LATINO(...)Arabica CoffeeNation 1 pełna łyżka kremu czekoladowego – u mnie nutella 2 francuskie ciasteczka (paluszki) Brześć około 2-3 łyżki ryżu preparowanego sos czekoladowy listki świeżej mięty Przygotowanie: Kawę mielimy w młynku. 1 lekko czubatą łyżeczkę zalewamy 100 ml przegotowanej wody, dokładnie mieszamy. Do misy blendera przekładamy połowę serka mascarpone, wlewamy jeszcze ciepłą kawę, dodaję krem czekoladowy (u mnie nutella

Słodkie okruszki
Ziemniaczany krem z boczkiem 116

zupa powstała w zasadzie przez przypadek. Miałam sporo ziemniaków, które chciałam połączyć w gęstym kremie z kalafiorem i chorizo. Ale uprościłam składniki. Kalafior z chorizo wykorzystałam do zapiekanki, a zupę-krem pysznie ugotowałam z boczkiem i czosnkiem. Krem jest gęsty i pożywny, czasem jego spora porcja z pajdą chleba wystarczy za cały obiad! Wypróbujcie! Składniki: (na 4 porcje) 5 dużych(...)przepołowione ząbki czosnku. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków, tymiankiem oraz chilli. Smażymy na delikatnie złoty kolor. Podsmażone ziemniaki przekładamy do bulionu, gotujemy całość do miękkości ziemniaków, następnie miksujemy zupę na krem. Boczek kroimy w słupki, podsmażamy na patelni. Dodajemy do zupy, na sam koniec kurkuma. Gotowe. Smacznego! /inspiracja KUKBUK/   Artykuł Ziemniaczany krem z boczkiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i malinami 219

rozkosz. To ciasto trzeba wypróbować. Bo to takie czekoladowe love z malinami.  Składniki (na tortownicę 26cm) ciasto 250g dobrej, gorzkiej czekolady 125g masła 6 jajek 175g cukru pudru krem 250g serka mascarpone 3-4 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego dekoracja maliny polewa (kilka kostek roztopionej czekolady gorzkiej i mlecznej z 1 łyżką mleka(...)Najlepiej całość łączyć za pomocą drewnianej szpatułki/łyżki. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko wysmarowanej masłem. Pieczemy 40min w 170-180C. Po upieczeniu studzimy. krem : schłodzony serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem. Dodajemy wanilię lub inny, ulubiony aromat. Tak przygotowany krem wykładamy na wystudzone ciasto czekoladowe.  dekoracja : owoce układamy na kremie, lekko

Raj dla Podniebienia
Sernik migdałowo – pistacjowy – przepyszny! 160

twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 5 łyżek śmietanki kremówki 30% 3 jajka 4 – 5 łyżeczek pasty pistacjowej (użyłam gotowej ze słoiczka) 2 – 3 łyżki kremu z migdałów 4 – 5 łyżek cukru pudru lub wg własnego uznania słodkości kilka kropel soku z cytryny pasta migdałowa 100 g migdałów bez brązowych osłonek 2 – 3 łyżki oleju winogronowego(...)łyżki cukru pudru wierzch 2 – 3 łyżeczki pasty pistacjowej garść mielonych migdałów pokruszona beza Wykonanie Przygotowujemy krem z migdałów. Migdały umieszczamy z cukrem w blenderze, rozdrabniamy, następnie wlewamy olej i ucieramy całość na krem. Krem może mieć małe grudki. Tortownicę – 26cm – wykładamy papierem do pieczenia. W blenderze umieszczamy herbatniki, rozdrabniamy na piasek, dodajemy olej i mieszamy. Rozkruszone

Raj dla Podniebienia
Ekspresowa kremówka na herbatnikach z sosem toffi 361

Uwielbiam ciasta z kremem budyniowym, dlatego z braku czasu staram się wymyślać jakieś pyszneee i na szybko. Mam sprawdzony krem z ciasta karpatkowego - klik , więc dodałam herbatniki, sos toffi i wyszło nieziemskie połączenie. Sama masa nie jest zbyt przesłodzona, więc idealnie skomponowała się z polewą. Koniecznie sami spróbujcie! A przepis i troszkę informacji na temat kremówki/napoleonki macie tu - klik(...)Forma o wymiarach 16 x 27 cm) Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru; u mnie z eSłoneczka ) 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej) 750 ml mleka 200g masła Dodatkowo: około 24 herbatników (w zależności od kształtu blachy; u mnie z Cukry Nyskie ) polewa/sos toffi (polecam Fanex ) Przygotować krem.   Z 750 ml odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać

Di gotuje
Zupa krem z zielonymi szparagami 148

naszych domach. To w brew pozorom proste warzywo, daje szereg możliwości kulinarnych. Od dań prostych, poprzez nieco bardziej skomplikowane, do wyrafinowanych kreacji. Polecam Wam przepis na aromatyczną zupę krem, z zielonymi szaragami. Moją wersję "wzmocniłam" odrobiną zielonej pasty curry. Uważajcie z jej dozowaniem, bo jest mega pikantna, i ciut za dużo dodane do zupy, zepsuje jej smak. A jeśli(...)zupa, to co ? Może tarta, risotto, makaron ? PRZEPISY oczywiście na blogu. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z ZIELONYMI SZPARAGAMI Składniki na zupę krem z zielonymi szparagami: 350 g zielonych szparagów 1 korzeń pietruszki ( średniej wielkości ) 1 mała cukinia 1 średnia cebula 500 ml wody 100 ml śmietanki 30 % sól biały pieprz zielona pasta curry - według uznania ( można pominąć ) 2 łyżki oliwy

kolorowotorcikowo
Babka z kremem i truskawkami 134

Babka przekładana kremem i truskawkami.  Koniecznie spróbujcie, bo warto wypróbować. Pracy nie ma przy niej zbyt wiele, a pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Moja mała podpowiedź. Ciasto przed przełożeniem kremem najłatwiej wybrać łyżką do lodów. Ciasto, które Wam pozostanie można wykorzystać do zrobienia bajaderek lub ciasteczek. Najprościej zjeść lub przygotować  deser w pucharkach. Ciasto 4 jajka(...)szklanki mąki pszennej+1 czubata łyżka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem 400 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone cukier według własnego smaku Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, serek mascarpone i chwilę ubijać do połączenia się składników. Polewa 100 g mlecznej czekolady

O kuchni z uczuciem
Rolada bezowa z mascarpone i owocami 211

owocami Rolada bezowa z mascarpone i owocami   Rolada bezowa z mascarpone i owocami. Deser to pyszny i prosty, tak prosty wbrew pozorom, tylko uwaga uzależniający ;) puchowa beza, pyszny krem i owoce – czy można chcieć czegoś więcej ?  Rolada bezowa z mascarpone i owocami 5 białek + szczypta soli 250 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 125 gram serka mascarpone(...)góry i obracamy bezę góra – dół, tak żeby część z papierem na którym się piekła była od góry. Papier delikatnie ściągamy, a bezę zostawiamy do wystygnięcia.  Krem : w misce do miksera mieszamy serek mascarpone + śmietanę + cukier, do konsystencji kremu. Jeśli dla Ciebie będzie za mało słodki nie dosładzaj go, beza jest wystarczająco słodka.    Teraz na naszą

Kuchnia na wzgórzu
Bezglutenowa w-z z mascarpone 269

Moja wersja w-z z kremem na bazie mascarpone i biszkoptem bezglutenowym. Ostateczny efekt to lekkie, puszyste i smakowite ciastko. Przepis ten będę powtarzała niejeden raz:-) Składniki na ciasto - na bardzo dużą blachę: 6 dużych jaj 250 g cukru 1 cukier waniliowy 80 ml oleju 240 g mąki biszkoptowej bezglutenowej - użyłam własnej mieszanki mąki bezglutenowej 2 czubate łyżeczki proszku(...)kakao Jaja ogrzać do temperatury pokojowej, wybić do miski. Dodać cukier waniliowy i zwykły cukier. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać. Jaja z cukrami ubić na sztywny, białawy krem. Na koniec powoli wlewać olej i dalej ubijać. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i kakaem. Delikatnie ale zdecydowanie mieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć ciasto na blachę nasmarowaną tłuszczem

Ze smakiem bez glutenu
Makowa panienka 166

Połączenie biszkoptu makowego, orzeźwiającej galaretki wiśniowej  z wiśniami i pysznego kremy do raj dla podniebienia największego łasucha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1/2 szklanki maku szczypta soli Krem budyniowy: 500 ml mleka 1 opakowanie Kremu budyniowego tradycyjnego Dr. Oetkera(...)temperaturze 180 stopni. Następnie z 500 ml mleka odlewamy połowę  do wysokiego naczynia i mieszamy z zawartością opakowania.  Pozostałe mleko gotujemy  i wlewamy rozprowadzony krem.  Ciągle mieszamy i ponownie gotujemy.  Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy galaretkę wiśniową.  Wiśnie przecedzamy.  Otrzymany sok łączymy z wodą,  tak by łącznie uzyskać 750 ml.  Wszystko przelewamy

Pyszności Słodkości
Napoleonka na herbatnikach 25496

Napoleonka na herbatnikach – to szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Polecam je wszystkim, którzy uwielbiają maślano-budyniowe kremy :) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23,5cm x 23,5cm. Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(...)media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Napoleonka na herbatnikach – Składniki: Składniki na krem: 1200ml mleka 200g masła szczypta soli 1 szklanka cukru (ok. 220g) 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej (ok. 90g) 3 budynie śmietankowe Dodatkowo: 40 sztuk herbatników

Kulinarne Przeboje
Babeczki szpinakowo miętowe 154

Babeczki z wiosennej rabatki. Z kremem z dodatkiem szpinaku , czekoladowe i przysłowiową wisienką w środku. Takie małe co nieco do kawy. Szpinak zalecam dodać świeży i zapewniam że nie czuć go w kremie, bo dodajemy małe ilości jego. babeczki: 80 g roztopionego masła 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki  kakao(...)szczypta soli 6 kostek czekolady gorzkiej 2 jajka 150 ml mleka 70 g cukru maliny mrożone krem: 200 g serka twarogowego aksamitnego 100 g szpinaku baby 6 gałązek mięty 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody Śmietanę kremówkę  wlewam do garnka, dodaję umyte gałązki mięty i gotuję na wolnym ogniu pięć minut

wesoła kuchnia
Wegańskie pasty i pasztety do kanapek :) 241

smak specyficzny i niezbyt dobry. Ale pamiętajcie, że to tylko moje zdanie, może Wam akurat przypadnie do gustu. A może już go jedliście, wtedy podzielcie się opinią w komentarzach :) Krem z pora i cukinii pory* 25%, nasiona słonecznika* 22%, woda, olej słonecznikowy*, cukinia* 10%, sok z cytryny*, czosnek*, sól morska. *składniki certyfikowane pochodzące z rolnictwa ekologicznego Bardzo ciekawe połączenie smaków(...)cukinia to mix, który chyba jeszcze nie próbowałam. Pasta ma nieco rzadszą konsystencję, dzięki czemu świetnie rozprowadza się na powierzchni pieczywa. Konsystencja nie sprawia, że krem spływa, a wręcz odwrotnie. Ma przyjemny smak, kremowy, nieco tłustawy. Czuć lekką kwaśność, ale w pozytywnym znaczeniu. Pora da się lepiej wyczuć niż cukinię. Czosnku nie czuć w ogóle. Pasta jak najbardziej była dobra

Zdrowie na języku :P