szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g nadzienia kiwi lub konfitury o smaku kiwi 50 g szpinaku baby Nasączenie: 100 ml wody Sok z 1 limonki Krem budyniowy: 300 ml mleka 4 łyżki cukru 10 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 150 g margaryny Dodatkowo: 1 gruszka 1 banan 1 galaretka(...)wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”). Po wystudzeniu kroimy na 3 blaty. Krem: W garnku gotujemy połowę mleka, cukier i cukier waniliowy. W reszcie dokładnie mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtko. Gdy mleko wrze, przelewamy masę z żółtkiem i energicznie mieszamy . Masa musi
VioletoweKucharzeniechcemy jeszcze!". Również przewaga twarogu w składzie wpływa bardzo korzystnie na odczucia i walory smakowe. Jednym słowem, ciasto jest przepyszne, niskokaloryczne i koniecznie musicie go spróbować! Jeden kawałek bez kremu to ok. 115g = 114kcal. Składniki na ciasto: - 1kg twarogu (chudego, półtłustego) - 150g jogurtu naturalnego - 5 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki ksylitolu - skórka(...)czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1,5h. Taki sposób pieczenia zapobiega rośnięciu masy i sprawia, że twarogowiec jest puszysty i równy. Dodatkowo możemy przyszykować krem na wierzch, aczkolwiek i bez niego ciasto będzie pyszne. Składniki na krem: - 3 łyżki kremu kokosowego (stała część mleczka kokosowego - najlepiej dzień wcześniej wstawić je do lodówki) - 1 łyżka mascarpone - 3 łyżki
Be Fit Be StrongKokosowe ciasto i orzeźwiający krem śmietanowy z czarną porzeczką to idealny wypiek na letnie dni , łatwe do przygotowania , doskonale smakuje dzieciom i dorosłym, nadaje się na wszelkie imprezy-do tego kremu pasują wszystkie czerwone owoce lata: maliny, wiśnie, truskawki, czereśnie. Ciasto podane na talerzu z serii RAJSKI OGRÓD Bogucice Składniki: Ciasto: 6 białek 15 dag cukru drobnego(...)mąki tortowej 5 dag wiórek kokosowych białych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki czarnej porzeczki 3 łyżeczki żelatyny wiórki kokosowe do dekoracji czarna porzeczka do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto:Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem a na koniec wsypać wiórka kokosowe, delikatnie wymieszać
Wanilia i KardamonKolejna propozycja letnich smaków to maliny i czekolada (czekolada pewnie pasuje nie tylko na lato ;) ). Puszysty biszkoptowy tort, z mocno czekoladowym kremem, aksamitną polewą i świeżymi malinami – palce lizać! Moja forma ma 16 cm średnicy więc stosunkowo niedużo, jeśli zatem zdecydujecie się piec biszkopt w formie o średnicy 22 lub 26 cm podane składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Składniki(...)biszkopt: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 2 łyżki kakao Składniki na krem: 75 g masła 1 budyń (będzie potrzebne tylko pół, resztę można zjeść :) ) 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1,5 szklanki mleka Przepis na polewę czekoladową: 1 opakowanie śmietany kremówki (moje ma 200 g) 200 g gorzkiej czekolady +kwaśny dżem
CiastkozercyUwielbiasz czekoladę i chciałbyś jeść krem czekoladowy na śniadanie? Czemu nie. A jeśli jeszcze powiem wam, że ten krem nie tuczy, jest bogaty w składniki odżywcze i do tego zapewnia energię na cały poranek? Myślę, że każdy zechce spróbować. Ja zakochałam się w tym połączeniu i jak tylko mam ochotę na odrobinę czekolady to funduję sobie takie pyszne(...)Kaszę płuczemy, przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy aż wchłonie całą wodę (stosunek wody do kaszy 2:1). Banana rozgniatamy, dodajemy przestudzoną kaszę i kakao i blendujemy do uzyskania gładkiego kremu. Kaloryczność 1 porcji to ok 320 kcal - policzona w oparciu o dane z portalu ilewazy.pl Moje rady: Kaszę zamiast na wodzie można ugotować na mleku Jeśli chcemy uzyskać idealnie gładki
Cynamonowe szczęścieUwielbiam zupy kremy, o czym już Wam wielokrotnie wspominałam. Są lekkie i smaczne, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. W spiżarni znalazłam dorodnego kalafiora, jak tylko go zobaczyłam wiedziałam, że będzie z tego krem :D Bardzo pyszny i delikany, z mnóstwem wspaniałych dodatków - karmelizowanym porem, prażonym kalafiorem w curry oraz chipsami z szynki parmeńskiej. Prawdziwa eksplozja smaków :) SKŁADNIKI krem(...)się! Szynkę kruszymy na mniejsze kawałki. Kiedy warzywa się ugotują, odlewamy połowę wody, wyciągamy liść laurowy i blendujemy je na gładką masę. Dodajemy jogurt naturalny i znowu blendujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty dolewamy trochę wody. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem oraz łyżką oliwy truflowej ( oliwa ma bardzo intensywny smak, więc taka ilość w zupełności wystarczy). Na talerz nalewamy
DefinicjaSmakuprostu obłędna! Ciasto jest idealnie kruche, krem delikatny, przełamany kwaśną cytryną, słodki od czekolady i zwieńczony pysznymi owocami. Ideał! Ale od razu ostrzegam, że robiąc to ciasto musicie liczyć się z faktem, że na jednym kawałku na pewno nie poprzestaniecie ;) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)żółtka jaj krem 500g serka mascarpone 100g mlecznej czekolady 2 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka ekstraktu waniliowego sok z 1/2 cytryny (można więcej) dodatkowo 100g białej czekolady maliny borówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą
DefinicjaSmakuDzisiaj (przynajmniej w naszym rejonie) pogoda pod psem więc tarta z owocami na pewno będzie dobrym pomysłem aby dodać kolorytu. Nasza propozycja to tarta z kremem waniliowym i czerwonymi owocami Składniki na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - 80 g cukru pudru - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - kilka czerwonych malin do koloru Składniki na krem: - 20g mąki pszennej(...)wałkujemy, następnie wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni gdzie pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty. Podczas pieczenia ciasta robimy krem waniliowy. Najpierw ucieramy żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodajemy obie mąki oraz esencję waniliową i ucieramy na jednolitą masę. Kiedy masa jest już gotowa to do osobnego garnka wlewamy
Kuchenne Wariacjedalszym ciągu wykorzystujemy sezon na szparagi dlatego dzisiaj propozycja zupy krem z zielonych szparagów z czipsem z boczku Składniki: - 1 pęczek zielonych szparag - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - pieprz, sól - 500 ml bulionu - 1 żółtko - 2 plasterki wędzonego boczku Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula(...)główek. Chwilkę podduszamy szparagi i zalewamy je bulionem. Pod koniec gotowania dodajemy główki. Jak szparagi mamy gotowe to wyciągamy kilka główek i zostawiamy do dekoracji. Szparagi blendujemy na gładki krem. Na koniec żółtko mieszamy z małą ilością kremu i wlewamy do zupy i jeszcze chwilkę gotujemy. Gotowy krem dekorujemy główkami szparagów oraz chipsem z boczku (cienki plasterek boczku podsmażamy
Kuchenne Wariacjejajek 50 g suchego maku 1 czubata szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej ½ szklanki cukru 25 dag margaryny PALMY BIELMAR 32 g cukru waniliowego aromat migdałowy DODATKOWO: Mały słoiczek dżemu(...)przygotowane ciasto wylewamy do blaszki o wym 24/24 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c Po upieczeniu studzimy na kratce. Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę Krem: Większą połowę mleka zagotować z cukrami, w pozostałej części mleka rozrobić proszek budyniowy z mąką pszenną tak aby nie było grudek, wlać roztwór do gotującego się mleka i ugotować
Wanilia i Kardamonrolada powstała na przekór ponurej pogodzie, zielony barwnik w cieście potrafi zdziałać cuda, do tego delikatny śmietanowy krem, podana z filiżanką małej czarnej smakuje wyśmienicie...:) Składniki Ciasto: 5 jaj 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru zielony barwnik w żelu -opcjonalnie Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku(...)temp 160*c-nie doprowadzać do zrumienienia bo rolada będzie nam się łamać. Upieczone gorące ciasto wykładamy na wilgotną bawełnianą ściereczkę, zawijamy w rulon, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody wylewamy do płaskiego naczynia zostawiamy do całkowitego stężenia-najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej przed robieniem ciasta. Całkiem zimną kroimy na paski. Żelatynę rozpuszczamy
Wanilia i Kardamoncałkowitym wystudzeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty. Masa: Serek mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, umieszczamy składniki w misie miksera wsypujemy puder i miksujemy do powstania gęstego kremu. Blat nasączamy zimnym ponczem z kompotu smarujemy częścią kremu,w krem wciskamy umyte i osuszone owoce truskawek przekrojone na pół, przyciskamy drugim blatem który również nasączamy, smarujemy kremem i rozkładamy truskawki(...)przykrywamy trzecim blatem, rozsmarowujemy cienko kremem układamy dekoracyjnie plasterki truskawek, boki oprószamy wiórkami kokosowymi, schładzamy w lodówce. Smacznego
Wanilia i KardamonPuszysty biszkopt, mocno nasączony ponczem z likierem kokosowym Canari , delikatny kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa(...)rondelka, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy połamaną białą czekoladę , odczekamy chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy do uzyskania puszystego kremu MASA KOKOSOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone cukrem pudrem i likierem kokosowym, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy. PRZEŁOŻENIE: Jeden płat biszkopta nasączamy
Wanilia i Kardamonszklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem budyniowy: 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 0,5 kostki mleka +żelki ośmiornice, kokos, niebieski barwnik spożywczy, czekolada do rozpuszczenia Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej(...)miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na pofarbowanie kokosu na niebiesko i przygotowanie kremu. Kokos wrzucamy do woreczka, dodajemy kilka kropel barwnika w płynie lub w żelu i potrząsamy zamkniętym woreczkiem aż całość dobrze się połączy. Do przygotowania kremu: gotujemy 1 szklankę mleka
Ciastkozercy