Moja wersja tradycyjnej, lekko pikantnej, rozgrzewającej węgierskiej zupy rybnej na bazie aromatycznej papryki, pachnącej cebuli, pomidorów i delikatnego fileta z miruny. Składniki: 800g fileta z maruny
Szalona Kuchnia Ewelinybloga. Maseczka na twarz, RMF CLASSIC w tle (uwielbiam!!!!), pełen relaks. Dzisiaj zapraszam Was na pomidorowy krem z soczewicy z mozarellą. Pierwszy raz robiłam coś z soczewicy i się zakochałam w niej :). Smakowało nawet Mężowi! ZAPRASZAM... Składniki: 1 szkl czerwonej soczewicy 2 duże pomidory 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła 1/2 posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku przeciśniętego
Trufelkowoustach czy pasty do pieczywa – bakłażanowa, paprykowa oraz hummus. Jako pierwsze danie zaserwowano nam krem warzywny z makaronem i mleczkiem kokosowym – nietypowe połączenie, które mi smakowało. Ciekawym doświadczeniem również były dla mnie żołądki (które uwielbiam!) w dwóch odsłonach – jedne zapiekane z pomidorami i serem, a drugie podane z sosem śmietanowym z marchewką. Oprócz podrobów podano nam także
Kuchnia Bazyliirozgrzanej grillowej patelni. przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok pół godziny. Dodajemy pomidory z puszki i dalej gotujemy ok 10 minut. Dodajemy suszone zioła i starannie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 1/4 zupy odlewamy i miksujemy na gładki krem, przelewamy ponownie do garnka i mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekany szpinak i jarmuż. Zupę podajemy posypaną
Naturalna Kuchniawystygną i z papryki zdejmujemy skórkę (jak papryka jest już zimna skóra schodzi bez większego problemu). Pomidory, bakłażan, papryki, czosnek dodajemy do naczynia miksującego i blendujemy na gładką masę. D o wywaru warzywnego dodajemy zmiksowane warzywa doprawiamy pieprzem i solą , gotujemy aż się krem zagotuje. Zupę podajemy z grzankami lub ulubionym chlebkiem
Łycha smakównajmniej do 10 dnia (czyli zalecanego minimum) i zobaczymy co dalej ;) Moje dzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków - ogórki kiszone - jabłko II śniadanie: świeżo tłoczony sok z marchwi Obiad: - wczorajszy eksperymentalny ogórko-kapuśniak jest pyszny :) nawet Mąż zajadał :) - chipsy z buraka - pomidory z ząbkiem czosnku i koperkiem - leczo zielony sok z jabłek i selera naciowego Kolacja: - zielony
pyszne zdrowościtopiony, pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Do potrawy dodajemy pomidory całość gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy kurczaka, studzimy oraz obieramy go ze skóry i oddzielamy od kości, natomiast resztę zlewamy do garnka i blenderem miksujemy na krem, dodajemy bulion warzywny. Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy krem oraz osączoną kukurydzę. Całość
kgwjanczewoNa jesienną rozgrzewkę polecam zupę ,szczególnie lubianą przez dzieci. Składniki: 40 dag oczyszczonej z pestek i włókien dyni 2 ziemniaki 1 kwaśne jabłko 3 pomidory 1
Kulinarny karnet Christopheraszybko zmiksowałam, powstało pyszne, zielone pesto. Na gorącej patelni po prażeniu słonecznika i sezamu, ułożyłam połówki pomidorów, zrobiłam to szybko, tak aby tylko puściły sok. Bardzo lubię wykorzystywać rukolę nie tylko do sałatek: A rukola nie tylko nadaje się do sałatek:Z upa krem z rukoli , Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Makaron rozłożyłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędawna - niemniej jednak pewna satysfakcja i tak została :) Przygotowanie kremu zajmuje trochę czasu - ale przecież nie ma nic piękniejszego niż Slow Food ;) Intensywny aromat pieczonych warzyw jest zniewalający, co potwierdzić może cała moja kamienica! :) Składniki: 250ml bulionu Mozzarella Light (u mnie 10% fat firmy Saputo )* 4 pomidory 3 czerwone papryki 2-3 czerwone cebule 2 główki czosnku oliwa(...)virgin przyprawy: świeżo mielony pieprz, oregano, bazylia *dla nie-lightowiczów polecam mini-mozzarellę Do dzieła: Piekarnik nagrzewamy do 180*C. W między czasie myjemy warzywa i obieramy cebulę. Pomidory kroimy na pół i wyci-namy z nich twarde środki, paprykę kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, obraną cebulę również kroimy na pół. Czosnek zostaje w łupinach, ścinamy
Spektrum Smakugarnka. Składniki -dynia – ile to zależy na ile osób gotujecie- krem z dyni nigdy się Wam nie zmarnuje- świetny do makaronu -tarte Czaniecki -masło -czosnek -oliwa z oliwek -sól -seler naciowy natka -parmezan tarty dość sporo -mleko sojowe Alpro zamiast mleka krowiego- będzie bezpieczniej, łagodniej -przyprawy od Skworcu- suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim + pfeffer gold + Sumak + pieprz ziołowy(...)parmezan i dodaj do całości. Wymieszaj bardzo dokładnie, aż ser się rozpuści. Dolej na oko mleka Alpro i wymieszaj. Ilość mleka sojowego zależy tylko od tego jaką gęstość kremu chcesz uzyskać. Gotową dynię zmiksuj i sróbuj czy czegoś jej nie brakuje. Jedni ją wolą słodszą, drudzy chcą, by miała kwaskowaty i nie mdły smak- stąd Sumak
Z Kuchni Do Kuchniboczku kilka suszonych pomidorów stary ser do posypania Sos: pęczek szparagów 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła, najlepiej klarowanego 1 łyżeczka mąki sól i pieprz 2/4 szklanki słodkiej śmietanki 50 g sera z niebieską pleśnią Szparagi umyć, ugotować, odciąć łebki, odłożyć, ale trzymać w cieple. Pozostałe części szparagów wraz z wywarem zmiksować na gładki krem. M asło rozgrzać
Czerwień i błękitokoliczne restauracje. Jeden z typów okazał się trafionym. Zamówiliśmy: Krem z kurek w czarce chlebowej. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym z sezonowymi warzywami z pieca w miodzie i puree ziemniaczanym. Stek z polędwicy argentyńskiej w sosie z zielonego pieprzu z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i rukoli. Filet z pstrąga Zabierzowskiego smażony na klarowanym maśle podany(...)Obsługa jest bardzo miła, stale dopytuje czy wszystko jest w porządku i czy dania są smaczne. Potrawy podawane są niezwykle szybko. Wszystkie dania prezentują się bardzo zachęcająco. Zupa krem z kurek (na którą wszyscy się zdecydowaliśmy) była przepyszna, bardzo aromatyczna i dobrze doprawiona - pełnia smaku. Polędwiczki według taty były "odlotowe". Poprosiłam o stek średnio wysmażony. Danie ogólnie było bardzo
Karola gotujeznalazłam swoją własną zupową "dziąłkę" - zupy kremy. Czasami zdarza mi się zrobić tradycyjną zupę, ale dzieje się tak naprawdę rzadko. :) Ostatnio przyszła pora na cukinię, która jest bardzo wdzięcznym warzywem na zupę. Jest delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem zdecydowałam się na ser pleśniowy, świeże pomidory i miętę, która stanowi fantastyczny orzeźwiający akcent. SKŁADNIKI
DefinicjaSmakujest najzdrowiej i najsmaczniej :) ORIENTALNA ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW ORAZ Z DYNIĄ PIŻMOWĄ Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 pory 1 duża cukinia 1 niewielka dynia piżmowa 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli ok. 3 cm świeżego imbiru 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka kurkumy 1 łyżka(...)przekładamy na ok. 15 min do foliowego woreczka i szczelnie zamykamy. Dzięki temu łatwo ściągniemy z niej skórkę. Upieczone warzywa przekładamy do dużego garnka, zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy pomidory z puszki i gotujemy ok 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy beztłuszczową patelnię i na gorącą wrzucamy kmin rzymski, kurkumę, kolendrę oraz liść laurowy. Prażymy przyprawy ok. minutę (uważamy
Naturalna Kuchnia