truskawki smakować powinny. Z braku tej odrobiny szczęścia, użyjcie mrożonych. Nie ma to większego znaczenia, bo i tak przerabiać będziemy wszystko na gładki mus... Na dnie szklanek znajduje się krem czekoladowy. Gdyby podgrzać mniej śmietanki, a więcej ubić, wyjdzie mus. Tymczasem mamy niezbyt ciężki, ale kremowy... Krem . Po prostu. Na niego wylewamy cienką warstwę ganache z dodatkiem wasabi, które jest(...)wasabi. Niebanalne połączenie na niebanalny dzień. Spróbujcie. Przepis znalazłam u Ani , i od kiedy go zobaczyłam, czułam przymus spróbowania. A czekoladowe smakołyki na Walentynki znajdziecie dzisiaj również u Mirabelki . Krem z białej czekolady z truskawkami i wasabi Składniki: (na 4-6 porcji) krem z białej czekolady: 375 ml śmietany kremówki (38%) 225 g białej czekolady 3 listki żelatyny ganache
Pożeraczka, czyli raz adobrzePavlovą uwielbiam, szczególnie z orzeźwiającym kremem cytrynowym i owocami sezonowymi, ach…tęsknię za latem! Moja propozycja którą widzicie na zdjęciach to tort bezowy z miękkim piankowym wnętrzem, kremem z gorzkiej czekolady i pokruszonymi wafelkami Lusette , wyborny, dla wielbicieli czekoladowych smaków , obłędnie słodki, wbrew pozorom wcale nie trudny do wykonania, można torcik jeszcze polać sosem karmelowym ale uznałam(...)dość słodyczy! Składniki: 3 blaty bezowe o śr 20 cm: 6 białek 30 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Szczypta soli Krem: 1 tabliczka gorzkiej czekolady ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki mascarpone 2 wafelki mleczne Lusette 1 wafelek czekoladowy Lusette Sposób przygotowania: Beza: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały
Wanilia i KardamonKremowa i pyszna: ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHWI doprawiona papryczką... Artykuł Zupa krem z pieczonej marchwi pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy koło 20 minut. Można do części ciasta dodać kakao i zrobić kilka kakaowych babeczek Studzimy na kratce. przygotowujemy dowolny krem MUFFINKI PINGWINY do przygotowania pingwinków będziemy potrzebować -dowolny krem waniliowy,śmietankowy lub ubitą z cukrem pudrem śmietanę 36% -kilka ciastek oreo -pisaki cukrowe,ozdoby,perełki Ostudzoną babeczkę smarujemy(...)grubą warstwą kremu. Ciastko oreo rozdzielamy,jedną połowę przecinamy na pół (trzeba uważać bo te ciastka są bardzo kruche) -to będą skrzydła pingwina -druga połowa to głowa. Babeczkę nacinamy nożem i w nacięcie wkładamy całą połowę ciastka po bokach doklejamy skrzydła. Kremem robimy oczy,perełką źrenice doklejamy dziób ( u mnie zrobiony z kawałka żelka) nóżki i perełkami robimy guziczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumleczka z kokosu dolać cukier i podgrzewać na ogniu aż cukier się roztopi. Zdjąć z ognia i wlać rum wymieszać. Skropić syropem biszkopt, ale nie jest to konieczne. Krem budyniowy – mleczko z orzecha kokosowego plus mleko, musi być 500 ml.( Odlać trochę do wymieszania proszku budyniowego ) Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać o proszku budyniowego i dokładnie rozmieszać. Białka(...)ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli podczas u bijania dodawać połowę cukru przeznaczonego do kremu. Mleko zagotować z drugą połową cukru. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy z żółtkami. Szybko mieszać. Następnie dodać ubite białka i dokładnie wymieszać, trzymając garnek cały czas na ogniu. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Wykonanie – biszkopt przeciąć
Kuchnia Pokoleńniezbyt mdła klasyczna karpatka. Ciasto przygotowuje się dość szybko i łatwo, jedyne co zajmuje dłuższy czas to wystygnięcie budyniu i ciasta. Jeśli wolicie kiedy w karpatce jest bardzo dużo kremu, sugeruje podwojenie składników na krem robiąc po prostu dwa razy tyle ile w przepisie :) Sami spróbujcie! Składniki: Ciasto: * 125g masła lub margaryny * 5-6 dużych jaj * 180g mąki(...)pszennej * szklanka wody Krem: * 250g masła lub margaryny * jedno żółtko * 4 łyżki mąki ziemniaczanej * opakowanie cukru waniliowego * łyżka cukru * półtorej szklanki mleka * cukier puder Poziom trudności: łatwy czas przygotowania: około 1.5h kaloryczność: wysoka porcja: 12-14 osób Ciasto: Masło rozpuszczamy z wodą w średnim garnuszku doprowadzając do zagotowania. Dodajemy szklankę mąki i szybko mieszamy ciasto tak aby samo odchodziło
Klasyka GotowaniaDzisiaj zapraszam na rurki z kremem według przepisu Ewy Wachowicz. Panią Ewę dobrze się ogląda, chociaż przyznam, że robię to bardzo rzadko. Dobrze również się ją słucha – porankami w Radiu Kraków. Czasem te krótkie audycje faktycznie motywują do zrobienia czegoś twórczego do jedzenia Co ważne, to przepisy p. Ewy są z polskich produktów, więc nie musimy się wysilać(...)zakupami, dobrze smakują i wychodzą niemal zawsze. Dzisiaj rurki z kremem, u mnie z bitą śmietaną. To na co zwrócicie uwagę, to na pewno ciasto. Wychodzi przepyszne, bardziej jak ciasto francuskie ( jest tutaj spora dawka masła) niż ciasto kruche. A z czym się kojarzą rurki z kremem…z dzieciństwem wiadomo, tylko wtedy bardzo rzadko je jadaliśmy, bo nie było
Mieszam w Garnkunatychmiast odwrócić na drugą stronę, delikatnie oderwać papier, posypać biszkopt cukrem kryształ, położyć na to czystą ściereczkę lnianą, zawinąć jak dywan wzdłuż dłuższego boku. Odstawić zawinięte do całkowitego ostygnięcia. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego minimum 20% tłuszczu, każda po 400 g, schłodzonego w lodówce minimum 4 godziny 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1,4 szklanki zimnej wody 1 szklanka(...)niskich obrotach. Ubita śmietanka kokosowa nie będzie tak sztywna jak śmietana z mleka krowiego. Dodać wiórki kokosowe, zmiksować. Biszkopt położyć na ściereczce, rozwinąć, nasączyć wodą kokosową. Wyłożyć 4/5 kremu kokosowego, wyrównać, zostawiając 1 cm wolnego biszkoptu bez kremu. Wyłożyć maliny. Biszkopt z kremem zawinąć, jak dywan, wzdłuż dłuższego boku. Ściśle zawinąć roladę, razem ze ściereczką. Odstawić na kilka godzin
moj przepis naCiastka bezowe z migdałami i kawą…Znowu zostały mi białka , więc zapraszam na kolejny wariant bezowych ciastek. Tym razem wymyśliłam ciastka bezowe z migdałami i kawą przekładane kremem mascarpone. Ciastka podwójne , po prostu na jedno posiedzenie. Zawsze miałam słabość do bezy. Próba przechowania ich w metalowym pudełku do niedzieli nie udała się. Pewnie dlatego, że miałam już gotowy krem(...)będzie okazja upiec następne. Ciastka bezowe Składniki: 50 g zmielonych migdałów 3 białka 1 łyżka zmielonej kawy 150 g cukru 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej szczypta soli Krem mascarpone 200 ml śmietanki 50 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Ubij białka z solą na puszysto. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru ubijając do jego rozpuszczenia. Wymieszaj migdały
codojedzeniatemp. 175 C. Po wyjęciu zrzucić biszkopt z 15 cm na podłogę- taki zabieg wyrównuje biszkopt w tortownicy. Wystudzony- najlepiej upiec dzień wcześniej- przeciąć na 3 płaty. Krem: 4 jajka 8 łyżek cukru 500 g. masła śmietankowego 250 ml adwokatu gęstego Jajka ubić na parze z cukrem - ubijać tak długo aż masa będzie gęsta, wystudzić chwilę(...)przykryć, schłodzić w lodówce do dnia kolejnego. Przed wylaniem na deser podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali (nie można gotować!) do uzyskania temperatury 35ºC. UKŁADANIE odłożyć trochę kremu do dekoracji. Na sam dół pierwsza warstwa biszkoptu - nasączyć, następnie wysmarować dżemem, wykładamy część kremu, następnie kładziemy beze, na bezę krem i przykrywamy 2 warstwą biszkoptu, nasączyć, dżem i krem
Kubki smakuPopularnych ciasteczek Oreo chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Kakaowe herbatniki przełożone mlecznym kremem to jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek, która ma swoich wielbicieli zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Na światowym rynku powstają coraz to nowsze wariancje smakowe, a blogi kulinarne pękają w szwach od przepisów z ich wykorzystaniem. Co w nich takiego wspaniałego? Sama nie wiem! Nigdy nie rozumiałam(...)Pokusiłam się nawet, by po długiej nieobecności na YouTube wstawić nowy film! Co z tego wyszło? Zobaczcie sami! pyszne kakaowe herbatniki z gorzkiej czekolady i mąki ryżowej, przełożone pysznym kremem z płatków jaglanych, nasion słonecznika, chia i miodu.. 😻 FILMIK Składniki: czekoladowe ciasteczka: 150 g mąki ryżowej 80 g gorzkiej czekolady łyżka oleju kokosowego 1 duże jajko 20 g cukru
Kuchnia EllieMałe słodkie co nie co, delikatny w smaku krem adwokatowy w kieliszkach z białej czekolady to propozycja dla prawdziwych fanów słodkości, jeden taki kieliszek z pewnością zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Kremem możemy przekładać również torty czy ciasta lub nadziewać babeczki. Na walentynki idealny. Składniki: 20 sztuk kieliszków z białej czekolady Krem adwokatowy: 150 ml adwokatu 1 szklanka(...)Cukrowe kwiatuszki do dekoracji Sposób przygotowania: Żelatynę rozpuszczamy jak w przepisie na opakowaniu do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną kremówkę, łączymy z zimnym serkiem mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu, nie przerywając miksowania wlewamy cienkim strumieniem adwokat oraz płynną żelatynę. Krem przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy z kremu rozetki do czekoladowych kieliszków, dekorujemy kwiatuszkami, schładzamy minimum 2 godziny
Wanilia i KardamonDelikatne, rozpływające się w ustach, klasyczne babeczki z delikatnym, aksamitnym kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone to idealna kombinacja smaków, którą warto wypróbować. Babeczki ozdobione samodzielnie przygotowanymi lukrowymi płatkami śniegu nadają im wyjątkowego, zimowego wyglądu - idealne na Boże Narodzenie, a także cały zimowy okres. Zimowe Babeczki z Lukrowymi Płatkami Śniegu z Delikatnym Kremem Mascarpone - Składniki: Ciasto(...)pszennej tortowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 225 g masła w temperaturze pokojowej 225 g cukru cukier waniliowy 3 jajka 130 ml mleka odrobina soli Krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g mascarpone fix do ubijania śmietany ok. 3 łyżki cukru pudru odrobina barwnika niebieskiego Lukrowe p łatki śniegu : 1 białko jaja 1,5 szklanki cukru
Słodka Stronamąką. Ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównać. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Ciasto studzimy w formie, potem przekładamy i kroimy na 3 blaty. Krem śmietanowy z czekoladą mleczną: 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady mlecznej Czekoladę ścieramy na tarce na małych oczkach. Do miski miksera(...)dajemy śmietanę i serek mascarpone, ubijamy do momentu powstania gęstego kremu (musimy uważać, żeby nie ubijać za długo, bo krem może się zważyć), dodajemy cukier puder i startą czekoladę, mieszamy. Nasączenie: 150 ml likieru kawowego (możemy zastąpić go naparem kawy) 50 ml wody Wymieszać. Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce na dużych oczkach Odkładamy około
kruche babeczki