krem - 19817 przepisów (strona:134/1322)

Zupa, krem czosnkowy ze szczypiorkiem 266

Gęsty, gorący i czosnkowy krem z czosnkiem. Dla miłośników czosnku i nie tylko :) Kolejna moja propozycja zup/kremu na moim blogu. Idealne zarówno z pestkami dyni, słonecznika, grzanek czy groszkiem ptysiowym. Spróbujcie i wybierzcie swoją ulubioną wersję. Składniki: - 2l wody - 500g ziemniaków - 3 marchewki - 1 pietruszka (korzeń) - 1 łyżka tłuszczu - ja użyłam oleju - 1 główka czosnku - sól, pieprz - 1 liść laurowy(...)wyjąć) z ząbkami czosnku przesmażyć na złoto. Zalać wodą, dodać liść laurowy, sól i pieprz i gotować do miękkości ziemniaków. Wyjąć marchewkę i resztę zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Podawać z posiekanym szczypiorkiem/kleksem śmietany/jogurtu oraz ulubionymi pestkami/grzankami/groszkiem ptysiowym. Smacznego! Inne moje propozycje na zupy krem: Krem z kukurydzy z chipsami i kindziuka Krem z pomidorami z serem Krem serowy

CookYourself
Sernik z ciasteczkami Oreo wg Aleex 199

żółtka • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka mąki pszennej • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii • 1 opakowanie ciastek Oreo ok. 170 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki Krem śmietankowy: • 300 ml śmietany kremówki 36% • 200 g mascarpone • 1 łyżka cukru pudru • 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania: 1. Przygotować spód: Ciastka i masło włożyć do kubka blendera i zmiksować(...)przez około 50 – 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. 7. Przygotować krem śmietankowy. Wszystkie składniki na krem powinny być schłodzone. 8. Śmietanę kremówkę, cukier waniliowy i serek mascarpone umieścić w misie miksera. 9. Ubić mieszadłami miksera do ubijania białek do momentu otrzymania

W mojej kuchni
Tort z owocami. 401

tortownica o śr.23cm ) - wszystkie składniki w temp. pokojowej 5 jajek, 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków - ja użyłam normalny cukier, 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 1/4 mąki ziemniaczanej. Krem: 2x500ml śmietanki 30%, schłodzonej, 2x250g mascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego(...)nożem obkroić go dookoła i wyjąć z torownicy. Mój biszkopt wyrósł na tyle, że pokroiłam go na 3 blaty. Jeżeli wyrośnie wyższy, można pokroić go na 4 części.  Krem: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone.  Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy

W kuchni u Moniki
Śliwki w czekoladzie 165

Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 40 - 50 minut Składniki: Na ciasto: 170 g mąki 250 g cukru 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Na krem: 150 g masła 2 żółtka 2 jajka 125 g cukru 2 tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo: 100 g masła 450 g śliwek 350 ml wódki 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób(...)wyznaczonym przez siebie czasie odcedzamy śliwki i pozostały alkohol zostawiamy do nasączenia biszkoptu. Na ciasto mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka ubijamy z cukrem na krem. Dodajemy mąkę z dodatkami i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy wymieszane ciasto . Pieczemy ok. 40 - 50 minut w temp. 180 C ( czas pieczenia zależy od piekarnika

Różne smaki w kuchni
Tort motyl 225

kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 250 ml kremówki 2 łyżki cukru 1 śmietan fix Krem kajmakowy: 300 ml kremówki 250 g serka mascarpone 1 puszka kajmaku Poncz: 1 szklanka gorącej wody lub herbaty 2 łyżki cukru sok z połowy cytryny Dekoracja: 500 ml kremówki(...)piec około 25-30 minut w 180 stopniach - tak do suchego patyczka. Masa śmietanowa: Kremówkę ubić razem z cukrem i śmietan fixem. Masa kajmakowa: Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem. Poncz: W wodzie lub herbacie rozpuścić cukier. Przestudzić i dodać sok z cytryny. Dekoracja: Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem na krem. Składanie tortu: Każdy z biszkoptów przeciąć

Ewusiowe Smaki
Cykl wielkanocny: Mazurek amaretto (Crostata con crema agli amaretti) 208

SKŁADNIKI Ciasto 100 g ciasteczek amaretti 150 g m ą ki pszennej   50 g masła 50 g cukru 2 jaja szczypta soli Krem amaretto 250 ml mleka 50 g cukru 50 g ciasteczek amaretti 25 g m ą ki pszennej   20 g masła  3 żółtka 1 łyżka likieru amaretto Dekoracja ciasteczka amaretti płatki migdałowe(...)gradi. Versate l'imposto nello stampo rettangolare di 10 x 35 cm. Bucherellate il fondo con una forchetta. Infornate la crostata per circa 20-25 minuti. W międzyczasie przygotowujemy krem amaretto. Zagotowujemy mleko. Żółtka ubijamy z cukrem na puszyst ą  masę. Dodajemy przesian ą  m ą k ę  oraz 1 łyżkę likieru. Stopniowo wlewamy gorące mleko

La grande e la piccola cuoca
Wuzetka Czekoladowa 179

przygotować w naszych domach. Wuzetka Czekoladowa - Składniki: Ciasto: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Krem śmietanowo-czekoladowy: ok. 400 ml śmietany 30-36% 50 g masła 150 g czekolady deserowej 150 g czekolady mlecznej konfitura wiśniowa wiśniówka (ewentualnie wódka) Krem śmietanowy: 300 ml śmietanki(...)ubijania śmietany (opcjonalnie) Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej łyżka wódki wiórki czekoladowe lub kakao (do posypania)   Wuzetka Czekoladowa - Sposób przygotowania: Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia), a następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i drobno połamaną czekoladę - mieszamy do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Całkowicie studzimy, po czym przekładamy do lodówki

Słodka Strona
Ciasto bez pieczenia – kokosowa zebra 784

Ciasto bez pieczenia kokosowa zebra W moim przekonaniu ciasto bez pieczenia nie należy do ciast najszybszych w wykonaniu. Bardzo często w ich skład wchodzi krem budyniowy, który po prostu musi ostygnąć, co zabiera nam czas. Z drugiej strony są to ciasta proste no i nie trzeba przy nich włączać piekarnika Kokosowa zebra to taka troszkę inna odmiana rafaello na krakersach(...)zajęło to około 2 minut. Odstawiamy budyń do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie ścieramy czekoladę na tarce z grubymi oczkami. Masło miksujemy, aż będzie jaśniejsze i konsystencją będzie przypominać krem. Wówczas dodajemy do niego po łyżce budyniu, za każdym razem krótko miksując (tylko żeby składniki się połączyły) – przy zbyt długim miksowaniu masa może się zważyć. Na końcu dodajemy wiórki

Relaxtime
Bezglutenowy biszkopt przekładany kremem z batatów i daktyli z truskawkami 149

improwizuje, bo za każdym razem mamy inny zestaw bezglutenowych mąk w domu i mimo to, zawsze mu się udaje ten biszkopt, co nieustannie mnie zadziwia.  Miałam zrobić inny krem, ale zainspirowałam się przepisem z bloga Candy Pandas , oczywiście przerobiłam recepturę całkowicie po swojemu i wymieniłam większość produktów na inne, ale głównym składnikiem są tu mimo wszystko bataty.  Orzeźwiający(...)akcent wprowadzają truskawki. Dodałam kawałki owoców do kremu i dodatkowo ozdobiłam nimi wierzch ciasta, do tego świeża figa, puder z liofilizowanej żelatyny i torcik gotowy. W sam raz do poczęstowania kolejnych gości urodzinowych ;) Składniki: 5 łyżek mąki z quinoy 2 łyżki mąki kasztanowej 2 łyżki mąki z tapioki (manioku)  2 łyżki mąki z maranty trzcinowej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Quinoa Raz!
Krem z buraków 141

Bardzo prosty, ale bardzo smaczny krem z buraczków. Lekko słodki, z delikatnym migdałowym posmakiem, podany z dekoracyjnym kleksem śmietany. Taki krem można zaserwować w czasie świąt, jest gęsty i bardzo sycący. Zamiast słonecznika do posypania można użyć posiekanych orzechów włoskich, krem można również wzbogacić ulubionymi przeprawami, na przykład tymiankiem. Przepis z grudniowego numeru Gotuj krok po kroku. Polecam(...)Krem z buraków   Składniki na 4 porcje:   4 buraki 2 ziemniaki kawałek selera 1 cebula 2 łyżki płatków migdałowych 1 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 3 łyżki słonecznika, uprażonego łyżeczka masła   Wykonanie: Buraki, ziemniaki, seler i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na łyżce tłuszczu

Smak mojej kuchni
Banoffee 153

skrapiamy sokiem z połowy cytryny i układamy ciasno na biszkoptach. Masa kajmakowa: serek mascarpone i kremówkę (nie ubitą!) umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do powstania gęstego, puszystego kremu. Do kremu dodajemy 3 łyżki kajmaku (wcześniej kajmak warto rozmieszać łyżką, by miał gładką konsystencję), krem miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wykładamy na banany, rozprowadzamy równo. Na kremie układamy(...)herbatniki. Na herbatnikach rozprowadzamy kajmak i ciasto schładzamy około 30 minut. Krem śmietankowy: żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją, aż do rozpuszczenia (ja podgrzewam w mikrofali około 10 sekund). Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec wlewamy przestudzoną  żelatynę i miksujemy do  połączenia składników. Masę rozprowadzamy na schłodzonym cieście

Smak mojej kuchni
Babeczki z kremem jagodowym 215

kupionych jagód już zamroziłam, będą jak znalazł na zimę, a resztę wykorzystałam na koktajle, desery, ciasta i inne słodkości. Dzisiejsze babeczki uwiodą nie tylko smakiem, ale również wyglądem, Piękny krem w kolorze jagodowym na pewno skusi łasuchów. Babeczki najprostsze, ucierane, krem z frużeliny i serka mascarpone również jest prosty w przygotowaniu. Polecam! Przepis z Moich Wypieków . Babeczki z kremem jagodowym(...)drobnego cukru do wypieków 220g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią łyżka kwaśnej śmietany Na krem jagodowy:  frużelina jagodowa 300g serka mascarpone Wykonanie: Frużelina: umyte jagody (zamrożonych nie musimy wcześniej rozmrażać) wsypujemy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści. Następnie

Smak mojej kuchni
Kremówka rudnicka – kuchnia podkarpacka 293

przez nią wspaniałą kremówkę. Teraz i moja rodzina mogła skosztować tego wyjątkowego rodzinnego specjału. Wam również polecam! Ciasto składa się z 4 cieniutkich warstw kruchego ciasta przełożonych smacznym budyniowym kremem. Specyficzne jest to, że do ciasta nie dodaje się ani cukru, ani soli. Jest ono neutralne w smaku, co doskonale uzupełnia intensywny krem, który przygotowuje się od podstaw – bez budyniu(...)foremkę 25x35 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej 1 szklanka gęstej słodkiej śmietany (najlepiej 36% z Piątnicy, ale może być też 18%, byle byłą gęsta) 250 g masła Krem: 3 jajka 1 litr mleka 100 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 350 g cukru 2 cukry waniliowe Cukier puder do oprószenia Kremówka rudnicka - kuchnia podkarpacka Składniki ciasta siekamy

Trzeci talerz
Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami 224

Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami . Idealna zarówno do porannej kawy jak i popołudniowej herbatki. Lekko kwaskowe maliny i kremowy, czekoladowy budyń (u mnie nowość – budyń do ciast i kremów) to wspaniałe połączenie. Musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść masy łyżką. Najtrudniejsze w roladzie jest jej pieczenie – musimy dobrze poznać swój piekarnik, aby nie przepiec rolady. Idealnie(...)pęka. Czekoladowa rolada: 6 dużych jajek (w temp. pokojowej) 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń czekoladowy (u mnie Winiary do ciast i kremów ) 1 czubata łyżka mąki 4 łyżki cukru 500 ml mleka 100 g masła (1/2 kostki) 200 g świeżych malin listonic

Poezja smaku
Goździki, rajstopy i muffiny cytrynowe 164

zdarzyło, że trzy pokolenia zasiadły do cytrynowych mufinek. Babcia, mama i mała biegająca z kitkami H (wnusia babci)  Mufinki smakowały ..co prawda właścicielka kitek wolała ozdobne cukierki i krem, ale przyjmujemy że jej smakowały.... Mufiny przebił jednak domowy chleb z pasztetem, też domowym i ogórkiem- sklepowym.... (trzeba być na emigracji żeby docenić polski chleb ..stawiając go ponad wszystkie łakocie(...)150ml. oleju rzepakowego 230g mąki 1/2 łyżeczki sody 190g cukru pudru 1 duże jajko 150 ml mleka  sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny 3 łyżki maku Krem 1/3 szklanki Lemon curd * 1/3 lub 1/2 opakowania  serka quark (całe opakowanie to 250g) równie dobrze może być zmielony twaróg, mascarpone lub temu podobne  zamieszałam posmakowałam i było

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk