Krem sułtański. Dla mojego pokolenia jeden z kultowych deserów PRL-u. Prosty, bardzo szybki, mega słodki, powrót do smaków dzieciństwa, kiedy szczytem marzeń był blok lubuski albo czekoladopodobny. Bita śmietana, rodzynki, trochę rumu, kakao i bezy – tak niewiele, a tyle szczęścia ;) Pamiętam taki bar kawowy w Poznaniu – Kociak – krem sułtański był jedną z żelaznych pozycji w menu(...)Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Bitą śmietanę podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać. Bezy pokruszyć na mniejsze kawałki. Na dno pucharków wyłożyć krem kakaowy (możecie do niego dodać trochę rumu z rodzynek, ale uwaga na ilość, bo krem się rozluźni). Teraz posypać pokruszonymi bezami. Na warstwę bez wyłożyć bitą śmietanę. Posypać rumowymi rodzynkami
Pociąg Do KuchniTiramisu w pucharkach (2-3 porcje) Składniki: Biszkopt: 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki erytrotolu 1 łyżka mleka Krem: jajko (osobno żółtko i białko) 100g serka mascarpone 2 łyżki pudru z erytrytolu Dodatkowo: mniej niż pół łyżeczki karobu (lub kakao) kawa do nasączenia biszkoptów (opcjonalnie) Przygotowanie: Biszkopt: Białka umieść w misce i ubij(...)połączenia składników). Do ciasta dodaj ubite białka i delikatnie połącz łyżką. Całość wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Piecz ok. 10 min w 180*C. Krem: Do jednej miski wbij żółtko, a do drugiej białko. Ubij białko, a pod koniec ubijania dodaj połowę pudru z erytrytolu, ciągle miksując. W drugiej misce zmiksuj na gęsty krem żółtko
Moja Michaczegoś pysznego na deser trafiłam na takie pyszne ciasto o wdzięcznej nazwie, z pewnością przez wielu z Was znaną, a w szczególności przez dzieci. Delikatny, ciemny biszkopt, słodki śmietankowy krem przełożony warstwą czekolady. Całość pokryta pyszną czekoladową polewą... Nie za słodkie, palce lizać! foremka 24 x 24cm Biszkopt: 5 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej, łyżeczka(...)mleko, krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy o wym. 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem: 500ml śmietanki 30%, 250g serka mascarpone, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, laska wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić
Z miłości do słodkościIdealnie kruchy spód, mocno cytrynowy krem, waniliowa śmietana i moje ulubione białe michałki. Wszystko razem smakuje genialnie. Znika w mgnieniu oka ;) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem śmietanowy 400 ml śmietanki kremówki 150g serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 łyżka cukru(...)prawdziwą wanilią krem cytrynowy 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki cukru 80g masła sok i skórka otarta z 3 cytryn ok. 10 białych michałków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. Dodajemy żółtka i masło pokrojone w mniejsze kawałki. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 min do zamrażarki. Nagrzewamy piekarnik
DefinicjaSmakubardzo za przepis na genialną tartę, bez pieczenia, do wykonania w przeciągu chwili, rozpływającą się w ustach, zaskakującą smakiem, jednym słowem idealną Tarta jest na ciasteczkowym spodzie, kolejno warstwa kremu na bazie masła orzechowego, polana czekoladowym ganache z wiśniami, posypana orzeszkami ziemnymi. Wspaniała. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na spód: 350 g ciasteczek typu digestive 170g masła Ciasteczka kruszmy na pył. Masło(...)rozpuszczamy. Rozpuszczone dodajemy do pokruszonych ciasteczek. Mieszamy. Formę okragłą o średnicy 24 cm natłuszczamy. Wykładamy masę ciasteczkową, wykładamy spód i boki, dociskając. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Krem z masłem orzechowym: 200 g masła 250 g masła orzechowego (z orzeszkami lub bez) Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy masło orzechowe. Ucieramy do uzyskania puszystego kremu. Krem wykładamy
Made By Mom And SonKilka dni temu moja czytelniczka zapytała jak zrobić ostatni hit wśród ciast „Leśny mech” w wersji wegańskiej więc postanowiłam sama zrobić test. W tym cieście krem jest biały, postanowiłam zrobić go na bazie ryżu, ale równie dobrze można kombinować z kaszą jaglaną, tofu naturalnym, czy też domowej produkcji serkiem typu ricotta. Składniki (użyłam formy o średnicy(...)mąki pszennej 150 g maki krupczatki 250 ml oleju roslinnego 1 duży banan 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie 400-450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku Krem: 300 g białego ryżu 1 litr mleka roślinnego 80 g cukru białego 20 g cukru waniliowego opcjonalnie do kremu: 50 g sojowego mleka w proszku 2 śmietan-fixy
greenscarfCiasto Pijak” – Pyszne ciasto z makiem, kokosem, brzoskwiniami i kremem. Biszkopty nasączone są alkoholem i polane czekoladą, pycha! Spód ciasta nie jest typowym biszkoptem. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Przez noc musi postać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Przepis przysłała mi jedna z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., za który bardzo dziękuję :), troszkę go zmodyfikowałam(...)Składniki na „Ciasto Pijak”: Spód: 6 jajek – osobno żółtka i białka 2/3 szklanki cukru 200g wiórków kokosowych 0,5 szklanki maku 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 230g masła w temperaturze pokojowej Do nasączenia: 1/4 szklanki wody sok z jednej cytryny
Mała CukierenkaBareja, 1980, Polska) („Teddy Bear”, dir. Stanislaw Bareja, 1980, Poland) „Wuzetka” to typowo polski deser. Nie za słodki, doskonale łączący w sobie smak czekoladowego ciasta z lekkim kremem na bazie śmietanki. Znane jest już od blisko 60 lat. Skąd tak naprawdę pochodzi nazwa tego ciasta, tego nie wiadomo. Według jednej z „legend” nazwa wzięła od nazwy warszawskiej trasy(...)wyjątkowo smaczne ciasto i zawsze wzbudza zainteresowanie gości. To także doskonały deser, na bazie którego można stworzyć coś zupełnie nowego. Tak jak moja wariacja na temat wuzetki z kremem jogurtowym i wiśniami na bazie ciasta biszkoptowo-tłuszczowego. It doesn’t really matter where the name comes from. Important is, that this cake is incredibly tasty and raises interest
Jacob TastesKolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo(...)Biszkopt: 6 dużych jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Krem: 650ml mleka 6-7 łyżek cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 150g zmielonych orzechów włoskich 300g masła w temperaturze
Mała Cukierenkawortal, z którego inspiracji również korzystałam, z tego co wiem są zadowoleni, a ja mam czyste sumienie, że mimo wszystko jakoś mogłam pomóc ;) Kilka dni temu pokazywałam Wam także krem kinder bueno , teraz mam nieskrywaną przyjemność podzielić się z Wami przepisem na ciasto z wykorzystaniem właśnie tego kremu. Jest przepyszne! Puszysty biszkopt, przełożony obłędnym kremem kinder bueno, udekorowany czekoladową polewą(...)rondelku, przestudzić. Wystudzonym masłem zalać przygotowane wcześniej orzechy i zmiksować na niskich obrotach. Dodać kremówkę i miód, ponownie delikatnie zmiksować. Dodać mleko w proszku. Całość ucierać na puszysty krem. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć większość kremu kinder bueno, przykryć drugim plackiem, wyłożyć resztę kremu, cieniutko rozsmarować. Udekorować polewą czekoladową i cząstkami wafelek. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyniż zamierzaliśmy pierwotnie. Zacznę od początku. Często kupuję kremówkę Łaciata, napoczętą miałam w lodówce i byłam pewna, że mam też całą. Upiekłam biszkopt z 2 jajek i chciałam zrobić krem tiramisu do niego, jednak kiedy wlałam kremówkę do miski i wlałam tą nienapoczętą spostrzegłam, że jeden kartonik wygląda ciut inaczej i co się okazało? Blondynka wlała część kremówki(...)mleko i kremówka się nie ubije tak jak chciałam, więc w mojej głowie powstał plan B. Tak więc powstało Tiramisu w wersji XXL, a przy okazji wykorzystałam resztkę kremu kawowego z Lidla. Oj jakie to było pyszne i jaka radość syna, kiedy w lodówce zobaczył swój ulubiony deser i to w wersji XXL. Wierzch posypałam kakao i posypką wanilia
Blondynka Gotujeorganizmem :) Cała moja rodzinka, a w tym ja, uwielbia moje deserki w słoiczkach i zawsze czeka na kolejną moją propozycję. W związku z tym, że dzień wcześniej przyrządziłam mleczny krem z kasztanów jadalnych, pomyślałam, że deserek z jego użyciem będzie całkiem interesujący. I tak było! Każda warstwa jest tu idealnie wyważona i razem tworzą fenomenalną kompozycję. Spróbujcie! Całość starcza(...)dużej misce mieszamy mleko wraz z nasionami chia. Mieszankę odstawiamy na minimum 2h do lodówki, co jakiś czas mieszając , by nie powstały nam duże "kluski". Składniki na mleczny krem z kasztanów jadalnych : - dowolna ilość kasztanów jadalnych (u mnie 300g) - tyle ml mleka sojowego ile gramów kasztanów jadalnych (u mnie 300ml) - łyżeczka ksylitolu (w zależności jak bardzo słodki krem chcemy) Kasztany
Be Fit Be StrongBardzo smaczny i lekki tort z kremem waniliowym i brzoskwiniami. Tort możemy upiec na różne uroczystości rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 litr mleka 4 żółtka 8 łyżek cukru 2 opakowania cukru waniliowego 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej(...)białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączamy z syropu, syrop pozostawiamy , kilka brzoskwiń pozostawiamy do dekoracji, pozostałe kroimy na mniejsze kawałki. Biszkopt nasączamy sokiem z brzoskwiń, wykładamy krem, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejnym biszkoptem, nasączamy, wykładamy krem i pozostałe brzoskwinie, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy. Wierzch i boki smarujemy kremem, pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy wierzch, środek obsypujemy
Bajeczna Kuchniainaczej zwane Ciasto W-Z, jest jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce i wcale się temu nie dziwię! Jest to pyszne ciasto składające się z puszystego, czekoladowego biszkoptu, przełożonego kremem na bazie bitej śmietany i z wierzchu polanego polewą czekoladową. Nawet trudno uwierzyć, że połączenie tak prostych rzeczy, czyni tak zachwycające w smaku ciacho. Od dawna znałem ten przepis(...)Myślę, że ta druga jest bardziej realna. Ciasto Wuzetka W-Z - przepis: Składniki: Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao Krem: 400 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 50 ml wody Polewa: 75 g masła 6 łyżek kakao 4 łyżki cukru 8 łyżek mleka Przygotowanie: Przygotowanie rozpoczynamy
Kuchnia Łukaszaprzekładania tortów śmietanowych! Ale równie pysznie smakuje w formie deseru, serwowanego w pucharku razem z owocami bądź galaretką- posypany wiórkami czekoladowymi lub polany sosem toffi! Pychota! SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: ( na 6 pucharków lub do przełożenia i ozdobienia 1 tortu) 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone Jeżeli krem chcecie wykorzystać do przełożenia i ozdobienia tortu(...)który ma być transportowany, lub ‘wytrzymać ‘ jakiś czas poza lodówką- warto do cukru pudru dodać śmietan-fix, który utrzymuje właściwą konsystencję śmietany. Przygowowanie kremu : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż do powstania gęstej, kremowej
Domowe Torty