krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco Krem z pomidorów i marchewki PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4-5 SKŁADNIKI: – pęczek dymki – białe i zielone części
nietylkopasta.plRozgrzewająca zupa meksykańska to doskonała propozycja na zimne jesienne i zimowe dni. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zupa z kurczaka a’la flaczki Zupa krem z pora – sprawdzony przepis Zupa Pieczarkowa Krem Artykuł Pikantna zupa meksykańska – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakupieprzem, podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego zupa z kurczaka a’la flaczki Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zupa dyniowa krem – prosty przepis Zupa krem z pora – sprawdzony przepis Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów Artykuł Zupa z kurczaka a’la flaczki pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuostrą papryką i szczyptą gałki muszkatołowej. Zupa dyniowa krem doskonale smakuje podana z pestkami dyni i keksem śmietany Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zupa krem z pora – sprawdzony przepis Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem pesto Artykuł Zupa dyniowa krem – prosty przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakupaprykowym i musztardą. Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus SKŁADNIKI: 2 cukinie 1 kulka mozarelli 100 g kaszy kuskus 250 g mięsa mielonego 1 łyżeczka pikantnego kremu paprykowego lub gulaszowego kawałek pora 1/2 papryki czerwonej sól 1/4 łyżeczki przyprawy uniwersalnej pieprz natka pietruszki 1/2 łyżeczki musztardy PRZYGOTOWANIE: Kaszę wsypujemy do miski, posypujemy przyprawą(...)uniwersalną i zalewamy wodą na ok 1 cm ponad kaszę. Mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawione solą i pieprzem. Pora i paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałeczki. Podsmażone mięso mieszamy z kaszą, papryką, porem, musztardą, kremem paprykowym i posiekaną natką pietruszki. Farsz doprawiamy sola i pieprzem. Z cukinii ucinamy końcówki, kroimy wzdłuż na połówki i łyżką
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzień dobry! Jesień coraz bardziej daje się we znaki, garderoba letnia idzie głęboko do szafy, a na jej miejsce wskakują ciepłe swetry. Jesień i zima to
Pora coś zjeśćDzień dobry! Zupy coraz częściej goszczą na naszym stole. Szczerze mówiąc w końcu doszłam do wniosku, że to właśnie zupa jest tym najprostszym daniem, które można
Pora coś zjeśćZupa krem z pora i ziemniaków jest bardzo przyjemną, szybką i lekką propozycją na obiad lub lunch. Można pominąć marchewkę i użyć tylko pora i ziemniaków. Ja uwielbiam ten puszysty krem z pikantnymi, czosnkowymi i chrupiącymi grzankami. Ciekawym dodatkiem jest dodanie topionego serka śmietankowego. Zamiast niego można przed podaniem skropić zupę oliwą extra vergine lub śmietaną(...)łyżki oliwy extra vergine 40 g masła opcjonalnie: 100 g śmietankowego serka topionego sól biały pieprz słodka wędzona papryka Do podania: grzanki czosnkowe śmietanka 12% słodka wędzona papryka Pora dokładnie umyłam. Jasno zielone i białe części pokroiłam na małe kawałki. Pokroiłam również w kostkę marchewkę i ziemniaki. W garnku rozgrzałam masło. Wrzuciłam pokrojoną cebulę. Lekko ją posoliłam
potrawyregionalneDzień dobry! Już niewątpliwie nastała jesień. Wieczory są chłodniejsze, na drzewach pojawiają się żółte liście, a pod nogami znajdujemy kasztany. To ten czas, kiedy na straganach
Pora coś zjeśćstąd też takie skojarzenie z męską anatomią :-) Uprawiane od ponad 1000 lat. Awokado - składnik wielu potraw, coraz bardziej doceniane w naszych kuchniach. Można je kupić cały rok, dzięki różnym porom zbiorów poszczególnych odmian. Awokado najbardziej zadziwia dużą zawartością tłuszczu, jednak są to tłuszcze jak najbardziej zdrowe i cenne, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto zawiera dużo witamin z grupy(...)skórki po prostu za pomocą łyżki. Co możemy zrobić z awokado? Oprócz guacamole , możemy je wykorzystać jak masło, smarując nim kanapki, dodać do ulubionego koktajlu, zrobić majonez lub właśnie, krem czekoladowy. Krem czekoladowy do złudzenia przypominający Nutellę®! Jeśli się nie powstrzymasz, to zjesz całą porcję od razu :D Zapraszam! Pomysł podpatrzony u Olgi Smile. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów
Pora coś zjeśćwłaśnie zupy-krem albo pomidorowa ;) Składniki (na 2 porcje): - 400g ziemniaków - 2 duże pory - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka masła - 0,5 l wody/bulionu - szczypta kurkumy - 1/4 łyżeczki tymianku suszonego - szczypta kminku - szczypta gałki muszkatołowej - 0,5 łyżeczki bazylii suszonej - pestki dyni Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora wyczyścić(...)pokrojone w kostkę ziemniaki. Pora razem z czosnkiem, podsmażyć na maśle i dodać do gotujących się ziemniaków. Gotować do miękkości ziemniaków. Zupę zmiksować na krem. Przed podaniem, gotowy krem z pora posypać uprażonymi pestkami dyni. Smacznego
CookYourselfswojej prostoty wykonania. Lubicie krem z porów? :) Składniki: 3 duże pory 0,5 kg ziemniaków 1l bulionu warzywnego 2 cebule łyżka masła świeżo mielony pieprz + sól oliwa + jogurt naturalny + grzanki + szczypiorek (do podania) Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać. Pokroić je drobno i wrzucić do garnka, w którym wcześniej roztopimy masło. Oczyszczamy pora i siekamy
ChilliJemySezon zupowy trwa. Od dawna mam zapisany przepis na krem z pora, postanowiłam go w końcu zrobić. Dorzuciłam do niego trochę sera pleśniowego i sięmię lniane, które zawsze mam w domu w ilościach zadowalających. Jeżeli chodzi o pieczywo do grzanek, wybierzcie jakiekolwiek ulubione. Ja akurat w domu miałam bułkę z sezamem, więc postanowiłam ją do tego kremu(...)pieprz grzanki siemię lniane (przepis na 4 porcje) Ziemniaki obieramy. Pory i ziemniaki myjemy, kroimy w większą kostkę i smażymy powoli w garnku na maśle, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy czosnek, chwilę smażymy. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy rozmaryn, gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę studzimy, blendujemy na gęsty krem, wlewamy z powrotem go garnka, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę
KardamonovyBardzo prosta i bardzo tania zupa - krem z porów i ziemniaków, z dodatkiem zielonego groszku. Zupa o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji oryginalnie nazywa się Vichyssoise i podaje się ją latem jako chłodnik, a zimą jako rozgrzewający krem. Jej ugotowanie, łącznie z obraniem warzyw to tylko 20 - 25 minut, więc warto ją przygotować, a w dodatku tak już wspominałam(...)niewielki. Polecam! SKŁADNIKI: 4 łodygi pora 4 średnie ziemniaki 1 średnia cebula lub 3 szalotki 3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 600 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony pieprz 300 g groszku mrożonego (opcjonalnie) słodka śmietanka do polania (opcjonalnie) WYKONANIE: Z porów usuń zewnętrzne liście (mocno zielone), pozostawiając
Słodko-Słony Świat IlonyAksamitna zupa KREM Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW z dodatkiem białej części... Artykuł KREM Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW I PORA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE