lekko przypali. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone masę. Wsypać mleko w proszku i ucierać, aż powstanie gładka masa. Biszkopt przekroić wzdłuż, posmarować masą krówkową, a następnie przełożyć kremem. Przygotować polewę czekoladową. Orzechy włożyć do worka i potraktować tłuczkiem. Można również posiekać nożem ale pierwszy sposób jest zdecydowanie szybszy. Polać ciasto polewą i posypać orzechami Włożyć do lodówki
Mania Gotowaniasię Buldog Francuski, czyli wybieram psa J 9. Ulubiony owoc? Maliny i truskawki, czyli znowu lato J 10. Wspomnienie z dzieciństwa... Bezy z kremem kawowym kupowane przez moją babcię(takie kulinarne). Najmilej wspominam zabawy na podwórku J 11.Ulubione zajęcie poza gotowaniem? Zumba i rolki !!! Oto moje pytania
Mania Gotowaniamarchewki) 100 g orzechów włoskich Mus jabłkowy: około 4-5 kwaśnych sezonowych jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego Krem na 6-7 babeczek: 200 g serka kremowego z Pątnicy 3 łyżki miękkiego masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego 1/5 łyżeczki zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie) Lukier
Mania GotowaniaNa tort natknęłam się na kilku zagranicznych blogach i bardzo mnie zaciekawił, szczególnie ze względu na oryginalny pomysł na ciasto. Tropikalne smaki również należą do
Mania Gotowanianaszą wrażliwość na bodźce zewnętrzne. Po takiej dawce afrodyzjaków myślę, że randka będzie na pewno udana J Przy okazji chciałam pochwalić się walentynkowymi zdobyczami. Moja walentynkowa muffinka z kremem jogurtowym, makaroniki oraz cupcake's na specjalne zamówienie mojej koleżanki. Po prostu nie można się im oprzeć. Pyszne i po prostu przecudne babeczki prosto z mojej ulubionej kawiarni „Abadaba”. Idealny
Mania GotowaniaKlasyczny amerykański przysmak. Szczególnie dla fanów cytrynowych smaków. Przepis na tartę cytrynową zaintrygował mnie po obejrzeniu amerykańskiej wersji Master Chefa, gdzie wykonanie tego wypieku było jednym
Mania GotowaniaW końcu mogę odetchnąć z ulgą w nowo wyremontowanym pokoju. Nie cierpię remontu, a zwłaszcza wtedy, gdzie nie mam dostępu do internetu. Kilka dni temu spróbowałam
Truskawkowa Fiestaweekend z tego co w lodówce zbywa - czyli coś słodkiego praktycznie z niczego. I tak dziś mam dla Was przepis na tartę , chociaż może to placek z serem i kremem? Jak zwał tak zwał wyszło pysznie. Czytaj więcej
Farmażonyfrużeliny. Polecam Wam przepis na pyszną frużelinę wiśniową, czyli wiśnie w żelu. Frużelina owocowa to wg mnie najlepszy dodatek do deserów, gofrów, serników, innych ciast, czy jako dodatek do kremów. Polecam przepisy na frużelinę z innych owoców: Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Domowa frużelina na 3 słoiczki: 400 g drylowanych wiśni 1,5 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotować. Mąkę dodać do śmietany, dokładnie wymieszać i rozprowadzić 1-2 łyżkami wywaru, wlać do zupy i zagotować. Jeśli warzywa i ziemniaki będą ugotowane, wszystko razem blendujemy na krem. Pomidory kroimy w kostkę i rozgotowujemy. Do ugotowanej zupy dodajemy przetarte pomidory i 1/2 szklanki mleka i zieleninę. Po dodaniu pomidorów możemy zupę jeszcze zmiksować ale to nie jest konieczne
Olikowa kuchniaPomidory królują u nas na całego, wczoraj delikatny pomidorowy krem , dzisiaj makaron z przepysznym sosem pomidorowo-serowym. Polecam ! Rewelacyjne połączenie smaków. Idealny pomysł na szybki letni obiad. Składniki: - 2 duże cebule - 150ml pikantnego ketchupu - 250ml wody - 1 puszka pomidorów bez skórki - 2 duże ząbki czosnku - 100g startego sera (u mnie mozarella) - sól i świeżo mielony pieprz
Smaczne Zdroweogrzać zbyt mocno dłońmi. Wykładamy ciastem blaszkę do tarty, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20- 30 min w piekarniku 200 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. KREM CZEKOLADOWY: 300ml śmietany kremówki 36% 1,5 czekolady mlecznej 1 łyżka masła 120g chałwy waniliowo kakaowej Wykonanie: Śmietankę podgrzewacie na małym ogniu, aż się zagotuje. Zdejmujemy z ognia
SMYKWKUCHNIKochani zapraszam Was na pyszne ciasto waniliowo- czekoladowe z korzennym aromatem z dodatkiem gruszek i kremu budyniowego zwieńczone polewą czekoladową z rodzynkami. Idealne ciasto na październik. Dzięki przyprawie korzennej smak gruszki jest jeszcze bardziej uwypuklony w cieście, a dodatek rodzynek sułtańskich zatopionych w polewie nie tylko dodaje uroku ciastu ale też dostarcza dużej ilości słodyczy ;-) Zapraszam Składniki
SMYKWKUCHNIżółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wylewamy do tortownicy o średnicy od 22 max do 24 cm. Pieczemy 50 minut 220 stopni C Wykonanie krem: Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach, dodajemy śmietan-fix, do jednej miski przekładamy 1/3 śmietany dodajemy 150 ml konfitury malinowej. Do pozostałej śmietany dodajemy mus jeżynowy ubijamy. Biszkopt kroimy
SMYKWKUCHNI