brzoskwiń mogą być oczywiście każde inne owoce :) Składniki (4 porcje): 4 brzoskwinie (świeże lub z puszki) 1 galaretka brzoskwiniowa kakao do oprószenia płatki migdałowe do dekoracji Krem: 150 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady białej Przygotowanie: Świeże brzoskwinie włożyć do wrzącej wody na 2 minuty, następnie zahartować w zimnej wodzie i ściągnąć skórkę. Owoce pokroić(...)wystarczy pokroić. Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i schłodzić. Pokrojone brzoskwinie rozdzielić pomiędzy pucharki, zalać schłodzoną galaretką i pozostawić w lodówce do stężenia. Gdy galaretka stężeje przygotować krem. Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu
Kocham..lubię..gotuję..zwija i nie pęka. Dla tego smaku warto odpalić piekarnik nawet w największy upał. Rolada była wyjątkowo smaczna, dlatego też piekłam ją dwa razy z rzędu. Pierwszy krem przygotowałam na bazie serka mascarpone z dodatkiem bitej śmietany i odrobiny żelatyny. Za drugim razem serek mascarpone połączyłam z białym serkiem i oczywiście w obu wersjach dodatek musu truskawkowego zapewnił delikatny truskawkowy(...)jajka L 50 g mąki 50 g mączki kukurydzianej 20 g ciemnego kakao 110 g cukru lub ksylitolu szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem I: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 200 g truskawek 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 2 listki żelatyny Składniki na krem II : 250 g serka mascarpone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!być wytrawne lub na słodko. To danie uniwersalne, podawane na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Dziś u mnie są naleśniki na słodko w trochę odmienionej wersji...kakaowe z kremem z serka mascarpone i budyniu śmietankowego gotowanego na soku przecierowym. Palce lizać! Idealne na śniadanie lub deser. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej(...)proszek budyniowy. Pozostałą ilość soku zagotowujemy, a następnie wlewamy rozrobiony budyń. Cały czas mieszamy aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Do wystudzonego budyniu dodajemy cukier kokosowy oraz serek mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Naleśniki smarujemy kremem budyniowym, zawijamy w rulon lub kopertę i posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia MagdaLenyszklanki wody (wersja bezalkoholowa – 1 łyżka kawy rozpuszczanej lub Inki rozpuszczona w 1 szklance wrzątku, ostudzona do temperatury pokojowej) Likier wymieszać z wodą, odstawić. Składniki na krem kawowy: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku (nie granulkach, może być Inka) Wszystkie składniki umieścić w misie(...)połowę kremu fistaszkowego, wyrównać, przykryć drugim blatem, nasączyć połową nasączenia, posmarować cienką warstwą czekoladowego karmelu, wyrównać, wyłożyć resztę kremu, wyrównać, wyłożyć 3 blat, nasączyć. Tort schować do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie, tort wyjąć z lodówki, posmarować cienką 2-3 mm warstwą kremu kawowego, boki oraz wierzch tortu. Na wierzchu tortu wycisnąć 3 pierścienie z kremu, po zewnętrznej
moj przepis nawtedy będą jeszcze lepsze. Składniki: 50 g białek 45 g cukru 60 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 5 g kakao Składniki na krem: 2 łyżki serka mascarpone 2 – 3 łyżki Nutelli Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć(...)czasie makaroniki powinny zastygnąć na tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie prostego kremu. Mieszamy dokładnie serek mascarpone z Nutellą. Gotowy krem powinien być na tyle delikatny, żeby dało się go bez trudu wycisnąć przez worek. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni
Ciastkozercyświeżych/mrożonych malin 5 – 6 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 400 g serka mascarpone, schłodzonego 100 g serka mascarpone, gdyby krem wyszedł za rzadki kilka kropel barwnika czerwonego, jeśli chcemy uzyskać mocniejszy kolor Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min do napęcznienia. Świeże maliny umieszczamy(...)kilka minut do lodówki, aby się schłodziło. W misce umieszczamy schłodzony serek mascarpone i przy pomocy miksera mieszamy, aż otrzymamy gładki krem. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy puree malinowe. Dokładnie całość mieszamy. Jeśli krem wyjdzie za rzadki, to dodajemy trochę serka mascarpone (niewykorzystaną część), aby go zagęścić. W międzyczasie możemy też dodać barwnik spożywczy
Słodki PomysłDzisiaj zapraszam na pyszne i bardzo kruche babeczki z kremem z serka mascarpone udekorowane owocami leśnymi. Oczywiście dekoracja może być według własnego gustu smakowego. Babeczki: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Mąkę przesiać przez sitko, zimne masło obtoczyć w mące i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać resztę składników(...)zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy. Babeczki są bardzo kruche więc delikatnie wyjmujemy z foremek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 200 g białej czekolady śmietan fix (opcjonalnie) Czekolady rozpuścić w 5 łyżkach śmietanki i odstawić do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, serek mascarpone wymieszać z biała czekoladą
Anielskie wypiekiUwielbiam kruche tarty, tym razem przygotowałam ją z pysznym kremem z serka mascarpone i jogurtu z dodatkiem wiórków czekoladowych. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 100 gram masła 70 gram cukru pudru 3 żółtka Krem: 250 gram serka mascarpone 100 gram jogurtu naturalnego 50 gram wiórek czekoladowych 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 250 gram
Bajeczna KuchniaUlubiony włoski deser z biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso i likierem amaretto przełożony warstwą kremu z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany był inspiracją powstania mojego tortu urodzinowego. A podobno kobiety nie lubią swoich urodzin, ja wprost przeciwnie! Każde moje urodziny świętuję z wielką radością. Fantastycznie jest mieć jeden dzień w roku tylko dla siebie i poczuć się wyjątkowo(...)wyjątkowo pyszny deser na wyjątkową okazję! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku 50 ml mleka Dodatkowo: 80 ml mocnej kawy (podwójne espresso) 80 ml likieru amaretto lub kawowego, Baileys około
Smakowity Blog KulinarnyJest to nieskomplikowane ciasto na wszelkie okazje. Zawsze dobrze smakuje i po prostu nie może się nie udać. Dzięki nasączeniu biszkoptu kawą i amaretto jest niezwykle delikatny, a krem z serka mascarpone, kremówki i białej czekolady wprost rozpływa się w ustach. Tort nie jest ani za słodki, ani za ciężki; taki(...)Polecam :).Do jego wykonania będziemy potrzebowali dwa blaty biszkoptowe z przepisu na biszkopt idealny.Składniki na krem:500 g serka mascarpone500 ml kremówki 36%100 g białej czekolady50 g cukru pudruKremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli serek mascarpone, dalej ubijając. Należy uważać by masa się nie zważyła (polecam miksowanie na małych obrotach). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Nieco przestudzić
Food SquareWczoraj na zakupach natknęłam się na piękne maliny i oczywiście od razu zakiełkowała we mnie myśl o pysznej tarcie z malinami i kremem z serka mascarpone. Składniki (na formę o średnicy 23 cm): ciasto: 120 g masła, 1 łyżka oleju, 4 łyżki wody, 1 porządna łyżka cukru, 200 g mąki pszennej, szczypta soli, krem 250 g serka mascarpone(...)tarty i wstawić do piekarnika na około 15 minut, do zrumienienia ciasta. W międzyczasie zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać mascarpone, chwilę ubijać razem na wolnych obrotach, aż składniki połączą się w delikatny, puszysty krem. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem, wierzch udekorować malinami. Efekt wizualny i smakowy bardzo zadowalający. Smacznego
Moja kraina smakówostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy doskonale przełamywał słodycz kremu z serka mascarpone. Myślę, że chyba nie pozostaje Wam nic innego jak tylko przygotować ten pyszny tort . Jeśli nie macie ręki do pieczenia, kupcie gotową bezę w cukierni i przygotujcie sam krem(...)pamiętajcie to już nie ten sam smak :) Składniki – beza 8 białek odrobina soli 400g cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki – krem 500 ml śmietany 30% 500g serka mascarpone 2 śmietan fixy wanilia Składniki – mus malinowy 400g mrożonych malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Przepis na bezę Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oleju z pestek winogron lub 200 ml jednego z nich lub oleju ryżowego po łyżeczce proszku do pieczenia, sody i cynamonu szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM: 250 g serka mascarpone, czyli 1 opakowanie 250 ml śmietanki 30% 1 galaretka pomarańczowa + 1 szklanka wrzątku 2 łyżki cukru 60 g opakowania śnieżki w proszku PRZYGOTOWANIE CIASTA-TORCIKU DYNIOWEGO: W misce mieszam mąkę(...)Górę odłóż na bok – możesz ją od razu pokruszyć jak ja, ale nie jest to konieczność. Przygotowanie kremu: galaretkę pomarańczową zalej szklanką wrzątku, dobrze wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny, odstaw na bok do ostygnięcia. Następnie do ostudzonej galaretki wmieszaj serek mascarpone, zrób to trzepaczką kuchenną lub łyżką, tak by dobrze połączyć, bez grudek. Odstaw do lodówki na czas ubijania śmietanki
Zasmakuj Kuchni