ogóle, nie lubię, ale kawowym słodkościom nie odmawiam.. Wiem, trochę taki paradoks, ale każdy ma swoje dziwactwa ;) Wracając do ciasta - dwa czekoladowe blaty przełożone pysznym kremem cappuccino na bazie serka mascarpone i kremówki. Całość nie za słodka, co dla mnie bardzo istotne. Ciasto eleganckie, ładnie prezentujące się na stole. W sam raz na jakąś rodzinną uroczystość. Polecam :) Przepis pochodzi(...)mąki pszennej ( 1 szklanka + 2 łyżki ) 220 g cukru ( 1 szklanka ) 8 dużych jajek 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem cappuccino: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki ) 100 g kawy cappuccino ( proszku ), smak dowolny 5 łyżek cukru pudru Nasączenie: 1/4 szklanki likieru kawowego
Opowieści z piekarnikaMój maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone - klik zyskał sporą popularność, więc tym razem prezentuję Wam szybkie, ale i bardzo smaczne ciasto z jego udziałem, o które tak bardzo prosiliście. Naprawdę wprost rozpływa się w ustach i znika ekspresowo. Polecam! A na końcu przepisu możecie przeczytać kilka słów o uroczej desce (*) lekko widocznej na powyższych zdjęciach. (Tortownica o średnicy(...)cukru; może też być śmietankowy) 75g cukru (5 płaskich łyżek) 300 ml mleka 100g masła (minimum 82%) 250g serka mascarpone Dodatkowo: około 150g biszkoptów na dwie warstwy 1 słoik (około 270g) dżemu z czarnej porzeczki Przygotować krem. Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym
Di gotujeDzisiaj deser dla zabieganych lub dla tych, którzy lubią proste rozwiązania. Z bananem, pokruszonymi herbatnikami, kremem z serka mascarpone i kajmaku. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo smaczny. Banan i kajmak świetnie do siebie pasują. Polecam z filiżanką kawy Składniki (na 3 porcje) : 80 g herbatników 250 g serka mascarpone 180 g masy krówkowej (kajmakowej) 1 duży(...)pokruszonych herbatników. Następnie rozłożyć warstwę plasterków banana oraz poprzyklejać do boków szklaneczek. Nałożyć krem kajmakowy i wyrównać. Wierzch posypać resztą herbatników. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Deser orzechowo – karmelowy → Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem → Naleśniki z bananami, serkiem mascarpone i sosem karmelowym → Deser z czereśniami i kardamonem → Deser z mango i mascarpone
Oryginalny smakwykonaniu. Wszystkim smakują i zawsze podobają się gościom Składniki na ciasto: 100g miękkiego masła 200g mąki 3 łyżki cukru pudru 1 żółtko Składniki na krem: 200g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: sezonowe owoce *** Składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa *** *** Jeżeli używamy metalowych(...)piekarnika nagrzanego do 200′ C i pieczemy około 15 minut, pilnując aby ciasto się nie przypaliło *** *** Kremówkę ubijamy mikserem a następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i cukry, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem wykładamy do wystudzonych babeczek *** *** Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie, morele, winogrona, maliny i porzeczki *** *** Do czasu
Blog z ApetytemSkładniki: Ciasto 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki oleju 4 łyżki kakao 6 łyżek mleka 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru Dowolne owoce do dekoracji Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia(...)babeczki i pieczemy około 30 minut do suchego patyczka. Babeczki studzimy na kratce. Krem: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodać serek mascarpone i delikatnie zmiksować. Ozdabiamy babeczki kremem a następnie dekorujemy owocami
O kuchni z uczuciemkremem na bazie serka mascarpone i pieczonych truskawek. Truskawki połączyłam z octem balsamicznym i pieprzem czarnym, co dodatkowo podkręciło smak kremu, nadając mu kwasowości i lekkiej pikanterii. BEZY pavlova: 1 szklanka białek ( z ok 6 jajek) 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny KREM Z PIECZONYCH TRUSKAWEK: 250 g serka mascarpone 500 g truskawek(...)przelać do garnuszka i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną. Po zagotowaniu powinien lekko zgęstnieć. Wystudzić. Odsączone i wystudzone truskawki zmiksować blenderem. Schłodzone mascarpone ubić, a następnie połączyć z musem truskawkowym. Nie należy ucierać zbyt długo. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy. Na paterze położyć dużą bezę, wycisnąć część kremu z rękawa cukierniczego, polać sosem truskawkowym i nałożyć
https:KKuchniaMniamTort makowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany Dzień dobry kochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak więc zrobiłam tort makowy na poczęstunek dla rodziny. Znudzona zwykłymi biszkoptami postanowiłam zrobić coś innego, tort był bardzo dobry, mnie osobiście smakował bardziej niż ten, na zwykłym biszkopcie. Biszkopt po upieczeniu jest wilgotny dlatego(...)masła 7 jajek 150 g cukru brązowego 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem 500 ml śmietany do deserów 36% 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mleka zagęszczonego słodzonego kakaowego w tubce 250 g serka mascarpone dodatkowo: powidła śliwkowe wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji Wykonanie: 1. Mak płuczemy i gotujemy przez 20 minut
Mój pomysł naciasto: 115g miękkiego masła 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki kakao szczypta soli pół szklanki maślanki Na krem: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy(...)sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Babeczki odstawiamy do wystudzenia. Krem: serek ucieramy krótko z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem z wanilii. Kremówkę ubijamy osobno na sztywno. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienie, a następnie podgrzewamy, aż się rozpuści (nie zagotowujemy jej). Do serka mascarpone dodajemy żelatynę, mieszamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy do połączenia
Smak mojej kuchnimigdałowej nuty... Smakował każdemu, bez wyjątku :). Koniecznie musicie go wykonać ;). Biszkopt kakaowy: 100 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 5 dużych jajek 140 g cukru Krem śmietankowo - migdałowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 5 - 6 łyżek cukru pudru 50 ml likieru Amaretto 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego opcjonalnie(...)formie na podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie ostrym i najlepiej giętkim nożem oddzielić boki ciasta od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem śmietankowo - migdałowy: Serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić razem do otrzymania gęstego, sztywnego kremu. Pod koniec ubijania dodać likier oraz ekstrakt migdałowy. UWAGA : Jeśli obawiacie się
Opowieści z piekarnikaktóra lubi czekoladowe ciasta. Sto lat Amelia !!! BISZKOPT KAKAOWY: 6 jajek 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIAŁY KREM CZEKOLADOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30% 3/4 szklanki mleka w proszku 100 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody CIEMNY KREM CZEKOLADOWY: 250 g serka mascarpone(...)położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na cztery blaty, każdy z nich nasączyć delikatnie naparem z herbaty. Biały krem. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Śmietankę wlać do garnuszka i jak tylko zacznie wrzeć, wsypać przesiane mleko w proszku. Mieszać trzepaczką do momentu, aż nie będzie grudek. Zagotować, zdjąć
https:KKuchniaMniammąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietany kremówki 1/2 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem: 100 g serka mascarpone 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru waniliowego zielony i czerwony barwnik spożywczy + rozpuszczalne gumy do żucia dla dzieci w listkach o smaku pomarańczowym lub cytrynowym (ja wykorzystałam(...)każdą część nakładamy nieco kremu czekoladowego. Na dolną część babeczki nakładamy krążek z brownie, potem kilka kawałków gumy rozpuszczalnej dla dzieci i przykrywamy wierzchnią częścią. Krem przygotowujemy mieszając ze sobą serek mascarpone, śmietanę kremówkę i cukier. Dzielimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa), do mniejszej części dodajemy czerwony barwnik spożywczy do większej zielony i dokładnie mieszamy. Kremy przekładamy
CiastkozercyCiasto wyjmujemy z lodówki i staramy się równomiernie wyłożyć nim boki i dno formy. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut, aż lekko się zarumieni. Studzimy. Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 100g białej czekolady Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, chwilę studzimy i łączymy wraz z serkiem mascarpone. Masę łączymy do momentu, aż stworzą jednolitą konststencję. Otrzymany krem wykładamy
Be Fit Be StrongDomowe ptysie wypełnione kremem na bazie budyniu czekoladowego i serka mascarpone z malinami, posypane różowym i delikatnie kwaskowym pudrem z hibiskusa. Pyszne małe co nieco, na poprawę nastroju " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na 24 ptysie): Ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki(...)szklanki mleka 185 g masła Krem czekoladowy: 2 budynie do ciast i kremów „Winiary”- czekoladowy smak 2 serki mascarpone (500 g) około 4 łyżek cukru pudru maliny Puder z hibiskusa: 2 łyżki suszonego hibiskusa 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Zagotować mleko z masłem. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić
Oryginalny smakproszku 2 łyżki miodu 3 jajka szczypta gałki muszkatałowej szczypta soli * Wszystkie sk ł adniki do przygotowania biszkoptu powinny by ć w temperaturze pokojowej Krem 300 g mascarpone 300 g serka typu philadelphia 200 g mas ł a 150 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu **** INGREDIENTI Torta * 470 g di farina 150 g di zucchero muscovado(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Krem Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, mascarpone, serkiem philadephia i cynamonem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Tort Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch i boki tortu dekorujemy kremem
La grande e la piccola cuocaRolada biszkoptowa - mięciutka, puszysta, wspaniała. Biszkopt uperfumowany przyprawą piernikową już podczas pieczenia wypełnia kuchnię świątecznym zapachem. Aksamitny krem waniliowy przygotowany na bazie serka mascarpone świetnie komoponuje się ze smakiem rolady, całość oblana gęstą polewą czekoladową, dodatkowo obsypana orzeszkami pistacjowymi. Poezja smaku. Prosto i wykwintnie, idealnie na świąteczny stół! Bardzo prosta do przygotowania, dużo mniej z nią pracy niż z tortem(...)jajka 100 g mąki (60 g mąki pszennej i 40 g mączki ziemniaczanej ) 60 g cukru/ksylitolu 1,5 łyżki przyprawy piernikowej (z tego przepisu) Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżki rumu Dodatkowo: 50 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady orzeszki pistacjowe mały słoik dżemu Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!