obiad, lub do zabrania następnego dnia do pracy. Krem z soczewicy jest zdrowy, smaczny, a przede wszsytkim sycacy, dzieki czemu z pewnoscia nie bedziecie czuli sie glodni 15 minut po jej zjedzieniu . Polacem! Składniki: 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 150g czerwonej soczewicy 500ml bulionu warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego
Codzienne GotowaniePrzepyszna, rozgrzewająca zupa krem z marchewki i czerwonej soczewicy. Zrobiłam ją jakiś czas temu i tak mi zasmakowała, że od tamtej pory regularnie powtarzam ten przepis. Nie potrzebujecie robić do niej bulionu, wystarczą same warzywa, odrobinka oleju do podsmażenia cebuli i dwie szczypty cierpliwości (nie więcej). Czerwona soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka i stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa. Nadaje(...)Zagotowujemy i doprawiamy : solą, pieprzem i chilli (wedle preferencji smakowych). Wsypujemy soczewicę, dodajemy koncentrat i pomidory z puszki, chwilę mieszamy i gotujemy przez ok. 20-25 minut do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia. Blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy ze świeżą rukolą. Smacznego! 🐱 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliebabeczki z kremem twarogowym. Przygotowywałam je już kilka razy, zazwyczaj na wieczory panieńskie, ale również pojawiały się na imprezach, zawsze znikały co do ostatniej sztuki. Składniki: (+/- 16 babeczek) 300 g mąki 100 g masła pół łyżeczki soli 2 żółtka jajko 400 g sera białego tłustego zielony ogórek kilka łodyżek szczypiorku 2 pomidory papryka listki świeżej bazylii Sposób przygotowania(...)czasie przygotowujemy krem Do robota kuchennego wrzucamy zimny twaróg, który mielimy za pomocą noża w malakserze. Dodajemy umyty, drobno pokrojony szczypiorek, obrany i wydrążony z gniazd nasiennych ogórek, sól i pieprz – ponownie mielimy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką ( u mnie okrągła, można użyć również gwiazdkowej) i wypełniamy za jej pomocą babeczki. Pomidory kroimy na 8 kawałów. Paprykę
Słodkie PrzyjemnościTo je 1 zupa, kero 2 mogecie 3 bez lato zrobić ze świyżych tōmatōw 4 , a bez zima bydzie 5 to nojlepsze spōmniynie 6 lata. Je
Chop w kuchnisprawdzone rozwiązania. Tym razem moją uwagę przykuło napoczęte opakowanie czerwonej soczewicy. Jakiś czas temu niesamowicie zasmakowała mi w zupie krem, a teraz postanowiłam użyć jej do bezmięsnej potrawki. Powstała w ekspresowym tempie, przez kilka minut dusząc się w towarzystwie pomidorów i marchewki, delikatnie doprawiona papryką i kurkumą. Wyszło pysznie, rozgrzewająco, a do tego całkowicie wegańsko i bezglutenowo! Więc osoby
Kuchnia Elliesmaku curry, podany z ciepłą grzanką z oliwą z oliwek i grillowanymi pomidorkami koktajlowymi. Bardzo prosta w wykonaniu zupa-krem, bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca. Polecam na obiad bądź kolację. Do przygotowania zupy wykorzystałam warzywa takie jak: czerwoną paprykę, pomidory malinowe, czosnek i cukinię. Całość ma bardzo fajny aromatyczny smak dzięki curry. Sprawdźcie listę składników i przygotujcie to danie, myślę
SMYKWKUCHNITakie zupy są świetne. Wszystko wrzucam do wolnowaru, bez większych, wstępnych przygotowań, i po paru godzinach zupa gotowa. Oczywiście można ugotować tę zupę tradycyjnie. Dla mnie
Stare Garykorzystać z tego bogactwa, które daje nam natura i które mam we własnym ogródku, albo kupuję na ulubionym targu. Wiosną w mojej kuchni królują szparagi, latem – cukinia i pomidory z ogródka, jesienią grzyby, a zimy nie wyobrażam sobie bez ukochanej dyni. Też tak macie? Dziś razem z marką BARILLA zabieram Was znów do Włoch – tym razem spędzimy(...)białym winem. Dodajemy schłodzone masło pokrojone w kostkę – ciągle mieszamy. Wrzucamy koperek, doprawiamy do smaku – krem powinien zwiększyć swoją objętość. Przekładamy na patelnię, dodajemy ugotowany makaron i łososia – wszystko razem mieszamy. Podajemy na gorąco. Smacznego! LATO: TAGLIATELLE Z POMIDORAMI SKŁADNIKI: * makaron Tagliatelle Barilla * świeże, miękkie pomidory + koktajlowe * cebula – 1 szt * czosnek – 2-3 ząbki * ocet
Ostra na Słodkopaprykowa z komosą ryżową. Można z niej zrobić też zupę krem, wtedy komosy nie dodajemy (ewentualnie tylko 1/4 szklanki). Przygotowanie proste i szybkie – w pół godziny mamy smaczną zupę. Do dzieła SKŁADNIKI: 1litr bulionu warzywnego 2 duże zielonej papryki 1 mała cukinia 0,5 średniego korzenia selera 1 pomidor 4 łodygi selera naciowego 2 małe cebule szalotki 2 ząbki
Kuchnia w bieguKolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny. Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń, żelazo, witamina D, witamina B6, witamina B12, magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 2 szklanki(...)oleju kokosowym . Następnie dodaję warzywa, całość mieszam i chwilę obsmażam, aż puszczą sok. Wlewam pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około l, 5 – 2 l wody. Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości warzyw, około 20 minut. Po tym czasie zupę blenderuję na krem. Podaję z kleksami śmietanki i grzankami
Takie tam pichcenieświatła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy(...)przechowywać w chłodnym suchym miejscu z daleka od światła. Pasuje idealnie do ryżu. Jego zadanie polega na przebarwieniu ryżu na kolor żółty. Używany jest do aromatyzowania i barwienia kremów, sosów oraz ciast. Można go używać do przyprawiania zup, mięsa jagnięcego, baraniny, ryb i owoców morza. Wanilia - jest jedna z najdroższych przypraw na świecie obok szafranu i kardamonu. Pochodzi
Ciastka - domowe słodkościświatła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy(...)przechowywać w chłodnym suchym miejscu z daleka od światła. Pasuje idealnie do ryżu. Jego zadanie polega na przebarwieniu ryżu na kolor żółty. Używany jest do aromatyzowania i barwienia kremów, sosów oraz ciast. Można go używać do przyprawiania zup, mięsa jagnięcego, baraniny, ryb i owoców morza. Źródło: internet Wanilia - jest jedna z najdroższych przypraw na świecie obok szafranu i kardamonu
Ciastka - domowe słodkościZupa krem pomidorowa z dodatkiem warzyw :) Idealna nie tylko dla dzieci !!! Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku Składniki na 6 porcji : • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 mała cebula • 1 marchewka • 1/2 czerwonej papryki • 1 puszka pomidorów bez skórek ( pelati ) • 1 szklanka sosu pomidorowego ( passaty(...)zmiękną. Od czasu do czasu zamieszać. Dodać pomidory z puszki (sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek), wlać sos pomidorowy oraz bulion. Zagotować, przykryć i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłko, gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę zmiksować na gładki krem na wysokich obrotach stojącego blendera. Doprawić solą
cucinareZupa krem pomidorowa z dodatkiem warzyw :) Idealna nie tylko dla dzieci !!! Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku Składniki na 6 porcji : • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 mała cebula • 1 marchewka • 1/2 czerwonej papryki • 1 puszka pomidorów bez skórek ( pelati ) • 1 szklanka sosu pomidorowego ( passaty(...)zmiękną. Od czasu do czasu zamieszać. Dodać pomidory z puszki (sprawdzić czy nie mają skórek i szypułek), wlać sos pomidorowy oraz bulion. Zagotować, przykryć i dusić pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodać obrane i pokrojone na kawałki jabłko, gotować jeszcze przez 5 minut. Zupę zmiksować na gładki krem na wysokich obrotach stojącego blendera. Doprawić solą
cucinarekiedy gotuję takie zupy-krem, ale tym razem skusiłam się na taką zupkę, jak tylko zobaczyłam na blogu Najsmaczniejsze.pl ..Prosta do zrobienia i na dodatek smaczna, polecam..ja nie miałam korzenia imbiru , więc dałam sproszkowany...zamiast papryki chilli dałam słodką , a zupka była i tak ciut pikantna, dla w sam raz.. 500 g pomidorów 80 g cebuli
Moje domowe kucharzenie