wymaga zbyt dużo pracy i dlatego często gości na domowych przyjęciach. Jeśli chodzi o dekorowanie tortów, to dużego talentu nie mam, ale smakiem tego torcika moi goście byli zachwyceni. Krem jest bardzo delikatny, łatwo można nim dekorować, ja niestety poszłam na łatwiznę i po rozsmarowaniu udekorowałam tort tylko kandyzowanymi wiśniami. Składniki: (forma o średnicy 28 cm) ciasto: 6 jajek(...)szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 - 3 łyżki kakao krem: 3 jajka 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao 200 g masła 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej) dodatkowo: 400 - 500 g dobrej konfitury wiśniowej (przełożenie
Kuchcik gotujeostatnim, pysznym cieście marchewkowym, idąc za ciosem zrobiłam kolejne. Tym razem ciasto bananowe, z puszystym kremem, tym samym, którego użyłam w cieście marchewkowym. Całość oceniam na szóstkę z plusem Blaty bananowe są wilgotno-puszyste, delikatny krem podrasowany szczyptą cynamonu idealnie je spaja, tworząc przepyszny bananowy torcik. Polecam bardzo. Składniki na ciasto: 2 banany dojrzałe, rozgniecione 2 łyżeczki soku(...)papierem do pieczenia, samo dno. Dzielimy ciasto po równo. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostudzenia. Krem: 140 g masła 250 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 450 g serka kremowego np. Philadelphia 1 łyżeczka cynamonu Masło ucieramy
Made By Mom And Sonwcale nie musi być krzywdząca i nudna. Aby w gronie koleżanek napić się herbatki nie musisz podawać "zakazanego" ciasta czy jeszcze bardziej przeklętego tortu z bitą śmietaną i tuczącym kremem. Ten Tort kanapkowy do złudzenia wyglądający jak ciasto czekoladowe z kremem jagodowym jest idealny na lunch lub wieczorne spotkanie. To genialna alternatywa. Cieszy oko jak prawdziwy tort, jest zdrowy(...)typu Philadelphia lub gęstego jogurtu typu greckiego 1/2 główki czerwonej kapusty 200 g musu z jabłek (może być z kawałkami jabłka) 3 płatki żelatyny 1/2 kostki drobiowej garść rukoli krem z octu balsamicznego Wykonanie: Kostkę drobiową rozpuścić we wrzącej wodzie. Najczęściej 1 kostka wystarcza na 1/2 l wody (1/2 kostki w 250 ml wrzącej wody). Odstawić. Żelatynę namoczyć przez chwilę
Sztuka gotowania w/g SamiryTarta z lekkim kremem baaaardzo czekoladowym, bo do zrobienia zużyłam dwie czekolady: mleczną i gorzką. Tarta nie jest przesłodzona, wręcz przeciwnie. Gorzka czekolada nadaje jej charakteru. Krem można zrobić z dwóch gorzkich czekolad, wtedy tarta nabierze prawie wytrawnego smaku. Przed nałożeniem kremu na tartę, można wysypać na nią ulubione, rozdrobnione (lub nie) orzechy lub kawałki owoców. Ja dla kontrastu(...)dodałam pokrojony owoc kiwi. Potrzebujemy: Kruchy spód tarty 200 g mąki 100 g masła 2 żółtka 20 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Krem czekoladowy 180 g śmietany 30 lub 36 % 100ml mleka 2 jajka 2 czekolady (gorzka + mleczna lub 2 gorzkie przynajmniej 60%) Sypkie składniki + masło rozcieramy w palcach na kruszonkę
WYSPA SZCZĘSLIWACiasto zrobione na wzór popularnego deseru mleczno-czekoladowego. Tak samo jak on lekkie, puszyste i delikatne. Jest bardzo proste do zrobienia, składa się z biszkopta, mlecznego kremu z białą czekoladą i czekoladowej pianki. Wykończone orzechami. Wcale nie jest przesłodzone więc bez problemu można wciągnąć większy kawałek. Zresztą jest tak smaczne, że ręka sama sięga po dokładkę. *blaszka(...)Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem mleczny: 500 ml mleka 100 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g białej czekolady 200 g masła szczypta soli na krem czekoladowy: 330 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej 100 g posiekanych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamojprepisna.pl | Tarta bananowa z kremem czekoladowym Nietypowa tarta bananowa, smaczna, zdrowa, bezglutenowa i prawie wegańska. Prawie, bo w cieście kruchym jest jedno jajko. Dopełnieniem tarty jest pyszny krem czekoladowy z dojrzałego awokado i bananów. Polecam! Składniki na formę 23 cm: Składniki na spód: 100 g mąki ryżowej 50 g mąki jaglanej 50 g mąki gryczanej 50 g oleju kokosowego (następnym(...)mnie sojowe) 1 – 2 łyżki cukru (ja nie dodawałam, bo miałam bardzo słodkie banany) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczkę kakao (opcjonalnie, dla koloru) Składniki na czekoladowy krem: 2 dojrzałe małe banany 1 dojrzałe awokado 1 łyżka syropu z agawy / miodu lub innego słodzika 1 łyżka kakao Formę wysmarować olejem kokosowym, wysypać mąką ryżową. Składniki na spód przełożyć
moj przepis naoctu lub spirytusu szczypta soli otarta skórka z 1 cytryny papier pergaminowy do wyłożenia tortownicy poncz do nasączenia 4 łyżki mleka kokosowego 6 łyżek cukru 2 kieliszki rumu krem do przełożenia 500 ml mleka 3 żółtka 3 białka 1 torebka budyniu waniliowego 180 g cukru Do dekoracji kandyzowane wiśnie oraz wiórki kokosowe Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj(...)podpiecz dłużej. Biszkoptu ostudź i przetnij na 3 równe placki. poncz do nasączenia Zagotuj mleko kokosowe z cukrem, aż powstanie klarowny syrop. Dodaj rum i pozostaw do wystygnięcia. krem do przełożenia Budyń rozrobić z 3 łyżkami mleka i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować w rondelku z połową cukru. W osobnym naczyniu ubić białka z i połączyć z pozostałym cukrem
Niezły Młynekponcz: 2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej 2 łyżki rumu lub 2 łyżeczki olejku rumowego 2 czubate łyżki cukru Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g malin wcześniej rozmrożonych 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku Maliny do przybrania tortu(...)opakowania podłużnych biszkoptów. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Maliny rozgnieść za pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki. Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego
Na słodko lub wytrawniePrzepis na ten Maślany Kalafiorowy Krem, zdradziła była dzienikarka TVN24, a dziś prowadząca telewizję śniadaniową w TVN - Anna Kalczyńska. Krem jest wyborny i tylko dla koneserów. Do kremu dodaje się dużo masła (niestety dla tych co na diecie) i jest on nieodzowny. Bez masła można sobie darować. Oliwa truflowa jest równie niezastąpiona i nadajaca wyjatkowy smak. Trzeba to lubić. Cebulę(...)dodaje się świeżą, a ta z kolei nadaje delikatnej ostrości i cebulowy aromat. Jak można się domyślać, nie jest to krem na śniadanie. Wyborna przystawka przed obiadem zamiast zupy. SKŁADNIKI na 4 małe porcje: 1/2 kalafiora 1 mała cebula szkalanka mleka póltłustego dużo masła (ok. 1/2 kostki) oliwa truflowa do polania sól i pieprz do smaku Kalafior ugotować na miękko
Sztuka gotowania w/g SamiryTydzień temu naszło mnie na słodką tartę. Niestety leń mnie dopadł i nijak nie chciało mi się piec spodu, dlatego posłużyłam się herbatnikami. Dodatek waniliowo-czekoladowego kremu i truskawek dopełnił całości. Czas na zrobienie to jakieś 45 minut, chłodzenie najlepiej kilka godzin, więc jak się uprzecie to jeszcze na wieczór możecie takie pyszności zajadać :) A ja idę zrobić kolejne(...)wczoraj nie daje mi spokoju myśl o ciepłej szarlotce z lodami :) Składniki: Na formę o śr 24cm Spód: 200g herbatników maślanych 150g masła 2 łyżki kremu nutella 2 łyżki kakaa ciemnego 40g posiekanych drobno orzechów włoskich Krem: 200ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 1 laska wanilii Dodatkowo: ok 10 dużych dojrzałych
Kuchnia w czekoladzieszklanki. Mleko skondensowane wlejcie do wysokiej miski, wlejcie sok z cytryny i pomarańczy razem ze skórką. Zmielcie w młynku lub moździerzu całą gwiazdkę anyżu, jak najdrobniej. Dodajcie do składników kremu. Całość zmiksujcie aż zrobi się bardzo jasna i widocznie zgęstnieje – około 5-7 minut. I już – krem gotowy! Wyłóżcie krem na naszykowany owsiany spód, zasypcie resztą kruchej masy i delikatnie(...)piekarnika i dajemy ostygnąć przynajmniej 2 godziny. Po tym czasie kroimy je bardzo ostrym nożem w równe kwadraty i schładzamy w lodówce. Podajemy schłodzone. W gorącym cieście krem może być jeszcze płynny. Mleko pod wpływem soku z cytryny zważy się. Przez miksowanie na wysokich obrotach–mocno napowietrzy i zbieleje. Ten krem ‚gotuje się’ pod wpływem cytryny i ciepłego piekarnika, żeby
Karo in the Kitchenswoich zbiorach, uwielbiam je piec i jeść. Ten jest delikatny a zarazem orzeźwiający taki w sam raz na wiosnę. Na półkruchym spodzie z masą serową z dodatkiem kremu cytrynowego oraz z dodatkiem włoskich morelowych ciasteczek amarettini , wierzch stanowi cytrynowa pianka. Ciężko sobie odmówić dokładki.Jeśli nie posiadacie domowego kremu lemon curd kupicie go w sklepie Kuchnie Świata Składniki(...)serowa: ½ kg twarogu mielonego ½ szklanki cukru 4 jajka 1 torebka budyniu śmietankowego Dr.Oetker 2 łyżki mleka w proszku 2 czubate łyżki lemon curd 50 g ciasteczek amarettini Krem cytrynowy: 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżki serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka l lemon curd Posypka cytrynowa lub biała czekolada do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie
Wanilia i KardamonTort z kremem porzeczkowym wyszedł rewelacyjnie. Użyłam porzeczek w cukrze , śmiało można wykorzystać też te z kompotu . A jeszcze lepszy wyszedłby ze świeżymi owocami. Tak więc w sezonie letnim muszę powtórzyć coś podobnego :) Składniki: Biszkopt (tortownica 23-26cm) 6 jajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki(...)kakao 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru + 1/3 szklanki czarnych porzeczek ( w cukrze , z kompotu lub świeżych) Dodatkowo: mocny napar herbaty z cukrem dżem z czarnej porzeczki Sposób wykonania: 1. Robimy biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki
Kuchnia domowa AniPoznaniu może być jeszcze innym ciastkiem. Tak więc trudno ustalić nazwę. W moim rodzinnym domu napoleonka zawsze podawana była na półkruchym, domowym cieście i charakteryzowała się ciężkim, budyniowym kremem. Kremówka – znana mi bardziej z mazowieckich cukierni (w moim domu się jej nie piekło) była wyższa i miała dodatkową, lekką jak chmurka warstwę bitej śmietany, zaś pieczona była na typowym(...)takie właśnie ciastka znajdziecie na moim blogu. Zacznę od przepisu na napoleonkę – jej śmietanowe ciasto listkuje niczym francuskie – pod warunkiem, że przed pieczeniem będzie mocno schłodzone. Waniliowy krem jest aksamitny i co istotne – tak prosty, że przygotujemy go w zaledwie 10 minut. Pyszne, treściwe ciasto – szkoda, że dość kaloryczne bo mogłabym jeść je co tydzień. Napoleonka
Poezja smakuwyjątkowość, zrobiłam tort. Tym razem mój wybór padł na przepis Dorotus . Do oryginału wprowadziłam kilka modyfikacji. Użyłam też truskawek. Ich smak doskonale komponuje się z chrupkością bezy I pysznym kremem waniliowo-budyniowym. To co? Częstujcie się. Zapraszam. Składniki: Blaty bezowe: • 6 białek (z dużych jajek) • szczypta soli • 250 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny • 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej Krem migdałowo - waniliowy: • 300 ml mleka • 1 laska wanilii • 3 duże żółtka • 50 g cukru • 20 g mąki pszennej • 20 g skrobi ziemniaczanej • 20 ml likieru amaretto • 125 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej Dodatkowo: • 500 g truskawek • podpieczone migdały w płatkach lub słupkach (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. 2. Dwie
W mojej kuchni