Kolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny na chłodne, jesienne popołudnia. Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki bardzo łatwo dostępne. Składniki: 1 kg marchewek 1 l bulionu warzywnego ½ pomarańczy 100 g imbiru świeżego lub 1-2 łyżeczki suszonego 4 ząbki czosnku
PastelFoodskłada się z ciasta filo z nadzieniem z mleka z wyspy Kalymnos (jak opowiedział nam Costas, syn właścicieli hotelu). Politiko to spód z ciasta typu ravani zwieńczony pysznym mlecznym kremem. Gablotka z ciastami w naszej hotelowej tawernie stanowiła obiekt nasz pożądania. Zaglądaliśmy do niej codziennie. 3. Blaszany dzbanek na wino W Grecji zamówienie " Poproszę dzban wina " zostanie przyjęte przez kelnera
Chilli Czosnek i Oliwatoskańskimi LaSelva. Jako, że w te wakacje wybieramy się do Toskanii, wizytę na tym stoisku potraktowaliśmy jako preludium do naszych letnich wojaży. Na stoisku można było spróbować pysznych kremów do smarowania - ze szparagów, bakłażanów oraz czarnych oliwek. Jednak my skusiliśmy się na słoiczek zielonych oliwek nadziewanych piekielnie ostrymi papryczkami chilli. Z zagranicznych firm na Targach spotkaliśmy również dobrze
Chilli Czosnek i Oliwanich twarde szypułki i pokrój na mniejsze części. Do naczynia robota kuchennego włóż pokrojoną paprykę i zmiksuj. Następnie dodaj pomidory, pokruszony chleb, czosnek i oliwę i zmiksuj na gładki krem. Do zupy dodaj 100-150 ml zimnej wody, do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji. Dopraw zupę cukrem, octem winny, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przelej gazpacho do miski, przykryj folią
Chilli Czosnek i Oliwapomogłam Wam w wyborze dobrzej oliwy. Jeżeli uważacie ten artykuł za wartościowy, polećcie go znajomym. Miłego weekendu:) Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Na słodkie pożegnanie spróbowaliśmy pyszny orzechowych kremów z regionu Lazio we Włoszech
Chilli Czosnek i Oliwasię delikatnie rumienić. Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować. Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, curry i sokiem z limonki. Jeśli wolicie bardziej pikantną zupę, możecie dodać chilli w proszku. Do zupy z dyni pasują także inne przyprawy: kumin, imbir, kolendra
kolorowotorcikowomąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 25 g kakao 70 g mlecznej czekolady Masło ucieramy z cukrem, solą i cukrem waniliowym na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajka i ciągle ucieramy. Kolejno wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajmy 3 łyżki mleka i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej
Made By Mom And SonSkładniki: 800 g śliwek 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki, przesianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem migdałowy 4 żółtka 60 g drobnego cukru 50 g mąki 1/2 litra tłustego mleka 100 g mielonych migdałów 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na ćwiartki. Tortownice
Niezły Młynektych wszystkich, którzy tak jak ja uwielbiają zarówno pomidory jak i paprykę, ten krem będzie spełnieniem marzeń. Bajeczny w smaku, o cudownym aromacie. Przepis na który natknęłam sie tutaj (klik) od razu skradł moje serce, nie myślałam tylko iż będzie aż tak smakowity. Troszkę go tylko zmieniłam, brakowało mi powiem w nim takiego pazura... Idealnie wkomponował się z nim pikantny
Smaczne Zdrowenaszej rodzince, że zrobiłam je w pierwszej kolejności po powrocie z wakacyjnych wojaży. Przepis na biszkopt - kliknij tutaj. Do upieczenia tego biszkoptu użyłam formy o średnicy 29 cm. Krem: 1 budyń waniliowy, 0,5 l mleka, 200 g masła, 1/4 kostki margaryny, 2 żółtka, 2 łyżki cukru. Dodatkowo: 30 dag dżemu porzeczkowego, Dżem lekko podgrzać z 3 łyżkami wody(...)minut. Następnie dodajemy partiami przestudzony budyń i miksujemy, powstanie puszysta masa. Wcześniej upieczony biszkopt przekroić na dwie części i nasączyć. Następnie posmarować go połową dżemu, na to wykładamy połowę kremu budyniowego i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Czynność powtarzamy, a na wierzch układamy borówki, polewamy przestudzoną czekoladą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie wierzch polewamy tężejącą galaretką
Delicious TitbitsWracamy do gotowania z Julią, dzisiaj zupa grzybowa, bo nastał już sezon na świeże grzyby prosto z lasu. Proponuję wiec jej łatwą, szybką w przygotowaniu zupę krem z grzybów, która zaspokoi smak amatorów tego leśnego daru. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikoczywiście ja :) Każda z dziewczyn przygotowała swoje specjały. Było słodko, było i wytrawnie. A na moim stoliku znalazły się: * muffinki marchewkowe z biała czekoladą * muffinki brownie z kremem czekoladowym i malinai * piernik z cukinii ( lub kabaczka ) * kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą * ciasteczka owsiane * koktajl mango-brzoskwinia * kompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki z czekoladą i cynamonem W najbliższych
kolorowotorcikowoWitamy Was po kolejnej chwilowej przerwie! Każdy z nas ma takie momenty, gdy obowiązki zabierają pewną część czasu, a mianowicie tego wolnego, który zazwyczaj przeznaczamy
Symfonia SmakówSkładniki na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzie