pszennej -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: -500g serka mascarpone -250 ml śmietanki 30% -2 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: -250 g serka mascarpone -200 g kremu czekoladowego typu Nutella Poncz: -50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody Dodatkowo: -1,5 szklanki drylowanych wiśni z kompotu -1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g) -2/3 szklanki zaparzonej(...)suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. --> Krem śmietankowy: --> Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy serki mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywny krem. --> Masa czekoladowa: --> Mascarpone należy wyjąć wcześniej, aby uzyskało temp. pokojową, ponieważ zimne może się zwarzyć po wymieszaniu z nutellą. Mascarpone i Nutellę mieszamy w misce do powstania jednolitej
Marta Gotujeuniwersalny i... przepyszny, że u mnie często znika wyjadany łyżką tuż po przygotowaniu. Z podanych proporcji wychodzi dość sporo kremu i wystarczy go na przykład na trzykrotne przełożenie oraz dekorację tortu o średnicy około 22 cm. Polecam! 500g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30-36% 5 łyżek cukru pudru (płaskich) 3-4 łyżki kakao Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem(...)Krem nadaję się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu. (*) Jeśli śmietanka nie chce idealnie zesztywnieć to nie ma problemu, ponieważ jeśli będzie lekko płynna - można i taką połączyć z serkiem mascarpone, a krem także będzie stabilny oraz idealnie trzymający formę. Przykładowe wykorzystanie kremu: Tort Szwardzwaldzki/Czarny Las- przepis wkrótce
Di gotujeDelikatny kawowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone. Idealny jako deser lub do przełożenia tortu. SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY: ( na 4 miseczki) 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżka wody Przygowowanie Kremu : Rozpuszczamy kawę w łyżce gorącej, przegotowanej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Serek mascarpone rozdrabniamy łyżką- dodajemy do niego(...)kawę i krótko miksujemy. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder i połączony z kawą serek mascarpone. Ponownie wszystko miksujemy, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Artykuł Krem kawowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyWariacji na temat tego wypieku, jego dekoracji (i nazwy) powstało wiele, ja natomiast przedstawiam Wam swoją własną. Ekstremalnie kakaowe, ciemne (wręcz czarne) ciasto przełożyłam delikatnym kremem pomarańczowym na bazie aksamitnego serka mascarpone. Polałam je polewą kakaową, którą posypałam okruszkami ciasta, przypominającymi świeżo rozkopaną ziemię, z której wyłaniają się bezowe duszki. Pomiędzy nimi znajdują się ciasteczkowe nagrobki :) Całość wygląda bardzo efektownie(...)wystygnięcia. Ucinamy sam wierzch wystudzonego ciasta przy okazji lekko wyrównując jego powierzchnię. Skrawki ciasta bardzo drobno kruszymy i odstawiamy na bok. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Krem pomarańczowy z mascarpone: Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder i skórkę z pomarańczy. Miksujemy na gładki, gęsty krem. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy w kolorze pomarańczowym (ilość do uzyskania
MyCookBook.plCiasto z jabłkami bez pieczenia składa się z małej ilości składników i jest bardzo łatwe do wykonania. Pyszne ciasto na prosty deser z jabłkami i kremem z serka mascarpone na pewno posmakuje osobom, które lubią niezbyt słodkie ciasta. Uwielbiam ciasta z jabłkami i jesienią robię je bardzo często, gdyż o tej porze roku jabłka są najsmaczniejsze i w miarę tanie(...)mascarpone. Miksować tylko do czasu połączenia się składników i uzyskania jednolitej struktury. Pod koniec miksowania wlewać cienką stróżką zimną żelatynę i krótko miksować, aby połączyła się z kremem z serka. Masę z mascarpone wyłożyć na herbatniki i przykryć następną ich warstwą (mogą być kakaowe). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki. Składniki polewy rozdrobnić i rozpuścić w misce ustawionej na garnku
Kuchcik gotujeszczyptą soli i dodać do masy żółtkowo-mącznej- wmieszać ostrożnie, by białka nie opadły Upiec w temp.180 *C przez około 30 min.- przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Składniki na krem: 2 serki mascarpone po 250 g jogurt grecki - 180 g cukier puder dodatkowo jagody, śmietana 36% ok. 150 ml Przygotowanie: Do 1 serka mascarpone dodać jogurt i go dokładnie ubić, można(...)dodać łyżkę lub dwie cukru pudru Odjąć 3/4 kremu i zachować, do reszty dodać drugi serek mascarpone i 4-5 łyżek jagód ( u mnie rozmrożone) i dokładnie je utrzeć na krem jagodowy Upieczony biszkopt przekroić na 3 części, ta 3 była u mnie najmniejsza, bo biszkopt urósł mi w "czubek" Pierwszą część ciasta ułożyć na kloszu, nasączyć, posmarować
Proste Potrawytemperaturze pokojowej szczypta soli 300g drobnego cukru 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 8-10 suszonych daktyli drobno posiekanych Krem : 250g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 150g gotowej masy krówkowej lub ½ słoika kremu nutella 10 suszonych daktyli drobno posiekanych ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo kakao(...)wykładamy cały krem, przykrywamy drugim blatem, wierzch posypujemy cukrem pudrem i niewielką ilością kakao, na wierzchu można dodatkowo poukładać daktyle i orzechy tort przechowujemy w lodówce. Krem: do miski wkładamy serek mascarpone razem masą krówkową lub nutellą, mieszamy na gładką masę w drugiej misce ubijamy śmietankę kremówkę ,pod koniec ubijania dodajemy do niej łyżkę cukru pudru do masy
Słodkie zapomnieniebrązowego cukru muscovado ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki kakao Kilka łyżek domowych powideł śliwkowych Krem waniliowy: 25 dag serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii Dodatkowo; śniegowe śnieżynki z opłatka cukrowa posypka biała i niebieska(...)papierowych papilotek na muffinki do ¾ objętości na wierzch kładziemy po płaskiej łyżeczce powideł śliwkowych. Muffiny pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*c na pieczeniu góra dół. Krem waniliowy: Serek mascarpone i śmietankę prosto z lodówki przełożyć do miski, dodać pastę waniliową lub ziarenka wydrążone z wanilii, ubić mikserem na gęsty krem, pod koniec ubijania wsypać cukier pudrem
Wanilia i Kardamonśmietany kremówki 36% 50 gram serka mascarpone Wykonanie kremu: Do garnuszka przelać śmietankę i pokruszona chałwę, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się chałwy, cały czas mieszając, nie doprowadzić do wrzenia ani zagotowania się śmietanki. Krem wystudzić i schłodzić w lodówce przez około 8 godzin. Po tym czasie krem przelewamy do miski, dodajemy serek mascarpone i ubijamy na sztywną masę. Za pomocą
Krakowskie smaki AniSłodkie, małe i bardzo smaczne makaroniki w kształcie króliczków. Przełożone kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Takie makaroniki przypadną do smaku dzieciom jak i dorosłym. Słodkość idealna na święta wielkanocne. Szczerze polecam! P.S. Makaroniki naprawdę świetnie się prezentują, ale niestety ich przygotowanie oraz dekorowanie jest bardzo czasochłonne. Składniki: makaroniki 100 g białek(...)mnie z 2 dużych + 1 średniego jajka) 110 g mąki migdałowej (drobno zmielonej!) 200 g cukru pudru 50 g zwykłego cukru odrobina czerwonego barwnika w żelu krem 250 g serka mascarpone 50 g gorzkiej czekolady dekoracja perełki cukrowe (srebrne, złote) Makaroniki 24 godziny przed pieczeniem, białka oddzielić od żółtek. Przygotowane i odważone białka przelać do małej miseczki
Ugotowaćwspaniały włoski deser krąży u nas w rodzinie od około 2002 roku. Trzymając się ściśle przepisu zawsze wychodzi pyszne. Tajemnica tkwi w kremie z serka mascarpone oraz biszkoptach, podłużnych dobrej jakości. Deser wywodzi się z Włoch podawany najczęściej z kawą espresso. Legenda głosi że pierwowzorem tiramisu miał być deser zwany zuppa del duca, przygotowany na początku XVIII wieku przez sieneńskich(...)rumem, posłodzić do smaku, wlać do niskiej miseczki. Śmietankę ubić na sztywno dodając 50 g cukru, odłożyć. Ubić żółtka z pozostałym cukrem do białości , na krem. Cały czas ubijając dodawać porcjami serek mascarpone. Na koniec dodać śmietankę i wymieszać ręcznie aby krem nie stracił lekkości. Biszkopty maczać w kawie i układać warstwę na dnie naczynia, tak aby całe dno zakryć
gotuj ze mnąPtysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli KRUSZONKA: 100 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY(...)proszku budyniowego. Ugotować gęsty budyń, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać z rozpuszczoną galaretką. Odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z serkiem mascarpone, a następnie zmiksować z budyniem. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i napełniać przekrojone ptysie. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Desery , eklerki Tagged: budyń , galaretka , kremówka , kruszonka
https:KKuchniaMniamdelikatnym kremem śmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na 1 spód biszkop tu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukuru waniliowego 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę malinową: 100 ml musu malinowego 2 łyżki(...)myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Ok. 300 g malin miksujemy na mus, dodajemy skórkę i sok z połówki limonki. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na krem razem z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Kiedy krem ma już dosyć sztywną konsystencję (jak na zdjęciu) przekładamy ok. 1/4 do szprycy lub worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wkładamy do lodówki
Ciastkozercy