krem - 19817 przepisów (strona:1112/1322)

Domowe masło orzechowe 131

łyżki wody Fistaszki pozbawiamy łupin i brązowej skorupki. Wrzucamy do blendera i blenderujemy (na raty, ponieważ blender będzie się grzał a wymaga to niestety długotrwałego blenderowania na gładki krem). Następnie dodajemy dwie łyżki masy krówkowej, wodę i blenderujemy ponownie na jednolitą masę. Przekładamy do słoiczka i gotowe! Możemy się cieszyć domowym masłem orzechowym

Mango Papaja
Fondant z sosem malinowym i lodami 156

szczyptą soli na sztywno. Do masy czekoladowo-maślano-cukrowej dodajemy przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka (masa musi być już dość chłodna bo inaczej otrzymamy jajecznicę). Gdy uzyskamy gładki krem powoli możemy dodawać białka-najpierw 1/3 białek mieszamy by nasza masa stała się bardziej puszysta, następnie dodajemy resztę białek. Foremki- kokilki smarujemy masłem, wlewamy masę czekoladową i wstawiamy do piekarnika

Mango Papaja
Tartaletki z musem z białej czekolady i malinami 646

dodatkowo - maliny Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać. Gotowy krem wyłożyć do kruchych tartaletek. Na musie z białej czekolady ułożyć maliny. Tartaletki schłodzić w lodówce - mus musi się zestalić. Smacznego

kolorowotorcikowo
Smażony czołg, czyli warzywa z patelni 231

krótkim przesłuchaniu okazało się, że będą na lekcji robić jakieś prace z warzyw połączonych wykałaczkami. Początkowo chciał zrobić bałwanka z buraków i marchewki, ale ponieważ całkiem niedawno jedliśmy  krem z buraków , postanowiłem podejść do tematu kreatywnie. Po dziesięciominutowej burzy mózgów na stoisku warzywnym kupiliśmy potrzebne produkty i dzisiaj młody przyniósł ze szkoły dzieło: Brukselkę ugotowałem i jutro zrobię kotleciki

Gotuj z Misiem
Zupa koperkowa z pulpecikami 163

rodzaju krupniki. Odrobina kaszy w zupie gwarantuje zjedzenie całej porcji bez marudzenia. Im grubsza kasza, tym lepsza. Najbardziej smakuje im pęczak. Ja jestem trochę w opozycji – lubię zupy typu krem, a krupniku zmiksować się nie da;) Może gdyby kaszę ugotować oddzielnie, zmiksować zupę i dodać kaszę... Zastanowię się jeszcze nad tą koncepcją. Na razie zupa koperkowa w tradycyjnym wydaniu. Składniki

Gotuj z Misiem
Zupy 150

Zupa krem z dyni Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Deser z awokado i deser z mascarpone 260

Kilka dni temu zrobiłam do naleśników krem z mascarpone i malinami - był pyszny. Jak zakupiłam jagody, to zaraz pomyślałam o podobnym połączeniu z mascarpone, ale w formie deseru. Drugi deser jest z kolei z awokado i czarnymi porzeczkami. Oba są super proste i super smaczne:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tort z owocami lata 271

powstała wariacja na temat tamtego tortu, z małymi modyfikacjami. Delikatny czekoladowy biszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny lub nieco kwaśniejsze porzeczki, agrest czy wiśnie. Krem ze śmietany i mascarpone i kolejna porcja owoców. Tort marzenie! Lekki, słodki, ale przełamany smakiem kawy. Idealny nie tylko na urodziny, ale też na każdą inną okazję, ale też bez okazji

Pora coś zjeść
Galette z serem i truskawkami 287

żółty kolor, jest bardzo rustykalna, podobnie jak tartaletki jakie mam na blogu: Sernikowe tartaletki z żurawiną Tartaletki z musem czekoladowym i orzechami Sernikowe tartaletki z malinami Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym Moja duża tarta ma również nieregularne, ręcznie utworzone kształty. Do przygotowania galette nie używałam formy do tarty, jedynie ułożyłam ją na papierze do pieczenia, a potem piekłam tartę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
HUMMUS 162

Hummus po arabsku znaczy "ciecierzyca". Z tym kremem zaznajomiła mnie moja przyjaciółka, Edyta, już pierwszego dnia po przyjeździe do Wielkiej Brytanii. Minęły ponad 4 lata, a hummus jest stałym bywalcem mojej diety. Zastępuję nim masło. Uwielbiam posmarować nim ciemny chleb, na to położyć pieczeń z indyka, pomidory, cebulę i paprykę. Pycha! W restauracjach bliskowschodnich hummus podaje się

Przepisy Aleksandry
KARPATKA 157

karpatkę. Mój brat potrafi sam zjeść całą blachę, a pewien wiedźmin przyrządza karpatkę na wszystkie święta w roku...odkąd go znam :). Sama też lubię to ciasto. Najbardziej za budyniowy krem, który tylko w tym cieście nie wydaje mi się mdły. Bardzo zimna karpatka smakuję, jak waniliowe lody :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
CYTRYNOWE MUFFINY Z NIESPODZIANKĄ 1564

Niestety. Mam nadzieję, że za parę tygodni sytuacja się unormuje i wrócę do przesiadywania w kuchni :). Nie powstrzymałam się dzisiaj rano i upiekłam cytrynowe muffinki z cytrynowym curdem - angielskim kremem cytrynowym (domowej roboty) i malinami. Muffiny wyszły wilgotne do tego stopnia, że można je jeść widelczykiem. Po opublikowaniu tego posta wracam do przepisów...ale prawnych. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ

Przepisy Aleksandry
MARCHEWKOWE BABECZKI 142

marchewkowy. Dość mocno zmodyfikowałam przepis Edda Kimbera, np. zmniejszyłam ilość cukru aż o połowę! 200 gramów w zupełności wystarczy. Do ciasta możecie dodać 75 gramów rodzynek albo orzechów. Na krem użyłam mojego sprawdzonego przepisu. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
BABECZKI "BIAŁY ROSJANIN" 137

Bardzo lubię drinka "Biały Rosjanin". Jego słodycz i kawowy posmak idealnie pasuje do bożonarodzeniowego menu. Piernikowe babeczki z kremem inspirowanym takim drinkiem z pewnością zasmakują Waszym gościom. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ

Przepisy Aleksandry
TORT KAWOWY I MOJE URODZINY :) 184

niebo lepsze od śnieżek, których w ciastach przeboleć nie mogę...przede wszystkim tego chemicznego smaku, jaki po nich pozostaje). Bałam się, że bez usztywniacza kremówka mi się rozpuści. Krem można przygotować też z żelatyną bądź z agar agar. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania