naprawdę proste. PTYSIE Z FIOŁKOWO-RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE Say hi! Potrzebne Na ptysie 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 125 g masła 4 jajka (rozmiar L) Na krem 500 g serka mascarpone 1 łyżka waniliowego cukru pudru ok 10 łyżek konfitury z płatków fiołka (przepis tutaj ) kilka płatków róży Przygotowujemy ciasto na ptysie- wodę gotujemy w garnku z grubym dnem(...)żeby w środku nie został mokry zakalec- musi mieć czas przeschnąć. Ptysie muszą mieć też przestrzeń żeby rosnąć- bo rosną konkretnie. Najważniejsze jest dobre towarzystwo! W kremie najważniejszy jest serek mascarpone- musi być naprawdę dobrej jakości. Już podczas robienia tiramisu przekonaliśmy się, że dobre mascarpone to podstawa. Serek nie może się rozwarstwiać ani być zbyt mokry. Dodajemy do niego konfiturę
les mirabellesproszku do pieczenia 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 średnie jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju np. rzepakowego 3 łyżki powideł śliwkowych lub dowolny dżem Krem: 2 x 250g serek mascarpone 600ml śmietany kremówki 4-5 łyżek cukru pudru Wykonanie kremu: wszystkie składniki czyli serek mascarpone, śmietankę kremówkę, cukier puder, wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania
Słodkie zapomnienieWitajcie!!! Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszny mazurek. Przepis ten wymyśliła moja Mama. Gorąco polecam!!! Składniki na ciasto kruche: ½ szklanki cukru pudru 250 g masła 3
Przepisy Babcirozdrobnionego szpinaku 150g mąki pszennej 180g mąki krupczatki 200g cukru 250ml oleju 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Krem śmietanowy: 500g śmietany 36% 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Warstwa truskawkowa: 500g świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe 600ml wrzątku Wykonanie: 1. Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby(...)przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie ściąć wierzch ciasta i skruszyć na kruszonkę, którą pozostawić do posypania wierzchu. 2. Krem śmietanowy: Serek mascarpone i śmietanę wlać do miski, ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowy krem podzielić na 2 równe części. 3. Warstwa truskawkowa: Galaretki rozpuścić
Szalona Kuchnia Ewelinyśrednicy 22-24 cm) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (160g; 1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g) 3 łyżki kakao (płaskie) Krem: 660 ml śmietanki 36% 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru (płaskie) 2 śmietan-fixy truskawkowe (mogą być zwykłe + odrobina soku truskawkowego) Nasączenie: 150 ml wody wymieszanej z sokiem(...)ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować krem. Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem i śmietan-fixami ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone. Z kremu odebrać kilka łyżek na wysmarowanie wierzchu i boków, a resztę podzielić na 2 równe części. Tort. Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 dżemu
Di gotujeProste CIASTO CZEKOLADOWE z dodatkiem lekkiego kremu z serka mascarpone... Artykuł CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM Z MASCARPONE pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpysznym kremem zawsze zachwyca wyglądem i zniewala smakiem. U mnie była już chatka puchatka bez masła i chatka maxi kinga , dziś wersja z malinową frużeliną i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. składniki: 30 szt herbatników szkolnych 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady 3 łyżki mleczka skondensowanego frużelina: 150 g malin (mogą być mrożone) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)łyżeczki żelatyny krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (30%) 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Mąkę rozpuścić w 1/4 szkl wody. Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż puszczą sok i zaczną wrzeć na wlać rozprowadzoną mąkę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Odrobinę malinowego
6niebodyni 150 g masła 150 g cukru 70 g ciasteczek amaretti 100 ml mleka 16 g proszku do pieczenia 6 jaj 1 laska wanilii szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 250 g serka typu philadelphia 50 g masła 50 g cukru pudru Dekoracja ciasteczka amaretti gorzka czekolada **** INGREDIENTI Torta di zucca e mandrole 450 g di farina(...)przelewamy do formy. Ciasto pieczemy ok. 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy mascarpone z serkiem philadelphia, miękkim masłem oraz cukrem pudrem. Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu dekorujemy rozpuszczoną czekolad
La grande e la piccola cuocaLatem na gorące dni nie ma nic lepszego od schłodzonych babeczek z aromatycznym, cytrusowym kremem. W moim domu prym wiodą kruche babeczki wypełnione kremem z serka mascarpone z limonką i nutą mięty. Tylko komu chce się włączać piekarnik, gdy z nieba leje się żar? W takich sytuacjach korzystam z gotowych korpusów do babeczek. Tak zrobiłam i tym razem. Wy oczywiście(...)możecie zrobić je własnoręcznie, jeśli chcecie ;) Potrzebne nam: * na krem: - 250 g śmietanki 30% - 250 g serka mascarpone - odrobina miodu/brązowego cukru - sok i skórka starta z 2-3 limonek (zależnie od tego, jak bardzo intensywne w smaku kremy lubicie) - opcjonalnie - odrobina naturalnego zielonego barwnika w proszku *dodatkowo: - korpusy babeczek (około 16 szt.) - drobno pokrojona czekolada z nadzieniem miętowym Przygotowanie
W poszukiwaniu inspiracjisuche 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Składniki mokre 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka krem 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w płynie/ proszku Sposób przygotowania Przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, łyżką kakao i proszkiem do pieczenia(...)oddzielnej misce zmiksować jajka z mlekiem i olejem. Przelać masę do składników suchych i przemieszać łyżką, do momentu połączenia się składników. Krem do babeczek- Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do śmietanki dodać czerwony barwnik i ubić mikserem. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone i miksować na jak najmniejszych obrotach. Wstawić do lodówki. Formę
pink envelopesody oczyszczonej · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia · 1/2łyżeczki ekstraktu lub aromatu waniliowego Krem: · 250g serka mascarpone · 60 g cukru pudru · 70 g bardzo miękkiego masła(...)masę. Piec około 20 min do suchego patyczka. W międzyczasie przygotować krem. W misce zmiksować masło, dodać cukier puder. Miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać serek mascarpone i aromat. Miksować do uzyskania gładkiego kremu. Przełożyć krem do szprycy i ozdobić ostudzone babeczki. Posypać posypką
Mania Gotowaniałyżki cukru 2 łyżki mąki opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki czekolady gorzkiej (startej na drobnych oczkach tarki) Krem z nutellą: 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzone) 250 g nutelli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 36 % (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzone) 1 łyżka cukru pudru śmietanfix (opcjonalnie) Dodatkowo: około(...)Miksujemy tylko chwilę, do połączenia składników. Tak przygotowany krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodził. W drugiej misce umieszczamy śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Wszystkie to składniki ubijamy do powstania gęstego kremu. W połowie ubijania możemy dodać śmietanfix jeśli go używamy. Uważajcie jednak, żeby nie „przebić” śmietany. Gotowy krem schładzamy. Kiedy wszystkie składniki mamy gotowe możemy
PatiGotujeSKŁADNIKI Ciasto 200 g ciasteczek amaretti 150 g m ąki 50 g cukru 4 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki rumu Krem 250 g serka mascarpone 250 g serka philadelphia 50 g masła 30 g cukru pudru 1 łyżka rumu **** INGREDIENTI Impasto 200 g di amaretti 150 g di farina 50 g di zucchero(...)pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy mascarpone z serkiem philadelphia, miękkim masłem, cukrem pudrem i 1 łyżką rumu na gładką masę. Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden
La grande e la piccola cuocaTORT TIRAMISU ze strony MOJEWYPIEKI.COM Biszkopt: 4 duże jajka ( lub 5 mniejszych ) 100 g mąki pszennej tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru Krem: 500 g serka mascarpone ( 2 opakowania ) 400 ml śmietany kremówki 36% około 60 g cukru pudru ( lub więcej/mniej, do smaku ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub płaska łyżka cukru wanilinowego około(...)podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ), ostrym i najlepiej giętkim nożem oddzielić boki tortu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem: Dobrze schłodzony serek mascarpone i dobrze schłodzoną śmietankę umieścić w naczyniu ( można najpierw chwilkę rozmiksować sam serek ). Dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy/cukier wanilinowy. Ubić wszystko razem do otrzymania sztywnego kremu. UWAGA
Opowieści z piekarnika