nacięte tak jak na zdjęciu, posypujemy świeżym rozmarynem, polewamy oliwą z oliwek, do naczynia wkładamy kilka ząbków czosnku, nieobranych, odcinamy tylko tzw. piętkę. Czosnek po upieczeniu będzie miał konsystencję kremu, idealny do ziemniaczków ;-) Proponuję podać z cydrem! Pyszne połączenie! Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIjabłko, jogurt naturalny 150 g - kromka chleba słonecznikowego , 50 g chudego twarogu, pomidor Dzień 3 - jajko na miękko, kromka chleba razowego - kawa z mlekiem, mały owocowy jogurt 120 g - krem pomidorowy z szynką parmeńską (przepis na blogu) - banan - 2 wafle ryżowe, 3 plasterki polędwicy sopockiej, kiszony ogórek, 1/2 pomidora Dzień 4 - jajecznica z 1 jajka robiona na parze z dymką
SMYKWKUCHNIMocno kruche spody i delikatny lekko orzeźwiający krem z dodatkiem borówek amerykańskich. Zwieńczone delikatnym kleksem z bitej śmietany. Piekąc latem kruche spody warto upiec więcej. Możemy przechowywać je w metalowej skrzynce i mając sezonowe owoce wykorzystać do nadzienia. Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru
Ala piecze i gotujepyszne... :-) Idealnie sprawdza się na letnich uroczystościach. Niezbyt słodkie, orzeźwiające- po prostu pyszne. Przygotowałam na blaszce 33x23cm. Składniki spodu: - 250g sucharów (u mnie bez cukru) - ok.400g nutelli (lub innego kremu orzechowego) Składniki masy serowej: - 0,5kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka ) - 0,5l kremówki - 1 galaretka malinowa+1 łyżeczka żelatyny Składniki warstwy owocowej: - 250g odszypułkowanych truskawek - 1 galaretka agrestowa
Smaczne Zdrowewięc jest ciastem, które idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni lata. Oprócz tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i na pewno lepiej zniesie pozostawanie poza lodówką niż ciasta z kremami lub przygotowane z użyciem żelatyny. Smak stefanki jest dość intensywny, ale wykorzystanie cappuccino w proszku zamiast ziaren kawy sprawia, że nie jest to ciasto typowo kawowe i może posmakować również
Smakołyki Berenikibył to wyjazd grupowy, menu zostało ustalone odgórnie. Na pierwsze danie była zupa chrzanowa - nie zmieniam o niej opinii, a dziwi mnie brak zup sezonowych typu chłodnik czy jakieś kremy z warzyw dostępnych w okresie letnim. Była trochę za ciężka na panujący na zewnątrz upał. Na drugie danie podano nam prawdopodobnie Przysmak Radziwiłła - dziwny warkocz z mocno słonym boczkiem
Pasja SmakuPost Lukier królewski pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojesię zmienić kolor na złoty) Masa serowa Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po łyżce sera i cały czas ucieramy. Masło wcześniej topimy aby do ciasta użyć schłodzonego. Mieszamy wszystko razem i dodajemy śmietanę i ubite białka. Połowę masy wylewamy
Słodkości i nie tylkoChłodnik buraczkowy to taka już letnia klasyka. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil - oczywiście jeśli odpowiednio wcześniej upieczemy buraczki i przygotujemy bulion. Ja dzisiaj zajadałam ten chłodnik
kolorowotorcikowotrochę podgrzać puszkę aby łatwiej się rozsmarowywało, natomiast ja ominęłam ten etap; jeżeli korzystamy z mleczka skondensowanego musimy gotować puszkę przez min. 3h). Układamy kolejną warstwę herbatników i robimy krem karpatkowy. Budyń mieszamy z mąką kukurydzianą i pszenną, następnie rozrabiamy w 0,5 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy, chwilę przed zagotowaniem dodajemy cukier, ponownie doprowadzamy do zagotowania i dodajemy
Brzuszki Łakomczuszkirodzaje ogromnych hamburgerów, które zaspokoją każdego faceta! Próbowałam kuchni niecodziennej: domowe sushi, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, pad thai po tym jak trafiłam do thai baru, krem z dyni, pesto ze świeżych pistacji i spaghetti ladacznicy, gdzie odebrałam lekcję od prostytutek o tym jak ostre są papryczki piri-piri. A na deser trochę piekłam. Ciasteczka chałwowe, tak cudownie słodkie
Brzuszki Łakomczuszkibuliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy i dekoracje) Słowniczek Indeksy (produktów, potraw, przepisy) Każdy rozdział zaczyn się od opisu sprzętu, które nam się przyda i tak np. ciasta i przygotowanie wstępne to m.in.: forma do trójkątnych
Brzuszki Łakomczuszkizmiksowane jagody i energicznie mieszać. Śmietankę ubić na sztywno, stopniowo wlewać jagody z żelatyną cały czas ubijając. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!). Biszkopt rozwinąć, rozsmarować tężejący krem jagodowy i posypać pozostałymi owocami. Zwinąć roladę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia
Sto kolorów kuchnimożna je zastąpić świeżymi pomidorami. Po chwili dodaj mleko kokosowe i bulion. Całość niech gotuje się przez około 20 minut. Na koniec warto zmiksować blenderem zupę by powstał gładki krem. Ja polałam delikatnie moją indyjską zupę oliwą z oliwek i posypałam czarnym sezamem. Szczerze mówiąc jako dodatek lepiej by tu się sprawdziła posiekana świeża kolendra ale to już zależy
Mango Papajawidelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, czekamy aż ostygnie. Kiedy będzie już dość chłodna nakładamy na nią krem z mascarpone, następnie układamy truskawki. Czas na przygotowanie polewy, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem. Kiedy czekolada się rozpuści polewamy nią truskawki na naszej tarcie. Odstawiamy do wystygnięcia
Mango Papaja