krem z pora - 2446 przepisów (strona:11/164)

Krem z porów i ciecierzycy 149

Zupy porowe lubię bardzo, wręcz uwielbiam. Ciecierzycę odkryłam dopiero niedawno. Kiedy znalazłam przepis na tę zupę ucieszyłam się, że będę mogła wypróbować te dwa składniki podane

Smaki Na Talerzu
KREM Z PORA Z GRZANKAMI I CZARNUSZKĄ 143

Pyszna i rozgrzewająca zupa krem z pora, z dodatkiem serka topionego oraz grzanek, posypana czarnuszką. Idealna zupa na chłodne jesienne dni. SKŁADNIKI 1 duży ziemniak, 1 por, 2 szkl. bulionu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka masła, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, 50 g serka topionego śmietankowego Grzanki: 3 łyżki masła, 3 kromki chleba, czosnek

słodki bratek
Zupa krem z pora 139

Zupa-krem z PORA Składniki: 2 pory 1 cebula 2 duże ziemniaki 1 natka pietruszki 3 łyżki koperku świeżego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatałowej sól,pieprz jogurt  grecki 1 litr bulionu Sposób: C ebulę kroimy w piórka, Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, Kroimy pora nie drobno Siekamy koperek

Viola cooks with passion
Krem z pora 108

Uwielbiam kremy!  Dzisiaj podzielę się swoim przepisem na krem z pora. Niebo w gębie :)   składniki: 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny) 3 Pory 1 cebula  pół marchewki śmietana 18% masło przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa  grzanki lub groszek ptysiowy Przygotowanie   Kroimy białą część pora

Kukuleczki
Krem z porów z klopsikami 145

zupie to sprawiają że zupa jest bardzo pożywna. Zróbcie sobie taki rarytas a domownicy będą zadowoleni, polecam. Mnie smakowała ogromnie i chyba zrobię jeszcze raz dziś albo jutro. Krem z porów z klopsikami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Okołoświąteczne różności - Wielkanoc. 96

podzieli się z nami jakimś ciekawym przepisem, których w zanadrzu ma wiele? :) A ja? Właściwie nie wiem. Planów nie mam, czekam na kulinarną wenę ;) Ostatnio jadłam pyszną zupę krem z porów u koleżanki (Beatko, pozdrawiam :)). Mam zamiar ją zrobić i jeżeli uda mi się powtórzyć efekt to chętnie podzielę się z Wami przepisem. To gotujmy i świętujmy

zadanie-gotowanie
Azjatycka zupa z porów na bulionie z krewetek! 143

krem z porów na bulionie krewetkowym w stylu azjatyckim! Uwielbiam eksperymentować z kuchniami świata, dzisiaj ten eksperyment wyszedł perfekcyjnie! Przepyszna, aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością aromatycznych przypraw takich jak świeży imbir, trawa cytrynowa, czosnek czy chili. Postanowiłam zrobić coś zupełnie nowego i świeżego z warzywa które raczej dość często wykorzystujemy jako dodatek ale nie jako główny składnik, a mianowicie pory(...)bardzo duży por - 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju ryżowego OLEOFARM - 500 ml bulionu z krewetek - 3 łyżeczki bulionu krewetkowego w proszku (azjatycka przyprawa) - 2 ząbki czosnku - 2 szalotki -świeży imbir - chili - puszka mleka kokosowego - łyżka masła - 2 kromki chleba  - krewetki - olej krokoszowy lub ryżowy OLEOFARM - suszone zioła takie jak bazylia tajska Pory dokładnie umyj, posiekaj

SMYKWKUCHNI
TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI 139

blat mąką i rozwałkowałam ciasto o średnicy większej niż forma. Przed zapieczeniem ponakłuwałam spód widelcem. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni i wstawiłam tartę na 10 minut. Pora na krem migdałowy. Do miksera wbiłam jajka i wsypałam brązowy cukier.   Zmiksowałam na puszystą masę. Dodałam aromat waniliowy i miękkie, pokrojone na kawałki masło. Ponownie wszystko miksowałam. Zmieliłam migdały

potrawyregionalne
Kotlet z mizerią inaczej, 20 rozgrzewających zup na jesień 199

Vegetarian broth  lub/or  bulion z nori / vegetarian broth with nori 14. Zupa grzybowa / Wild mushroom soup 15. Krupnik z dynią / Barley soup with pumpkin 16. Zupa-krem z porów / Cream of leek 17. Kremowa zupa brokułowa / Cream of broccoli 18. Zupa marchewkowa / Carrot soup 19. Włoska minestrone / Italian vegetable soup   20. Zupa z ciecierzycy / Chickpea soup Cutlet

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta jabłkowa- Rose 139

jest nam potrzebna). Forma ceramiczna za to jest zdecydowanie ładniejsza, możemy w niej od razu podać potrawę na stół, i kroić na porcje w naczyniu.   Pora na krem. Zagotujcie 500ml mleka z masłem, cukrem i nasionami wanilii. W pozostałych 200ml rozmieszajcie dokładnie 2 budynie, mielony cynamon i startą gałkę. Wlejcie rozmieszany proszek budyniowy na gotujące mleko

Karo in the Kitchen
Zupa cebulowo - porowa 181

Miał być krem z porów, ale mi porów zabrakło;) Trochę zmodyfikowałam mój kulinarny plan. Wyszło pysznie:) Zupa bardzo aromatyczna, słodkawa i ostra. Ze względu na swoje rozgrzewające właściwości świetnie nadaje się na obiad czy kolację w chłodne dni. Składniki: Bulion warzywny 1,5 l 4 spore cebule 1 por łyżka kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne Składniki na bulion: 4 marchewki

pyszne zdrowości
„ SMAKI SĄDECCZYZNY ” Sądecki Bartnik 100

Bartnej Chacie jest co jeść i to smacznie zjeść. Na obiad podano nam: - Zupa patriotycza z kozim serem – połączenie na jednym talerzu kremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała w tym roku tytuł „Perła Kulinarna”, Poznań 2014. Uważam, że całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu.  - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana

królestwo garów
Zupa krem z porów 149

przedstawiam zupę krem z porów. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Domowe Smaki" Jakuba Kuronia i jest lekko zmodyfikowany. Zupa mimo że niepozorna jest bardzo sycąca i raczej polecam ją jako główne danie. Jest to jedna z moich ulubionych zup więc szczerze polecam każdemu. Przepraszam za średnią jakość zdjęcia ... niestety nie mam przy sobie swojego aparatu. Składniki: 3 pory - białe(...)szklanki bulionu cebula czosnek 4 plastry szynki wędzonej sól, pieprz biały i czarny ząbek czosnku Wykonanie: Pory kroimy na plasterki,ziemniaki na ćwiartki a cebulę w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulę i kiedy będzie gotowa dorzucamy do niej pora (kawałeczek zostawiamy do przybrania) i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy całość 10 minut

Lubczyk i Wanilia
Znowu zielona…..Zupa – krem z pora i groszku 169

 Dużo groszku w zamrażarce dzięki Agnes "zmusił mnie" do zrobienia kolejnej potrawy z groszkiem.... i nauczył jeszcze jednego...nie fotografujemy gorących (parujących)  potraw, bo

Humanistka w kuchni
Krem z Zielonego Groszku czyli Zupowy Wtorek odc.20 119

Zainspirowały mnie "Moje smaki życia". Nie mogłam przejść obojętnie wobec jej zieloności. Ponieważ pokochałam ostatnio zupy kremy przyszła pora na ten z groszku. Składniki proste, ogólnodostępne, zupa awaryjna na dzień taki jak dzisiejszy. Zalatany, upalny, duszny. O dziwo zakwalifikowałabym ja do tych orzeźwiających :) Ja jadłam ją na wczesną kolację. Stała się zwieńczeniem wariackiego dnia

Dzieje kuchennej Wiewióry