kawy. Korzystajcie póki sezon malinowy. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 50 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Krem budyniowy: 700 ml mleka 10 dag cukru 2 budynie biszkoptowe lub bananowe 25 dag masła 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker 50 ml likieru waniliowego Warstwa malinowa: 1 szklanka świeżych malin(...)Gotowy biszkopt wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy –samo dno o wym 26 cm. Pieczemy 30 minut w temp 170*c. po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty. Krem budyniowy W ¾ szklanki rozmieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującej się masy wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować. Zestawić z ognia. Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę cytrynową, wymieszać
Wanilia i KardamonDziś mam dla Was przepis na zdrowy krem czekoladowy (na bazie tofu). Idealny do zjedzenia łyżeczką lub jako słodki dodatek do innych dań. Naturalne, zdrowe składniki w pysznie kremowej postaci. Nic tylko jeść. Idealny deser dla każdego. Spróbujcie i… nie bójcie się tofu Składniki: 250 g naturalnego tofu (u mnie Polsoja ) 1 banan 3 suszone daktyle bez pestek(...)łyżeczki karobu w proszku 1 łyżeczka soku z cytryny mleko roślinne (opcjonalnie normalne) – do uzyskania pożądanej konsystencji kremu Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy pokrojone daktyle. Następnie dodajemy pokruszone tofu. Całość wstępnie miksujemy. Kolejno dodajemy pokrojonego banana. Następnie 3 łyżeczki karobu w proszku. Całość znów miksujemy. Do masy dolewamy niedużą ilość mleka do uzyskania pożądanej konsystencji kremu
Słodkie okruszkiwykonaniu, idealna jako deser w gorące letnie dni. Do jej przygotowania można wykorzystać inne owoce, choć polecam Wam właśnie taką wersję, gdyż kwaskowatość wiśni idealnie komponuje się ze słodkim kremem. Tartę najlepiej kroić tuż przed podaniem, gdyż frużelina wiśniowa nie jest stała jak galaretka i może nieco spływać. Jeśli chcielibyście otrzymać bardziej trwałą warstwę, do frużeliny najlepiej dodać o jedną(...)łyżeczkę żelatyny więcej. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 21cm . Tarta z wiśniami na zimno Składniki: SPÓD 150g herbatników 80g masła KREM 250g mascarpone 150ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią FRUŻELINA 400g wiśni 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki
Smakołyki BerenikiOstatnio najbardziej z zup smakują mi zupy – kremy. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię taką kremową konsystencję, a w sumie treściwą zupę. Oczywiście, że gotuję zupy bez blendowania z wieloma kawałkami warzyw, z dodatkiem mięsa. Ale... dziś mam kolejną zupę- krem. Tym razem krem selerowy z dodatkiem białej fasoli i przyprawioną gałką muszkatołową. Zapewniam Was... pychota(...)smaku solą i pieprzem. Gorącą rozlałam do talerzy dodając jeszcze porcję białej fasoli i posiekaną natkę pietruszki Zauważyłam, że coraz więcej osób sięga właśnie po zupy-kremy. Można je podać w małych miseczkach, na eleganckich talerzach. Można zjeść na pikniku i podczas wystawnego obiadu. Często robicie takie zupy? Jeśli nie, to spróbujcie ten krem z selera... Życzę
Kuchnia u Krysitylko czarne. Nie za kwaśne, takie w sam raz. Przymierzałam się do lodów porzeczkowych, ale jednak chwilowy brak miejsca w zamrażalniku spowodował, że wyszło pyszne i błyskawiczne ciasto z kremem. Dżem z czarnej porzeczki już zasłoikowany, część zamrożona. Lubię część owoców zamrozić, by zimą móc upiec ciacho z owocami lata Ciasto na upał idealne – bez pieczenia, bez jajek(...)żelatyny. Właściwie wystarczą trzy składniki. Składniki na krem : 200 g czarnych porzeczek + 50 g owoców dodatkowo do kremu 4 łyżki drobnego cukru około 150-200 ml wody 500 g serka mascarpone 150 g cukru pudru opakowanie biszkoptów ( ja użyłam okrągłych) Blacha u mnie tortownica o średnicy 23 cm Wykonanie: Porzeczki opłukać, oczyścić. Wsypać do rondelka owoce, cukier i wlać wodę
Niebieski kubek z kawabardzo popularne. Dzisiejsze czekoladowe ciastka nie są tak wypasione jak sandwich, które przyrządziła tydzień temu ale nie mniej smakowite. Czekoladowe ciastka lubią chyba wszyscy. Te są kruche, połączone lekkim kremem. Czekoladowe ciastka Składniki: 18 sandwich Ciasto na ciastka 250 g mąki 3 czubate łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 g masła 180 g cukru 1 duże(...)żółtko 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Krem maślano serowy 225 g serka typu philadelphia 100 g masła, miękkiego 250 g cukru pudru Przesiej mąkę, proszek i kakao. Zmiksuj miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtko i miksuj dalej. Na koniec dodaj wanilię i zmiksuj. Dodaj suche składniki i sól. Zmiksuj do połączenia. Uformuj rulon o średnicy 8 cm. Owiń
codojedzeniaSłodki tort z świeżymi truskawkami, puszystym kremem o smaku białej czekolady i słodką galaretką. Idealny do kawy w letnie popołudnie! Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 500 ml śmietanki 36% 100 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany 250 g serka mascarpone Dodatkowo(...)upieczeniu wyjmujemy ciasto i z blaszką zrzucamy na podłogę (z wysokości około 50 cm). Wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu dzielimy na dwa blaty. Krem o smaku białej czekolady: Śmietankę przelewamy do garnka. Delikatnie podgrzewamy. Dodajemy połamaną drobno białą czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Musimy uważać aby śmietanka się nie zagotowała. Gdy czekolada
VioletoweKucharzeniepysznym ciastem z bardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z czterech warstw: ciasta kruchego, truskawek w galaretce, kremu na bazie bitej śmietanki i bezy. Całość komponuje się ze sobą po prostu pysznie. Może ciasto i jest trochę trudne w przygotowaniu, ale napewno tego warte. Podaję przepis na dużą(...)łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % szczypta soli Truskawki z galaretką: 600 g truskawek 3 galaretki truskawkowe (na 500 ml) 1000 ml wody ( 4 szklanki) Krem: 700 ml śmietanki kremówki 30-36% 4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny + 12 łyżek wody Beza: 3 białka (w białkach nie może znajdować się ani gram żółtka!) 6 łyżek
Kuchnia Łukaszarobieniem czegokolwiek, ale tym razem się zawzięłam i kupiłam potrzebne składniki. Inspirację znalazłam tutaj . Jest on w miarę szybki do zrobienia, w smaku słodkawo - kwaśny, cytryna w końcu. Krem pasuje do wszystkiego, bo można go wykorzystać do ciasteczek, naleśników, różnego rodzaju pieczywa (ja najpierw spróbowałam z waflami ryżowymi Britta ) . Zastosowań jest wiele. Do przygotowania nie potrzeba też(...)średniego. Na garnek nakładamy miskę, i mieszamy wszystko trzepaczką. Masło powinno się roztopić, ma powstać jednolita masa, którą dalej zostawiamy na gazie na jakieś 15 minut - ciągle mieszamy trzepaczką. Krem powinien nam zgęstnieć i mieć konsystencję podobną do konsystencji budyniu. Gotowy krem przecieramy przez sitko, aby był gładki. Przekładamy do słoiczka i jak ostygnie dajemy do lodówki. W lodówce krem
kruche babeczkidawna, ale nie próbowałam, a jak spróbowałam to się zakochałam w tym smaku. Muszę tylko opanować technikę nieprzypalania garnków podczas jego gotowania i będzie super :). Przepis na ten krem zaczerpnęłam od Doroty , bo większość jej przepisów wychodzi genialnie, a do tego zaproponowała wersję odchudzoną, bez masła. Biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki(...)gotujemy, ciągle mieszając. Gotujemy ok 2 minuty, pod sam koniec dodajemy oliwę i znów gotujemy 2 minuty. Jeśli będą grudki należy przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Krem cytrynowy: 500 g mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki lemon curd Serek mascarpone ubić razem z kremówką, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodać resztę
Cynamonowe szczęścieBardzo dobre muffinki, marchwi nie czuć wogóle. Natomiast dzięki marchewce są wilgotne i pyszne. Muffinki te można udekorować bitą śmietaną lub kremem z serka waniliowego. Ja nie zdążyłam tego zrobić, ponieważ goście nie chcieli czekać i zjedli ciepłe. Przepis na krem z seka jest bardzo prosty. Masło z cukrem i esencją waniliową wymieszać na gładką masę. Następnie dodawać po łyżce(...)serek i dokładnie wymieszać. Za pomocą rękawa kuchennego udekorować mufinki. Póżniej wstawię zdjęcia mufinek z kremem. Można też posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka, cukier ubić powoli wlać olej. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon przesiać przez sitko i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać za pomocą miksera
Kuchnia Pokoleńciast ze słonecznikiem bo bez masy kajmakowej. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki maki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 3 budynie waniliowe 200 g masła 1/3 szklanki cukru Słonecznik: 300 g słonecznika łuskanego 1/4 szklanki cukru 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Białka jajek(...)blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a następnie ucieramy z miękkim
Na Ciasteczkowych Papierachdomu brakuje fanów maślanych, ciężkich kremów, więc tworzę różne kompozycje bez masła lub z jego minimalną ilością. Niedawno wypróbowałam taką masę, a teraz trafiła się okazja, żeby znowu upiec tort... I tak powstał ten deser ;) Okazja trochę nietypowa... Kocia część "redakcji" tego bloga obchodzi urodziny i to nie takie zwykłe, bo już 15.(tak, piętnaste!) ;) Co prawda degustacja skończyła się(...)sztucznym barwnikiem - wykorzystałam sproszkowanego malinowego fruppa, a boki obsypałam ekspandowaną kaszą jaglaną. Pewnie brzmi to nieco kosmicznie, ale tak naprawdę nie ma tutaj niczego dziwnego ;) Puszysty biszkopt z lekkim kremem twarożkowym Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki ksylitolu i erytrolu 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 mąki jaglanej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać
FitKottestujecie przepisy i piszecie komentarze :) Mam nadzieję, że zostaniecie na dłużej :) Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 200 g masła Galaretka: 3 galaretki agrestowe 2-3 jabłka Posypka: 100 g wiórek(...)blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy
Na Ciasteczkowych PapierachPieczony sernik z delikatnie wyczuwalną białą czekoladą. Zatopione w nim fragmenty kremu malinowego wnoszą świeżość i przepyszny owocowy smak malin. Całość przykryta jest lekkim musem czekoladowym. Bardzo dobry, mazisty i przyjemny w smaku sernik. Sernik przygotowałam z myślą o mojej mamie i to ją bym obdarowała wypiekiem. „Upiekłam go… ot tak… prosto z serca” dla serca(...)razem z Delectą, a jej różowe kuleczki przypominają o tym, że moja mama to też delikatna kobieta… SPÓD: 100 g herbatników maślanych 1 łyżka kakao 50 g masła KREM MALINOWY: 400 g malin 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody SERNIK CZEKOLADOWY: 500 g twarogu zmielonego 2 jajka 1/3 szklanki cukru 150 g czekolady białej
https:KKuchniaMniam