bezowa z musem owocowym Wbrew pozorom to ciasto nie jest wcale trudne w wykonaniu, ani bardzo pracochłonne. A smakiem pobija każdy deser. Świetne połączenie słodkiej i chrupiącej bezy, pysznego kremu śmietankowego oraz lekko kwaskowatego musu owocowego. Niebo w ustach! Składniki: Beza: 6 białek jaj 340g cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie: 250ml słodkiej śmietanki(...)puszczą sok i zmiękną *** *** Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę, mieszamy i całość blendujemy na gładką masę. Odkładamy do wystudzenia *** *** Śmietanę wraz z serkiem mascarpone ubijamy na sztywno *** *** Około 3/4 kremu wykładamy równomiernie na bezę *** *** Na kremie śmietankowym rozsmarowujemy 3/4 musu owocowego *** *** Roladę zwijamy od krótszego boku *** *** Pozostały krem i mus mieszamy razem *** *** Tak powstały krem owocowy rozsmarowujemy na wierzchu rolady
Blog z ApetytemZupa krem z pora to odżywcza potrawa, którą bardzo Wam polecam na wzmocnienie, szczególnie w okresie przesilenia wiosennego. Ten czas wiele osób znosi raczej ciężko, czując osłabienie. W tej zupie znajduje się skondensowana dawka zielonych warzyw, z porem w roli głównej, która pokrzepi i odżywi wszystkich zmęczonych oczekiwaniem na wiosnę. Sezonowa akcja Kalendarz Smaków rozkręca się i wyraźnie zbliżamy(...)warzywo. Por posiada jednak wiele wartości oraz smaku, który można wyeksponować, łącząc go z innymi warzywami w sałatkach czy zupach. Mam dzisiaj dla Was właśnie taką propozycję na zupę krem z porem w roli głównej. Polecam ją zrobić zwłaszcza wtedy, kiedy brakuje energii i sił do działania. Takie samopoczucie jest charakterystyczne dla okresu przesilenia wiosennego, gdy zima już odeszła
Wiszniówkamakiem i kokosem doczekało się już kilku wersji, moja jest na pojedynczym spodzie biszkoptowym z dodatkiem najlepszego domowego dżemu z czarnej porzeczki, który idealnie łączy się ze smakiem kremu budyniowego. Aby nasze ciasto z budyniem i kokosem udało się idealnie, pamiętajcie, by masło i budyń były w takiej samej, pokojowej temperaturze. Budyń gotujemy do momentu wyraźnego zgęstnienia i odstawiamy(...)mąki, łyżka kakao, 2-3 łyżki suchego maku, 2-3 łyżki wiórków kokosowych woda z sokiem z cytryny do nasączenia ciasta ok. 3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki, na krem budyniowy: 150 g masła w temperaturze pokojowej, opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40g), 20 g mąki / skrobi ziemniaczanej (około 2 łyżek), 2 i 1/4 szklanki mleka (560ml
Lekcje w kuchnibędą Nowy Rok. To właśnie z okazji Nowego Roku przygotowałam dla Was kolejny pyszny przepis naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR Zapraszam na obłędne czekoladowe muffiny z kremem i orzechowym krokantem. Takie Ferrero Rocher w formie muffinek. Obłędnie czekoladowe, wilgotne, zdecydowanie dla fanów ciemnej czekolady. Do przepisu wykorzystałam moją ukochaną ciemną czekoladę Callebaut Select o 54,5% zawartości kakao(...)gorzkie – 30 g * jajko L – 2 szt * cukier drobny – 60 g * Pasta cukiernicza waniliowa – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ! * śmietana 18% kwaśna – 125 ml KREM: * serek kremowy typu Philadelphia – 250 g * CALLEBAUT czekolada mleczna SELECT 33,6% – 100 g – dostępna TUTAJ! * kakao – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BABECZKI: Obie mąki przesiewamy
Ostra na SłodkoBeza Pavlova Prosty, a zarazem bardzo efektowny i przepyszny torcik bezowy z kremem i owocami. Beza jest chrupiąca z zewnątrz oraz delikatna i piankowa w środku. Wykonanie wcale nie est trudne, należy tylko ściśle trzymać się przepisu, a efekt WOW murowany. Na pieczenie (suszenie) bezy są dwa sposoby, które podałam Wam poniżej, sami wybierzcie, który wolicie. Składniki: Beza(...)białek szczypta soli 300g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny lub octu Krem: 250g serka mascarpone 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Owoce sezonowe do wyboru: maliny, borówki, kwi, figi, czereśnie, brzoskwinie, winogrona itp. Listki mięty *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
Blog z ApetytemKarpatka to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne ciasto ptysiowe przełożone smakowitym kremem budyniowym. Znika ze stołu w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: CIASTO: 150 g maki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4 jajka 100 g masła 100 ml mleka 100 ml wody KREM: 600 ml mleka 150 g cukru 60 g maki ziemniaczanej 2 jajka 200 g masła ziarna wanilii lub cukier(...)OSOBNE BLATY. PIEC W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMP 200 ST. C. PRZEZ 20 – 30 MINUT. CIASTO MA ŁADNIE WYROSNĄĆ I BYĆ ZŁOCISTE W KOLORZE. W MIĘDZYCZASIE ZROBIĆ KREM : ZAGOTOWAĆ 500 ML MLEKA, RESZTĘ MLEKA ZOSTAWIĆ W DZBANKU. DO MISKI WRZUCIĆ JAJKA. DO JAJEK DODAC CUKIER ORAZ WANILIE I DOBRZE WYMIESZAC. NASTEPNIE DODAC MAKE ZIEMNIACZANA I PONOWNIE ZAMIESZAĆ
Pani M - kuchnia smakowitaKochani, co powiecie na zdrową wersję nutelli? Ja jestem zdecydowanie na tak! Te krem czekoladowy robiłam już wielokrotnie. Ostatnio na warsztatach kulinarnych dzieci zajadały się nim w połączeniu z pyszną sałatką owocową. Ten krem ma to do siebie, że możemy jednocześnie zrobić z niego pyszny sos. Wystarczy dodać więcej mleka lub napoju roślinnego. Gdy dodamy go mniej, tyle ile jest(...)Pozostawiam suszone daktyle namoczone wrzątkiem na całą noc. Dzięki temu zdecydowanie łatwiej się je blenduje. Następnego dnia dodaję do nich kakao oraz napój owsiany i całość blenduję na gładki krem. Można użyć do tego zarówno blender ręczny jak i kielichowy. Zdrową nutellę dodaję zwykle do gofrów lub naleśników. Smacznego! Z podanego przepisu wychodzi około 300g pysznego, czekoladowego kremu. Taką zdrową
Natka Pietruszkiizolatu białka (tzw. peptydy kolagenowe) 1 łyżeczka cream of tartar inaczej kamień winny lub kwaśny winian potasu (spulchniacz) 60 ml wódki kokosowej lub innego mocnego alkoholu do nasączenia blatów Krem malinowy 1 puszka mleka kokosowego mocno schłodzonego (tylko stała część) 2 łyżki erytrytolu 1 opakowanie gęstego jogurtu kokosowego (ok. 150 g) 150 g malin 60 g białej czekolady niskowęglowodanowej (link(...)wmieszać suche składniki. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy ok. 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 -25 minut. Ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Krem malinowy Stałą część mleka kokosowego z puszki ubić na sztywno. Maliny zblendować i wmieszać do ubitego mleka kokosowego razem z jogurtem kokosowym. Białą czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu
Modern Cave Girlbyło tak proste, szybkie i przyjemne, a przy tym tak smakowało (*-*) Pewnie zastanawiacie się o czym mówię… Otóż poniżej czeka na Was przepis na wyjątkowo aksamitną, delikatną zupę-krem… elegancką kompozycję aromatycznej pietruszki z rozkosznie słodkimi gruszkami, zaakcentowaną rozgrzewającym cynamonem oraz subtelnym, balsamicznym, białym pieprzem. Całość zwieńczona chrupiącą mieszanką orzechów i ziaren. Obiecuję, że gdy tylko skosztujecie, zakochacie(...)gruszki na wierzbie, bo ta zupa ma to “coś”, co sprawia, że sięgamy po dokładkę, ale o tym już musicie przekonać się sami. Składniki (3-4 porcje): Krem: 5 (ok. 500 g) korzeni pietruszki 2 nieduże gruszki (u mnie Abate) 1 średni ziemniak 3 łyżki oleju 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 200 ml koncentratu bulionu drobiowego
Fitsweet.meLubicie ciastka WZ ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was przepis inspirowany własnie tymi słodkimi wypiekami! Delikatne, czekoladowe ciasto pokryte lekkim jak chmurka i puszystym kremem mascarpone i galaretką tworzy fantastyczną, słodką całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciacho idealne do kawki, na rodzinne przyjęcia i imprezy. Zróbcie, a nie pożałujecie! Daję słowo! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajka(...)cukier 0 3/4 szkl * mąka pszenna – 2/3 szkl * kakao – 1 czubata łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta KREM: * mascarpone – 350 g * śmietana 36% – 500 ml * cukier puder – 3 ły z ki DODATKOWO: * galaretka truskawkowa – 2 op * czekolada – 5 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretki zalewamy 2 szklankami wrzątku, wylewamy
Ostra na SłodkoJeśli szukacie idealnego, stabilnego i smacznego kremu do dekoracji tortów i babeczek na bazie kremówki i mascarpone, to właśnie go znaleźliście! Gdy z okazji pierwszych urodzin Kacpra zrobiłam babeczki Ciasteczkowy Potwór z kremem maślanym wiedziałam, że nie pochwalę się nimi dopóki nie znajdę lepszego, smaczniejszego zamiennika tego kremu. Długo myślałam(...)jaki krem nada się do dużej tylki do trawy/włosów. Przełomowy moment Więcej... Artykuł Krem do dekoracji tortów i babeczek z białą czekoladą pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłwynagrodzi deszczowe, zimne lato... Jeszcze przed wyjazdem upiekłam nam drożdżówkę. Prostą, szybką, a jednocześnie efektowną z uwagi na jej ślimaczy kształt. Młoda nazbierała jeżyn, w szafce znalazłam słoiczek kremu z białej czekolady z pistacjami, i tak powstała mięciutka, słodka i pyszna drożdżówka. Wyrosła niesamowicie; wyszła zaskakująco puchata i delikatna. Lekko kwaśne jeżyny świetnie skomponowały się ze słodkim kremem; skubaliśmy(...)drodze do Amsterdamu i muszę przyznać, że zniknęła szybciej, niż się spodziewałam. W końcu byliśmy już tylko we dwoje... Drożdżówka z kremem czekoladowo-pistacjowym i jeżynami Składniki: (na formę o średnicy 28 cm) 650 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 80 g cukru 300 ml letniego mleka 1 jajko 80 g masła 1 łyżeczka soli nadzienie: 150 g kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładników, szybko się przygotowuje, a w efekcie przepyszne danie. Jako, że sezon na cukinię już trwa to dzisiaj przepis z wykorzystaniem tego, lubianego przez cała moją rodzinę warzywa - zupa krem z pieczonej cukinii. Uwielbiam cukinię - mało kalorii, dużo witamin i cudowny smak. A dlaczego właśnie z pieczoną cukinią, przecież można z gotowaną (pewnie byłoby szybciej)? Szybciej, ale nie smaczniej. Podczas(...)pieczenia cukinia nabywa na dużo więcej smaku, zwiększa swój aromat i właśnie dzięki temu zupa krem z pieczonej cukinii smakuje o niebo lepiej niż ta tradycyjna na gotowanej. Więc jeżeli także przypadacie za cukinią, to nie traćcie czasu i biegnijcie gotować zupkę. Zupa krem z pieczonej cukinii - przepis: 4 średnie młode cukinie (ok. 1 kg) 2 średnie cebule
Kuchnia ŁukaszaKrucha tarta wypełniona delikatnym, pieczonym kremem jogurtowym. Charakteru dodają gruszki gotowane w winie z przyprawami korzennymi, których aromat przywołuje długie jesienne wieczory. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 100 g masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka KREM JOGURTOWY: 400 g jogurtu naturalnego 1 szklanka śmietany 18 % 3 jajka 1/2 szklanki cukru(...)Wylepić formę do tarty (26cm) i włożyć do zamrażarki. Po 20 minutach nakłuć ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 min. Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wystawione z lodówki na ok 2 godziny przed sporządzeniem kremu. Jogurt, śmietanę, jajka, cukry, mąkę roztrzepać. Tak, aby składniki się połączyły na gładką masę
https:KKuchniaMniam