smażeniu pieczarek obsmażyć z różnych stron chleb pokrojony w kostkę. Z zupy wyjąć pietruszkę, jedną marchewkę (można użyć do zrobienia sałatki jarzynowej), liść laurowy i pora. Resztę zmiksować na jednolitą masę. Do kremu wrzucić z powrotem liść laurowy i całość zagotować. Zupę podawać z grzankami i pojedynczymi kawałkami pieczarek. "Sukienkę z mgieł" Joanny M. Chmielewskiej przeczytałam z czystej(...)zdecydować się nie mogą i zdają się na zdanie i intuicję właścicielki. Pewnego dnia w kawiarence pojawia się zabiedzona Anastazja, którą Weronika częstuje swoją ulubioną herbatą. Od tej pory losy obu kobiet przeplatają się w książce. Mimo zupełnie różnych statusów społecznych obie kobiety łączy swego rodzaju samotność i wychowanie przez rodziców, którzy mało zainteresowania poświęcali swoim córkom. Obie
Weekendy w domu i ogrodzieWiedza – Inspiracje – Tortowe ABC Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Krem maślany z mascarpone to najpyszniejszy krem maślany jaki do tej pory miałam okazję zrobić. Jest wręcz idealny do dekorowania babeczek z okazji Chrztu lub I Komunii Św.. Masło sprawi, że dekoracje dłużej utrzymają swój idealny kształt, a dzięki mascarpone nikt nie będzie grymasił na maślany smak kremu
Słodki Pomysłserem pleśniowym nadaje tej potrawie dość mocny i charakterystyczny zarówno smak jak i zapach, z pewnością zadowoli wielu smakoszy. Zupa krem z brokułów i sera pleśniowego Składniki (4 porcje): 2 brokuły 3 białe części pora 3 ząbki czosnku 600-800 ml bulionu 150 g sera pleśniowego 3-4 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego 1-2 łyżki masła szczypta cukru(...)pieprz mielony, sól Pora opłukać i pokroić w półplasterki. Rozgrzać masło z dodatkiem oleju czosnkowego Kujawskiego i na małym ogniu udusić pora do miękkości doprawiając mielonym pieprzem i solą około 10-15 minut. Dodać opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu aż brokuły będą miękkie ale nie rozgotowane
UgotujmyTo.plkoniec oczywiście werdykt Męża - zupa, choć krem, bardzo mu smakowała i sam kazał mi Wam o tym napisać. To chyba najlepsza rekomendacja dla tego przepisu, prawda? Ziemniaczana zupa-krem z pesto pietruszkowym Składniki / na 4-6 porcji: 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła 1 cebula pokrojona w kostkę 1 por pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku posiekane(...)posiekane orzechy włoskie, olej z orzechów włoskich lub oliwa extra virgin , starty parmezan, jak jecie mięso - podsmażony, pokrojony w kostkę boczek Przygotowanie kremu ziemniaczanego: W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę oraz masło. Dodaj cebulę oraz pora i smaż na średnim ogniu, aż się zeszklą (ok. 5 minut). Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj ziemniaki oraz
Chilli Czosnek i OliwaSELER ZUPA KREM Składniki : 1 cały korzeń selera Biała część pora Kilka łodyg selera naciowego 1,5 litra bulionu warzywnego Łyżeczka masła lub łyżka oliwy Sól Pieprz Kilka gałązek koperku Zupa krem z selera, łatwa do wykonania. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę korzeń selera. Dodajemy po chwili pokrojone drobno białe(...)części pora, smażymy jeszcze chwilę, dolewamy pół szklanki bulionu i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu ok. 15 min., aż seler zmięknie. Następnie zawartość patelni dodajemy do gorącego bulionu i zagotowujemy całość. Po przestygnięciu dodajemy posiekany koperek i blendujemy na gładką masę. Przed podaniem doprawiamy do smaku i ozdabiamy nacią z selera. Wierzcie mi zupa zupełnie nie przypomina smakiem
Markowy smakCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na sycący krem z brokułów, cukinii oraz pora. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 1 brokuł - 1 cukinię - 1 pora (tylko jego białą część) - 2 ząbki czosnku - 1 litr bulionu - 1-2 łyżki serka mascarpone - starty parmezan - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku 1. Na rozgrzanym oleju(...)przez 5 minut podsmażamy posiekanego pora oraz czosnek. 2. Następnie dodajemy pokrojoną w centymetrowe półksiężyce cukinię i całość smażymy przez kolejne 10 minut. 3. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy brokuł podzielony na małe różyczki oraz wlewamy bulion. Następnie wszystko razem gotujemy przez 15 minut. 4. Gotową zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy ser mascarpone oraz doprawiamy solą i pieprzem
Bez CebuliSoczyście zielona, kremowa zupa z porów, groszku i świeżej bazylii... Artykuł KREM Z ZIELONEGO GROSZKU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESoczyście zielona, kremowa zupa z porów, groszku i świeżej bazylii... Artykuł KREM Z ZIELONEGO GROSZKU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBrr.... Pora zamienić krótkie portki do biegania na te dłuższe :P Nie zaprzeczę - ostatnio szukałam nawet rękawiczek:P Lecz pomimo obraźliwych obelg rzucanych przeze
My simple kitchenpatentów, które widziałam na warsztatach gotowania czy w restauracjach np. dynię z dziurkami nadziewanymi anchois, Co bym ugotowała z tej książki? Przepisy podzielone są na pory roku. Zaczynamy jesienią z kremem selerowym z gorgonzolą, polentą z pamezanem i szałwią, surówką z rzepy i jabłek, oraz pieczonym ananasem. Zima to zupa z kluseczkami z ricotty, tatar z krewetek, ciasto
Ugotowane pozamiataneJeśli chcecie zapoznać się z ich asortymentem zapraszam na stronę Hańderek a także do polubienia ich na fb Składniki: garść roszponki rzodkiewki zielony ogórek por pomidorki koktajlowe natka pietruszki polędwica z kurczaka Hańderek krem balsamiczny o smaku figowym Przygotowanie: Roszponkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ogórek, por i rzodkiewki pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Na dnie
Ala piecze i gotujeniż pomarańcza nawet po ugotowaniu? Zawierają dużo błonnika,żelaza, wapnia i są niskokaloryczne. Zatem jedzmy je jak najczęściej pod różnymi postaciami. Proponuję zupę krem brokułową. Obrałam dwie marchewki,pora,selera,pietruszkę. Warzywa gotowałam jak na rosół, można z dowolnym mięsem. Dodałam liść laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu w garnku zostawiłam marchewkę(...)koniec dodałam opakowanie topionego serka kremowego . Następnie wszystko zmiksowałam. Możecie dodać jak zupa będzie za rzadka ziemniaki- wedle uznania i również je zmiksować. Ja wolę wersję lżejszą. Wlałam krem do miseczki,dodałam łyżeczkę gęstej śmietany i posypałam grzankami. Zamiast śmietany można wlać łyżka dobrej oliwy. Polecam i życzę smacznego
potrawyregionalneKontynuując nasze zamiłowanie do kremowych zup, dzisiaj nadeszła pora na kolejną propozycję, a mianowicie zupe krem z pieczarek. Wspaniała delikatna zupa, o aksamitnym smaku doskonała zarówno zimą, jak i latem. Mimo, że jedna z nas nie przepada za tymi grzybami, to zupe z nich zajada ze smakiem. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 500g pieczarek
Kolizje SmakówZwyczajnie i banalnie: biszkopt, krem, truskawki, galaretka. O tej porze roku to raczej pospolite zestawienie. Dzisiaj dla urozmaicenia ciasto przełożone w szachownicę. Potrzebujemy: 1. ok. 1 - 1,5 kg truskawek 2. Biszkopt ( 1 lub dwa placki) wg dowolnego przepisu. Ma być duży aby można go było pokroić wzdłuż na 12 pasków. Ja trochę przesadziłam. Upiekłam(...)każdy na 8 części. W trakcie przekładania zrezygnowałam z ostatniej warstwy i cztery paski zostały mi nie wykorzystane. Stwierdziłam,że ciasto jet już wystarczająco wysokie. Zużyłam też cały przygotowany krem i galaretkę. 3. Galaretka: po 2 opakowania w różnych kolorach. Galaretki różnego koloru rozpuścić oddzielnie w 3,5 szklanki gorącej wody. Schłodzić. 4. Krem: 1/2 l mleka + 3/4 szklanki
Praktyczna plporze roku papryka jest najlepsza i najtańsza, więc zajadamy się nią do woli pod różną postacią, ja pierwszy raz zrobiłam z niej zupę krem, jest dobrze pikantna i rozgrzewająca a zarazem delikatna dzięki serze mascarpone, dodatek ryżu sprawia, że jest sycąca jednym słowem, bardzo smaczna zupa krem. Składniki: ½ kg czerwonej papryki 2 cebule ½ szklanki ryżu basmati 4 ząbki czosnku
Wanilia i Kardamon