krem z pora - 2446 przepisów (strona:17/164)

ZUPA KREM Z DYNI Z SEZAMEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI 151

również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 35 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 800 g dyni zwyczajnej(...)cebulę i pora. Dodaj dynię, wlej mleko, dodaj wodę, tak, by przykryła warzywa. Zagotuj, rozkrusz kostkę bulionową. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na średnim ogniu około 30 minut, w razie potrzeby dolej wody. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe i ziarna sezamu. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Zmiksuj zupę- krem, domieszaj śmietanę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa krem z czerwonej kapusty 182

jarzynkę.Koniecznie zróbcie tą zupę,bo smakuje absolutnie rewalacyjnie.Nie przesadzę jak wyznam,że to najlepsza zupa krem jaką do tej pory jadłam. Składniki na 4 porcje: 1/4 małej czerwonmej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 marchew kawałek selera,pietruszki,pora 4-5 goździków sól,pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka octu - soku z cytryny 1 łyżka masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z białych warzyw 190

zajęcia z Jogi Kundalinii, której ambasadorką i propagatorką w Polsce jest Agnieszka Maciąg. Zupa krem z białych warzyw   Drukuj Czas przygotowania 6 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 26 min   Składniki 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka(...)część pora. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 15 minut. Zmiksować na krem blenderem

Apetyt na Zielone
Imprezowe dania na Andrzejki – przepisy 163

Podpłomyki z solą i kuminem Chlebek włoski z pesto i botwinką Ślimaczki z musztardą i boczkiem – przekąska do piwa Tarta z rybą wędzoną Tarta z nadzieniem musztardowym Tarta z porem i słonecznikiem Tarta z grzybami suszonymi Tarta ze szpinakiem Przystawki, przekąski na Andrzejki Deska serów na imprezę Jaglane kotlety pieczarkowe pyszny przepis Quesadillas z kurczakiem, serem i guacamole Parówki mumie(...)pikantną pastą z makreli Dania na ciepło na Andrzejki Bigos z brukselką Muszle makaronowe z serem Muszle makaronowe faszerowane Zapiekanka makaronowa po bolońsku Kotlety mielone pieczone Krem z cukinii i pora Pieczona dynia i biała kiełbasa Chili con carne z fasolką szparagową Zapiekanka makaronowa z kozim serem Kotlety mielone gyros Imprezowe dania na Andrzejki Artykuł Imprezowe dania

Dorota Smakuje
Kremowa czosnkowa 151

Świetna zupa dla miłośników zup-kremów. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Wbrew pozorom łagodna w smaku, gdyż czosnku używamy tutaj pieczonego. Całości dopełnia dodatek grzanek czosnkowych i chipsów bekonowych. Ja uwielbiam:) Polecam. 4 główki czosnku 2 cebule lub 1 większa 1 por (biała część) 3 łyżki masła 1,5 l bulionu drobiowego 200 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie) 50 g serka topionego(...)widoczne były wszystkie ząbki. Skrapiamy każdą główkę kilkoma kroplami oleju i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy na plasterki. Warzywa łączymy ze sobą w misce. Gdy czosnek nieco przestygnie, wyciskamy miąższ z każdego ząbka do miseczki z cebulą i porem. Posypujemy szczyptą soli

Smaki Na Talerzu
Krakowski Karakter - knajpa z charakterem 175

zamierzamy za niego płacić, kelnerka krąży między nami i kimś decyzyjnym i w końcu, danie zostaje odjęte od rachunku, ale niestety niesmak pozostaje, strusi żołądek z przypalanym kremem ziemniaczano-parmezanowym, zielonymi szparagami z grilla, szczawiem i młodymi burakami (37 zł). Danie jest idealnie skomponowane smakowo, mięso miękkie i bardzo smaczne. Poezja dla oczu i podniebienia! stir fry z przepony wołowej(...)stek rzeźnika, krewetki aglio olio peperoncino z bagietką chedarem i majonezem z topinamburu (37 zł) - jest smakowicie, i dla oka i dla podniebienia   Teraz przychodzi pora na deser, zamawiamy: krem z solonego karmelu z czarną porzeczką (16 zł) sernik z koziego sera z biała czekoladą, brownie, lody z buraków i orzechy włoskie (19 zł) Obydwa desery powalają

Kulinarne przygody Gatity
ZUPA KREM CZOSNKOWY 149

niestety nie gotuję bo mi się nie chce.Zjem kiedy poczuję głód,przekąszę byle co...ech..nie wpływa to na mnie dobrze.    Dziś polecam Wam zupę krem czosnkowy - na zimową porę idealny. Składniki:   3 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego 1 mała główka czosnku  4 ziemniaki 50 g ostrego,twardego sera 1 liść laurowy  2-3 ziarna ziela(...)rondelka,dodać liść laurowy,ziele angielskie,wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu,aż ziemniaki będą miękkie.Usunąć liść laurowy,ziele angielskie zmiksować zupkę na krem. Doprawić solą,pieprzem oraz 2 ząbkami świeżo wyciśniętego czosnku.Wrzucić starty na tarce z dużymi oczkami ser i gotować,aż się rozpuści. Krem możecie podać z grzankami

Niespełnione zdolności kulinarne
Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora 172

pieprzu. Wsyp posiekaną zielenię. Nalewaj zupę do talerzy. Kładź na wierzchu każdej porcji wysmażony boczek. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego! Artykuł Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora 222

pieprzu. Wsyp posiekaną zielenię. Nalewaj zupę do talerzy. Kładź na wierzchu każdej porcji wysmażony boczek. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego! Artykuł Piątek: Parmentier, czyli zupa krem z ziemniaków i pora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Krem z pasternaku 161

świeżym imbirem i cytrynową trawą. Jak się domyślacie krem z pasternaku jest delikatny i lekko słodki w smaku. Typowo jesienna zupa , rozgrzewająca i smaczna. Jesień to pora na zupy. Lubicie zupy kremy ? Polecam krem z pasternaku. Krem z pasternaku Składniki: 500 g pasternaku 1 l bulionu 3 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 źdźbło cytrynowej trawy sól

codojedzenia
Breaking bad na słodko, czyli czekoladowy tort urodzinowy z Heisenbergiem 199

Heisenberga, a kryształy mety wciąż walają się po lodówce :) Potrzebne nam: *na biszkopt: - szklanka mąki tortowej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 7 jajek - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki kakao *na krem: - 500 g serka mascarpone - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g mlecznej czekolady - 2 łyżeczki cukru - niepełna płaska łyżeczka chili *do ozdoby: - cukrowe kryształy lub cukier barwiony na niebiesko(...)kąpieli wodnej, po czym przekładamy do szprycy cukierniczej z cienką końcówką i odrysowujemy obrazek na papierze. Gotowy wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.  Pora zabrać się za krem :) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z cukrem oraz chili. Delikatnie studzimy. Mascarpone miksujemy na gładko i niewielkimi porcjami dodajemy czekoladę. Gotowy krem dzielimy na dwie porcje

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa krem z ziemniaków z serkiem topionym. 183

Jest to najlepsza zupa krem jaką do tej pory jadłam. Delikatna w smaku i taka kremowa. Użycie serka topionego to był super pomysł. Kto jeszcze tak nie próbował to bardzo polecam. Zupa jest lekka, a za razem sycąca. Podałam ją z plackami tortilli własnoręcznie przeze mnie zrobionymi, ale można z czym kto lubi, z grzankami, z groszkiem ptysiowym(...)przesmażamy cały czas mieszając. Następnie wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości. 3. Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy serek topiony i całość blendujemy za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. Zupę przyprawiamy do smaku pieprzem, kminkiem, koperkiem i natką pietruszki. Gdyby zupa była zbyt gęsta to można dolać gorącej wody lub bulionu. Ja uzyskałam dwa litry zupy. 4. Gorącą zupę

Izabelawkuchni
Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto 151

kruszonką zrobioną z czerstwego pieczywa. 3. Ziemniaczana zupa krem z pesto pietruszkowym Pesto to świetny dodatek do zupy, np. zmiksowanej na krem. Tu mamy przepis na zimowy krem ziemniaczany z dodatkiem porów. 4. Sałatka makaronowa z  pesto alla calabrese , pomidorkami koktajlowymi i oliwkami Składniki / na 2 porcje: 200 g makaronu penne 4 łyżki pesto alla calabrese Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny 130

dań słodko-kwaśnych. Zobacz przepis Czwartek: Peperonata z focaccią Coś w rodzaju włoskiego leczo, ale delikatniejsze i prostsze do zrobienia. Zobacz przepis Piątek: Zupa parmentier, czyli krem z ziemniaków i pora Najprostsza zupa świata, składająca się dwóch składników, a mimo to niesłychanie aromatyczna i smaczna. Zobacz przepis Całe gotowanie w ostatnią niedzielę było dość szalone, bo w sobotę

Niedzielny kucharz
Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym. 163

wieki temu. A z racji tego, że naszła mnie ochota na kawałek domowej własnoręcznie przygotowanej karpatki to upiekłam. Jaka wyszła pyszna...mówię Wam. Najlepsza jaką do tej pory jadłam. Mocno czekoladowy krem doskonale komponuje się z niesłodkimi chrupiącymi blatami. Nieskromnie napiszę, że wyszła mi taka jak chciałam. A jaka jest Wasza ulubiona karpatka? A może macie ochotę na moją

Izabelawkuchni